» »

Grafenski tranzistorji obljubljajo 100 GHz

Grafenski tranzistorji obljubljajo 100 GHz

Shematski prikaz tranzistorja in rezine z njimi

Ars Technica - Razvijalci procesorjev so trčili v fizikalne omejitve višanja takta procesorjev, zato že nekaj časa razvoj poteka predvsem v smer tlačenja več jeder na en kos silicija in paralelizacije procesov. Za bistveno višje takte bo potrebno spremeniti fundamentalne pristope in prav to počnejo v IBM-u. V reviji Science poročajo o novih tranzistorjih, ki naj bi bili zgrajeni iz grafena (to je en atom debela plast sp2 hibridiziranih ogljikovih atomov; več takih plasti skupaj tvori grafit).

Grafen je dobra izbira, ker je tanek in ker imajo delokalizirani elektroni v njem visoko mobilnost, njihovo prevodnost pa lahko reguliramo podobno kot v dopiranih polprevodnikih. IBM-ovi raziskovalci so termično vzgojili več plasti grafena na rezini iz silicijevega karbida, nato pa so iz njih napravili unipolarne tranzistorje (FET), kjer so bila vrata iz hafnijevega dioksida. Vrata so bila res daljša (240 nm) kot v silicijevih tranzistorjih (32 nm), a je bil grafen debel le eno ali dve plasti.

Grafenske unipolarne tranzistorje so preizkusili pri 30 GHz, ekstrapolacija podatkov pa je pokazala, da bi teoretično z njimi lahko dosegli 100 GHz. Silicijevi tranzistorji podobnih dimenzij so omejeni na 30 GHz. Od uporabnih rezultatov smo kljub temu še daleč, saj so za zdaj uporabili prevodni grafen, ki je imel zato nekoliko nenavadne lastnosti, drugačne od klasičnih polprevodnikov. Poleg tega je bila gibljivost elektronov slaba, verjetno zaradi načina priprave grafena. Ko bodo te težave premagali, pa se lahko nadejamo dosti hitrejših procesorjev.

44 komentarjev

Xserces ::

Razvijalci procesorjev so trčili v fizikalne omejitve višanja takta procesorjev kako ze ce silicijevi zdrzijo do 30 GHz? noben proc ne laufa na tok..

opeter ::

Končno. Torej "MHz-myth" je bila le dobra marketinška poteza. Dejanska hitrost je še (in vedno bo) utripanje srčik.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Izi ::

Hitrost gor ali dol, programi bodo vedno enako počasni. Programi bodo samo vedno bolj glomazni in manj optimizirani.
Moj prvi PC je deloval na 20 MHz, sedanji deluje na 3200 MHz, pa je takrat zagon računalnika trajal okoli 10 sekund, programi pa so bili vsaj na videz bistveno hitrejši od današnjih...
Tudi 100000 MHz zadeve ne bo nič pohitrilo, Windows 15 bodo zasedli 10 Terabajtov prostora in se bodo kljub hitrim SSD diskom in 100 GHz procesorjem zaganjali še nekaj minut več kot danes. Programi, ki bodo posamezni veliki okoli 100 GB pa bodo tudi za več kot pol počasnejši kot danes.
Če je tak trend konstanten že zadnjih 30 let se tudi v naslednjih 10 letih ne bo nič spremenilo.
Sploh pa procesorji še nikoli v vsej zgodovini niso bili bottleneck v računalniku. To so in so bili vedno trdi diski. Tudi s SSD diski se kaj bistveno ne bodo popravile zadeve. Kot je veriga trdna enako kot njen najšibkejši člen tako je računalnik hiter samo kolikor hiter je njegov trdi disk ali SSD.
Kaj ti bo 100 GHz procesor, če bo program še vedno rabil minuto, da se iz SSD naloži v RAM preden procesor sploh lahko pokaže svojo moč. Druga je grafična kartica, ki vsaj pri igrah določa kako hitro bo vse skupaj, potem pride na vrsto hitrost RAMA in šele potem je na vrsti hitrost procesorja, ki ga dandanes vsaj pri štirijedrnikih nad 3 GHz tako rekoč ne moreš obremeniti na 100%.

nekikr ::

Deloma imaš res ampak tisti program pred 10 leti ni niti približno imel toliko funkcij kot jih imajo ti sedaj. Storilnost je višja na novejšem sistemu kar opravičuje sorazmerno počasnejše delovanje, če bi primerjal glede na MHz.

Stipex ::

@Xerces

Če pogledaš preprosto formulo za moč, kjer je C kapacitivna obremenitev, U napetost, f frekvenca:
P = C x U^2 x f x 1/2
...vidiš, zakaj se frekvenca ne viša. Težava je v odvajanju toplote z male površine.
Proizvajalci so morali med drugimi tudi zmanjšati napetost.

BALAST ::

Stipex mi bere misli. Prekomerna toplota je tista, ki zavira sedanje polprevodnike in zato želijo znanstveniki čim prej preklopiti na superprevodnike, katere je možno bolj učinkovito hladiti.

Izi ::

Glede možnih funkcij programa samo toliko, da sem jih pred 10. leti uporabljal povprečno okoli 50%, danes pa jih uporabljam samo še okoli 5%. V tem je vsa razlika. Na splošno pa je delo na modernih programih počasnejše, ker med stotinami funkcij iščeš tisto, ki jo rabiš. Včasih pa si vseh 10 funkcij programa vedel na pamet in imel za vsako naštudirano bližnjico preko tipk.
Imam pisarniške računalnike, ki so nekateri stari že okoli 10 let, pa se zaženejo za polovico hitreje kot moj najhitrejši računalnik, in stari OpenOffice 2 na njih deluje povsem brez problema.

Glede visokih frekvenc, pa tudi jaz mislim, da je sedaj problem odvajanje toplote. Trenutne procesorje lahko brez problema navijaš skoraj v neskončnost. Tisti zid, na katerega naletiš je samo koliko toplote lahko odvedeš.

.:joco:. ::

Izi, zakaj pol ne uporabljaš 10 let stare mašine in programja? :)

Tut jst sem mel skos v spominu, da je včasih vse delalo hitreje kot danes. Ampak sem se šele zadnjič na faxu spomnil, ko sem hotel na neki stari mašini odpret .doc file, kako mukotrpno je bilo to včasih. 5 minut je trajalo, da je odprlo tisti .doc, tipkanje je blo skoraj nemogoče. Da ne govorim o tem, da bi surfal po netu.
Pomojem smo vsi že tolk razvajeni, da če je kdaj za počakat več kot 1s, smo vsi živčni. Nostalgija pa itak dela svoje, da se spomnimo samo dobrih trenutkov...

Sicer je pa res, kaj se kaj dela z von neumann bottleneck-om?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

WarpedGone ::

Razvijalci procesorjev so trčili v fizikalne omejitve višanja takta procesorjev kako ze ce silicijevi zdrzijo do 30 GHz? noben proc ne laufa na tok..

Laufajo pa že na 10% tega, kar pomeni da majo znotraj cikla na razpolago največ 10 preklopov s katerimi je potebno opraviti celotno delo tiste stopnje cevovoda. Množenje v cevovodu ima (po spominu) latenco okrog 5 ciklov - torej je potrebno s 50imi preklopi opraviti čisto vse, da se zračuna produkt poljubnih 32 bitnih parametrov.

Poleg samih preklopov je potrebno signale tut šibat sem in tja. Pri 3GHz električni signal v enem ciklu prepotuje cca 15 cm ravne linije v idealnem vodniku. V procesorju pa mora vmes premagovat še razne kapacitativnosti in tko da se v praksi to vsaj prepolovi. Poleg tega pa se v procesorju odvija sinhrono - po 200 vzporednih signalov mora sočasno (= znotraj izjemno ozke tolerance) pripotovati na cilj. Sicer se ti stvar obesi.

Stvari so kompleksnejše kot pa zgleda na prvi, drugi ali pa tretji pogled. 30GHz je samo opeka v nebotičniku procesorja.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

.:joco:. je izjavil:

Izi, zakaj pol ne uporabljaš 10 let stare mašine in programja? :)

Saj sem napisal, da uporabljam za pisarniške računalnike 10 let stare računalnike.
AMD Athloni letnik 2000, naviti na več kot 2 GHz. Windows 2000, sem tudi nabavil leta 2000, edino OpenOffice uporabljam verzijo 2, ki je tam nekje iz 2005 leta, pa trdi diski so tudi že zamenjani in so nekje iz leta 2005. Vse leti ko sneta sekira na 22" monitorjih na resoluciji 1920 x 1080.
Ne boš verjel ampak ti pisarniški računalniki so precej bolj odzivni kot moj najnovejši 4 jedrnik na Windows 7 :D
Ko prižgem je računalnik nared že po 20 sekundah, brskanje po internetu je trenutno, OpenOffice.org pa je že od nekdaj bistveno hitrejši od Microsoftovih variant Officea. Verzija 3 pa je že nekam preveč glomazna in sem raje ostal na dvojki. Edino visokoresolucijski filmi se zatikajo in igranje novejših iger seveda ni mogoče.

kubanc ::

Izi je izjavil:


Ne boš verjel ampak ti pisarniški računalniki so precej bolj odzivni kot moj najnovejši 4 jedrnik na Windows 7 :D



Izi, zacni uporabljati linux, Ce uproabljas stare racunaln samo za pisarniska opravila bi dal lahko gor kaksno izmed linux distribucij. edin problem na katerega bi lahko naletel pri pisarniskih opravilih so driverji za printerje.,,

Lion29 ::

BALAST je izjavil:

Stipex mi bere misli. Prekomerna toplota je tista, ki zavira sedanje polprevodnike in zato želijo znanstveniki čim prej preklopiti na superprevodnike, katere je možno bolj učinkovito hladiti.


superprevodnikov ni potrebno hladiti, saj ne prihaja do upora, torej do trenja in posledicno do toplote.. to se jaz vem, pa nimam pojma o elektrotehniki :)

izi, ti si en troll...

pejdi na win 3.11 in si daj gor prvi word, ali pa ce ti je se to prepocasi, pejdi na dos in wordstar, pa bo mir...

mislim ej kake debilnosti nekateri trolajo
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Poldi112 ::

Windows 2000 je za moje pojme še vedno moderen sistem, in Athloni na 2ghz tudi niso ravno počasni.

Ti so govoril o:
>Moj prvi PC je deloval na 20 MHz, sedanji deluje na 3200 MHz, pa je takrat zagon

Zdaj pa povej, a si bil na 20MHz enako storilen, kljub (močno dvomim) hitrejšemu delovanju. Ali pa recimo v win 3.11? Še v win95 si polovico časa porabil za bsod.

To da imaš 40x preveč funkcij je veliko bolje od tega, da ti manjka ena sama. ki bi jo imel.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Bor H ::

Izi: kot se jaz spomnim sem Open Office zavrgel ker je bil bistveno počasnejši od MS Office, zanimivo..

karagoth ::

Torj če je omejitev pri siliciju 30GHz in iz tega uspejo realno iztisnit 10%, potem bo teoretično 100GHz zmogljiv grafenski procesor prilezo le do 10GHz? Mal kmečke logike :)

Sej ima Izi mal prav, ker poleg vsek cukerčkov ki se zdej obešajo na OS, zmogljivejši sistemi dopuščajo tud lenobo na strani optimizacije.
Včasih se je moglo vse izpilit do potankosti predn je sistem sploh bil interaktivno uporabn, zdej pa sedi pod mizo tolk računske moči, da tud kaka resna optimizacijska napaka nebo hitro opazna.
Pač bojo lahk ob naslednji izdaji rekli da je zdej program 30% hitrejš ker so končno opazli nepotrebne rutine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: karagoth ()

jlpktnst ::

Ja upam da se bo vmes ustavil hardware vsaj za nekaj časa, toliko da se programi optimizirajo :) Plus kar naenkrat se bo potrebovalo več programerjev, ki bodo sposobni optimizirat, kar je tudi plus haha.

Lion29 ::

se strinjam, da je prej bilo potrebno bolj optimirat.. to pa zato, ker pac racunska moc procesorjev drugega ni dopuscala, sedaj pa to dopuscajo..

ze res, da so zaradi tega veliko bolj neoptimirane aplikacije... ampak tisti, ki imajo interes tudi optimirajo (browserji, torrent clienti, kaksni media playerji, med drugim tudi sam ms office)... tisti, ki pa nimajo tega interesa pa pac to ne pocno...

ampak ni krivda v tem, da je na razpolagon vecja racunska moc, krivda je na narocnikih aplikacij

poglejte samo kolko so se pr MSju potrudli z win7, potem ko so pogoreli pri Visti.. je pa res, da za se hitrejse delovanje sistema pac potrebujes bolj okrnjene zadeve... pri MSju bi lahko izdali recimo zeloo okrnjen win7 za full starejse masine.. ampak kot zgleda, ni takega zanimanja
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

nekikr ::

Lion29 - Windows 7 je samo logična marketing poteza in ni nič revolucionarnega v primerjavi z Visto.

Lion29 ::

nekikr je izjavil:

Lion29 - Windows 7 je samo logična marketing poteza in ni nič revolucionarnega v primerjavi z Visto.



noben ni rekel, da je revolucija... je "le" velik bolj zoptimizirana Vista...

ce ne verjames, probaj na isto, starejso masino (recimo kak 1,2 GHz proc in kakih 512 rama) nalozit visto in w7, pa naredi par benchmarkov, bos videl razliko

sicer pa sploh ne vem, ce gre na take racunalnike sploh naloziti te sisteme :)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

nekikr ::

Seveda ne, na tako mašino si naložil Win Xp. Vista s SP in Win 7 pa nimata takih bistvenih razlik. Win 7 je boljši, ni pa tako boljši, da bi upravičil razliko v prodaji v primerjavi z Visto.

On topic: a ni tako, da se edino idealni superprevodnik ne segreva? vse ostale je še vedno treba hladiti, kako uspešno bo to bomo pa videli čez 20 let...

kubanc ::

p2626218 izi, ti si en troll... pejdi na win 3.11 in si daj gor prvi word, ali pa ce ti je se to prepocasi, pejdi na dos in wordstar, pa bo mir... mislim ej kake debilnosti nekateri trolajo[/st.citat naj bi izjavil:



Zakaj je pa troll. Zakaj bi pa placeval za novejso in pozresnejso programsko opremo in oprecijske sisteme, ce nic od tega kar je novega ne potrebujes.
Drgac pa, Ljudje bi bli cist zadovoljni ce bi Microsoft ostal na XP-jih, in bi samo jedro nadrgajeval. poleg tega bi pa lahko naredili se tako kakor pri Linux distribucijah, dali ven razlicne GUI, in bi bila st


Zakaj je pa troll. Zakaj bi pa placeval za novejso in pozresnejso programsko opremo in oprecijske sisteme, ce nic od tega kar je novega ne potrebujes.
Drgac pa, Ljudje bi bli cist zadovoljni ce bi Microsoft ostal na XP-jih, in bi samo jedro nadrgajeval. poleg tega bi pa lahko naredili se tako kakor pri Linux distribucijah, dali ven razlicne GUI, in bi bila stvar resena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kubanc ()

Lion29 ::

ja sej v tem je point... da ti ni treba placevati za novejso programsko opremo... komot lahko ostanes na stari in z novejsim hitrejsim hardwerjem ti bo ta oprema delala hitreje
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

nekikr ::

...v primeru, da novejša programska oprema res ne nudi ničesar razen lepotnih popravkov...

kubanc ::

Lion29 je izjavil:

ja sej v tem je point... da ti ni treba placevati za novejso programsko opremo... komot lahko ostanes na stari in z novejsim hitrejsim hardwerjem ti bo ta oprema delala hitreje


To ne bo drzalo.
ce ti kupis novejso strojno opremo, se lahko zgodi da proizvajalci opreme ne bodo izdali gonilnikov za starejsi operacijski sistem, in s tem si prisiljen da gres v nov operacijski sistem.

And the circle of money is concluded :D

Lion29 ::

kubanc: cisto mozno... jaz temu pravim razvoj ali evolucija
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

kubanc ::

Lion29 je izjavil:

kubanc: cisto mozno... jaz temu pravim razvoj ali evolucija


ja, lahko bi se temu tako reklo... :D

WarpedGone ::

ze res, da so zaradi tega veliko bolj neoptimirane aplikacije... ampak tisti, ki imajo interes tudi optimirajo (browserji, torrent clienti, kaksni media playerji, med drugim tudi sam ms office)... tisti, ki pa nimajo tega interesa pa pac to ne pocno...


You'd be supprised. NIČ od naštetega niti smrdi ne po optimizirani kodi, kaj šele da bi to res bila.

Človek bi (naivno) pričakoval da so moderne 3D igre do amena zooptimizirane. Potem pa človek zve da firme prodajajo debug builde, ker je release build totalno nestabilen == bugs abound, časa za popravke pa ni več, bo že folk nabavu nove procesorje in grafike da bo zadeva vsaj napol delala. Zram bo mel pa še občutek da je dobil neki "res fajnega". Če stvar dela OK na 10 let stari mašini pol že ne more bit ni posebnega, a ne?

Divxe se je nekoč dalo gledat na 300MHz celeronu brez zatikanja. MP3je se je dalo poslušat na 40MHz Cyrixu. Poskusi to z novim softwareom.
Zbogom in hvala za vse ribe

Xserces ::

WarpedGone je izjavil:



You'd be supprised. NIČ od naštetega niti smrdi ne po optimizirani kodi, kaj šele da bi to res bila.

Človek bi (naivno) pričakoval da so moderne 3D igre do amena zooptimizirane. Potem pa človek zve da firme prodajajo debug builde, ker je release build totalno nestabilen == bugs abound, časa za popravke pa ni več, bo že folk nabavu nove procesorje in grafike da bo zadeva vsaj napol delala. Zram bo mel pa še občutek da je dobil neki "res fajnega". Če stvar dela OK na 10 let stari mašini pol že ne more bit ni posebnega, a ne?

Divxe se je nekoč dalo gledat na 300MHz celeronu brez zatikanja. MP3je se je dalo poslušat na 40MHz Cyrixu. Poskusi to z novim softwareom.



tocn tko ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Xserces ()

Poldi112 ::

Isti divx bi ziher tudi kakšen linux še potegnil na 300mhz celeronu. Samo tudi divx se je razvijal in vseh ta celeronček ni predvajal.

Da ne omenjamo današnjih filmov, kjer praktično ne dobiš več filma, ki bi ga tak pc uspel predvajati. Pri 1080 tudi moj Opteron poklekne. Pa ne zaradi software-a...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

3p ::

Program se pač optimizira, le kolikor je potrebno. Drugo je razmetavanje z denarjem in živci (zaradi bugov).

Izi ::

Nekateri so celo dojeli bistvo mojega pisanja. Hitrejši procesorji so samo potuha softwareskim hišam. Mi mečemo denar za najnovejše in super hitre procesorje samo zato, da imajo oni manj dela z programiranjem.

Poleg tega ne boš brskal po internetu ali napisal diplomske naloge nič hitreje na 3 Ghz procesorju kot na 30 GHz procesorju.

Ali drugače povedano:
Če namesto trdega diska za 50 EUR kupiš SSD za 200 EUR boš v vsakdanjem delu opazil precejšnjo pohitritev celotnega računalnika, navidez bo vse skupaj še enkrat hitrejše.
Če pa namesto procesorja za 90 EUR kupiš onega za 900 EUR pa bo hitrostna razlika v praksi skorajda neopazna, celotni sistem bo hitrejši v najboljšem primeru okoli 20%
Resda se v prvem primeru ne boš mogel hvaliti z kakšnimi SuperPi rezultati, ampak pri vsakdanjem delu je še vedno bistvena hitrost branja z diska.

Hočem povedati, da bistveno bolj potrebno pohitriti ostale komponente v računalniku, Hitrost procesorja je v tem trenutku čisto na zadnjem mestu kjer je potrebno kaj pohitriti.

Trenutno se SSD-ji že bližajo meji, ko bodo zapolnili vodila. Najbolj torej potrebujemo nova hitrejša vodila na matičnih ploščah, nato pridejo na vrsto hitrejše SSD enote, nato hitrejše grafične kartice, nato bo treba pohitriti RAM in šele nato bo imelo smisel razmišljati o 10 in več GHz procesorjih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

nodrim ::

ja, no .. do neke mere imaš prav Izi .. ampak samo za primere, ko je velik del uporabe tudi uporabnik sam .. ta je seveda toliko in toliko počasnejši od procesorja .. in če CPE dejansko ves čas čaka na uporabnikov vnos (tipkanje, klikanje itd.) .. se ta razlika v hitrosti procesorja seveda ne bo nič kaj posebej poznala, če pa dejansko deluje samo 1 % celotnega časa, ostali čas pa čaka na uporabnika.

Ko pa se prestaviš v druge aplikacije, kjer so pogoste operacije z veliko računanja, obdelava fotografij, videa, renderiranje oz. kakršno koli izračunavanje, boš pa opazil to razliko v hitrosti veliko bolj. Mogoče ne 10x (3 GHz proti 30 GHz), ampak vseeno občutnejšo, kot bi prišla od optimizacije aplikacije (če predpostavljamo, da algoritmi niso najslabši možni seveda).

Poldi112 ::

>Nekateri so celo dojeli bistvo mojega pisanja. Hitrejši procesorji so samo potuha softwareskim hišam.

Enostavna ekonomska računica. Nihče ne bo kupil tvojega "uber hitrega programa", ki bo zaradi hitrostnih optimizacij dražji, če je konkurenca "good enough". Oz. drugače, če je razlika v ceni procesorja manjša kot razlika v ceni software-a, boš jasno vzel hitrejši procesor, ki ti bo tudi drugje bolj koristil.

Po isti logiki bi lahko rekel, da so prevajalniki potuha za programerje. Ta pravi pišejo v assemblerju, ane?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Vsak dodaten cikel rabimo ko kruh. En določen procent procesorjev je s programi ki so jim dodeljeni, izkoriščen do skrajnosti.

Hitrost je skrajno pomembna ravpo na najpomembnejših področjih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Slo-One ::

Izi je izjavil:

...


Potem pa naprimer poglej kako so filmi izgledali pred 20 leti in kakšne so bile animacije. Za filme kot jih vidimo danes so v splošnem morale napredovati vse komponente računalnikov.

PNG ::

Izi je izpostavil super point, le z malo pretiravanja. Ne rabite se na vsako stvar obešati ljudje, malo berite med vrsticami.

Thomas ::

Zakaj bi morali "brati med vrsticami"? CPU hitrost je nadvse pomembna reč za vsako netrivialno uporabo računalnika. Izi je v svojem stališču nihilist.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PNG ::

Še vedno zavira hitrost delovanja računalnika software bolj kot hardware.

Če se s tem ne strinjaš, si najbrž programer. Tough shit.

Bistri007 ::

Programerske hiše delajo robo, ki se prodaja. Prav tako hardveraši delajo robo, ki se prodaja. Lahko da ti sedanje stanje ni všeč, ampak folk tako s svojimi denarnicami glasuje (podjetja in potrošniki).
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

fiore ::

Bistri007 je izjavil:

Programerske hiše delajo robo, ki se prodaja. Prav tako hardveraši delajo robo, ki se prodaja. Lahko da ti sedanje stanje ni všeč, ampak folk tako s svojimi denarnicami glasuje (podjetja in potrošniki).

verjetno je delež tistih, ki dejansko vejo za kaj glasujejo zelo majhen. ostali so pač nategnjeni iz strani oglaševalcev in prodajalcev.

Bistri007 ::

IT oddelki podjetij in top managerji so ovce?
Potrošniki so ovce?

Fiore, to praviš?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Pyr0Beast ::

Ti si mnenja da niso ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Bistri007 ::

No, ja, trgi imajo "kolektivno modrost". Na dolgi rok slabo vodena podjetja s slabimi izdelki propadejo. Pametna podjetja kupijo najbolj produktivna orodja.

Pri maloprodaji pa je tako, da trgovci nočejo imeti nevšečnosti z vračilom in nad slabo voljo kupcev, ki so jim trgovci prodali slabe izdelke.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Thomas ::

Najbl neumen trg je pametnejši od najgenialnejšega planerja. Tko nekako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvili grafenski tranzistor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
164179 (2872) DarkJedi8x
»

Odkrit silicijev analog grafena - silicen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
178289 (6422) noraguta
»

IBM sintetiziral prvo grafensko vezje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64614 (3760) SavoKovac

Več podobnih tem