»

Playstation Portal je pomožni zaslonček za PS5

Playstation - Sony je predstavil ročno konzolo Playstation Portal, ki pa iger ne zmore poganjati sama, temveč jih zgolj brezžično pretaka s Playstationa 5.

V Kölnu se zaključuje igričarski sejem Gamescom, na katerem smo videli tudi nekaj svežih najav. Pri Sonyju so ga izrabili za uradno naznanitev ročne konzolice Playstation Portal, ki so jo pred meseci sicer že bežno omenili kot Project Q. Naziv "konzola" je tu precej pogojne sorte, kajti Portal sama na sebi iger ne more poganjati, temveč jih lahko zgolj skozi wi-fi pretaka z uporabnikovega Playstationa 5. Idealno naj bi se ta nahajal v istem stanovanju, a podobno kot pri Nvidiinem Shieldu je mogoče tudi pretakanje na večje daljave čez internet, seveda z dodanim zamikom. Glavni značilnosti naprave sta sicer 8-palčni zaslon ločljivosti 1080p in frekvence 60 Hz, ter nadzorna shema, ki z obliko in povratnimi učinki posnema igratorje Dualsense. Prispe "pozneje letos", cena v Evropi bo 220 evrov.

Sony ima s tovrstnim pretakanjem iger s konzol že...

24 komentarjev

Kitajski vzporedni kibersvet

Slo-Tech - Večkrat pišemo o kitajskem nadzoru nad internetom in cenzuro, ki ju z namenom omejevanja pretoka informacij po državi izvajajo na več načinov - blokirajo priljubljene strani, kot so Gmail, YouTube, Twitter, onemogočajo navidezna zasebna omrežja, cenzurirajo telefonske pogovore itd. Še zlasti so kitajskim oblastem trn v peti socialna omrežja, kot so Twitter, YouTube, Facebook in podobna, ki omogočajo hitro širjenje informacij in idej. Ker bi bila javnost zgolj nad blokado ogorčena, so problem rešili z vzpostavitvijo pravega malega paralelnega internetnega sveta.

Kot piše The Diplomat, so kitajske oblasti za vsako priljubljeno spletno stran našle nadomestek. Tako namesto Facebooka Kitajci uporabljajo Renren (nad katerim se navdušujejo...

46 komentarjev

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev

Yahoo po poti socialnih omrežij

vir: ZDNet
ZDNet - Na sejmu Web 2.0 Expo je Yahoo najavil, da bo svoje spletne zmogljivosti združil v velikansko socialno omrežje. S projektom Yahoo Open Strategy naj bi izkoristili 10 milijard možnih povezav v njihovih različnih storitvah, kot so elektronska pošta, messenger in "fantasy" igrice.
Uporabniki bodo dobili centraliziran profil za vse Yahoojeve storitve, hkrati pa bo imel uporabniški vmesnik vgrajene tudi funkcije socialnih omrežij. V različnih Yahoojevih storitvah bodo lahko dodajali uradne aplikacije ali pa tiste, ki jih bodo za Yahoo razvili zunanji sodelavci. Na ta način v podjetju nameravajo oživiti obstoječe, a trenutno neuporabljeno socialno omrežje, hkrati pa želijo to doseči tako, da bodo svojo platformo odprli in...

1 komentar

Kitajska napada podpornike Tibeta?

F-Secure - Kot poročajo na spletni strani protivirusnega podjetja F-Secure, so nekateri aktivisti za podporo Tibetu in novinarske agencije, ki pokrivajo najnovejše represivne akcije kitajskih oblasti proti Tibetu v zadnjih dneh od neznancev prejeli elektronska sporočila v katerih naj bi bile fotografije pobitih tibetanskih protestnikov oziroma druga gradiva, ki naj bi pričala o nasilju kitajske države v Tibetu.

V priloženi PDF datoteki, ki jo je neznanec domnevno iz Danske, poslal tiskovni agenciji Asia Free Press pa ni bilo fotografij, pač pa izjava o solidarnosti s tibetanskim ljudstvom. Poleg izjave pa je bil v PDF datoteki skrit še virus, ki izkorišča varnostno ranljivost v PDF dokumentih (tim. PDF-Encode ranljivost). Po odprtju dokumenta s PDF pregledovalnikom Adobe Acrobat se je na računalnik naložil in zagnal program za prestrezanje tipkanja (tim. keylogger) Winkey (shranil se je na mesto: C:\Program Files\Update\winkey.exe).

Program, ki je bil dodatno modificiran, da bi ga...

11 komentarjev

Kitajske oblasti nadaljujejo z zapiranjem video portalov

Ars Technica - Kot kaže, se kitajska vlada nikoli ni nameravala zadovoljiti zgolj z onemogočanjem YouTube-a. Po zadnjih nemirih v Tibetu so kitajske oblasti sporočile, da bodo kaznovale različne spletne portale, ki kršijo novi zakon. Ta od lastnika spletnega portala za pretočne videovsebine terja državno licenco in ne dovoljuje objave posnetkov, ki vzbujajo strah, vsebujejo pornografijo ali ogrožajo državno varnost. Zakonska določila predstavljajo, predvsem za spletne strani s socialnimi omrežji in vsebinami, ki jih ustvarjajo uporabniki, veliko breme. V januarju, ko se je ob rastočem navdušenju nad videoportali začelo govoriti o novi zakonodaji, nihče ni zares verjel, da bo ta tudi izvajana. Nemiri v Tibetu pa so očitno pospešili dogajanje, saj so oblasti pred nekaj dnevi zaprle 25 spletnih strani, 32 pa jih kaznovale.

Po poročanju Ars tehnice naj bi bila sicer Komunistična stranka multimedijskim storitvam naklonjena in jo denimo rastoče kapitalistično oglaševanje ne skrbi. Kot pišejo, je vsaka...

6 komentarjev

Domače branje: "Orwell, George. 1949. Tisoč devetsto štiriinosemdeset (1984)."

Slo-Tech - Ko sem roman prebral na začetku Gimnazije (v rosnih devetdesetih), se mi je zdelo, da smo za vedno obvarovani totalnega nadzora v militarističnih državah. Velmožje so imeli polna usta spoštovanja človekovih pravic, svobode, zasebnosti, nadzora nad močjo države. Enake zanosne besede smo lahko slišali tudi pri vzhodnih sosedih, ki so se izvili izpod težkega škornja nadzora željnih oblastnikov. Zastave svobode so...

45 komentarjev

Domače branje: "Henry David Thoreau: O civilni nepokorščini (On The Duty of Civil Disobedience)"

Slo-Tech - Če bi se kdaj odločil slediti popotovanju svojega davkoplačevalskega tolarja, bi me ugotovitve zagotovo spravile v slabo voljo. Čeprav ta moj tolar počne marsikaj koristnega – vzdržuje ceste, zdravi bolnike in izobražuje potomstvo – žal tudi podpira ameriško mednarodno politiko in plačuje najrazličnejše norosti državnih uradnikov (lep primer je direktiva o nadomestilih) ali necivilizirane izpade parlamentarnih poslancev.

Ob podobni ugotovitvi si je ameriški pisatelj in filozof Henry David Thoreau sredi devetnajstega stoletja zastavil zelo tehtno vprašanje: kaj lahko stori državljan, ki se ne strinja z načinom, kako vlada zapravlja njegov davkoplačevalski denar. Svoj manifest je izoblikoval v eseju O civilni nepokorščini (1849), v katerem je zapisal, da državljanom sicer ni mogoče zapovedati družbeno koristnega delovanja, vendar je njihova moralna dolžnost, da se uprejo nesmiselnim, predvsem pa nepravičnim ravnanjem svoje vlade. To lahko storijo z zavračanjem sodelovanja pri...

12 komentarjev

Domače branje: "Machiavelli, Niccolo. 1513. Vladar."

Slo-Tech - Italiji se je godilo petnajsto stoletje. Vladarje so odločale kupice strupa in zarotniška bodala, grešni katoliški papeži so se bili pripravljeni spečati celo s turškim sultanom, če jim je to koristilo pri utrjevanju oblasti. Prostitutke so na svoje stranke čakale pred spovednicami velikih katedral, najemniške vojske pa so med kratkimi prekinitvami med eno in drugo vojno ropale civilno prebivalstvo in prežale na ženski plen.

Prav trohnoba poznega srednjega veka je v zgodnjem 16. stoletju prepričala Firenčana Niccola Machiavellija, da je treba začeti o državi in vladanju razmišljati manj idealistično kot so to počeli grški filozofi, predvsem Platon. »Zavedam se, da so o vodenju države pisali že mnogi pred mano,« prizna v svojem Vladarju (Il Principe, 1513), ampak doda, da pri tem niso nikoli izhajali iz dejanskega stanja. »Zamišljali so si republike in monarhije, ki niso nikoli obstajale, za katere ni nihče slišal ali jih videl. Med tem, kako bi se moralo živeti in vsakodnevno...

22 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev