» »

Google pod kitajskim napadom

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že za vsaj 20 drugih podjetij iz različnih industrij, ki so utrpela podobne napade proti svojim storitvam.

Zaradi napada so pri Googlu povedali, da nimajo več namena upoštevati kitajske volje in cenzurirati iskalnih zadetkov na Google.cn, zato se bodo v prihodnjih tednih s kitajskim vodstvom pogovorili o pogojih, pod katerimi bi Google lahko vračal necenzurirane iskalne rezultate v okviru njihovih zakonov. Če kitajskemu vodstvu to ne bo všeč, pri Googlu menijo, da nimajo druge izbire, kot da zapustijo državo in s tem zaprejo svoje prostore na Kitajskem. Hkrati z zaprtjem podružnice bi bil tako ukinjen tako Google.cn kot tudi dostop do drugih Google-ovih storitev (npr. GMail-a). Že ob zagonu Google.cn leta 2006 so povedali, da bodo ves čas budno spremljali spremembe v politiki in zakonih, ki bi še bolj omejili svobodo govora na Kitajskem, s temi napadi pa so mnenja, da je Kitajska dosegla prav to.

Poudarili so, da odločitev izvira izključno iz glavnega štaba v Mountain View-u in je bila sprejeta brez vednosti vodstva kitajske podružnice. Hkrati so tudi priporočili uporabo posodobljenega operacijskega sistema, protivirusnega programa, požarnega zidu in brskalnika.

42 komentarjev

KrCbelca ::

pravilno!
C2Q Q6600, P5W DH Deluxe,6GB 800MHz Rama
GF 8600gt, 2xSataII WD 250GB, LC Power 550W Green Power
----watter in my vains----

LedStorm+++ ::

Prav jim je. Ti kar odidi Google, ne bo škode. Baj baj. Ostali bodo pač odrezani od sveta, nič ne bodo vedli, kaj se dogaja odzunaj :|
Pingvin :-)

Macketina ::

Google ima na Kitajskem manj kot tretjino trga, da ne bo kdo prevec pameten.

Zheegec ::

Lahko je pa to povod še za katero drugo podjetje, da naredi enako... Čeprav dvomim.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

HardFu ::

Cel svet bi moral bojkotirat primitivno komunisticno partijo
http://codeable.io

Furbo ::

Google ima na Kitajskem manj kot tretjino trga, da ne bo kdo prevec pameten.


LOL, probaj doseči ti 1/3 ali 1/4 trga tam.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zmajc ::

Google ima na Kitajskem manj kot tretjino trga, da ne bo kdo prevec pameten.


To je še vedno 101 miljon kitajcev ki uporablja Google.

Gregor P ::

Meni se je vedno zdelo perverzno, kako pri nas v EU zagovarjajo človekove pravice, okoljevarstveno politiko oz. "zeleno" tehnologijo, pa cel kup smernic, potem pa selijo vse tovarne na Kitajsko, kjer se tako še bolj kršijo temeljne človekove pravice oz. suženjsko izkorišča delovno silo ter enormno onesnažuje okolje ... zato, da imam jaz lahko npr. varčno žarnico, ki ustreza našim standardom ipd.;((:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Icematxyz ::

Pa pozabili ste še dodati v novico da verjetno zraven Kitajske je tudi vlada ZDA nad potezo osupnila. In verjetno že zvonijo telefoni in še kaj drugega.

Bravo Google.

axee ::

Cel svet bi moral bojkotirat primitivno komunisticno partijo


Absolutno! Celotna filozofija Googla mora ostati trdna. Če uporabnikom ne dostavijo ujemajoče, zanesljive rezulate, temveč prirejene se sploh s tem nebi smeli hecati! In meja je presežena. Samo ostali ponudniki bi morali delovati enako. Ne more neko podjetje zaradi nekega režima v državi zanemariti ravno tiste dele svoje ponudbe, ki so ključni!

sv-pt ::

denial ::

Chinese (fire)wall in full effect:

- www.baidu.com
- vnesi iskani niz ... OK
- vnesi nov iskalni niz, tokrat: google.blogspot.com
- >:D
- sedaj poskusi random iskalni niz. Good luck.
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

d0rK ::

Prov grozn se je pogovarjat po MSNju z osebo s kitajske.. Das Jutjub link -> "can't, it's blocked", das Facebook link -> "can't, it's blocked", itd.

Tody ::

ej na temu baidu sploh NIČ ne dela tud Microsoft ampak linux pa dela :D Pa translate to engliš nimajo :(

Aljaz1980 ::

ne verjamem, da bi se google odpovedal tako velikemu trgu, ki pa se bo z časom močno povečeval

prav tako ne verjamem da se bo umaknil, ker google je pač kapitalistično podjetje in so zalužki ali pa možni zaslužki na kitajskem preveliki


Absolutno! Celotna filozofija Googla mora ostati trdna. Če uporabnikom ne dostavijo ujemajoče, zanesljive rezulate, temveč prirejene se sploh s tem nebi smeli hecati! In meja je presežena.


to se že zdavnaj dogaja, youtube in njihov "this movie is not avaible in ur country"
in to pač je cenzura

kvečjemu gre tukaj samo za politiko, rečti da vlada zda nima nobenega sodelovanja z googlom je utopično

no mogoče se motim pa se googlu gre za ljudi, ampak dobro vemo da tako ni

pegasus ::

Kitajska je razvojno okolje za moderno družbo. Kitajci imajo to srečo, da vsaj vejo, kaj jim je vse krateno, medtem ko demokratični zahodnjaki o tem ne vedo nič. Samo srečni so, kako lepo vlada skrbi zanje.

francek1 ::

Naj jih kar odžagajo, bo iskalni čas na Googlu krajši, he, he....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Pithlit ::

to se že zdavnaj dogaja, youtube in njihov "this movie is not avaible in ur country"
in to pač je cenzura

Ni.
Life is as complicated as we make it...

borchi ::

ploskamo googlu, ker bo zaradi hackerjev, plemenito pustil zatirane kitajce na cedilu?! ok, sej jaz se ne slepim, da je google tisti substrat, ki bo pognal kitajsko demokracijo. ampak google pa se tako obnaša in kao grozi. grožnja je taka, kot da bi v vojni ena stran drugi zagrozila "če se ne predate, se bomo pa mi!", ccc...

(še vedno pa mi ni jasno kako bo to googlovo besedičenje obvarovalo poštne predale pred hackerji. cheap talk je tole vseskup... enako slabo zaigrano kot "zgražanje" ameriške administracije.)
l'jga

poweroff ::

Par stvari je treba vedet.

Kot prvo to niso neke hekerji, to so kitajski vladni hekerji.

In kot drugo, Google ni neka altruistična organizacija. Oni so kapitalistično podjetje. In verjetno so izračunali, da se jim poslovno Kitajska ne izide ravno in da je dobiček če se umaknejo večji kot če ostanejo.

Ja pa seveda vseeno za pohvalit kar so naredili.
sudo poweroff

borchi ::

Ja pa seveda vseeno za pohvalit kar so naredili.


še en vprašam. KAJ so naredili? KAJ je za pohvalit v tem "dejanju" (pa zavoljo debate predpostavimo, da so naredili to kar so rekli, da bi lahko naredili)?
l'jga

Bor H ::

Pokazali da se v prihodnosti interneta podjetja ne bodo prilagajala cenzuram vsake države posebej?

(upam da je res prihodnost taka)

borchi ::

Pokazali da se v prihodnosti interneta podjetja ne bodo prilagajala cenzuram vsake države posebej?

se pravi, hackerji nimajo nič s tem... niti tisti aktivisti katerim vlamljajo v poštne predale?

(upam da je res prihodnost taka)

(ja, ker kitajsko in podobne RESNIČNO prizadene, če pri njih google in podobni nič ne zaslužijo)
l'jga

Bor H ::

Ah, hekerji so bili "kaplja čez rob", sploh ker so bili očitno vladni (tuki se vedno spomnim na C&C Generals in krajo denarja s hekerji :P )

(seveda, da jih ne prizadane, za zdaj, ampak če se odločijo podjetja za neke vrste embargo bo to le še en dodaten pritisk na oblast, tudi če ni neposredne ekonomske koristi od teh podjetji za kitajsko bodo ljudje vedno bolj nezadovoljni, nezadovoljen folk maš pa lahko samo nekaj časa)

Zmajc ::

To vse je samo bitka za globalno prevlado in Kitajska se je naučila od zahoda in je sedaj uporablja iste umazane trike v svojo korist.

Pri googlu pa nekako dvomim da pri vsem gre za kaj drugega ko posel. Ker umik z Kitajskega trga čisto nič ne koristi kitajskemu narodu. če bi se že tako grozno sekirali za njihovo dobrobit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

poweroff ::

(seveda, da jih ne prizadane, za zdaj, ampak če se odločijo podjetja za neke vrste embargo bo to le še en dodaten pritisk na oblast, tudi če ni neposredne ekonomske koristi od teh podjetji za kitajsko bodo ljudje vedno bolj nezadovoljni, nezadovoljen folk maš pa lahko samo nekaj časa)

Ne sanjat. Večji problem bo, če se Kitajska odloči in uvede embargo ter nam neha dostavljati poceni robo...

Sicer pa - ko sem pred leti govoril z nekimi Kitajci so mi razlagali kako pri njih ljudje ljubijo policijo, saj jih ščiti pred groznimi vplivi pokvarjenega sveta. Zadeva se mi je zdela smešna, potem pa sem se zavedel, da večina ljudi tam res čuti tako...
sudo poweroff

Bor H ::

Sej vem da ni vse tako enostavno kot sem napisal, se mi pa zdi da prej ali slej bo net ali totalno prilagojen po državah/kontinentih ali pa za vse enak, neodvisno od lokacije. In definitivno je boljša druga varjanta, Google je dovolj velik igralec da lahko za sabo potegne še koga, da naredi enako.

hruske ::

To, da je Google zavrnil sodelovanje s kitajsko vlado je res velika odločitev. Ne vem če si zaslužijo hvale ali ne, ampak zna biti tudi, da je vdor potekal iz kitajske podružnice Google, torej da gre za "interni" napad. Potem bi bila taka reakcija s strani Googla veliko bolj smiselna -- če pač ne moreš zaupat svojim zaposlenim, potem nekako nima smisla, da imaš tam pisarno.
Rad imam tole državico. <3

kitaj ::

Zaenkrat pohvalno, je pa treba počakat na konec pogovorov z kitajsko vlado. Google je dovolj velik igralec v tem svetu, da bi njegov odhod resnično nekaj pomenil. Glede na njegovo prepoznavnost bi bil to velik udarec za podobo kitajske v svetu, za katere izboljšavo se kitajska vlada krčevito prizadeva (npr. Olimpijske igre).
Uporabniki kitajskega spleta z odhodom ne bodo prav veliko izgubili, saj cenzuriran Google ni vreden počenega groša. Veliko boljši je zato zanje Baidu, kar nakazuje tudi tržni delež.
Sploh pa se na kitajskem z malo truda lahko pride do vseh informacij, "težava" je v tem, da večine Kitajcev to ne zanima in se raje posvečajo bolj sproščenim in njim koristnim temam, tako kot to počne večina "zahodnjaških", "svobodnih" uporabnikov spleta v "demokratičnem" svetu.
Kitajski vladi je uspelo vzpostaviti dober in stabilen sistem nadzora medmrežja. Sedaj so se očitno lotili še lovljenja tistih, ki jim nekako še vedno uhajajo skozi filtre. Skrajni čas, da je nekdo končno povzdignil glas in se temu uprl. Dobro za nas in Kitajce je, da je glas povzdignil Google, saj se je le zato "demokratičnim" medijem to sploh zdelo vredno objave.

borchi ::

Veliko boljši je zato zanje Baidu, kar nakazuje tudi tržni delež.

ja, ker tam pa piše na dolgo in široko o tiananmenu... 8-O
l'jga

kitaj ::

Veliko boljši je zato zanje Baidu, kar nakazuje tudi tržni delež.

ja, ker tam pa piše na dolgo in široko o tiananmenu... 8-O

Prav tako na dolgo in široko kot na kitajskem Googlu, Yahooju in Bing-u.

Tody ::

Lool :) Edini zadetek na google.cn o tem trgu vodi na stran od baduja :D

sinsinjega ::

Če sledi kažejo da je napad izvršen iz kitajske, iz tega resda ne mormo vedet kdo točno stoji za takim napadom, vemo pa lahko z gotovostjo eno: NE kitajci. Če bi usekal kitajci, bi sledi vodile v ... Kanado, USA, Mehiko, .... tko se dela cyber crime. Bolj verjetn gre spet za politične spletke amerikancev ... nov in nov politični pritisk. Sej vemo kako se dela ... začne se s "človekovimi pravicami", trmaste se pa dokonča še z daisy cutterji.

borchi ::

Prav tako na dolgo in široko kot na kitajskem Googlu, Yahooju in Bing-u.

prav zato ne vem zakaj je baidu tooooliko boljši. ti?
l'jga

Tody ::

sinsinjega odvisno kako dobri so pri zakrivanju svojih sledi, prej al slej more signal pridit nazaj do tebe pa čeprav čez 1000 hop-ov, če so pri googlu zadost sposobni in imajo pravo opremo vrjetno lahko pač sledijo zadevi.

MrStein ::

HardPhuck :
Cel svet bi moral bojkotirat primitivno komunisticno partijo

Ja, nam je tudi bilo super za časa Juge, ki smo bili odrezani od razvitega sveta.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tody ::

Seveda vam je bilo super, ko je stric prnesu milko iz daljnje in zahodne Nemčije in ste vsi pocepal od navdušenja in kakovosti. Nelgede na to ali ste si zalužili plačo ali ne ste jo imeli! In na fička je bilo treba čakat samo eno leto!

kitaj ::

Prav tako na dolgo in široko kot na kitajskem Googlu, Yahooju in Bing-u.

prav zato ne vem zakaj je baidu tooooliko boljši. ti?


KLIK

denial ::

Za nedavne vdore v US korporacije (GOOG, ADBE, itd.) je bil najverjetneje uporabljen IE 0-day:
KLIK
Operation Aurora
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

kitaj ::

Evo, Kitajska cenzurira Googlove grožnje z umikom.
China Censors Google's Threat to Pull Out of China

denial ::

MSFT Advisory (IE 0-day)

Neuradno je bil v Operaciji Aurora uporabljen zgornji bug. Ker gre za dangling pointer bug je bila uporabljena Heap Spraying tehnika. Glede na dejstvo, da kombinacija DEP/ASLR uspešno preprečuje Heap Spraying (oba mehanizma sta ON by default v >=Vista sistemih) me zanima če vse kompromitirane korporacije še vedno uporabljajo XP-je!!! Sicer pa, zakaj zaposleni pri GOOG ne uporabljajo Chrome? >:D

ROTFL of the week: IE5 not vulnerable :D
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

poweroff ::

Chinese (fire)wall in full effect:

- www.baidu.com
- vnesi iskani niz ... OK
- vnesi nov iskalni niz, tokrat: google.blogspot.com
- >:D
- sedaj poskusi random iskalni niz. Good luck.


So pa glupi. Če vnesem "google blogspot com" ali "google.blogspot com" deluje. :D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google opušča cenzuro na Kitajskem

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
177546 (6402) murmur
»

Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
95516 (4783) kitaj
»

Google in Kitajska

Oddelek: Loža
154118 (3834) Smrekar1
»

Google pod kitajskim napadom

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
426263 (4532) poweroff
»

Kako izgleda internet na Kitajskem

Oddelek: Novice / Zasebnost
135515 (4370) BluPhenix

Več podobnih tem