» »

Kitajska obnovila Googlovo licenco

Kitajska obnovila Googlovo licenco

ComputerWorld - Med Googlom in kitajskimi oblastmi je počilo marca, ko se je Google odločil, da ne bo več v skladu z zahtevami oblasti cenzuriral iskalnih vsebin. Zaradi tega je Kitajska zagrozila, da mu ne bodo podaljšal licence ICP, Google pa je užaljeno napovedal svoj odhod. Zgodilo se ni ne eno in ne drugo. Google je poiskal salomonsko rešitev in uporabnike začel preusmerjati na svojo hongkonško stran, kjer cenzure ni, Kitajska pa je stanje tiho tolerirala. Te dni je Google pridobil še omenjeno licenco ICP.

Včeraj so na svojih straneh zapisali, da jim je Kitajska z rahlo zamudo podaljšala ICP. To jim omogoča ostati prisotni na kitajskem trgu; v nasprotnem primeru bi namreč konkurenčni Baidu postal edini ponudnik iskalnih storitev v državi.

Google je za dosego te potrditve tudi nekoliko popihal na dušo kitajskim oblastem, saj so ukinili brezpogojno preusmeritev domene google.cn na google.hk (slednja je necenzurirana). Namesto tega sedaj celinska različica strani preusmerja na vmesno postajo, kjer se lahko uporabniki odločijo, kam želijo. Uradno pojasnilo kitajskega ministrstva za industrijo in informacijsko tehnologijo, ki licence podaljšuje, zamudo pripisuje prepozni oddaji vloge.

Psi lajajo, karavana gre dalje.

5 komentarjev

kitaj ::

Namesto tega sedaj celinska različica strani preusmerja na vmesno postajo, kjer se lahko uporabniki odločijo, kam želijo.

Skoraj kamorkoli na strani klikneš te preusmeri na necenzurirano verzijo v Hong Kongu. Iskalno okence in gumbi so le ena velika linkana slika. Drugram greš samo, če klikneš na tri male spodnje povezave. Zraven pa še piše "google.com.hk prosimo shranite si našo stan pod priljubljene".
Google je bolj malo pihal na dušo, veliko manj je (od jeze) pihala tudi kitajska vlada.

mtosev ::

communism + google = lovely partnership
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kitaj ::

mtosev je izjavil:

communism + google = lovely partnership

komunizem + kapitalizem = zaslužkarska nebesa
V celotni zgodbi je največji komunist Google 8-O

Poldi112 ::

Po kakšni logiki je Google komunist?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kitaj ::

Če se odpoveš dobičku zavoljo nekih prepričanj, temu res (še) ne moremo reči komunizem. Če pa malo pogledam skozi prste in zraven še nekoliko zamižim lahko rečem, da je Google zavoljo tega bolj komunističen kot kitajska vlada. Nenazadnje so se za svoje kitajske delavce zavzeli veliko bolj kot se za delavce zavzema kitajska partija.
Z svojo izjavo sem zgolj parafraziral mtosev-a, ki si oči zatiska z obema rokama. Microsoft, Cisco, Yahoo!, ... če naštejem le nekaj najbolj znanih, imajo z sodelavci kitajskega cenzorskega sistema zagotovo bolj "lovely partnership"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google popustil kitajski cenzuri

Oddelek: Novice / NWO
155246 (3952) nsignific
»

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Oddelek: Novice / NWO
177230 (5522) kitaj
»

Kitajska obnovila Googlovo licenco

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54806 (4470) kitaj
»

Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
95480 (4747) kitaj
»

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
268455 (6740) Ashrack

Več podobnih tem