»

Zla programska oprema tudi na macih

Ars Technica - Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno

34 komentarjev

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

ComputerWorld - Marketinško obmetavanje Microsoft in Appla z blazinami se nadaljuje. Po treh protijabolčnih reklamah iz Redmonda so tokrat v resni raziskavi izračunali, da se nakup Applov enostavno ne splača - ker vas Apple obremeni s skritim davkom, ki da traja še dolgo po samem nakupu.

Finančno so podprli belo knjigo (PDF), v kateri je Roger L. Kay ugotovil, da so Applovi računalniki precenjeni. Po njihovih izračunih bi štiričlanska družina v obdobju petih let plačala 3.367 dolarjev, če bi kupili Mace namesto PC-jev z Windows. V izrazito promicrosoftovskem tekstu avtor ustreli kar nekaj kozlov, med drugim denimo predpostavi, da bo naša družina zapravila na stotine dolarje za programsko opremo za Mace, kot je Mac Office Home and Student, medtem ko ta strošek za PC-je prezre.

Nekaj drugih analitkov se je na trditve odzvalo z nejevero. Priznavajo, da je strojna oprema za Mace, če jo primerjamo s tisto za PC-je, nekoliko dražja, a še zdaleč ne pridemo do omenjenih številk, če se posebej ne...

173 komentarjev

Microsoft in ekonomija Islandije

Slo-Tech - Smári McCarthy. projektni vodja Icelandic Innovation centra, član upravnega odbora Icelandic Society for Digital Freedoms ter član islandske skupine Wikipedistov je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavil zanimivo razmišljanje o vplivu Microsofta na islandsko ekonomijo.

Povsod po svetu, enako tudi na Islandiji, Microsoft svojih licenc ne prodaja neposredno podjetjem in ostalim končnim kupcem, pač pa to počnejo preko svojih partnerjev (Microsoft Certified Partners). MCP so tako glavni lokalni zagovorniki Microsoftove programske kode, ki prodajajo, reklamirajo in lobirajo v svojem lokalnem okolju.

A licence se prodajajo za obdobje treh let, podjetja pa licence plačujejo na letni ravni. Zadeva lepo poteka, dokler na trgu ni velikih pretresov. A pretresi so, so tudi krize in Islandija je v času aktualne finančne krize doživela pravi ekonomski kolaps. Številna podjetja so bankrotirala, zato licenc ne morejo plačati.

A to se Microsofta ne tiče. On namreč ni prodal licenc podjetjem,...

48 komentarjev

Windows 7 bo imel šest okusov

Microsoft - V Redmondu so se končno izjasnili, v koliko različicah bo izšel njihov naslednji operacijski sistem Windows 7. Mike Ybarra, glavni menedžer za projekt Windows, je dejal, da je glavni izziv za Microsoft milijarda uporabnikov, ki jih je težko zadovoljiti z eno samo verzijo. Zato bo za domače uporabnike namenjen Windows 7 Home Premium, za poslovna okolja pa Windows 7 Professional, ki nekoliko spominjata na izvedenke XP-jev. Poleg teh dveh bodo izdali še Home Basic, Started Edition, ki bosta šli le v države v razvoju, ter Enterprise in Ultimate.

Najbolj oskubljena Starter Edition bo omogočala resnično malo, saj bo v njej moč odpreti največ tri programe hkrati. Microsoft pravi, da bo namenjena novim uporabnikov računalnikov in netbookov. Kupiti je ne bo mogoče posebej, saj bo naprodaj izključno prek OEM-kanalov. Home Basic bo namenjena le deželam v razvoju. S Home Premium ciljajo na domače uporabnike, ki naj bi v tej ne preveč okleščeni in omejeni inačici našli dovolj funkcionalnosti...

190 komentarjev

Prodaja Macov upadla

Reuters - NPD ugotavlja, da je v letošnjem novembru prodaja Macov v primerjavi z lanskim novembru rahlo upadla - znižala se je namreč za odstotek - medtem ko so prodali sedem odstotkov več PC-jev. Prodaja namiznih računalnikov je nižja za 20 odstotkov, od tega tistih z Windows za 15 odstotkov in Macov za 38 odstotkov. Pridobili pa so prenosniki, saj so prodali za 22 odstotkov več MacBookov in 15 odstotkov več prenosnikov s sistemom Windows.

Analitik iz NPD, Stephen Barker, pravi, da je to posledica dražjih Macov, ki ne nudijo dovolj dodane vrednosti, da bi uporabniki zanje odšteli toliko več. Apple in Microsoft podatkov nista komentirala, tako da za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

105 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev

Pogled v Microsoftov laboratorij za Mace

Jabolko pri jabolku

Slashdot - Slashdot poroča o zanimivi reportaži po Microsoftovem oddelku za Mace, ki jo je pripravil tam zaposleni David Weiss. Microsoft's Macintosh Business Unit, na kratko MacBU, je eden izmed največjih macovskih laboratorijev izven Appla, kjer razpolagajo z več kot 150 MacMiniji, tako da imajo za testiranje na voljo praktično vse najpogostejše konfiguracije, ki jih je Apple izdal. Zanimivo branje!

24 komentarjev

Mac brez ekrana in pod 500$?

jabuk.net - ThinkSecret, običajno zelo zanesljiv vir govoric o prihajajočih Applovih izdelkih, je včeraj objavil pomembno novico. Jobs naj bi na MacWorldu predstavil Maca brez ekrana in s ceno pod 500 dolarji (88.000 SIT). V Sloveniji bo stal verjetno nekaj nad 100.000 SIT zaradi davka in običajno višjih cen v Evropi. Novi Mac naj bi bil izredno majhen z višino, podobno Xservu, ki je visok 1,73 palca (4,3 cm). Imel naj bi možnost DVI- in VGA-izhoda, vendar se ne ve, ali bo VGA-izhod vgrajen ali pa bo možen preko DVI-VGA-adapterja. Imel naj bi Combo pogon z možnostjo vgraditve SuperDrive pogona za doplačilo. Specifikacije naj bi izgledale nekako takole:
  • 1,25 GHz G4 procesor,
  • 256 MB pomnilnika,
  • Combo ali SuperDrive optični pogon,
  • USB 2.0,
  • FireWire 400,
  • 10/100 Ethernet,
  • 56K V.92 modem,
  • Podpora AirPort Extreme.
Vključeval naj bi tudi nekoliko spremenjen iLife paket programov, tokrat brez iDVD. Napravo naj bi Jobs najavil 11. januarja na MWSF, vendar bo kupcem na voljo šele proti koncu prvega...

234 komentarjev

MacOS

The Register - Ja, končno, po 18-ih letih prvega videnja Macintosha na tržišču se je Apple odločil, da izda tudi MacOS (operacijski sistem za Mace) tudi za PC sisteme. V CompUSA's spletni trgovini ga že imajo. In sicer morate odšteti za verzijo 10.2 kar $82,402.02. Da, prodajte hišo, avto in psa, pa boste imeli morda za polovico. The Register poroča.

4 komentarji