» »

Firefox Web Push

Firefox Web Push

Važne in točne informacije, as they happen.

Slo-Tech - Push obvestila (notifications) so že lep čas vsakdan na Android, iOS in BlackBerry napravah, Mozilla pa trenutno dela na rani različici enotnega standarda za namizne in mobilne spletne aplikacije. Notifications/Push API bo spletnim stranem omogočil, da uporabnika obvestijo o neki važni spremembi in to ne glede na to, ali bo uporabnik imel zadevno spletno stran v danem trenutku odprto. Dalje, če bo standard sprejet v mobilne spletne brskalnike, bo lahko vsaka spletna stran, tudi npr. Slo-Tech uporabnikom obvestilo o novem zasebnem sporočilu poslala na njihov mobilni telefon, brez potrebe po pripravi ali namestitvi posebne mobilne aplikacije.

API predvideva dve komponenti - eno na strani strežnika in eno na strani uporabnika (brskalnik). Strežniški del bo ponudil posebne ponorne točke, npr. https://slo-tech.com/notifications/user..., kamor bo lahko spletna stran s HTTP POST zahtevkom poslala notifikacijo. Na brskalniški strani se bo moral uporabnik najprej prijaviti za sprejemanje notifikacij, tako kot to trenutno stori za e-poštne sezname. Za ta del je že specificiran poseben javascript API. Implementacija sprejemanja notifikacij še ni jasna, a najbrž bo brskalnik periodično preverjal vse registrirane naslove ali z njimi celo vzdrževal stalno povezavo.

Standard je še posebej zanimiv, ker je popolnoma odprt, uporablja obstoječe in preverjene tehnologije in omogoča pripravo tako lastnega strežniškega kot klientega dela. API za registracijo in sprejemanje notificationov bi tako lahko podprli številni proizvajalci brskalnikov, za strežniški del pa bi zadostovala spletna aplikacija ali razširitveni modul za spletni strežnik. Za varnost se poskrbi z mehanizmom TSL, tako s strežniškimi kot uporabniškimi certifikati.

Za zdaj še ni nobene implementacije, niti v aurora različici firefoxa ne. Ključna prepreka bo najbrž preboj za Android in iOS, ki že imata svoj sistem notifikacij in svoje zahteve v zvezi z njim.

7 komentarjev

Zero0ne ::

Zakaj? Kaj manjka RSS?

Mozilla trpi za Not Invented Here sindromom?
uname -o

Bananovec ::

Preprostost?
Sem poskušal nekaj z RSS and I don't get it. Web Push pa bi mi recimo bil zelo koristen.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

arjan_t ::

RSS in to nimata ravno dosti skupnega

Bistri007 ::

Kakor razumem, bo stvar tekla na Mozillinih strežnikih:*

1. Tvoja spletna stran bo poslala update Mozillinemu strežniku;
2. Mozillin strežnik pa bo po že odprti TCP povezavi poslal update klientu.

RSS je za razliko od tega kratko periodično preverjanje, po katerem se TCP takoj zapre.

* lahko bo tudi na strežniku koga drugega. Ob tem pa bo moral uporabnik spletni strani povedati, naj update pošilja na www.moja-update-storitev.com/5455672; tvoja naprava pa bo imela odprto TCP povezavo na www.moja-update-storitev.com/5455672.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

matejdro ::

Torej je s tem možno narediti aplikacijo tipa Chrome to Phone samo v obratni smeri?

drola ::

Bistri007 je izjavil:

Kakor razumem, bo stvar tekla na Mozillinih strežnikih:*

1. Tvoja spletna stran bo poslala update Mozillinemu strežniku;
2. Mozillin strežnik pa bo po že odprti TCP povezavi poslal update klientu.

RSS je za razliko od tega kratko periodično preverjanje, po katerem se TCP takoj zapre.

* lahko bo tudi na strežniku koga drugega. Ob tem pa bo moral uporabnik spletni strani povedati, naj update pošilja na www.moja-update-storitev.com/5455672; tvoja naprava pa bo imela odprto TCP povezavo na www.moja-update-storitev.com/5455672.Glede na to, da ciljajo stvar čim bolj razširiti, vrjetno ne bojo šli v nek centraliziran model. Če bi recimo potem morala vsaka spletna stran pošiljati posodobitve na apple za iphonovce, na google za androidovce in na mozillo za pcjaše, bi blo to precej neugodno + izgubiš možnost zaupnosti podatkov. Kako pushanje v smislu COMET-a direktno na kliente pa tud vrjetno ne pride v poštev, ker je potratno držat ves čas toliko odprtih povezav. Tako je še najbolj vrjetno periodično pullanje.
https://drola.si

Bistri007 ::

drola je izjavil:

Glede na to, da ciljajo stvar čim bolj razširiti, vrjetno ne bojo šli v nek centraliziran model. Če bi recimo potem morala vsaka spletna stran pošiljati posodobitve na apple za iphonovce, na google za androidovce in na mozillo za pcjaše, bi blo to precej neugodno + izgubiš možnost zaupnosti podatkov. Kako pushanje v smislu COMET-a direktno na kliente pa tud vrjetno ne pride v poštev, ker je potratno držat ves čas toliko odprtih povezav. Tako je še najbolj vrjetno periodično pullanje.

Drola, saj si nisem izmislil, kar sem napisal. Nekaj pred tem sem na hitro sem preletel Ars članek - http://arstechnica.com/business/news/20... .

Nekaj citatov od tam:
Mozilla or some other party would host a notification service that is capable of delivering messages to the browser. The service would have a unique URL endpoint for every active user.

...

An instance of Firefox running on the user's desktop would likely maintain some kind of persistent connection to the notification service so that it could receive notifications instantly.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTML 5 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
25443142 (32117) rustypac
»

Z Androidom 4.1 se Flash poslavlja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7520357 (17050) sammy73
»

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
53756 (2526) Icematxyz
»

Mozilla pripravlja mobilni OS

Oddelek: Novice / Brskalniki
155289 (3597) r0ker
»

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Oddelek: Novice / Ostale najave
316239 (4394) Bistri007

Več podobnih tem