» »

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

1
2
»

BigWhale ::

Sem vedel! Tisti, ki parkirajo na prostorih za invalide so pirati! R-Tardi, oboji.

Nehajte opletati s kurci po koprivah, ker vam bo skodilo. Sploh pa spotikanje ob semantiko, o tem kaj je kraja in kaj je piratstvo nima prav nobene veze s problemom.

Na preprosto vprasanje, kdo odloca kaj lahko avtor pocne s svojim delom, ni se nihce odgovoril. Tudi na vprasanje o tem, kje bi kupovali kruh, ce bi ga pred trgovino zastonj delili na ulici, ni nihce odgovoril.

Krsenje avtorskih pravic je nekaj cesar se ne sme. Kaj zdaj stokate?

antonija ::

Vozit preko omejitev se ne sme. Scan na drevje se ne sme (ce te zaloti polcaj). Pit alkohola in kadit cigaet se ne sme (ce nisi dost star). Se bit zunaj po doloceni uri se ne sme (spet ce nisi dovolj star). In ja, krsit avtorske pravice se ne sme.

So what?

Na preprosto vprasanje, kdo odloca kaj lahko avtor pocne s svojim delom, ni se nihce odgovoril.

Mislim da smo ze veckrat povedali da se lahko on sam odloca kaj bo pocel s svojim delom. Ce ga objavi v javnosti pol nej sprejme pozitivne (promocija in morebitni zasluzek) in negativne (piratsvo, plagiatorstvo) posledice.

Tudi na vprasanje o tem, kje bi kupovali kruh, ce bi ga pred trgovino zastonj delili na ulici, ni nihce odgovoril.

Nehi ze mesat materialne stvari z idejami. Pravilno vprasanje bi bilo:
"A bi kupil recept za peko kruha ce bi ga nekdo zastonj ponujal na ulici?"

Predvsem si pa ze dej dopovedat da samo zato ker si vlozil trud in nekaj ustvaril, ti to tud pod razno ne zagotavlja zasluzka, neglede na kolicino vlozenega truda. Jaz lahko anprimer iz zobotrbcev sestavim life size kip nevemcesa, kar sklepam da bo trajalo cist prevec casa, da bom porabu cist prevec materiala in vlozil cist prevec truda. A morm zato fantazarirat da samo zato ker sm jst to naredu ne sme noben drug tega delat, povrh mi morjo pa se vsi ki bi radi karkol pocel s tem placat? Pa se prepovem jim naj kopiranje mojga avtorskega dela??!? Get real! ;(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

5er--> ::

Bistvo je torej, da rabijo firme boljsi drm? Ok.

antonija ::

Rinit z glavo skozi zid se je v preteklosti iskazalo za jalovo pocetje. Ce mislis da se jim v tem primeru to splaca, tud prav.

Dejstvo je da so vse stevilke o skodi zaradi piratstva, ki jih navajajo zalozbe, tako napihnjenene da jim nihce vec ne verjame. Hkrati pa se vedno ostaja dejstvo, da se najbolj piratizirane vsebine tudi najbolj prodajajo. Ne samo to, se celo monopolen polozaj so si nekatere izmed njih zagotovile (in to kljub piratsvu, ki je baje nekaj najhujsega kar danes obstaja).

Iz tega gre sklepat da kljub gut feelingu da piratstvo celokupno povzroca skodo, temu ni tako. Najboljsi ne samo da ga znajo ponucat v svoj namen, ampak ga znajo ponucat na tak nacin da so zdaj monopolisti. To je recimo razlog zakaj Matthai zelo rad hujska proti piratom.

Vecina drugih (avtorjev) je pa pac pograbila priliko in priskocila na "uueeeee, grdi pirati mi ne dajo dnarja, uueee!!!" bandwagoon ker kot kaze ne znajo zasluzit drugace v tej situaciji. Samo problem je ker tega skoraj nihce vec ne verjame (zna bit da so imele tiste milijonske odskodnine za par mp3jev kej zdraven...), posledicno je javno mnenje obrnjeno v drugo smer (ker javnost tezje prenasa hinavscino in laganje, sploh tako zelo ocitno), kar ima za posledico futilne poskuse (zaenkrat). Seveda se z dobrimi lobisti stvar lahko v trenutku obrne...

Pa pocas bbo ze cas da se neha enacit avtorske pravice in zasluzek. Bistvo avtorskih pravic je da se zasciti avtorstvo neke vsebine, z drugimi besedami da se uradno prepove plagiatorstvo. "Piratstvo" pa obstaja kolikor dolgo pomnim (pri meni so najbolj zgodni spomioni snemanje glasbe iz radia na kasete in pa malo kasneje snemanje filmov in oddaj na VHS), pa takega jamranja kot ga imamo sedaj se ni bilo (pa so si bolj kot ne _vsi_ snemali glasbo z radia, original kaseto si sel kupit samo ce je bilo nekaj res kul).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Dejstvo je da so vse stevilke o skodi zaradi piratstva, ki jih navajajo zalozbe, tako napihnjenene da jim nihce vec ne verjame.

Nobeden ne dvomi v to, ampak bi več zaslužili brez piratstva. Poleg tega avtorske pravice so za to, da se jih spoštuje.

antonija ::

Nobeden ne dvomi v to, ampak bi več zaslužili brez piratstva.

Vidis tle je pa se en problem. To, da bi vec zasluzili brez piratsva je _mogoce_ res ce zanemaris vso reklamo in grajenje user base-a ki ga piratstvo ne samo omogoca, ampak tudi spodbuja (mularija rada pocne prepovedane stvari, piratstvo ni izjema).

Poleg tega avtorske pravice so za to, da se jih spoštuje.

Seveda so, tako kot vsi drugi zakoni. Pa grem stavit da imamo _vsi_ precej liberalen odnos do marsikatere uzakonjene besede...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gruntfürmich ::

techfreak :) je izjavil:


Nobeden ne dvomi v to, ampak bi več zaslužili brez piratstva. Poleg tega avtorske pravice so za to, da se jih spoštuje.


glede tega so mnenja močno deljena.
mislim da se na nizozemskem s tem ne strinjajo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ahac ::

NOBEN mi ne bo mogu pridet utrujat da mu "delam skodo" al pa da mu "kradem"


Če boš ti naredu kopijo kuhinje v katero je šlo veliko denarja za razvoj in design ti nihče ne bo težil. Ampak to samo zato, ker si edini, ki bo to naredil.
Če bi pa enako delali tudi skoraj vsi drugi potencialni kupci potem pa mislim, da bi designer kuhinje sigurno začel težit, da to ni prav.


Sicer je pa ta izgovor, da pirati delajo samo kopije in da avtorju še vedno ostane original, dost zanimiv:

Po isti logiki grem lahko na vlak brez karte. Saj vlak bo itak peljal in ne delam nič škode, če sem gor brez, da bi plačal.
Pa zakaj bi plačal za koncert, če pa lahko splezam čez ograjo, a ne? Band bo v vsakem primeru igral.
Pa v kino bi se mogoče tud lahko zrinil brez karte. Sej film bodo vrtel če sem tam al pa ne. Ne bom ga nikamor odnesu.

V teh primerih bi blo torej (glede na piratsko logiko) moralno čisto OK, če grem jaz brez karte notr.
Zakaj me potem policija kaznuje, če to res naredim?

Druga stvar bi bila, če bi jaz najprej karto ukradu, a ne? To je pa no-go, ker gre za fizično stvar.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

BigWhale ::

Ce bi se rad okoristil tega kar je nekdo ustvaril, potem nagradi avtorja za njegovo delo.

A zidarju tud samo material placas?

Ze vem! Ze vem! Mogoce bi pa moral avtorjem dovoliti, da zaracunajo samo eno kopijo programa! Sej nucajo sam enkrat program napisat. Zidar mora pa hiso vsakic znova postavit, je ne more kr skopirat.

Ze arhitekti so ene prasice, k veckrat zaracunajo neki kar so samo enkrat narisal.

antonija ::

Če bi pa enako delali tudi skoraj vsi drugi potencialni kupci potem pa mislim, da bi designer kuhinje sigurno začel težit, da to ni prav.

Ce lahko to nardi en, pol nimas drugim kej utrujat glede tega. Zlo verjetno je pa koncni rezultat tak, da bi za izdelavo kopije kuhinje porabil vec casa, truda in materiala kot bi pa placal za vse skupaj. Ampak tukaj se ne gre za sparanje, ampak za precej osnovno pravico okrog katere se kregamo ce jo kot posamezniki imamo al pa ne.

Drug problem je pa "potencialni kupec". "Potencialni kupec" je spet ena taka zgodbica ki si jo avtorji radi govorijo preden grejo spat. Drugace pa potencialnih kupcev ni, so samo kupci in ne-kupci. Samo zato ker avtor (al pa zalozba trdi) da ima milijone potencialnih kupcev to se nic ne pomeni.

Sicer je pa ta izgovor, da pirati delajo samo kopije in da avtorju še vedno ostane original, dost zanimiv:

Ne samo da je zanimiv, niti _eden_ ni uspel navest zakaj nebi bil pravilen (ker je in se tega vsi dobro zavedamo).

Po isti logiki grem lahko na vlak brez karte.

A ste res vsi tolk zabiti al se samo delate, ampak it na vlak brez karte al pa narest neavtorizirano kopijo karte (in pol _ne_ narest nobenga nadaljnega prekrska) je velika razlika.

Saj vlak bo itak peljal in ne delam nič škode, če sem gor brez, da bi plačal.

Ta del je seveda irelevanten ker je prva predpostavka o "logiki" napacna.

Pa zakaj bi plačal za koncert, če pa lahko splezam čez ograjo, a ne?

Se en debilizem... cez ograjo ne smes plezat zarad drugih razlogov kot so avtorske pravice. Lahko si pa ob ograji in poslusas koncert, brez da bi placal karto, pa ti
spet noben ne more tezit.

In podobno bluzenje se nadaljuje naprej...

Ce bi se rad okoristil tega kar je nekdo ustvaril, potem nagradi avtorja za njegovo delo.

Ja! Ce mislis izkoriscat delo od nekoga drugega za to da se sam okoristis, pol mu seveda placej! Zato pa mamo tiste inspektorje ki hodjo po firmah in gledajo ce je ves SW legalen. A bomo zdej poslal inspektorje domov vsem ki imajo TV signal in preverjal da niso slucajno posnel kaksnega filma/serije na VHS/computer?? (krsenje avtorskih pravic, piratsvo, the horror...)

A zidarju tud samo material placas?

Ce lahko sam nardis kopijo njegove storitve, pol mu nic ne placas. Ce pa ne znas zidat his (in posledicno kopirat negove storitve) mu pa placas storitev.

Tele primerjave so vse fail... "Piratstvo" ni nic drugega kot izdelava neavtoriziranih kopij za osebno uporabo. Ce nekdo izdeluje kopije za zasluzek (polovica azije naprimer) pol to niti pod razno ni vec isto, ker takrat doticni zivi (se okorisca) z delom nekoga drugega.
Primerjat kopiranje s krajo, tihotapljenjem (na koncert, v kino) al pa suznjelastnistvom (zidar ki dela brez placila) je pa podvig svoje sorte. Dejmo probat ostat resni, cimbolj realno ocenit kaksno "skodo" nam dela "piratsvo" z nepregledno mnozico "potencialnih kupcev", pa obravnavat problem (ja brez narekovajev) tak kot je, ne ga pa povzdigovat v super-evil zlocin stoletja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

BigWhale je izjavil:

MrStein je izjavil:

Softverski avtorji pretirajavajo.
Za kuhinjo se proizvajalec enako trudi in dela, pa mi ne omejuje kdaj, kako, kje in kdaj več ne smem uporabljat kuhinje.


Zato ker kuhne ne mores kr tko na easy skopirat in je dat kolegu.

Rent-A-Car po drugi strani, ti pa tocno doloci kako in kje lahko njihov avto vozis. :)


Sfalil si primerjavo. Ren-a-car ti da na voljo avto za omejen čas in pol ga vzame nazaj in da naslednji stranki.
Valda, da ga moraš vrniti takega, kot si ga dobil. Pa razna tvegana početja, ki sama po sebi ne spremenijo avto, ti tudi prepovejo.

Če pa avto kupiš, pa lahko delaš z njim kaj češ. V okviru zakonodaje. Ne v okviru domišljije proizvajalca.

Samo, če si softveraš, ki mu status quo paše, razumem, da ne vidiš (ali nočeš videti) prave slike.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

MrStein je izjavil:

Če pa avto kupiš, pa lahko delaš z njim kaj češ. V okviru zakonodaje. Ne v okviru domišljije proizvajalca.

Samo, če si softveraš, ki mu status quo paše, razumem, da ne vidiš (ali nočeš videti) prave slike.


Tudi MS ti software posodi. In niso redki primeri, ko tega ne naredijo za vedno. Vsake tri leta si mors na novo stvari sposoditi takorekoc.

Tudi z avtom, ki ga kupis dobis dolocena pravila, ki jih moras uporstevati zavoljo garancije. Ni vse crno-belo.

Primerjave so pa itak vse, bolj ali manj, zgresene, ker je software industrija drugacna od ostale industrije. Vsaj zaenkrat.

Kmeta tudi ne oskodujes ce mu ukrades pet kil koruze. Drugo leto mu bo itak spet zrastla!

MrStein ::

Daj mi 5 EUR svoje plače. Saj boš naslednji mesec itak novo dobil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Lahk ti dam pol bankovca za pogledat, sam se mors pol registrirat, ker je shareware, ce hoces se drugo polovico dobit.

MrStein ::

Rekel si, da kmetu vzameš koruzo, ne pa da jo gledaš ali vrneš ali karkoli.

Ti kar spreminjaj izjave...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ahac ::

A ste res vsi tolk zabiti al se samo delate, ampak it na vlak brez karte al pa narest neavtorizirano kopijo karte (in pol _ne_ narest nobenga nadaljnega prekrska) je velika razlika.


Kakšna razlika je?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

antonija ::

V enem primeru se gres tihotepljenje na vlak brez karte, v drugem primeru si pa doma (na sihtu, v ostariji, ...) nardis kopijo karte in jo obcudujes kako lepo kopijo si nardil... brez da bi se tihotapil na vlak. Taka razlika je.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

5er--> ::

Naredi lepo kopijo bankovcev in jih imej doma, ko pa jih slucajno opazi policija, reci, da jih imas samo za okras.

antonija ::

DOkler jih bom imel doma in jih ne bom uporabljal za nadaljno krsenje zakonov, pol grem stavit da mi noben policaj ne bo tezil (ker sploh ne bo imel moznosti izvedet da imam doma fake bankovec).

Je pa taka primerjava spet zgresena, ker bankovec je zaradi drugacnih razlogov extra zascitev v primerjavi s katerimkoli drugim potiskanim kosom papirja, pa verjetno je se drzavni simbol in podobno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

5er--> ::

Saj tudi nobena protipiratska organizacija ti ne bo težila, če ne bo imela možnosti izvedet, da ne uporabljaš programske opreme po licenci.
Vsaka primerjava je zgrešena.

MrStein ::

Bankovec doma se ne uporablja.

Jap, primerjava je zgrešena.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ahac ::

Ja, OK. Sej nam je jasno: vsaka primerjava, ki piratstvo prikaže vsaj mal v negativni luči, je popolnoma zgrešena...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

MrStein ::

Zgrešena je, ker nima smisla.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni kitajski telefoni vohunijo za uporabniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8623850 (17763) next3steps
»

Microsoft uničil botnet Nitol in odkril njegove zasevke na svežih kitajskih računalni

Oddelek: Novice / Varnost
53534 (2449) Jst
»

Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
114767 (3626) Brias
»

Kitajsko sodišče v provinci Guangdong prepovedalo prodajo ipadov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
258343 (6867) antonija
»

Microsoft poizkuša doseči sprejetje strožje zakonodaje v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7112690 (10845) nekikr

Več podobnih tem