» »

Intel oškodovan za milijardo?

Intel oškodovan za milijardo?

Slo-Tech - Na podlagi obtožnice naj bi triintrideset letni Biswamohan Pani od svojega nekdanjega delodajalca, procesorskega giganta Intela, nezakonito prosvojil številne dokumente in informacije z oznakami "zaupno", "tajno" in "top secret" in s tem podjetje oškodoval za več kot milijardo ameriških dolarjev. Do le-teh naj bi se dokopal po tem, ko je svoje nadrejene prosil za teden dni dopusta pred odpovedjo z izgovorom, da si med tem poišče novo službo. Vendar je, po besedah obtožnice, takrat že sprejel delovno mesto pri Intelovem največjem rivalu, AMD-ju, omenjen dopust pa izkoristil za pridobivanje zaupnih informacij. Med hišno preiskavo je FBI tako našel osem dokumentov s prej omenjenimi oznakami. AMD ni niti vedel za informacije, ki jih njegov nesojeni bodoči uslužbenec poseduje, niti ni od njega le-teh zahteval.

Več o tem si preberite na Sacramento Business Journal.

15 komentarjev

rgv45vg4t335 ::

Stop stop stop .... tip je bil še zaposlen pri Intelu in je nekaj download-al. Hkrati je začel delo pri AMD (kjer so ga že odpustili), ampak AMD-ju ni razkril teh tajnih podatkov.

Kje je zdaj tu kakšna škoda za Intel??? Je bilo treba zaradi download-anja plačati 1 mrd $ računa za internet?:)
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850

AapocalypseE ::

Kak pa vejo 100%, da res AMD ni dobil tega v roke oz. kake kopije? ;)

Azrael ::

Take zaupne dokumente se načeloma brez pisnega dovoljena parih tavišjih šefon ne sme iznašati iz podjetja.

Tip jih je imel doma, šel delat k kunkurentu... Nagagal je.

NDA, konkurenčne klavzule, zneski so za take "podvige" zelo visoki.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

strictom ::

Naslednji mesec AMD Nehralem FTW!
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

zk_eu ::

sej če jih je AMD dobil, je to samo dobro za procesorski trg, ker bo večja konkurenca, obtožit jih ne smejo ;)
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

Jumping Jack ::

Intelov uslužbenec je imel doma par zaupnih dokumentov in to je vzrok za preplah? Jao, spet te ameriške senzacionalistične tožbe. Nekoga postrani pogledaš in te toži za vse, kar si (ali nisi) kdaj naredil, pa še kako milijardo za po vrh'...

Tudi pri meni doma se najdejo razni kao zaupni dokumenti z vseh mojih prejšnjih služb, pa ne ker bi jih komurkoli prodajal, ampak ker preprosto ne vem, kje vse se valjajo.
Razen tega sem vedno, ko sem menjal službo, ohranil stik s prejšnjo službo še za kar nekaj časa, da bi bil moj odhod za njih čim manj boleč. Verjetno bi mi precej zamerili, če bi takoj po prenehanju dela zažgal vse papirje in nosilce podatkov in se delal, kot da nikoli nisem delal za njih, in naj se znajdejo brez mene, kakor hočejo. Z večino še vedno občasno sodelujem, zato tudi nimam namena brisati česarkoli, ker občasno še vedno rabim.

Skratka, tole zelo smrdi po lovu na čarovnice. Tip se je nekomu zameril (lahko da upravičeno, ampak ne vejramem, da je imelo kaj zveze s tem, za kar ga obtožujejo) in so sprožili proti njemu vse mogoče postopke (kot da je problem poklicat FBI in jim nekaj naložit). Pri njemu doma so jasno našli zaupne dokumente, kot bi jih pri večini ljudi, ki so kdaj delali v službi, kjer so kaj takega dobivali v roke. Če bi jih namerno kradel in preprodajal, jih verjetno ne bi hranil doma za spomin.
In joj, delat je šel točno v AMD! -- Ja kam pa naj bi šel delat, v premogovnik??
In joj, "zadnji teden je vzel dopust, da bi si našel novo službo!" -- Narobe, za novo službo se je zmenil še preden je dal Intelu odpoved (ker zaposleni niso zaporniki, ampak imajo stik z zunanjim svetom, kjer so tudi konkurenčne firme), dopust pa je na koncu izkoristil zato, ker mu je pripadal in ga ni izkoristil prej. Mislim, da tako naredi vsak normalen človek.

Milijarda dolarjev, WTF... Če bi vsaj imeli kakšne dokaze, da je konkurenca res kaj dobila v roke.
Nič, bom kar začel šparat, ker tudi mene utegne doleteti podobna kazen, in mislim, da tudi velik del ostalih Slo-Techovcev.

Aja, nauk zgodbe: Ljudem se ni dobro zamerit.

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Uh, to je samo drobec iz sveta industrijskih špijonaž.

Sem bral eno zgodbo, kjer so sicer imena podjetij bila izpuščena, ampak je zadeva imela preveč podrobnosti, da bi bila fake. Lahko da, lahko ne...

Anyway. Konkurenčna firma A je hotela izvedeti launch date nekega izdelka firme B (nekaj v zvezi z ogrevanjem hiše - nisem razumel točno kaj; bral sem bolj površno). Tip, ki je delal pri firmi A, je ob družinski nek_praznik večerji povedal, kako se marketing oddelek trudi z analizami, kdaj bi bilo najbolje izdelek lansirati na trg, začetne cene, razne garancije, licenced serviserji...

Njegov brat (the haxxor) je pazljivo poslušal in se spravil v akcijo. Opazoval je headquarters podjetja B in premišljeval, kako bi prišel do tega podatka. Ponaredil je izkaznice za nekakšnega varnostnega inšpektorja in šel v sprejemno pisarno. Povedali so mu, da je pregled months away in se potem izgovoril, da je očitno prišlo do pomote. A človek je imel med čakanjem priložnost in v en računalnik vtaknil home-made USB napravico, ki je bila USB disk (za autorun.ini) in Wifi. Tako je imel dostop do enega izmed računalnikov.

Iz parkirišča pred stavbo je nato z prenosnikom prišel v omrežje in skopiral tono dokumentov, do katerih se je lahko dokopal. Med drugim že posneto a ne še predvajano reklamo, razna dopisovanja in podatek (korespondenco z outsourcanim podjetjem), da bodo teden pred izidom vzpostavili support/sales hot line.

Za te informacije naj bi od firme A dobil 40.000$. Dogodek naj bi se zgodil leta 2002, IIRC. Če je kaj izmed tega res, ne vem, to sem pa bral vsaj štiri leta nazaj.

--

Verjamem, da je veliko takšnih in drugačnih zgodb, povezanih z industrijsko špijonažo, resničnih, a še več izmišljenih. Jih je pa zanimivo brati.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PaX_MaN ::

Le da zgodbe v novici nikakor ne moreš označiti za industrijsko špijonažo, kot je lepo izpostavil JJ.

Zheegec ::

če noben vsebine teh papirjev ni videl, potem Intel ni bil oškodovan. je pa tip vseeno kriv kraje zaupnih dokumentov in bi zato moral biti odgovoren.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jlpktnst ::

Ja sej ravno to sem hotu povedat (alien) - če so ga "dobili" na tak način očitno ni (še ali pa sploh ne-bi) oškodoval nikogar... Torej česa je kriv?

poweroff ::

Hja, če bi AMD to videl - mislite, da bi to priznal?

Je pa res, da je ocena škode nerealno visoka. Podobno kot pri Mitnicku, kjer je DEC ocenil strašno visoko škodo, ker je pač fante skopiral neki brezvezni priročnik.
sudo poweroff

antonija ::

Kriv je krsitve NDA in internih pravil podjetja o tem kje in kako se lahko nahajajo zaupni dokumenti. Sklepam da je tip pri podpisu pogodbe podpisal se zajeten kupcek papirjev ravno na to temo in v teh papirjih so verjetno bile omenjene tudi kazni "what if".

Drug problem je pa patentno pravo. Ce lahko konkurenca dokaze da je _imel_nekdo_MOZNOST_vpogleda_v_podatke/izdelek_, potem patent pade oziroma se ga ne podeli.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Dejanska škoda ni enako pogodbena kazen.
sudo poweroff

antonija ::

Intel lahko vedno oceni koliko skode bi(je) mu omenjen dogodek povzrocil. Lahko da zgubijo patent, lahko da je konkurenca dobila podatke ki jih nebi smela, lahko da... lahko pa da na koncu ni bilo nic amapk to niti ni tako vazno. Pogodneba kazen je pa "izguba" za kreativnega delavca in pa "profit" za intel.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Seveda lahko oceni. Tudi jaz lahko soseda tožim za 10 mio EUR, ker mi nabija muziko.

Koliko je pa to realno in kaj bo upoštevalo sodišče je pa druga... :D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA Huawei uradno obtožujejo izsiljevanja in industrijskega vohunjenja

Oddelek: Novice / Tožbe
207485 (5319) LeQuack
»

ZDA v tajnosti pripravljajo obtožnico zoper Assangea?

Oddelek: Novice / NWO
428337 (5218) Lonsarg
»

Assange spregovoril v javnosti, pozval h koncu "lova na čarovnice" (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
22646712 (41150) bluefish
»

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Novice / NWO
575123823 (107001) Zheegec
»

Intel oškodovan za milijardo?

Oddelek: Novice / Tožbe
153987 (2626) poweroff

Več podobnih tem