» »

Nokia terja prepoved prodaje blackberryjev v ZDA, VB in Kanadi

Nokia terja prepoved prodaje blackberryjev v ZDA, VB in Kanadi

Reuters - Najodmevnejše patentne vojne se bijejo med Applom in Samsungom, a tega nagajanja so vešči tudi ostali proizvajalci. Nokia je tako na več sodiščih vložila zahtevo za izdajo začasne odredbo o prepovedi prodaje RIM-ovih izdelkov (torej v glavnem blackberryjev) v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi, dokler podjetji ne zgladita nesporazumov glede patentov in licenčnin.

Nokia in RIM se nista tožili, ampak sta nesoglasja reševala na arbitražnem sodišču. Ta je potekala septembra na Švedskem, podjetji pa sta se pred začetkom obvezali, da bosta rezultat spoštovali. Tam se niso dogovorili nič bistvenega, razen da so ugotovili, da RIM nima pravice izdelovati izdelkov, ki uporabljajo standard WLAN (brezžični internet), dokler z Nokio sklene dogovora o licenciranju. RIM je trdil, da te patente pokriva že dogovor med podjetjema iz leta 2003, čemur je Nokia nasprotovala in arbitre uspela tudi prepričati. Nokia je z RIM-om želela podpisati pogodbo, a se nista mogla sporazumeti o višini nadomestila. Nokia sedaj na sodišču zahteva prepoved prodaje blackberryjev, saj RIM krši odločitev z arbitraže.

V zahtevku so zapisali, da RIM kljub zavezi o spoštovanju izida arbitraže tega ne počne, saj še vedno prodaja svoje izdelke, ki so združljivi z WLAN, čeprav nimajo sklenjene pogodbe o licenciranju z Nokio. Izid arbitraže sta podjetji izvedeli 6. novembra, javnost pa šele sedaj. Ne Nokia ne RIM uradnih komentarjev ne dajeta. Verjetno se prepoved prodaje ne bo zgodila, ampak bo RIM popustil in licenciral patente (za 2-5 dolarjev na prodan telefon), saj druge izbira nima. Na odločitev arbitraže namreč ni pritožbe. Poleg omenjenih držav je Nokia še vedno dejavna tudi v Nemčiji, kjer so proti RIM-u sprožili ločen postopek zaradi drugih patentov.

4 komentarji

boolsheat ::

Eh FRAND patent, to bosta hitro rešila.

OK.d ::

Še malo pa se bodo pojavili Bellovi sorodniki in tožili velike proizvajalce, zaradi ideje-patenta telefoniranje zee-h, kam gre ta svet8-O
LPOK.d

JesusChrist ::

Jeba je ko je pohlep prevelik. Tožarijo se za take banalne zadeve samo za to, da bodo v žep pospravili še več denarja, ki jim ga že zdaj niti približno ne primankuje (overall gledano, Nokia je bolj boga ja, ampak njihovi vodilni pa ne ravno).
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Mandi ::

BB je v pol leta podvojil svoj tržni delež, worldwide, z nekih 5 na 11%. Večinoma na račun Nokie. To ti je odziv.

In other news:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mandi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Oddelek: Novice / Tožbe
56064 (5045) Griffith
»

Nokia toži RIM, HTC, ViewSonic

Oddelek: Novice / Tožbe
165662 (4632) Key Quest
»

Nokia se potaplja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8629370 (25568) floyd1
»

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
484722 (3346) MrStein
»

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
104326 (3641) DCER

Več podobnih tem