» »

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

ComputerWorld - Marketinško obmetavanje Microsoft in Appla z blazinami se nadaljuje. Po treh protijabolčnih reklamah iz Redmonda so tokrat v resni raziskavi izračunali, da se nakup Applov enostavno ne splača - ker vas Apple obremeni s skritim davkom, ki da traja še dolgo po samem nakupu.

Finančno so podprli belo knjigo (PDF), v kateri je Roger L. Kay ugotovil, da so Applovi računalniki precenjeni. Po njihovih izračunih bi štiričlanska družina v obdobju petih let plačala 3.367 dolarjev, če bi kupili Mace namesto PC-jev z Windows. V izrazito promicrosoftovskem tekstu avtor ustreli kar nekaj kozlov, med drugim denimo predpostavi, da bo naša družina zapravila na stotine dolarje za programsko opremo za Mace, kot je Mac Office Home and Student, medtem ko ta strošek za PC-je prezre.

Nekaj drugih analitkov se je na trditve odzvalo z nejevero. Priznavajo, da je strojna oprema za Mace, če jo primerjamo s tisto za PC-je, nekoliko dražja, a še zdaleč ne pridemo do omenjenih številk, če se posebej ne potrudimo z namerno izbiro najdražjih in povsem nepotrebnih modelov, storitev in programske opreme.

173 komentarjev

«
1
2 3 4

Phoebus ::

Si lastim MBP...in moje mnenje je: nikoli več.

Priklop na projektor (VGA)? 30 eur.
Priklop na domači monitor (DVI)? 30 eur...in potem prineseš domov, priklopiš na 30" in ugotoviš da ne dela ker je signle link. Greš v trgovino zamenjat in ti ponudi dual-link adapter za 110 eur. si rečeš da je to preveč in greš gledat po forumih- presrečen si da ga nisi kupil, ker so težave z non-apple monitorji (svetujejo nakup Apple CinemaDisplay za rešitev težav):

http://www.displayblog.com/2008/12/30/a...

Bi priklopil na TV (klasičen TV out)? Ponudijo ti VGA in te pobarajo da spodoben TV mora imet VGA (beri: kupi si drug TV pa boš lahko priklopil).
Naj nadaljujem s tem da standardne miši poznajo samo tri gumbe (pri logitechu je treba kupiti "mac" model ki je dražji in ga driver prepozna), ali pa kupiti (ali "kupiti") SteerMouse- da lahko uporabljaš miš.

Grem dalje, naprimer tja, da za sinhronizirat winmobile rabiš kupit sofrtware? Podobno za nekajtere symbiane?
Rad bi ga filal v avtu / na motorju. Avtopolnilca NI. Ne original, ne neoriginal (MagSafe)?

Iskreno, zreli so za eno fajn tožbo (sploh pri displayport adapterju ki je jasno narejen da dela samo z njihovimi displayi)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

opeter ::

Saj, Apple je zaprta platforma: če kupiš njihov izdelek, si skorajda na celoti vezan na njih.

Sicer obstajajo 3rd party podjetja, ampak zanimiv primer zaprtosti in izkoriščenja potencialnih kupcev je novi iPod Shuffle, ki ima gumbe za upravljanje vgrajeno kar na same slušalke (oz. kabel). Torej odpade uporaba večine drugih slušalk priznanih in manj znanih firm.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

filip007 ::

Samo izgovarjajo se na PC imaš davka koker češ...lahko menjaš robo non-stop.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

driver_x ::

Meni je pa OS X všeč, pa tudi Applovi prenosniki so mi. Vendar sem se pred kratkim namenil kupovati zmoglivejši prenosnik in sem si ogledal tudi MBP. S svojo ceno niti približno ni mogel konkurirati Sonyju.

Glede raziskave iz članka: vsak bo pač hvalil svoje in grajal druge.

Looooooka ::

mislm da sploh ne rabs delat izracunov...dost je ze da gres v trgovino in prasas kok stane en mac.

techfreak :) ::

Kolikor vem imajo pretvornik iz DVI v S-video. Nevem pa, če je tudi iz displayport na S-video.

Te tri Windows reklame so verjetno tako najboljše od vseh, ki so jih imeli. Očitno so se osredotočili na marketinški oddelek.

Ne morem reči, da mi ni všeč MBP, ker nimam veliko pripomb. Edina pripomba je čez Boot Camp (ki ga potrebujem, če hočem kaj programirati (pustimo Obj-C)): ne znajo napisati gonilnikov, ki bi primerno hladil računalnik. Enostavno je prevroč na Windowsu.

lorenz ::

Ne vem kaj to tezi M...S... pa saj oni ne delajo racunalnikov. Da je njihov bug software neuporaben pa je ze dolgo znano kot tudi to da jih resujejo ravno proizvajalci PC-jev ki prodajajo oz. prilagajo njihov bug OS in software. Ce bi se vsi ti proizvajalci osamosvojili in ponudili svoj OS potem lahko MS spakira.

Najbolj cudni pa so mi ljudje ki si kupijo Maca in potem bi radi imeli PC-ja in PC software in hardware.
Ce ti ni vsec Mac, njihov software, hardware, njihova ideologija potem
si kupi PC-ja in suti al pa si naredi svoj racunalnik.

Phoebus ::

Lorenz: torej, če hočeš Sony TV, boš moral kupit tudi Sony kamero, sony VCR, sony DVD, sony fotoaparat in sony stolp? Ali pa doplačat da boš lahko priklopil na nevem, pioneer? To dela apple.

PNG ::

Obožujem te teme. Spet bom lahko prebral tono neumnih apple fanboyev, ki se sploh ne zavedajo zakaj se v bolj resnih vodah MACi sploh ne povohajo in so PCji samoumevna rešitev. Tako na področju civilnega/strojnega inženiringa, kakor tudi v vodah znanstvenih raziskav itd...

Go go apple fanboys!

Sega ::

mogoče moramo pa še mi odprtokodneži pokazat koliko se prišpara v petih letih če uporabljaš linux :) ampak kot kaže pri M$ še niso razumeli, da Apple pomeni luksuz :) lp

techfreak :) ::

>> kakor tudi v vodah znanstvenih raziskav
Sem na Applovi strani gledal, da se tudi v te namene uporabljajo Apple.:D

Drugače pa v hollywoodu uporabljajo Apple. Se vidi v skoraj vsakem filmu. Razen James Bond kjer uporabljajo Sonyjeve laptope.

bluefish ::

Drugače pa v hollywoodu uporabljajo Apple. Se vidi v skoraj vsakem filmu. Razen James Bond kjer uporabljajo Sonyjeve laptope.
Seveda ne zastonj. Vsako tako "oglaševanje" stane.

skika ::

v resnih vodah maci ne uporabljajo? Aja če odštejemo vse profesionalce na področju glasbe, videa itd...

Drgač pa so mi zelo všeč te reklame od MS.

Mavrik ::

Obožujem te teme. Spet bom lahko prebral tono neumnih apple fanboyev, ki se sploh ne zavedajo zakaj se v bolj resnih vodah MACi sploh ne povohajo in so PCji samoumevna rešitev. Tako na področju civilnega/strojnega inženiringa, kakor tudi v vodah znanstvenih raziskav itd...

Go go apple fanboys!


Kaj ma uporaba doma na mizi veze s tem kaj se uporablja v industriji? Ta argument je enako retardiran kot argument Linuxašev, da pa je zaj Linux kul za namizno uporabo, ker se ga uporablja na strežnikih.

Računanje stvari v industriji in surfanje po internetu doma pa res nima neke povezave.
The truth is rarely pure and never simple.

PNG ::

Nič ne rečem - za video in audio editing je mac (baje, po besedah kolega, ki je glasbenik) superioren.

Dejan - kar pa piše na Applovi strani pa me sploh ne zanima, ker so že tudi napisali, da je Safari najboljši web browser ever made, pa je to zelo daleč od resnice...jaz ti povem na čem se laufajo, iz prve roke, računalniške simulacije fluidov, prenosa toplote, mobilne nesreče, proizvodnja industrija, medicina itd...no, dam ti namig - ni MAC.

EDIT: Mavrik, nazadnje ko sem hotel spremeniti datotečni sistem na mojem USB ključku na macu, sem za to porabil skoraj eno uro. To je zame nepraktičen in neintuitiven sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

Mavrik ::

Še vedno nisi razložo kako relevanco ima to z uporabo Maca kot domači računalnik na mizi? Namreč na to primarno Apple meri. A doma računamo vsi redno simulacijo fluidov, toplote ter izumljamo nova zdravila?
The truth is rarely pure and never simple.

NoOrdinary ::

Obožujem te komentarje. Sigurno uporabljaš Windowse, čeprov se v "resnih" znanstvenih vodah uporablja clusterje na kerih teče vse kaj drugega (na področju, iz katerga delam diplomo je samoumevna rešitev Win98. go XP fanboy go!).
Če si strojnik/inženir in kupeš Maca si no milo rečeno butec. Kupiš tisto, kar najbol zadostuje tvojim potrebam, če je to Mac ne vem zakaj bi ti trop anonimnih bojda strokovnjakov z edino referneco tona osebno obarvanih komentarjov moralo solit pamet kaj se splača al kaj ne?
Imam PC in imam Maca, uporabljam oba in pri nobenem se še nisem sprašval in sekiral kakšen neviden davk sem plačal za koga. Mac mi nudi stvari, ki mi jih PC ne more in obratno, se pa vedno najde folk, ki mu je očitno edini cilj prepričevanje ostalga: "tastar, rabeš linux, vrž tole dol; ooo butec, ko si lahk tok preplačal appla ko maš v mlacomu 2x boljše specifikacije za pol dnarja"... Pa važen da ma apple avtomatsko samo fanboye in glupe potrošnike, microsoft pa same .net strokovnjake, ki v prostem času načrtujejo x86 procesorje in v CAD programih dizajnirajo nov space shuttle.
brez ideje sem za podpis

borchi ::

nove serije M$ reklam so prav užitne in jih je super gledat. pa ne vem točno zakaj. mogoče zato, ker gledalca niti enkrat z eno samo besedico ne spomnijo na visto, windows in ostala trpljenja, ki jih sicer povzroča microsoft... reklame majo nek tak prijeten, nevsiljiv ritem (pri lauren itak upaš, da ko ji dajo tist šop denarja, da se bo šele začela prava "akcija"... ;))

sicer so mi osebno seinfeld&gates reklame bile še bistve boljše, ampak so bile verjetno že preveč za "bež" PC/Windows publiko.

končno je microsoft pokazal, da nimajo samo ljudi, ki so popolnoma zgubili stik z realnostjo...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

techfreak :) ::

i100k100: Vem jaz to. Se vsekakor strinjam.

Jaz uporabljam Mac za brskanje po internetu, gledanje filmov, poslušanje glasbe. Za to je vsekakor super.
Za programiranje mikrokrmilnikov lahko brez težav uporabljam Mac, za krmilnike pa vem, da je 99% programov samo za Windows.
Če delam kakšen program za povezavo z hardwareom uporabljam VS (free by MSDNAA), ker mi je GUI veliko lažje napisati v C#, pa tudi veliko več knjižnic se najde.
Example: Z WiiMote sem hotel krmiliti neko napravo. Za Mac sem našel samo en framework, pa še ta je bil v Obj-C in v 3 dneh nisem nič skupaj spravil.
Za Windows sem takoj našel C# knjižnico in mi je uspelo vse skupaj programirati v nekaj urah.
Mac pač za takšne kot sem jaz ne ponujajo dovolj orodij. Xcode in Obj-C bi naj bila super, pa še tisti Quartz Composer ... ampak zaenkrat imam samo slabe izkušnje s tem.
Tudi PHP večinoma programiram v Windowsu ... čeprav občasno tudi v Macu, če moram kaj na hitro narediti in se mi ne ljubi restartati.

PNG ::

Ne vem, če si videl moj edit Mavrik, ampak skušam obrazložiti, da če se obtožuje Visto, da moraš vložiti nekaj časa v to, da se je naučiš, velja za OSX to še toliko bolj. Vsako vsaj malo naprednejšo funkcijo so s pridom skrili, da ja domači uporabnik ne bi česa pokvaril. Saj najbrž je to bolje, samo na tem forumu debatiramo tech savvy ljudje, ali? Za surfanje po internetu in pisanje kakšnih dokumentov je pa po mojem kakšen Ubuntu najboljša izbira...seveda s predpogojem, da en kvazistrokovnjak sistem postavi z vsemi driverji in naredi stvar "trotl-ziher" za uporabo.

Borchi, meni so pa te reklame ogabne. Applu in Microsoftu bi dal večmilijonsko kazen za plačati, zaradi blatenja konkurence (nisem pravnik, tako da ne se obešati na moje besede, češ to je zakonsko nemogoče/nedovoljeno).

Mavrik ::

Še vedno nisi niti malo pokazal in razložil, kaj ma tvoje bluzenje o uporabi v industriji/znanosti veze z namizno uporabo. Samo o neki intuivnosti govoriš (tudi v tistem editu), nisi pa nikjer pokazal kako vezo to ma s prvim odstavkom tvojega prvega posta. Well?
The truth is rarely pure and never simple.

war-dog ::

Object reference not set to an instance of an object.

c3p0 ::

Če na Applu in PCju štartam Adobe Suite, kje bo tukaj MAC superioren? SW je enak, pri HW sploh ni računice, PCjev bo zmogljivejši za mnogo manj denarja.

Torej, fanboys?

GBX ::

Tele price/performance primerjave so čist brezveze. Če bi vsi uporabljali te iste kriterije pri izbiri avta, bi vsi vozili Škode Octavie in nihče Audija. Pa ni tako, a ne? Ni namreč vse samo v frekvenci in ducatih (povečini nezasedenih) portov. Gre za udobnost, prijaznost uporabe in kvaliteto, ki se je ne da zbanalizirati na dva-tri parametre. Šparaš in tripaš na GHz? Kupi en poceni PC, ni problema. Samo ne me potem prepričevati, da imaš boljši comp kot je en MBP. Prosim.

LordJimy ::

Tricetrt tukaj, ki vas pljuva po Applu ste faus lastnikom Apple naprav (to je fact!!!). Da pa moras imeti vse od Apple ker imas eno stvar od Apple pa je tudi bedasto. Primarno gledano je Apple itak narejen za USA trg kjer se thnologija precej bolj hitro prodaja kot pa pri nas. Preden gres kupit nek izdelek (od bilo koga) je verjetno pametno preveriti kaj vse podpira in omogoca ne pa da se pol jokas kak ne mores priklopiti tga in onega pa da je za vse kriv Apple! Tudi Sony produkcijska linija je draga, ce hoces met Sony in ja tudi Sony je (oz je bil) zaprt in je podpiral vecina svojih produktov! Da se Apple uporablja samo doma na mizah je tudi butalscina. Je pac tako, da tisti, ki ne ve kaj si zaceti z Macom (OS X) si ga naj raje ne kupi (lepota pac tudi ni vse). Pa, ce bi vso programje, ki ga uporabljate na vasih PCjih z Windowsi morali KUPITI bi bilo PC stanje malo drugacno. Predvsem brez Officea bi bil microsoft ze zdavnja precej nizko v primerjavi sedaj!

Je pa zanimivo kako so vse apple naprave med seboj kompatibilne in se lepo dopolnjujejo. Le kje pri PC + windows lahko to dobis???

Pa se anti mac reklame od ms-ja. Reklame so zabavne za pogledat. Ampak v nakup pa me ne bi prepricale. Pa se oglasujejo znamke (HP,sony,pocasi bo se lenovo,...) namesto svojega "super user-friendly" operacijskega sistema.

Kdor je zadovoljen z Apple fajn kdor pa s PC pa tudi fajn.

NoOrdinary ::

Ne vem, praš folk, ki to dela za zaslužek zakaj jim je workflow OS X-a boljši kot tisti v windowsih? Al v kakšni dilemi si poleg flamebaita, se odločaš o nakupu Maca za uporabo Adobejovih orodij?
brez ideje sem za podpis

borchi ::

apple tax je pravzaprav popust, ki ga mora dajat microsoft (oz. PC proizvajalci).

btw, a je kdo prebral tist white paper iz članka?
l'jga

PrimozR ::

Obožujem te teme. Spet bom lahko prebral tono neumnih apple fanboyev, ki se sploh ne zavedajo zakaj se v bolj resnih vodah MACi sploh ne povohajo in so PCji samoumevna rešitev. Tako na področju civilnega/strojnega inženiringa, kakor tudi v vodah znanstvenih raziskav itd...

Go go apple fanboys!


preprosto - zato, ker ni software-a. Popolnoma zlahka bi pa na Mac PROja namestil windowse in na njem poganjal CAD software. Toda zakaj? Za nekaj manj denarja dobiš primerljiv PC. Drugo je Adobe za OSX, v grafiki so MACi ZELO zastopani. Tvoj point je tako zgrešen.

IceIceBaby ::

Obožujem te teme. Spet bom lahko prebral tono neumnih apple fanboyev, ki se sploh ne zavedajo zakaj se v bolj resnih vodah MACi sploh ne povohajo in so PCji samoumevna rešitev. Tako na področju civilnega/strojnega inženiringa, kakor tudi v vodah znanstvenih raziskav itd...

Go go apple fanboys!


http://www.apple.com/science/

c3p0 ::

>> Drugo je Adobe za OSX, v grafiki so MACi ZELO zastopani. Tvoj point je tako zgrešen.

Res so bolj zastopani, a v čem so boljši? Za primerjavo vzamimo enako drag PC in Apple.

roli ::

V vseh temah kjer se omenja Apple dobimo takoj napisano kako je polno enih Applovih fanboyev in ne vem še česa. Problem je, ker sem v teh temah dosedaj zasledil le nekaj applovih fanboyev in polno anti-apple fanboyev. Saj se ne gre zato, da je mac super superioren v primerjavi z ostalimi napravami samo apple ima nekaj smisla za izdelavo teh zadev. In to se začne že ob nakupu računalnika. Namesto neugledne rjave škatle dobiš lepo oblikovano embalažo z lepo zloženimi zadevami... Pri mojem iMacu je bila seveda poleg še tipkovnica in miš - tipkovnica je preprosto odlična, daljinec in luštkana krpica. Tudi to ima nek pomen. Potem prižgeš računalnik in pričaka te prijeten pozdravni video. Povpraša te po nekih osnovnih zadevah in sistem je pripravljen za delo. Nič čudnih programov, ki ti žrejo RAM... Torej dobiš v resnici svež sistem kar pri računalnikih z prednameščenim windows ravno ne moreš trdit. Potem se eni pritožujete kako je potrebno imeti samo Applov HW in ne vem kaj še vse. Od Applovega HWja imam računalnik, tipkovnico, daljinec in iPod. Vse ostalo je od drugih proizvajalcev. Od čitalcev kartic, grafične tablice, miške, tiskalnika... Logično je, da ne bo vse delovalo kar tako brez gonilnikov - isto je na linuxu. Pač sistema sta manj zastopana od windows zato imaš potem lahko težave. Ampak za večino zadev obstaja nek software, ki ti omogoči delovanje le tega. Pa naj bo programček kot je steermouse (ki je še kaj več kot samo driver) ali pa open source gonilnik za tiskalnik. Logično pa je, da ne bo vsak proizvajalec naredil gonilnikov za sistem, ki nima 50% tržnega deleža kot kak windows. Tako pač je!

Sicer pa vsi sistemi imajo slabosti in prednosti. Za nekatere nam je bil imeti Applov računalnik eden izmed življenskih ciljev. Ena izmed mojih želj, ko sem bil še mali pamž je bila imeti Applov računalnik. Zato, ker že takrat je bil sistem v primerjavi z windows 98, ki smo ga takrat gonili nekaj posebnega.
http://www.r00li.com

mare_ ::

Torej, fanboys?

Lepši je :)

IceIceBaby ::

Res so bolj zastopani, a v čem so boljši? Za primerjavo vzamimo enako drag PC in Apple.


- Maci so lepši
- osx mnogim omogoča boljši workflow -> večja produktivnost
- Znamka načeloma zagotavlja določeno kvaliteto

lorenz ::

No pa se enkrat preidimo k bistvu.
MS ne dela racunalnikov, Apple pa jih.
Naj prvo MS naredi racunalnik in potem sinfa Apple. To je kot da bi HP sinfal AUDI-ja kako drage avte dela.

Me pa te reklame niti malo ne motijo, ker se bolj kazejo stanje trga in uporabnikov.

bluefish ::

... in potem sinfa Apple...
Hm, le kdo je začel z anti propagando nasprotne strani.

c3p0 ::

Me noben argument ne prepriča. Lepota, karkoli že to je, je za produktivnost nepomembna, kišta je pod mizo.
Workflow je itak Adobejev (npr. Bridge). V bistvu bi lahko killal explorer.exe ;)
Kvaliteta lahko v nekaterih primerih, a s skrbno sestavljenim PCjem ni nobenih problemov.

Ne me zdaj imeti za "PC fanboya". V bistvu bi z veseljem kupil Apple, seveda ob prepričljivih argumentih, je še kak na zalogi?

Mavrik ::

Me noben argument ne prepriča.


Ne me zdaj imeti za "PC fanboya". V bistvu bi z veseljem kupil Apple, seveda ob prepričljivih argumentih, je še kak na zalogi?


Malo protisloven si tukajle veš ;)
The truth is rarely pure and never simple.

e-marko ::

Od tistih argumentov ga noben ne prepriča. Saj je vse obrazložil. Kje je tukaj protislovje?

LP
...somebody, somewhere...

PNG ::

Še vedno nisi niti malo pokazal in razložil, kaj ma tvoje bluzenje o uporabi v industriji/znanosti veze z namizno uporabo. Samo o neki intuivnosti govoriš (tudi v tistem editu), nisi pa nikjer pokazal kako vezo to ma s prvim odstavkom tvojega prvega posta. Well?


Beseda "bluzenje" jasno nakazuje čustveno vpletenost v to debato, tako da s tabo pretirano veliko več ne nameravam debatirati. Če tebi ni intuitivnost OSa in prilagodljivost zadosten argument, pa sploh več nimam kaj dodati. Uživaj v svojem macbooku za 900€, kjer ne moreš niti DVDja spečt.

PNG ::

Aja pa še to, ravnokar sem šel na applovo stran in da bi po računski plati prišel do podobnega sistema kot ga imam doma (seveda temu sistemu ta mac pro še vedno ne bi segel niti do kolen, ker ne morem dodati profesionalne miške, tako velikega ekrana, kvalitetnih zvočnikov, kvalitetne zvočne kartice, kvalitetnih hladilnikov za navijanje sistema, tako kvalitetne grafične kartice, heatsinkov za SB in NB, pa še kaj) bi dal zanj 6500€, medtem ko je moj sistem prišel 2600€ in je superioren v čisto vsakem možnem aspektu, pa še bistveno, bistveno, bistveno (bistveno bistveno) lepši je. To je zame porazno - pa ne mi rečt " hahha, klošar, ne moreš si maca kupit", ker imam denarja več kot dovolj za nakup takega računalnika, samo bi bilo to tako, kot da bi metal denar skozi okno. če pa dodam še neprilagodljivost SW in neuporabnost SW zame (ker podpira kvečjemu 2% SW, ki ga jaz potrebujem za svoje delo), pa sploh več nimamo kaj debatirati.

Še vedno ne morem verjeti...4000€ dražji računalnik pa inferioren v čisto vsakem pogledu napram moji mašini...kakšna bedarija...

IceIceBaby ::

Me noben argument ne prepriča. Lepota, karkoli že to je, je za produktivnost nepomembna, kišta je pod mizo.
Workflow je itak Adobejev (npr. Bridge). V bistvu bi lahko killal explorer.exe ;)
Kvaliteta lahko v nekaterih primerih, a s skrbno sestavljenim PCjem ni nobenih problemov.

Ne me zdaj imeti za "PC fanboya". V bistvu bi z veseljem kupil Apple, seveda ob prepričljivih argumentih, je še kak na zalogi?


Lepota - Če imaš pisarno kamor hodijo stranke je tudi videz pomemben. Meni tudi doma veliko pomeni, da imam lepo urejen bivalni prostor. Ko sem opremljal stanovanje tudi nisem vedno gledal samo na price/performance ampak tudi na izgled. iMac je kul iz tega stališča, z veseljem plačam par 100€ več.

Workflow - expose, spaces, bljižnice na tipkovnici... Tudi če delaš npr. v Photoshopu običajno potrebuješ še par drugih programov. Na Macu je delo, vsaj zame, lažje in hitrejše.

Kvaliteta - Dobro sestavljeni PCji načeloma nimajo težav. Ampak vsak ne zna sestaviti dobrega no-name PCja. Če kupiš pa brand name pa plačaš podobno kot za Maca. Priznane blagovne znamke so običajno priznane zaradi neke kvalitete, ki jo nudijo strankam. Nikoli pa niso zastonj, Apple logo se plača, tako kot se plača Sony, BMW...

Če te argumenti ne prepričajo si pač ne kupiš Maca. Apple ve, da ni mogoče zadovoljiti vseh, zato se pač pametno usmerjajo v segment, kjer lahko prodajajo računalnike za višjo ceno (višje marže, manj prodanih kosov).

BigWhale ::

Namreč na to primarno Apple meri. A doma računamo vsi redno simulacijo fluidov, toplote ter izumljamo nova zdravila?


Kwa?? A ti ne delas tega? Luzr! :>

---

Tricetrt tukaj, ki vas pljuva po Applu ste faus lastnikom Apple naprav (to je fact!!!).


Ja, jest vsem faus telefonov k ne znajo vCARDov brat, pa MMSev posiljat... :>

opeter ::

Drugo je Adobe za OSX, v grafiki so MACi ZELO zastopani. Tvoj point je tako zgrešen.


To je bedarija. Adobe programi iz CS serij so 100% isti na obeh platformah. OpenType ni potrebno nič konvertirat (če pa imaš Type 1 fonte, pa obstajajo orodja za to, npr. FontLabov TransType, Accute Systemsov CrossFont itn.).

Večina (nekdaj) Mac eksluzivnih aplikacij je že nekaj let na voljo za Windows (npr. PopChar, Fontlabovi izdelki, Extensis Suitcase, FontAgent Pro itn.) in deluje čisto isto na obeh platformah.

Mac razen Applovih programov, MacOS X operacijskega sistema nima nobenih prednosti.

Najboljše mi je pa tole:

Pri PCjih bi moral zraven štet še to kolikokrat zgubiš živce ko vidiš BSOD in pa koliko plačaš potem serviserju za popravilo, ker tolčeš po PCju vsak dan zaradi BSODa in pa formatiranje vsega skupaj vsake pol leta in pa freakin virusi + drag antivirusni softwer.


Vir: jabuk.si forum
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

GBX ::

... tako velikega ekrana, kvalitetnih zvočnikov, kvalitetne zvočne kartice, kvalitetnih hladilnikov za navijanje sistema, tako kvalitetne grafične kartice, heatsinkov za SB in NB, pa še kaj) bi dal zanj 6500€, medtem ko je moj sistem prišel 2600€ in je superioren v čisto vsakem možnem aspektu, ...


Wow!

Še vedno ne morem verjeti...4000€ dražji računalnik pa inferioren v čisto vsakem pogledu napram moji mašini...kakšna bedarija...


Ne tako osebno jemat. Sej je kul. Če ti je tvoj računalnik lepši in boljši, kaj te potem briga, kaj mislijo drugi? Ne oziraj se na to. Tvoj comp je najboljši, to je važn. A veš, večina nas je ovc, ki ne zmoremo videti mimo propagande, za razliko od tebe. :P

PARTyZAN ::

Jaz sem tudi letos kupil prvi in zadnji Applov racunalnik. Na zacetku sem imel probleme z hardwarom, zdaj pa vse bolj ugotavljam, da je tudi sam OS naravnost smesen pri osnovnih opravilih. (khm, finder, ki je po funkcijah nekje na ravni explorerja iz Win 3.1)

In se, po tem ko ugotovis, da si kupil drag osebni racunalnik z "superiornim OSom" ... ugotovis, da je 99.9% banalnih aplikacij, ki so narejene v garazi v enem dnevu ... placljive.

Preizkusil bom se snow lepoarda, za tem bom pa verjetno prodal svojega MBPja.

skika ::

Vsakemu svoje. Jaz sem z svojim umbp izredno zadovoljen(pred tem sem imel whitebooka).

OSX mi veliko bolj odgovarja z vidika uporabnosti(workflow) kot windows. Nebom pa zato "bashal" winse.

c00L3r ::

Res so bolj zastopani, a v čem so boljši? Za primerjavo vzamimo enako drag PC in Apple.


- Maci so lepši
- osx mnogim omogoča boljši workflow -> večja produktivnost
- Znamka načeloma zagotavlja določeno kvaliteto

-Maci so v večini lepši od PC-ev. To se strinjam.
-večja produktivnost? Link/raziskava, kje je to preverjeno? Če ne lahko jaz trdim, da imam z listom papirja in kulico večjo produktivnost, kot tisti, ki dela v zadnjo različici Photoshop-a.
-Kvaliteto? Predvidevam, da misliš kvaliteto izdelave ohišij? Ker HW znotraj mac-ov je enako pokvarljiv kot v vsakem drugem PC-u.

Tricetrt tukaj, ki vas pljuva po Applu ste faus lastnikom Apple naprav (to je fact!!!).

Fauš? Ravno obratno. Čudim se, zakaj ste nekateri pripravljeni plačat toliko več denarja. Imam zdaj kar nekaj kolegov, ki so si kupili Mace. Nekateri celo rabljene pol leta ali pa leto stare MacBook-e, zato ker si novih niso mogli privoščit. Da ne omenjam, da so s tem seveda meli krajše garancijske roke, kot novi računalniki. Potem pa jih vidim, kako se mučijo klikat v vmware Fusion-u ali pa native preko BootCampa z desnim klikom v Windowsih. Ker na koncu ugotovijo, da še vedno za par programčkov rabijo Windowse. Te imajo seveda piratske. Denarja jim seveda nič ni ostalo, da bi si zraven kupili še ene licenčne XP-e ali Visto.

Ker nekateri trdite, kaki se na PC-u piratizirajo Windowsi in da ne prištejemo cene teh k nakupu PC-a. Kaj mislite, koliko Mac uporabnikov, ki nameščene licenčne windowse...?

Naj še 1x povdarim. Ne trdim da je Mac slab. Super je, samo cena ni tak super :8)

opeter ::

Podpis pod c00L3rjev post. Zelo lepo napisano.

Ker nekateri trdite, kaki se na PC-u piratizirajo Windowsi in da ne prištejemo cene teh k nakupu PC-a. Kaj mislite, koliko Mac uporabnikov, ki nameščene licenčne windowse...?


Žal je res tako. Večina Windowsov je tudi na Macih nelegalno naloženih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

IceIceBaby ::

-večja produktivnost? Link/raziskava, kje je to preverjeno? Če ne lahko jaz trdim, da imam z listom papirja in kulico večjo produktivnost, kot tisti, ki dela v zadnjo različici Photoshop-a.


Večja produktivnost je relativna, s tem se strinjam. Ampak veliko ljudi trdi, da na macu naredi več oz. delajo lažje. Ne trdim, da je na Macu vsak bolj produktiven. Nekateri res največ naredijo s papirjem in svinčnikom. Očitno pa je veliko takih, ki v osxu delajo lažje kot v win.

-Kvaliteto? Predvidevam, da misliš kvaliteto izdelave ohišij? Ker HW znotraj mac-ov je enako pokvarljiv kot v vsakem drugem PC-u.


Mislim kvalitetno nasploh. Vse, od izdelave ohišja, do quality controla, pozornosti do detajlov itd. Naprimer to, da pri iMacu dobiš zraven aluminjasto tipkovnico, da macbook ne škripa, ko ga dvigneš itd.

Ne rečem, da so Maci absolutno boljši od vseh PCjev. So pa definitivno na nivoju. Pa tudi cenovno so primerljivi s podobno kvalitetnimi PCji.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maci dobili prvi izsiljevalski virus

Oddelek: Novice / Kriptovalute
168305 (5956) b4d
»

Zla programska oprema tudi na macih

Oddelek: Novice / Varnost
3410667 (8614) bluefish
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516424 (12152) opeter
»

Apple zastopnik za SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
747158 (6488) Gandalfar
»

Nov test!

Oddelek: Novice / Nova vsebina
223230 (3230) Gandalfar

Več podobnih tem