» »

Chrome OS predstavljen, prvi prenosnik

Chrome OS predstavljen, prvi prenosnik

Štirje koraki za namestitev - izbira povezave, sprejetje pogojev, vpis v račun ter zajem profilne slike z vgrajeno kamero

vir: engadget

Sinhronizacija zaznamkov med Chrome OS in brskalnikom Chrome

vir: engadget

Prenosnik, ki ima le po en VGA, USB in zvočni priključek, poleg napajanja

vir: engadget

Tipkovnica z namenskimi gumbi za iskanje ter za upravljanje s sistemom namesto vrstice F1-F12

vir: engadget
engadget - V drugem delu prireditve posvečene Chromeu so pri Googlu posvetili operacijskemu sistemu. Kot je bilo napovedano le-ta ne bo splavljen letos, vsaj ne obsežno. Prvi prenosniki s tem operacijskim sistemom bodo v trgovine prišli šele v sredini prihodnjega leta, sprva bodo to Samsungovi in Acerjevi prenosniki, katerim bodo kasneje sledili še drugi proizvajalci. Splavitev bosta vodila glavna strojna partnerja Samsung in Intel, to pa pomeni, da bo na prenosnike s procesorji ARM potrebno počakati še dlje, kot na same prenosnike s Chrome OS.

Udeleženci prireditve so bili deležni namestitve celotnega operacijskega sistema Chrome OS, ki je trajala vsega minuto in zahteva le štiri korake. Vse bistvene nastavitve za uporabnike Googlovih storitev operacijski sistem potegne kar iz oblaka (gesla, zaznamki, in podobno iz brskalnika), ko se opravi prijava v Googlov račun, ki pa zanimivo ne bo nujen za uporabo Chrome OS. Namestitev bo v tem primeru verjetno morala potekati ročno ter nekoliko dlje od minute. Sistem podpira več uporabniških računov vključno z dodatnim, namenjenim gostom, ki teče v načinu Incognito ter tako ne hrani podatkov ter zgodovine. Prav vsi podatki uporabnikov so že od samega začetka uporabe prenosnika kriptirani, to pa pomeni, da ne bo težav s krajo podatkov, če vam prenosnik odtujijo.

Mnoge je skrbelo, če bo Chrome OS brez internetne povezave sploh uporaben. Google je za uporabnost poskrbel na dva načina, saj so dodali možnost uporabe brez povezave ter obenem poskrbeli za skorajda stalno povezljivost na splet. Najboljši primer je Google Docs, ki bo v primeru izpada povezave spremembe na splet shranil, ko se bo povezljivost povrnila. Google Docs je le eden izmed prvih primerov z offline načinom, ki se bo razširil še v druge, tudi aplikacije v Chrome Web Store (slednje morajo način brez povezave posebej podpirati s HTML5 offline). Vsemu temu se lahko izognemo na preprost način tako, da povezave ne izgubimo. A ker imajo mrežni kabli omejeno dolžino, WiFi omrežja pa omejen domet, bo Google sodeloval z mobilnimi operaterji po spletu. V ZDA je že zdaj to vlogo prevzel Verizon, ki omogoča brezplačno 3G povezljivost. Prav vsi računalniki s Chrome OS bodo dobili brezplačnih 100 MB podatkov mesečno za prvi dve leti od nakupa, obenem pa bo možno kupiti dodatne pakete, npr. neomejen dnevni dostop za 10 ameriških dolarjev. Kot kaže nobeden izmed paketov ne bo vključeval vezave. Mednarodni paketi bodo sledili kasneje, najverjetneje z začetkom mednarodne prodaje prenosnikov.

Čeprav je na Googlovem prenosniku že vključen en USB priključek, ta skorajda nima funkcionalnosti. Zaenkrat namreč podpira le USB miške in tipkovnice, a razvijalci pričakujejo, da bodo že kmalu dodali podporo pomnilniškim medijem, fotoaparatom, mobilnim telefonom in drugim napravam. Vseeno bodo vedno obstajale omejitve, saj npr. tiskalniki ne bodo delovali, za to namreč poskrbi oblačno tiskanje Google Cloud Print, ki omogoča tiskanje dokumentov na domačem tiskalniku ne glede na vašo lokacijo v svetu (ali vesolju).

Čeprav prenosniki še dolgo ne bodo na voljo, le-te uporablja že na tisoče zaposlenih pri Googlu. Gre za referenčni model s kodnim imenom Cr-48 (izotop elementa krom), 12-palčnik s procesorjem Intel Atom, polno velikostjo tipkovnice, velikim trackpadom, vgrajeno 3G povezljivostjo, za kar je poskrbel Qualcomm z modulom Gobi, podporo obema frekvencama WiFi omrežij n (2,4 in 5 GHz), vgrajena baterija pa zadošča za do 8 ur uporabe oz. do 8 dni stanja pripravljenosti. Prenosnik ne uporablja običajnega trdega diska temveč se zanaša na bliskovni pomnilnik oz. pogone SSD. Manjkajoča je tudi tipka Caps Lock, ki jo je nadomestil namenski gumb za iskanje. Ob tem so se Googlovci pošalili, da lastnoročno izboljšujejo komentarje na spletu.

Izdelovalec prenosnika ni znan, saj gre pravzaprav za testno platformo, ki je bodo večinoma deležni le zaposleni pri Googlu. Javnosti je namenjenih nekaj kosov, do katerih so upravičeni le prebivalci ZDA. V t.i. pilotni projekt se lahko prijavijo na posebni spletni strani, prenosnik pa bodo dobili le, če se bodo žiriji zdeli primerni za testne zajčke.

Ampak ponovno je med državami na izbiro celoten svet...

11 komentarjev

Bor H ::

Zaradi potez/komentarjev kot je tale s caps lockom mi je google všeč :)

Mi pa nekaj ni jasno glede oblačnega printerja. Kaj more točno printer podpirat? Lahko brez dodatnih komplikacij uporabljam domači ethernet printer ali ne?

kopernik ::

Zgleda zanimivo, vendar bom osebno počakal na par iteracij, preden se bo kaj podobnega znašlo med mojimi napravami.

To, da caps locka ne bo, me ne moti. V bistvu tudi sam te tipke nikoli ne uporabljam. Moti pa me izpustitev funkcijskih tipk in invalidni gor/dol tipki.

ABX ::

To me spominja na konzole, vse skupaj je teko sestavljeno da je oteženo delo izven konteksta ki si ga oni zastavijo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Gregor P ::

Bor H je izjavil:

Mi pa nekaj ni jasno glede oblačnega printerja. Kaj more točno printer podpirat? Lahko brez dodatnih komplikacij uporabljam domači ethernet printer ali ne?

Če je povezan na mrežo in ga lahko vidijo tudi vsi ostali, verjetno lahko; bi bilo malo uporabniku neprijazno, če bi bile sedaj potrebne neke dodatne programske rešitve oz. neka posebna različica tiskalnikov ipd. ko imamo pa doma, v pisarnah že na stotine sodobnih tiskalnikov v omrežjih ... torej če jaz lahko že dandanes pošljem recimo e-pošto (iz kjerkoli na svetu) na HP tiskalnike (verjetno gre to preko kakšne HP oblačne storitve), ki so povezani preko usmerjevalnika v splet, in mi želeno natisne, domnevam da tudi tu ne bi smelo biti ne vam kako omejeno vse skupaj.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

borisk ::

kaj pa sam netbook? men je precej všeč, zaradi minimalističnega oblikovanja, črne mat barve...

legice ::

končno laptop/netbook kateri ni apple in izgleda solidno. zdej pa samo da dela kot se za gre operacijski sistem pa smo tam=)
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

PrimozR ::

Bor pomojem bo v končni fazi za nepovezane printerje obstajal kak klient, ki ga boš lahko naložil na en računalnik/server v mreži in bo tako deloval kot posrednik za tiskanje.

Bor H ::

V tem primeru mam pa že raje podporo za USB printer, sploh ker si skos povezan na net in rabi samo nek emulator za windows driverje (vsaj osnovne, ne rabi lih levelov kartuš kazat).

noraguta ::

lep prenosnik , samo napise na tipkovnici bi moral še pobristat. sicer pa kako je pa z enkripcijo v google docs? še vedno zapupaš vse svoje "imetje" googlu na vpogled?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

PrimozR ::

Napise na tipkovnici? Misliš črke?? o_O

JaVonTech ::

Prenosnik je videti zelo dober. Poglej malo po YouTubu videe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na voljo tudi poslovni mesečni paketi za Chrome OS, prihajajo lokalni Google Docs, Gm

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
224984 (3983) MrStein
»

Napovedani prvi računalniki s Chrome OS

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
144577 (3974) Bor H
»

Google bo študentom prodajal prenosnike s Chrome OS

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
277696 (6695) matejdro
»

Google naročil 60.000 prenosnikov Cr-48

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
298243 (7072) PrimozR
»

Specifikacije Googlovega netbooka znane?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
93102 (2303) ales85

Več podobnih tem