» »

Izpad računalniškega sistema prizemljil več kot sto poletov v Avstraliji

Izpad računalniškega sistema prizemljil več kot sto poletov v Avstraliji

ComputerWorld - Zdi se, da se podjetja še niso naučila ničesar in da svoje IT-oddelke še vedno rade volje prepustijo zunanjemu podizvajalcu, ki seveda karseda varčuje. Tako so v soboto ob 20. uri po srednjeevropskem času na avstralskih letališčih obstali skoraj vsi potniki letalske družbe Virgin Blue, ker je odpovedal njihov sistem za vpisovanje potnikov. Izpad je trajal 21 ur do nedelje do 17. ure.

Sistem New Skies, ki ga uporabljajo za check-in, gostuje pri podjetju Navitaire, ki ima podatkovni center v Sydneyju. Ob 20. uri je odpovedala infrastruktura s SSD-ji, zato je bil cel sistem nedostopen. Navitaire ni imel rezervnega sistema, zato so šli iskat napako. Našli so je relativno hitro, nato pa so se odločili popraviti komponento, namesto da bi jo zamenjali, kar je botrovalo dolgemu času izpada. Pogodba družbe Virgin Blue s podizvajalcem sicer zahteva, da se morajo kritični sistemi vzpostaviti v najkrajšem času, a se to v tem primeru očitno ni zgodilo.

Brez alternative so prešli na sistem ročnega potrjevanja potnikov, ki je mnogo počasnejši. Omenimo, da so nov sistem uvedli pred dvema letoma in da je njegov zagon stal 10 milijonov avstralskih dolarjev. Uporabljajo ga tudi družbe Qantas, Skywest, Strategic Airlines, Alliance Airlines, Cobham in Jetstar, a te to pot niso imele problemov. Zaradi odpovedi več kot sto domačih in mednarodnih letov nastalo škodo bo pokril Navitaire.

2 komentarja

MajorM ::

Stavka IT industrije, da pokažejo njihovi javni upravi kaj se zgodi ko stavka privatni sektor.

Ne, hecam se. Bi pa morda to ne bilo slabo narediti pri nas v SLO...

jlpktnst ::

Ja ni slabo. ITjevci smo slabo plačani :) Dajmo mal štrajknit. Sesujemo komplet vse sisteme kjer smo imeli prste vmes, nato pa sedimo na tem dokler se nam ne dvigne plač vsaj za 10x z državnim odlokom. Pa lahko je 90% plač kar iz proračuna, tako da bomo lahko normalno živeli. Tako ne gre več naprej, ne moremo živet!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lahko letalo izgine brez vsakršne sledi? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30677029 (17017) Machete
»

prvič na letalo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7519138 (15333) nodrim
»

Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
267615 (5863) Truga
»

letališče frankfurt par informacij...

Oddelek: Loža
4811418 (10139) AndrejO
»

Brezplačen Wi-Fi na letalih Virgin America

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
153227 (2618) techfreak :)

Več podobnih tem