» »

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Yahoo News - Čeprav običajno pritožbe o nespoštovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine romajo v obratno smer, to pot kitajski avtorji tožijo ameriško podjetje Apple zaradi domnevnih kršitev. V treh ločenih tožbah, ki so jih vložili na pekinškem sodišču, dvanajsterica kitajskih avtorjev Applu očita nezakonito distribucijo 59 njihovih avtorsko zaščitenih del, za kar terjajo 50 milijonov juanov (šest milijonov evrov) odškodnine, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Avtorji Applu očitajo, da so njihova dela na prodaj prek App Stora, ne da bi za to podali dovoljenja. Čeprav je Apple nekaj del po prejemu pritožb, ki so se začele lani julija, umaknil, so se v aplikacijah drugih razvijalcev spet kmalu pojavila v spletni trgovini. V tožbi Applu očitajo kršenje avtorskih pravic in vzpodbujanje svojih partnerjev v to početje, saj proti njim kljub ponujanju nedovoljenega materiala niso ukrepali, niti niso preprečili nadaljnjih kršitev, poleg tega pa so se pri odstranjevanju materiala zelo obirali oziroma ga v nekaterih primerih naj sploh ne bi bili hoteli odstraniti.

Številka 50 milijonov juanov je neuradna, saj je ni potrdil noben neodvisni vir. Drugi viri poročajo o pol nižjem znesku (23 milijonov juanov). Kakorkoli že, znano je, da so decembra v isti tožbi zahtevali še polovico manj, a so od takrat odkrili 26 nadaljnjih primerov nezakonitega materiala, zato so zahtevano odškodnino dvignili.

To pa niso prve pravne težave Appla na Kitajskem. Spomnimo na odmeven primer prepovedi prodaje ipadov, saj Apple na Kitajskem formalnopravno ni lastnik te blagovne znamke zaradi nejasnosti pri odkupu, kdo je sploh pravi lastnik in jo lahko proda.

5 komentarjev

Iatromantis ::

Kaj pa to, Kitajska odpira tovarne avtomobilov v EU?

Europe Is Now China's Sweatshop As Great Wall Starts Building Cars In Bulgaria


Ker je Bolgarija članica EU pa so bolj neverjetni podatki o povprečni ceni dela, ki je v tam zgolj 1 evro in pol na uro, medtem ko je drugje po uniji povprečje skoraj 20 evrov. Minimalna zagotovljena plača je 75 evrov na mesec in je tako verjetno že zdaj nižja, kot je za kitajske delavce vključno s stroški uvoza od tam.

Mogoče je prihodnost iz te fotke res že tu.

filip007 ::

Formalno Kitajci kopirajo vse in Apple jim vrača nazaj.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

skika ::

šest milijonov evrov? Bo Tim malo pogledal za kavčem, če se kje valja kakšen taki drobiž.

kronik ::

A mogoče pa je to vizija naših dosedanjih vlad. Spraviti državo v bankrot, znižate plače na 70 eur in pridobiti kitajske investitorje za ponovni zagon (reset).

ingo ::

Ni kaj, Kitajci se hitro ucijo in se hitreje kopirajo! :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

He Jiankui obsojen na tri leta zapora

Oddelek: Novice / Ostale najave
103879 (2051) nevone
»

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Oddelek: Novice / Tožbe
53668 (3058) cegu
»

Za tihotapljenje iphona čez kitajsko mejo tri evre in zaporna kazen

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
55713 (4126) driver_x
»

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7219230 (17333) MrStein
»

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
559115 (7651) Keyser Soze

Več podobnih tem