» »

New York: blogerji so enakovredni novinarjem

New York: blogerji so enakovredni novinarjem

Slashdot - V svetu spoznavajo, da so blogi resničen medij in ne neka obskurnost na internetu. Navadili smo se že, da so ob velikih novicah in dogodkih blogi običajno ažurnejši od velikih novinarskih hiš, mnogokrat so celo bolj nepristranski. Da gre za zaresen medij, so priznali tudi v New Yorku, kjer bodo odslej blogerji upravičeni do značk press, ki jim bodo dovolile vstop na mesta, doslej rezervirana le papirnate, televizijske in radijske novinarje.

Odločitev seveda ni spontano vzniknila v mestnem svetu, marveč gre za odgovor na tožbo iz leta 2008, ko so trije spletni novinarji tožili, ker niso dobili novinarskih prepustnic. V New Yorku te navadno omogočajo prehod policijskega rumenega traku. Newyorška policijska uprava bo odslej blogerjem, ki so se udeležili vsaj šestih večjih dogodkov v zadnjih dveh letih in o njih poročali, izdala dvoletne prepustnice. Neizkušeni novinci bodo upravičeni do prepustnic za enkratno uporabo.

Odvetnik Norman Siegel, ki je zastopal tri blogerje v zgoraj omenjeni tožbi, odločitev pozdravlja. Pravi, da bodo odslej pri izdajanju dovolilnic končno gledali kakovost in obseg dela in ne delodajalca oz. narave medija. Z drugimi besedami, tudi naša stran bi brez težav dobila novinarske prepustnice.

Resni blogi torej vsaj v tujini postajajo polnopravni člani medijske družinice. Pri nas stanje še ni na tako visokem nivoju, a k sreči beseda blog le postaja del aktivnega besedišča Slovencev. Smo pa okno, v katerem bi še lahko poiskali slovenski prevod, zamudili. Blogi so tu in ostali bodo blogi.

7 komentarjev

mitja ::

Super! Konkurenca je vedno dobra!

To me je spomnilo na "plačljiva programska oprema" vs. "Open Source". 8-)

Thomas ::

Forumaši smo pa še višja rasa od blogerjev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

Smo pa okno, v katerem bi še lahko poiskali slovenski prevod, zamudili. Blogi so tu in ostali bodo blogi.

a tak prevod dejansko potrebujemo? sicer sem zagovornik slovenščine in uporabe prevodov, ampak včasih ni potrebe po izumljanju novih besed, če je originalna povsem uporabna v našem prostoru
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Lonsarg ::

Sj če se neka stvar čisto na novo izzumi in se ji potem pač zmisli ena beseda, potem je najbolj ekonomično, da je ta beseda enaka v vseh jezikih, zakaj bi se vsak jezik zmišljeval svojo besedo za novo izumljeno stvar, razn če beseda po naglasu ne spada v jezik.

Mipe ::

Se strinjam, da so enakovredni, ker so novinarji popustili in začeli pisati članke po amatersko, vsaj glede na Žurnal in 24ur. Ostalo je premalo profesionalnih novinarjev...

Lonsarg ::

Seveda kvaliteten novinar lahko zdaj odpre s.p. v obliki bloga, pa dobiva za reklam, ki so gor. Samo za končnega bralca je še vedno neekonomično celemu naboru blogov slediti. Če recimo hočem splošne novice bom naročen na 24 ur RSS, če hočem tehnološke na slo tech, pa kakšen engadget, inquerer. Vse zvedit šreko blogov je težko, tam raje prebereš kakšna pametna razmišljanja o kaki aktualni temi, ne moreš se pa obveščat prek blogov.

Mene vsebina člankov pravzaprav ne zanima, ker mi je glavno samo zvedit kaj se je naredilo in v 90% preberem samo naslov ostale predogled novice, kak % pa celo cel članek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Gregor P ::

To me je vedno zanimalo kakšen dogovor ima Pro Plus z Mozillo, da imaš njihove najnovejše novice avtomatično zgoraj v orodni vrstici? Sam sem si sicer nato nastavil na RTV-jev RSS.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusija sprejela protiblogerski zakon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7223055 (19241) SkipEU
»

Kdor je ukradel sedem milisekund, je zaslužil milijone

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4122711 (10429) TESKAn
»

Slovenija nekoliko napredovala na lestvici novinarske svobode

Oddelek: Novice / NWO
266218 (4874) SkipEU
»

Plačljivo spletno časopisje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5421041 (19348) Gandalfar
»

Uredniki ali biki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534251 (4251) jype

Več podobnih tem