» »

Apple WWDC: iOS 5

Apple WWDC: iOS 5

Opozorilni center

vir: engadget

Mnogo manj vsiljivo opozorilo, tokrat o prejetem sporočilu

vir: engadget

Zgoščen članek

vir: engadget

Hiter dostop do zajema slik

vir: engadget

Lastniki krajših prstov bodo veseli razdeljene tipkovnice

vir: engadget

vir: engadget

Dodajanje slike na iPadu

vir: engadget
engadget - Drugi del predstavitve je bil osredotočen na iOS, pravzaprav na naslednjo večjo izdajo Applovega mobilnega operacijskega sistema za iPad, iPhone in iPod Touch. Tudi tokrat so pričeli s statistiko, npr. da so prodali že 200 milijonov naprav z iOS-om, da je to najbolj razširjen mobilni operacijski sistem v ZDA s 44-odstotnim deležem (podatki naj bi bili Comscorovi za april, Android naj bi bil drugi), da so prodali že 25 milijonov iPadov v 14 mesecih od izida prvega, da je bilo na iTunes prodanih že 15 milijard skladb, z iBooks prenesenih 130 milijonov e-knjig, da je za iPad na voljo že 90.000 specifičnih aplikacij, da je bilo vseh namestitev aplikacij na iOS-u 14 milijard ter da so razvijalcem izplačali že 2,5 milijarde ameriških dolarjev.

Statistiki je seveda sledilo posvečanje iOS 5. Nova različica mobilnega operacijskega sistema prinaša 1500 novih API-jev, česar se bodo seveda veselili predvsem razvijalci. Po drugi strani bodo uporabniki veseli predvsem popolnoma prenovljenega sistema opozoril. Do sedaj je opozorilo prekrilo katerokoli aplikacijo, pa naj je bila to igra, predvajalnik videoposnetkov, opozorilo pa je bilo lahko le kratko sporočilo SMS z vsebino 'Ok!'. Mnogi so že skoraj rotili Apple, da ta sistem spremenijo, saj jim ni omogočal, da bi opozorilo ignorirali in se mu posvetili kasneje. z iOS 5 je to mogoče, nekoliko zanimivo pa so navdih našli pri Androidu. Opozorilni center se namreč pokaže, če navzdol potegnete zgornjo vrstico, kjer se sicer nahaja ura ter stanje baterije in signala. Opozorila bodo nato združena v posamezne aplikacije, poleg njih pa se nahaja še x, ki omogoča ignoriranje opozoril iz te aplikacije. Poleg nedogovorjenih klicev, sporočil SMS in elektronske pošte bodo tukaj predstavljena še druga opozorila, npr. s Facebooka, Twitterja, itd.

Prikaz opozoril, ko so le-ta prvič na voljo, se izvrši na vrhu zaslona, kjer se v tankem pasu zavrtijo na zaslon. Če opozorilo ignorirate, čez nekaj sekund izgine, sicer pa vas pritisk nanj popelje v opozorilu primerno aplikacijo, npr. v klient za elektronsko pošto, zgodovino klicev, itd. Opozorila so prenesli še na zaklenjen zaslon, ponujajo pa podobno funkcionalnost, kot že nekateri proizvajalci mobilnih telefonov z lastnimi preoblekami na Androidu. Telefon lahko odklenete v celoti, kar vas bo popeljalo na domač zaslon, oz. ga odklenete na nekem opozorilu, npr. o neodgovorjenem klicu, to pa vas bo spet popeljalo v temu namenjeno aplikacijo, torej v zgodovino klicev.

Sledila je predstavitev Newsstanda, ki omogoča naročanje in pregled revij oz. časopisov v elektronski obliki, kjer je izvedba podobna fizični trafiki - revije in časopisi so predstavljeni na polici, izbira enega izmed njih pa ga odpre. Newsstand se nahaja kar na domačem zaslonu, ta prikaz s policami pa je izveden na podoben način, kot mape na domačem zaslonu. Mnogo globlje bo v iOS 5 integriran Twitter, na katerega bo svoj čivk mogoče poslati iz obilice aplikacij, ki bodo to podpirale. Enostavno bo pripenjanje slik (zajemite sliko, pritisnite gumb "Tweet" in sliki dodajte sporočilo), sicer pa bo prijava na Twitter centralna za celoten operacijski sistem, druge aplikacije pa bodo lahko to centralno prijavo izkoriščale, če boste to seveda dovolili.

Predstavitev novosti v Safariju se je prav tako začela s statistiko, kjer pri Applu trdijo, da se Safari na iOS uporablja za kar 64 % vsega mobilnega brskanja, Android naj bi bil s 27 % drugi, ostali brskalniki pa naj bi predstavljali le 9 %. Podatki so spet veljavni za ZDA v preteklem aprilu in prihajajo od podjetja Net Applications.

Poleg vnosnega polja za naslov URL, gumbov za prehajanje med stranmi v zgodovini, dodajanjem zaznamkov, itd., Safari v iOS 5 prinaša še Reader, ki spletno stran spremeni v zid besedila (skupaj s slikami v članku), znebi pa se menijev spletnih strani, reklam in druge navlake. S tem naj bi bilo branje daljših člankov uporabniku bolj prijazno. V primerjavi s preteklostjo bo sedaj mogoče prek elektronske pošte lažje pošiljati še dele člankov, ne le naslovov, kjer se ti članki nahajajo. Če nimate časa, da bi nek članek prebrali ta trenutek, pa lahko izkoristite Reading List. Na njem shranite članke, za katere menite, da jih morate prebrati, to pa lahko kasneje storite na katerikoli napravi, torej na iPhonu, iPadu oz. na osebnem računalniku - Reading List se bo namreč samodejno sinhroniziral med napravami. Safari v iOS 5 je dobil še zavihke v pravem pomenu besede, a ni jasno, če bo to omejeno le na iPad oz. če prihaja tudi na iPhone, ki ima bistveno manjši zaslon.

Mnogo boljša bo vgrajena podpora seznamom (npr. seznam za nakupovanje, stvari, ki jih je potrebno pripraviti pred potovanjem, itd.), ki se bodo sinhronizirali med napravami prek aplikacije iCal, iOS-ove in OS X-ove aplikacije za koledar. Omogoča tudi opomnike, vezane na specifično lokacijo, torej vas lahko opomni, da pokličete neko pomembno osebo v vašem življenju, ko prispete na ciljno letališče in ji sporočite, da ste prispeli varno.

Z vedno večjo popularnostjo iPhone 4 na Flickrju - je daleč najbolj razširjen mobilni telefon oz. mobilna naprava ter kani v kratkem postati najbolj popularna naprava za zajem slik na Flickrju sploh - so nekoliko pohitrili proces zajemanja slik. Na desni strani drsnika za odklep telefona se nahaja gumb s fotoaparatom, kjer vas pritisk nanj popelje neposredno v aplikacijo za slikanje. Bližnjica bo delovala tudi v primeru uporabe kode za odklep (te ne bo potrebno vnašati), slikanje bo mogoče, a ne bo mogoče pregledovanje starejših slik kakor bo onemogočen tudi dostop do drugih delov mobilnega telefona. Obenem bo zajem slike zdaj mogoč tudi s fizičnim gumbom, saj so se pri Applu odločili izkoristiti gumb za višanje glasnosti. Pred časom so to sicer omogočale že nekatere aplikacije, a jih je Apple po hitrem postopku odstranil iz trgovine. Mnogo hitrejše bo tudi urejanje oz. retuširanje slik, kar na mobilnem telefonu.

Po Mailu na OS X svojo osvežitev doživlja tudi različica na iOS-u. Naslovnike bo mogoče enostavno prenašati med različnimi polji (Za:, Kp:, Skp:) po načelu primi in potegni. Tudi tukaj je izboljšano iskanje, ki zdaj omogoča iskanje tudi po sami vsebini sporočila. Omogočene so zastavice sporočil (predstavljajo npr. različne kategorije), bogatejše je oblikovanje besedila, izboljšana je varnost z vključitvijo S/MIME, vgrajen pa je še slovar, ki poda razlago označene besede. Slovar je na voljo prav vsem aplikacijam v iOS, saj je centralne izvedbe (eden izmed 1500 API-jev je očitno namenjen slovarju).

Vsaj na iPadu bo na voljo nova tipkovnica - če iPad primete z obema rokama in tipkovnico s palcema potegnete navzgor, se ta pomanjša in razdeli na dva dela, ki sta vsak na svojem robu zaslona. Tako sta lahko dosegljiva samo s palci, ko iPad držite z obema rokama, tudi za uporabnike s krajšimi prsti.

Apple bo z iOS 5 končno omogočil uporabnikom prerezati popkovino med napravo (iPad, iPhone, iPod Touch) in računalnikom. Do sedaj je bilo za skorajda vse potrebno uporabiti iTunes, torej za nadgradnjo operacijskega sistema, izdelavo varnostne kopije tega, za prenašanje slik, videoposnetkov in glasbe z in na napravo, itd. Tega je zdaj konec, saj se pri Applu zavedajo, da se časi spreminjajo. Obenem pravijo, da iPhone prodajajo tudi v predelih sveta, kjer osebni računalnik ni tako samoumeven, kot npr. v Evropi oz. Ameriki. Aktivacija novega mobilnega telefona bo tako zdaj izvedljiva na napravi sami. Nadgradnje operacijskega sistema bodo prihajale kar prek zraka, kakršen koncept dobro poznajo uporabniki Androida. Še več, na telefon se bodo prenesli le prenovljeni deli sistema, ne pa celotna slika, kar bo zmanjšalo čase prenosov in porabo podatkovnega paketa, če bo prenos opravljen prek operaterjevega omrežja. Poleg opozorilnega sistema je bil eden izmed gnevov uporabnikov iOS-a tudi dejstvo, da je predvsem glasbo potrebno prenašati z uporabo kabla. Ta omejitev zdaj seveda odpade, saj bo zbirko iTunes po novem mogoče sinhronizirati kar prek omrežja WiFi.

Game Center v iOS 5 postaja še bolj družabno usmerjen, igre bo zdaj mogoče kupovati kar iz aplikacije, namesto zahteve po nakupu iz App Store, po novem pa podpira še igre z izmenljivimi potezami med različnimi igralci. Ena izmed statistik je bila, da Game Center po devetih mesecih od predstavitve uporablja že 50 milijonov ljudi, v primerjavi s 30 milijoni uporabnikov Xbox Live, ki je bil predstavljen že pred osmimi leti.

Za konec so pri Applu predstavili še prenovljeno aplikacijo za sporočila. Ta zdaj ne bo več uporabljena zgolj za sporočila SMS, temveč postaja tudi center za instantno komuniciranje med uporabniki iOS-a. Messaging tako prihaja tudi na iPod Touch in iPad. Poleg tekstovnih sporočil bo mogoče še deljenje slik in videoposnetkov, kontaktov, mogoče bo skupinsko klepetanje, itd. Ker ne gre za protokol SMS je seveda mogočih nekaj več funkcij. Tako bo recimo prikazano, ko bo sogovorec začel tipkati svoj odgovor. Mogoče bo tudi nadaljevanje pogovora na drugi napravi (začet bo npr. na iPhonu, nadaljevan pa na iPadu), samo deljenje slik in videoposnetkov pa je enostavno - poleg vnosnega polja za sporočilo se nahaja gumb s fotoaparatom, kjer pritisk nanj pokaže izbirno okno s seznamom albumov. Za razliko od FaceTime bo prenovljen sistem sporočil deloval tako prek WiFi kot prek 3G.

Omenjene so bile še kretnje za boljše upravljanje z večopravilnostjo, a niso bile podrobneje razložene. Razvijalci so že dobili možnost uporabe SDK-ja, sam operacijski sistem pa bo za množično uporabo na voljo v jeseni (kakšno naključje, kajne?). Podprti bodo iPhone 3GS in 4, iPad 1 in 2, iPod Touch 3. in 4. generacije, poleg seveda novih naprav, ki oz. če bodo izšle do takrat.

21 komentarjev

lurker ::

Mnogi so že skoraj rotili Apple, da ta sistem spremenijo, saj jim ni omogočal, da bi opozorilo ignorirali in se mu posvetili kasneje. z iOS 5 je to mogoče, nekoliko zanimivo pa so navdih našli pri Androidu.
Jaz sem upal, da bodo skopirali Android. Ker Notification bar na Androidu je delo genija, IMHO. Pomoje so tri leta študirali kako nardit notifikacije enako dobre pa vseeno drugačne od Androida in so se sedaj predali. Hvala bogu!

Matako ::

Nova različica mobilnega operacijskega sistema prinaša 1500 novih API-jev, .


Ok, saj mogoče je to iz izvirne novice.. samo precej šlampast stavek.
/\/\.K.

joebanana ::

Nič novega. Nitification bar od androida skopiran par malenkosti pa je iOS5. Manjka izvirnosti. iOS1 je biu revolucija to je navadno novo (drago) prepakiranje.

McLuzo ::

Se da komu en KRATEK povzetek napisat?

BigWhale ::

Uuuu! Ful noro! Glasbo iz iTunes bos lahko prenesel v iCloud in se bo sinhronizirala z vsemi tvojimi napravami. Damn! Skoda k se niso tega pri UbuntuOne spomnil!

Aja so se. Meh. Move along.

Gandalfar ::

@BigWhale: kako kaj deluje to s tvojim Androidom? :>

BigWhale ::

Gandalfar je izjavil:

@BigWhale: kako kaj deluje to s tvojim Androidom? :>


V bistvu odlicno! ;> Muahahahahah! :P

Glasbo iz iTunes bos lahko prenesel v iCloud in se bo sinhronizirala z vsemi tvojimi napravami. i. Damn! Skoda k se niso tega pri UbuntuOne spomnil!
Verjetno si spregledal, da v iCloud ti ne bo treba nič prenašat. Maš pa prav, da škoda, da se tega niso v UbuntuOne spomnili.


Narobe sem se izrazil. Ko v UbuntuOne music store kupis skladbo, se sama prenese v tvoj UbuntuOne cloud. Stvar sem v zivo demonstriral v Kiberpipi na Maverick Meerkat release partiju. :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

lurker ::

Narobe sem se izrazil. Ko v UbuntuOne music store kupis skladbo, se sama prenese v tvoj UbuntuOne cloud. Stvar sem v zivo demonstriral v Kiberpipi na Maverick Meerkat release partiju. :>
Škoda, da ti je zmankalo časa, da bi pokazal kako se v UbuntuOne Cloud 'prenese' skladba, ki je nisi kupil v UbuntuOne Music.

r0ker ::

Zakaj je sistem za obvestila na androidu boljši kot na WP7?

"Obenem pravijo, da iPhone prodajajo tudi v predelih sveta, kjer osebni računalnik ni tako samoumeven, kot npr. v Evropi oz. Ameriki"
Kaj za vraga to pomeni?!

No vglavnem je isto vredno nove glavne verzije kot Linux 3.0. To je: Ni.

nekikr ::

"Obenem pravijo, da iPhone prodajajo tudi v predelih sveta, kjer osebni računalnik ni tako samoumeven, kot npr. v Evropi oz. Ameriki"
Kaj za vraga to pomeni?!

Katera beseda ti dela preglavice?

BigWhale ::

lurker je izjavil:

Narobe sem se izrazil. Ko v UbuntuOne music store kupis skladbo, se sama prenese v tvoj UbuntuOne cloud. Stvar sem v zivo demonstriral v Kiberpipi na Maverick Meerkat release partiju. :>
Škoda, da ti je zmankalo časa, da bi pokazal kako se v UbuntuOne Cloud 'prenese' skladba, ki je nisi kupil v UbuntuOne Music.


Apple to nardi avtomatsko? Ooooh, neki novga. True, Banshee ne nardi tega. Ampak celoten koncept glasbe v oblaku ni tko zlo nov, da bi se zganjal tak cirkus okrog tega. :)

nekikr ::

Kje si pa videl kakšen cirkus okoli tega? Ena predstavitev z razlago kaj vse bo storitev še imela pa res ni noben cirkus...

driver_x ::

Je pa pohvalno, da so končno pogruntali, da je nadležno, če moraš za vsak drekec pekec na telefonu uporabiti iTunes.

joebanana ::


iOS1 je biu revolucija to je navadno novo (drago) prepakiranje.
Še sreča, da bo iOS5 zastonj.


Do neke meje(iPhone 3GS, iPhone 4). Samo to za obstoječe uporabnike. Bolj sem imel v mislih nove aparate ob zajeti funkcionalnosti.

mrpiagg ::

Jaz bom svojega ipada prodal, samo da pride android tablica bazirana na 3.1 v SLO. Ipad je preprosto preveč oskubljen sistem in brez jailbrejka omogoča premalo prilagoditev (še z jb bolj malo). Sem čakal, če bo ios 5 končno "zadihal" pa očitno še nekaj časa ne bo. Da sploh ne omenjam USBjev, Wifi izmenjave fajlov ne gleda na IOS aplikacijo v kateri bi to gledal .... poden. Uporabljam ga bolj kot ne samo še za surfat in cajtng prebirat, pa mogoče kašn špil na sto let ...

nekikr ::

Meni je pa ravno WIFI zakon. Nobenih kablov, ključkov, cdjev...nič. Samo Wifi in dropbox ter Bump. Z Jailbreakom je pa seveda še konkretno bolj uporabna stvar.

Elysium ::

V bistvu nič pretresljivega. To bi se mogoče lahko imenovalo iOS 4.5 in ne 5.0.

Za 5.0 verzijo bi pričakoval še:
- najmanj NFC,
- augmented reality vdelan v OS, tako kot ima to Windows Phone 7 Mango,
- ne samo glasba v Cloudu, ampak tudi kompletno cel Office in dokumenti, kot ima to Windows Phone 7 Mango. OK. Tisti Reading list vsekakor izgleda zanimivo ampak vsekakor ne dovolj. Tako bi se potem izognili neprestanemu jamranju iOS uporabnikov, ko se jim sesuje njihova iNaprava in potem sprašujejo ljudi, naj jim še enkrat pošljejo kontaktne podatke. Pa to je srednji vek.

OK. Dodali so Game center, kar ima konkurenca v precej boljši izvedbi že kar nekaj časa.

Zdi se mi, da tekmeci Apple tehnološko prehitevajo po levi in po desni. Skratka, Apple čedalje bolj spi.

techfreak :) ::

Zdi se mi, da tekmeci Apple tehnološko prehitevajo po levi in po desni. Skratka, Apple čedalje bolj spi.

Pokaži mi WP tablet. Aja, ni ga.

ne samo glasba v Cloudu, ampak tudi kompletno cel Office in dokumenti, kot ima to Windows Phone 7 Mango.

Dokumente lahko shranjuješ na njihovem cloudu, domnevam da lahko tudi iWork aplikacije dostopajo do njih.

Tako bi se potem izognili neprestanemu jamranju iOS uporabnikov, ko se jim sesuje njihova iNaprava in potem sprašujejo ljudi, naj jim še enkrat pošljejo kontaktne podatke.

Ker se kar naprej sesuvajo? Saj ti je do zdaj iTunes ob vsakem priklopu naredil backup, zdaj ti bo pa še v oblak.

PrimozR ::

Game Center ima že iOS 4.

uros_m ::

techfreak :) je izjavil:

Zdi se mi, da tekmeci Apple tehnološko prehitevajo po levi in po desni. Skratka, Apple čedalje bolj spi.

Pokaži mi WP tablet. Aja, ni ga.


In ga ne bo. Bo pa na tabletih tekel / že teče čistokrvni W8 z namenskim GUIjem. WP tablic pa ne bo. Vsaj uradno ne.

zee ::

... Bo pa na tabletih tekel ...


Glede na uspeh Applovega iPada je trg ocitno zrel za tablicne racunalnike in jih hoce *zdaj*, ne pa v neki nedoloceni prihodnosti.

Na temo:
Koncno so resili te notifikacije, hkrati se je izkazalo, da ima zdaj tudi mobilni Safari t.i. Porn Mode, ko si ne shranjuje nicesar.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti z začetka WWDC - OS X

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4823926 (21131) MrStein
»

V končni verziji iOS 7 najdeni že dve luknji

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2312548 (8831) driver_x
»

Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2711514 (9285) MrStein
»

Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12436191 (30583) Lonsarg
»

iOS 4 je prispel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11531207 (28187) PrimozR

Več podobnih tem