» »

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov, ki so nujno potrebni za izvedbo standardiziranih tehnologij (standard-essential patents), hkrati pa ima na področju spletnega iskanja in oglaševanja praktično monopolni delež. Iz Nokie so se odzvali podobno. Povedali so, da so v zadnjih petih sicer skrčili svoj patentni portfelj in patente odprodali, a da tudi nove lastnike zavezujejo iste pogodbe in licence.

Srž problema je kanadsko podjetje MOSAID, ki mu je Nokia lani septembra odprodala 1200 svojih patentov, Microsoft pa z Nokio tesno sodeluje. Mnogo izmed njih je ključnih za standardne tehnologije, MOSAID pa od njih neskromno pričakuje najvišje prihodke za svoje podjetje v zgodovini. Kakšne točno so Googlove obtožbe, ni povsem znano, saj pritožbe niso javno objavili. MOSAID za zdaj ni vložil nobene pritožbe ali zahtevka za prepoved prodaje, prav tako pa ni jasno, ali so v postopku licenciranja oziroma ali bodo to storili v skladu s pogoji FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory). Google očitno verjame, da jih MOSAID ne bo, zato so podali pritožbo pri Evropski komisiji in jo v vednost poslali tudi ameriškim regulatorjem trga.

9 komentarjev

flbroker ::

Pa daj no, kaj zdaj se bodo vsaki dan tožarili ali kaj. Tečno mi je že vsaki drugi dan brat novice o tej in oni tožbi. Imam občutek da drugega sploh ne delajo.

gnilojabolko ::

Google z zmago proti Oraclu si misli da je prijel boga za j****

Poldi112 ::

flbroker, ta tožba je namenjena preprečevanju takih tožb, tako da biti morala biti v veselje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

AaBoy ::

Pa tu se še gre, da je Microsoft prvi tožil njiih in morajo proizvajalci Android naprav jim plačat ene 5$/€ na prodan telefon...

Tilen ::

Si pa upajo, ni kaj. Nokio so dolgo, dolgo pustili pri miru, ker vedo, da v to gnezdo osnovnih patentov res ni pametno drezati. Se bojim, da iz te moke Google (na koncu) ne bo dobil kruha oz. se bo njihov kruh (kar očitno že opažajo) občutno podražil. Na drugi strani Applu na kraj pameti ne pade, da bi drezal v Nokio. Že vedo zakaj.

Google 1998
Apple 1976
Microsoft 1975
Samsung 1969
Motorola 1928
Nokia 1871
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

frikihamster ::

Icematxyz ::

Pod FRAND pogoje menim, da ne spadajo ti patenti, oziroma vsi in ti patenti v rokah podjetja Microsoft in Nokia ne bi mogli biti uporabljeni v te namene, ker sta se ti dve podjetji temu v preteklosti tudi zavezali. Torej gre za obvod in lahko bi rekli ustanovitev "patent trol" podjetja, ki bo skušalo pobirati licenčnine od predvidevam, da je glavna tarča Android (proizvajalci), dobiček pa si bodo verjetno potem podjetja delila po nekem ključu.

Boj bo verjetno težek, ampak predvidevam, da bi s pomočjo varuhov trga relativno enostavno (beri naporno) moralo biti doseči vsaj preprečitev evidentnega proti tržnega delovanja. Bomo videli!

Tilen ::

frikihamster je izjavil:

motš se tilen:

http://slo-tech.com/novice/t381484
http://slo-tech.com/novice/t390112
http://slo-tech.com/novice/t396483
...pa to ni vse ;)


Od Nokie niso dobili nič. Apple pa še danes plačuje Nokii za vsak prodan iPhone.

The Finnish phone-maker Nokia could receive a one-off payment of more than €800m (£700m) from Apple and receive further royalties of €8 per iPhone sold in future, after winning a settlement in a long-running patents dispute.


Apple to pay Nokia big settlement plus royalties in patent dispute

Draga šola, ni kaj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Lonsarg ::

Pa kaj čist narobe berete novico. Tle sploh ne gre za patentno tožbo. V bistvu sploh ne gre za tožbo, pač pa za postopek države proti podjetjema Microsoft in Nokia, ki ga je mimogrede sprožil Google.

Kar Google hoče doseči je, da se 1200 prodanih patentov ne bo smelo uporabljati v patentnih tožbah, oziroma da se te patenti smatrajo pod FRAND.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft prekinil sovražnosti z Googlom

Oddelek: Novice / Tožbe
197267 (5150) sandmodnigga
»

Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z downloa

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4414912 (10966) w00tnes
»

Evropska komisija Samsung obtožuje zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
266368 (5106) 17rnn
»

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
156217 (5213) Bananovec
»

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288814 (6561) antonija

Več podobnih tem