» »

IBM z najhitrejšimi tranzistorji iz grafena

IBM z najhitrejšimi tranzistorji iz grafena

engadget - Tanzistorji iz grafena so očitno naslednji velik preskok v elektroniki, vsaj sodeč po vseh raziskavah in testih, ki se dogajajo. Da grafit prevaja elektriko, je znano že nekaj časa, prav tako tudi, da jo prevaja le po posameznih plasteh, ne pa tudi med plastmi. Malo manj znano pa je, da so te plasti odlični prevodniki elektronov, saj ti tečejo izredno hitro, od koder tudi želja po izdelavi tranzistorjev iz njih.



Pred le nekaj dnevi pa je preboj uspel IBMu, ki je razkril, da so izdelali grafenove tranzistorje, ki so sposobni delovati pri frekvencah prek 1 GHz. Njihov izdelek, ki ima med vrati razdaljo 150 nm, je svoje stanje preklapljal s kar 26 GHz. Ker pa so mnenja, da so teraherčni tranzistorji iz grafena mogoči, saj so odkrili, da se hitrosti z zmanjševanjem velikosti povečujejo zaradi manjših razdalj, tehnologija pa je še celo nezrela in ima veliko pomanjkljivosti, obenem podaljšujejo veljavnost Moorovega zakona.

5 komentarjev

FireSnake ::

Ali bo tudi AMD imel kaj od tega?

Ce se prav spomnim, sta IBM in AMD skupaj delala na neki drugi zadevi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Wrop ::

AMD bo imel od tega toliko kot Intel. Te tehmologije še lep čas ne bomo videli, če jo sploh bomo. Res da so sposobni delovati v THz-ih, ampak to velja samo za en sam tranzistor. Takoj, ko jih je več (npr. v ALE) se stvar zaplete oz. če mislite da bodo frekvence ure poskočile na par 10 GHz, se motite.

PrimozR ::

Tako nekako, tole je šele popolni začetek razvoja in je z dejanskimi proizodi nekako na podobni razvojni ravni kot je bila izstrelitev Sputnika za masovni vesoljski turizem. Časovno obdobje sicer (upam) ne bo tako veliko, tehnološki preskok pa. Ko pa bo tehnologija zrela, pa bo v tem primeru verjetno največ koristi od nje imel AMD, ki precej sodeluje z IBMom, seveda pod pogojem, da Intel popolnoma nepričakovano zmrzne in ne razvije ničesar podobnega. Z njegovo velikostjo pa, ain't gonna happen! Zelo verjetno Intel močno razvija podobne zadeve.

gruntfürmich ::

novi časi, novi materiali. lepo to.:)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

VolkD ::

Mislim, da se bodo ti tranzistorji najprej uveljavili na mikrovalovnem področju. Torej brezžičen prenos podatkov. Tu je za korektno delovanje namreč potreben zgolj en sam tranzistor v primernem ohišju.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grafen navsezadnje nadomestek silicija?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2512640 (6584) Massacra
»

Razvili grafenski tranzistor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
164179 (2872) DarkJedi8x
»

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

Oddelek: Novice / Procesorji
4012841 (10712) nekikr
»

Najmanjši tranzistor na svetu iz materiala, ki bi lahko zamenjal silicij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175140 (3364) Thomas

Več podobnih tem