»

EU še ni odpisala Huaweija za gradnjo omrežij 5G

Slo-Tech - Medtem ko je ZDA prepovedala, da bi Huawei gradil omrežja 5G, češ da je podjetje pretesno povezano s kitajsko vlado in kot tako predstavlja nevarnost za ameriško nacionalno varnost in strateške interese, v Evropi prepovedi za zdaj ne bo. Kljub pritiskom iz ZDA se Evropska komisija ni odločila za prepoved Huaweijeve opreme, je pa izrazila zaskrbljenost. Priporočila je skupen pristop k varnostnim tveganjem, v dokumenti pa ni izrecno omenila Huaweija. Nemčija je v preteklosti že dejala, da Huaweiju ne bo branila dostopa do trga, kar je močno razhudilo ZDA.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip je dejal, da bo tehnologija 5G gotovo preoblikovala gospodarstvo in družbo ter prinesla priložnosti za podjetja in ljudi, a se to ne...

20 komentarjev

EU odkrito zagrozila Googlu, Twitterju in Facebooku

vir: Wikipedia
Evropska komisija - EU je izdala prvo poročilo v zvezi z lani oktobra podpisanim Kodeksom za boj proti dezinformacijam. V njem so konkretno navedeni Facebook, Twitter in Google, ki po mnenju bruseljskih uradnikov na svojih platformah še vedno ne napravijo dovolj odločnih korakov v tej smeri. Podpisniki kodeksa so se namreč zavezali, da bodo poskušali zmanjšati število lažnih uporabniških računov, predvsem pa svoja prizadevanja napravili transparentna.

Poročilo tako ugotavlja, da trojica platform ni posredovala dovolj dokazov o kakih novih orodjih oz. politikah za preganjanje dezinformacij, niti, da so v to vložili zadostno količino virov in s prizadevanji pokrili vse države članice EU. Poročilo še izraža zaskrbljenost zaradi take neodzivnosti, zlasti, ker so pred vrati majske...

56 komentarjev

Nova, hitrejša internetna povezava Evropa - Vzhodna Azija

Imena podatkovnih povezav so vzeta iz železniškega omrežja, kateremu dokaj dobro sledijo.

eWeek Europe UK - Prejšnji teden smo pisali o novem podmorskem kablu med Severno Ameriko in Evropo, ki ga bodo položili, ki bo imel najmanjšo zakasnitev podatkov na tej trasi na svetu. Glavni uporabniki tega bodo finančne ustanove, ki jim vsaka milisekunda letno navrže več milijonov dolarjev v visokofrekvenčnem trgovanju. Podobno so povezavo posodobili tudi med Londonom in Hongkongom.

Velik del dosedanje povezave med Evropo in Vzhodno Azijo teče prek Rusije in nato Kitajske, kjer so s podatki o infrastrukturi sila skopi. Del je tako ali tako omejen zgolj na interno uporabo, javni del pa je mnogokrat tujini slabo dokumentiran in poznan, čeprav se to počasi spreminja na bolje. Sedaj so na obstoječi povezavi optimizirali evropski...

10 komentarjev

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako...

4 komentarji

Silovit napad na internet v Mjanmaru

Slashdot - Mjanmar, nekdaj znan pod imenom Burma, je vse od 25. oktobra pod silovitim kibernapadom, ki preprečuje normalen dostop do interneta v državi, poroča Myanmar Times. Napad vpliva na vse pore življenja, tako na turizem, kjer je še zlasti problem spletna rezervacija letalskih vozovnic, kot tudi na druge industrije.

Vzrok in izvor DDOS-napada sta še neznana, medtem ko je cilj poznan - tamkajšnje ministrstvo za pošto in telekomunikacije, kjer je glavno vozlišče v internetni infrastrukturi v državi. V Arbor Networks ocenjujejo, da Mjanmar napadajo z 10 do 15 Gbps, zaradi česar je dostop resno moten. Razlog za napad bi utegnile biti volitve, špekulirajo zunanji opazovalci, ki bodo v Mjanmaru potekale to nedeljo. V Mjanmaru je namreč cenzura še vedno zelo stroga.

15 komentarjev

Velika Britanija: IE je dovolj varen

Slashdot - Novice o bitkah v brskalniški vojni, ki ji ni videti konca, so vedno zanimive. Nedavno smo poročali, da je Nemčija začasno odsvetovala uporabo brskalnika Internet Explorer, ko je bilo ugotovljeno, da so zlikovci za napad iz Kitajske na Google in druga podjetja izkoristili prav pomanjkljivosti v tem programu. Microsoft je teden kasneje luknje zakrpal in načeloma je uporaba Internet Explorerja od takrat naprej varna.

Za razliko od Nemčije so v Veliki Britaniji mnenja, da Inernet Explorer ni kaj posebej luknjast. V njihovem parlamentu je namreč lord Avebury postavil vprašanje, ali britanska vlada sodeluje z nemško in francosko pri debatah o varnosti IE-ja in kakšno priporočilo bodo izdali svojim podanikom.

Iz njihovega Home Officea (vladni oddelek za varnost in red) so odgovorili, da so člani evropske skupine EGC (European Government CERTs), kakor tudi omenjeni državi. Nadalje so dejali, da jemljejo internetno varnost resno in tesno sodelujejo z Microsoftom in drugimi. Poudarili so...

7 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

ZDA in Rusija iščeta skupno pot v boju zoper kiberorožje

New York Times - V prejšnjem stoletju so države podpisovale sporazume o omejitvi širjenja jedrskega orožja, sedaj pa podobne dogovore sklepajo tudi v kiberprostoru. ZDA je tako vendarle začela pogovore z Rusijo in komitejem ZN za nadzor orožja o krepitvi internetne varnosti in omejevanju vojaške rabe kiberprostora.

Kot pravijo poznavalci, je ameriška administracija ugotovila, da vse več držav razvija kiberorožje, zato je za njegovo zajezitev potreben nov pristop. V zadnjih dveh letih so se napadi na vladne in komercialne računalnike skokovito povečali na več tisoč na dan, medtem ko krivce sila redko identificirajo, kaj šele ujamejo. Obama je tako za februar ukazal pregled ameriške internetne varnosti in že išče kandidata, ki bo koordiniral državno politiko na tem področju.

Prejšnji mesec sta se v ZDA sešli ruska in ameriška delegacija, ki sta zbliževali stališča o kibervarnosti. Dva tedna pozneje so ZDA v Ženevi izrazile pripravljenost, da o kibervarnosti in kibervojskovanju razpravljajo z...

9 komentarjev

SI-CERT pomagal pri lovu na spletnega kriminalca

Slo-Tech - Od julija 2007 do marca 2008 je sedaj 47-letni Bruce Raisley izvedel več DDoS napadov na spletni časopis Rolling Stone, ki je objavil članek z naslovom 'To Catch a Predator': The New American Witch Hunt for Dangerous Pedophiles. Poleg tega je napadel še tri druge strani, ki so povzele originalni članek.

Razlog? Ni mu bila všeč vsebina objavljenega članka.

Raisley je bil leta 2004 namreč član vigilantske skupine Perverted Justice, katere člani se v on-line klepetalnicah izdajajo za otroke ter se s starejšimi (domnevnimi pedofili) dogovorijo za srečanje. Na srečanju pa odraslo osebo pričakajo člani skupine, jo fotografirajo, fotografije skupaj s posnetkom on-line pogovora objavijo na spletni strani ter domnevnega pedofila prijavijo oblastem.

Raisley je najprej sodeloval pri lovu na pedofile, nato pa je iz skupine izstopil, saj naj bi eden izmed članov skupine pri izdajanju za mladoletnika uporabljal fotografijo njegovega sina. Postal je goreč nasprotnik skupine, zato se je...

10 komentarjev