» »

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje, da poravnave ne sprejmejo. Mesečna naročnina za dostop do interneta je stala 50 dolarjev mesečno, sedaj pa bi Comcast vsakemu uporabniku vrnil 50 centov za vsak sporni mesec, torej zgolj odstotek. Poravnava je bila pripravljena še pred zmago Comcasta proti FCC-ju, ko je vladalo mnenje, da bo FCC imel pristojnosti zahtevati spoštovanje nevtralnosti interneta. Prav tako nizka odškodnina omogoča Comcastu, da se izmaže brez kazni za zavajanje strank.

Uporabniki imajo sedaj več možnosti. Lahko se registrirajo in po internetu ali navadni pošti vložijo zahtevek za izplačilo 16 dolarjev. V tem primeru ne morejo več tožiti Comcasta. Lahko se umaknejo iz skupinske tožbe in obdržijo pravico tožiti Comcast po svoje. Tretja možnost je, da ostanejo v skupinski tožbi in ugovarjajo ponujeni poravnavi. Če ne storijo ničesar, ostanejo v poravnavi, a ne dobijo nikakršnega povračila in izgubijo možnost tožiti Comcast.

1 komentar

Jumping Jack ::

Me zanima, kako so prišli do zneska 16 dolarjev, ampak predlagam, da se višina odškodnine izračuna malo drugače.

Vsi poznamo zgodbo RIAA, ki pravi, da je vsak nelegalen prenos izguba prihodka. Zdaj bi lahko prizadeti uporabniki to zgodbo obrnili takole: Vsak uporabnik lahko prek P2P omrežij vsak dan downloada povprečno en film ali program. Če ima P2P blokiran, mora namesto tega film ali program KUPITI, to pa v 9 mesecih nanese ohoho denarja... >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Netflix plačal tudi Verizonu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
268269 (5825) Bakunin
»

Netflix razmišlja o distribuciji vsebin prek P2P (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6818416 (15876) Senitel
»

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

Oddelek: Novice / NWO
54126 (2946) Pyr0Beast
»

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

Oddelek: Novice / NWO
73521 (3178) Iatromantis
»

Hud udarec za nevtralnost interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5324122 (21576) poweroff

Več podobnih tem