» »

AMD & IBM prva na 22nm

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih, da je kdorkoli bistveno prehitel Intela v napredovanju proti manjšim geometrijam in da bodo pri teh generacijah stvari postale očitno zelo zanimive.

Več informacij na TG Daily.

22 komentarjev

PaX_MaN ::

2011 bo AMD, po videnem, že cugrunt.

pirlo ::

2011 bo AMD, po videnem, že cugrunt.

Ne sodi dneva pred nočjo. Tudi ATI je že bil nekaj krat pokopan v seriji 2xxx pa se je z serijo 4 vrnil na prestol.

PaX_MaN ::

Je že noč.

Brane2 ::

To se je govorilo tudi tik pred K-8.

Blo je "break or make".

Meni osebno so te stvari všeč.

STvari peljejo proti poceni dual socket platam z raznimi bombončki, kar je bilo totalka utopija še par let nazaj, ko je bil edini način da prideš do tega, da prodaš ledvico ali dve in ubodeš dual Opteron plato...
On the journey of life, I chose the psycho path.

PrimozR ::

Sej so imel že L1W64, pa stvar ni preveč zaživela. Ajd, je blo relativno poceni, sploh zdaj, go vržeš gor najcenejše Barcelone. ENako je s SKullTrailom, kjer pač kupiš plato za 500 € in namesto QX9775 daš gor dva cenejša Xeona na LGA771 podnožju. azlik v performansu ni bistvenih, je pa PRECEJ ceneje vse skupaj.

Vseeno mislimd a bo to rezervirano za kake TOP navijalce in tiste, ki tako moč dejansko rabijo. Dual socket v vsako slovensko hišo pa se IMO ne bo zgodil. Bo lažje kupiti octal core proc ali kaj podobnega. Je pa ta najava ZELO zanimiva, ker je AMD že rekel, da bo octal core proc naredil iz dveh quadov, torej 'Intel way'. S temle deljenjem dobo zlahka uporabili desktop proce brez dodajanja HT portov.

Brane2 ::

Ne bo šlo za dual socket v vsako hišo ampak za poceni delovne postaje in zahtevne uporabnike.

L1W64 ni zaživela, ker je AMD zasral s CPUji. S plato ni bilo nič narobe. Zmanjkalo je denarja, da bi furali tudi ta program, tako kot marsikak drug.

Sedaj pa Intel piči z Nehalemi in sedaj je ta stvar v ospredju - primarni program.

Kar se bi-quada tiče, t ane bo narejen "Intel way" ampak "AMD-way", saj ne bo imel FSBja, temveč bosta ploščici povezani prek HT ali HT-lookalike linka.
On the journey of life, I chose the psycho path.

arjan_t ::

kakšen je teoretično najmanjši proizvodni proces? 22nm se že bliža koncu

Utk ::

Mislim, da na ta način pod 10nm ne morejo. Največji atomi so veliki okoli 0.2nm, potem pa računaj...ne vem, ampak po moje mora bit neka povezava vseeno narejena iz kar nekaj atomov.

PrimozR ::

Brane 'Intel way' je mišljeno kot fizično pakiranje. Dva ločena die-a na istem substratu. Itak pa da bosta povezana s HT linkom. Ampak z deljenjem v HT 3,5 bo pač đabe potalati signal od RAMa in NBja. Pol enemu die-u, pol pa drugemu. El cheapo way bi bil komunikacija prek NBja. Ali pa dodajo en HT port. A Opteron pa Athlon oz. Phenom jedra so enaka, s to razliko, da sta pri Athlonih 2 (oz. trije?) HT porta samo onemogočena, al je razlika v jedrih samih? Ler če so HT porti samo porezani, je itak mala malca narest komunikacijo prek HT porta. In logična izbira.

Brane2 ::

Mislim,d agre za enak core. Kar se HT linka tiče, je dodatna prednost to, da lahko drug node potegne podatke iz L2 prvega in obratno, torej ima neke koristi od cachea na sosednih nodeih.
On the journey of life, I chose the psycho path.

KandazaR ::

Že kar nekaj časa nazaj sem bral da bodo proizvajalci mikročipov zamenjali silicij z graphenom (tja do leta 2020) kar pomeni da bodo lahko proizvajali še manjše čipe.

PrimozR ::

JA ampak 202 je tist, glavni problem :) Graphen je namreč grafit. Grafit je sestavljen iz ogromnih molekul - plošč ogljika. Vsaka plošča je debela za le en atom (je torej '2D' molekula), te plošče pa so ptoem postavljene ena na drugo. Med ploščami elektrika ne teče medtem ko po sami plošči le-ta teče ODLIČNO (en najmanj upornih materialov). Zato je tako zanimiv.

KandazaR ::

Graphen ni grafit. Več plasti graphena sestavljajo grafit.

Utk ::

heh, kaj bo leta 2020 nihče ne ve, ne se hecat. To lahko pomeni tudi 2050. Sej sigurno se razvoj ne bo ustavil, ampak kam bo šel, nihče ne ve. Če bojo zmogli kontrolirat postavitev vsakega atoma, potem super, drugač pa ne vem. Pa tudi vprašanje kolk bo to stalo.

_Enterprise_ ::

Tudi mene zanima, kaj bo, ko bo proizvodni proces premajhen glede na velikost atomov... se bodo šli kak drug način, al bodo direktno šli na subatomic level?

Brane2 ::

Bo Intel naredu manjše atome ;o)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Stra ::

45 nanometer @ Wikipedia

Na kratko opiše tudi 32, 22, 16 in 11 nm procese.

Jst ::

>Kar se HT linka tiče, je dodatna prednost to, da lahko drug node potegne podatke iz L2 prvega in obratno, torej ima neke
>koristi od cachea na sosednih nodeih.

To je sedaj pripravil Intel s svojo QuickPath tehnologijo, katera lahko potegne podatke tudi iz sosednjega procesorja, ne samo iz sosednega para jeder.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

Graphen ni grafit. Več plasti graphena sestavljajo grafit.


Mislim da bi tam moralo biti, da je grafen ogljik. AMpak sem nekaj popravljal in šušmaril okrog, pa je nastalo, kar je. Moderator lahko magari v mojem originalnem postu popravi v 'Grapfen je ogljik,...' in pobriše tegale.

PrimozR ::

Prej je bila komunikacija med paroma jeder opravljena prek FSBja. Zdaj bo pa Nehalem itak monoliten tako da se tudi ta problem odpravi.

Jst ::

Nehalem bo monolitenn ja, kaj pa potencialni octo? Če osemjedrnika tako zlimajo skupaj, kot so Core 2 Quad, ne bo takšnega downside-a, tolikšne zgube.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

To ej res. In prav to bojo nardil. Native octal bo šele na 32 nm.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel govori o Westmereih

Oddelek: Novice / Procesorji
205908 (4908) Dr_M
»

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Oddelek: Novice / Procesorji
184095 (2822) Lonsarg
»

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Oddelek: Novice / Pomnilnik
63381 (2942) FireSnake
»

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688092 (6522) Icematxyz

Več podobnih tem