» »

Petdesetletnica poletov v vesolje

Petdesetletnica poletov v vesolje

Ciolkovski, oče vesoljskih poletov

Sputnik 1

Slo-Tech - Danes praznujemo petdeseto obletnico dobe astronavtov in kozmonavtov, saj je na današnji dan tedanja Sovjetska zveza v vesolje izstrelila prvi umetni satelit, poimenovan Sputnik 1 (Спутник-1), kar pomeni sopotnik.

Za začetek: kje je vesolje? Na žalost nikjer na poti ne stoji noben prometni znak, tako da je potrebno poiskati neko pametno definicijo, kod se vesolje začne, če seveda nočemo za astronavte proglasti kar vse potnike v concordih. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški znanstvenik madžarskega rodu Theodore von Kármán izračunal, da na višini okrog 100 km atmosfera postane preredka za aeronavtične namene. Z izsledki je bila zadovoljna tudi Mednarodna aeronavtična federacija, ki je namišljeno ploskev 100 km nad Zemljinim površjem proglasila za vesoljske duri. Če poletite više, ste astronavt ali kozmonavt - odvisno pač od države. V resnici vas NASA nagradi z astronavtskimi krili če preletite 50 milj oz. 80 km po naše.

V vesolje smo si spričo grozljive nočne črnine zaželeli nekoliko kasneje kot samo v zrak, kar ste počela že Dedal in Ikar. Prvi izvedljivi predlog je leta 1903 podal Rus Konstantin Edvardovič Ciolkovski v svojem delu Raziskovanje vesoljskega prostora z reakcijskimi napravami, v katerem je nanizal osnove potovanja po vesolju in izpeljal enačbo za končno hitrost rakete z neko maso, ki ima znano maso pogonskega goriva - enačbo, ki jo na naravoslovnih fakultetah bruci pri vajah iz fizike vsako leto znova pridno izpeljujejo. Ciolkovski je ob podpori Ruske akademije znanosti negoval svoje zamisli in pisal zanimive članke pa tudi znanstveno fantastiko, v katerih je opisoval večstopenjske rakete, satelite, vesoljsko postajo, kolonizacijo vesolja in podobno; v prvih je pisal za strokovno, v slednji pa za laično javnost.

Neuradna tekma za preboj v vesolje se je s tekom 20. stoletja segrevala, tako da tudi Američani niso počivali. Posebej pomemben je bil prispevek Roberta Goddarda, ki je razvijal rakete s tekočim gorivom, obenem pa je ponovno izumil še marsikatero delo Ciolkovskega, ker z njegovimi dognanji zunaj Rusije niso bili prav seznanjeni, kar je Američane navdajalo z lažnim prepričanjem, da krepko vodijo.

Maja 1954 je Sergej Pavlovič Koroljov, ki je bil kasneje v tajnosti dolgo časa prvi inženir ruskega vesoljskega programa, obrambnemu ministrstvu predlagal razvoj umetnih satelitov. Poldrugo leto kasneje je Svet ministrov SZ odobril dela na umetnem satelitu. Objekt D, kot so ga kodno poimenovali, bi moral poleteti leta 1957 ali 1958, vendar zaradi časovnega pritiska raketne tekme z Američani ni takoj poletel - kasneje so ga splavili kot Sputnik 3.

Namesto tega so začeli graditi manjši in lažji satelit v obliki aluminijaste krogle s premerom 585 mm s štirimi antenami, dolgimi slabe tri metre. Opremili so ga z dvema radijskima oddajnikoma, ki sta z višine 250 km oddajala podatke o sestavi ionosfere. V vesolje ga je pod imenom Sputnik 1 4. oktobra 1957 uspešno ponesla raketa R-7, kjer je deloval do januarja 1958, ko je ponovno vstopil v atmosfero in zgorel. Projekt je za razliko od ameriške polomije z Vanguardom popolnoma uspel, tako da so Rusi v okviru programa Sputnik izstrelili še 40 vesoljskih objektov. Ostalo je zgodovina.

21 komentarjev

snow ::

Na googlu ga tudi praznujejo:
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

bosmla ::

Pri clanku bi se lahko omenilo tudi nasega Hermana Potočnika - Noordunga pa se Wiki :|

pa tudi visina orbite se je razlikovala ker je bila elipticna... skratka vec


edit: dodatna povezava

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

jlpktnst ::

Sem ravno želel pokomentirat, da nihče ni omenil Hermana :D pa vidim da si me prehitel. No lepo, da še kdo pozna ljudi.

Sicer je pa tudi znano (iirc), da so bile rakete V2 temeljni kamen nadaljnih raziskav.

mtosev ::

Dobro so rusi americane prestrasili (blo jih je strah da lahko rusi z raketami dosezejo ZDA).
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PrimozR ::

Fora je, da je bil Sputnik precej težek (83 kg), prvi ameriški satelit pa je imel le nekaj gramov. Bil je le kot dokaz, da tudi američani lahko pošljejo nekaj v vesolje. Rusi pa so imeli ZELO močne rakete, kar je očitno.

BigWhale ::

Explorer 1 je bil tezak vec kot deset kil.

PrimozR ::

OMG, kaj je z mano??? Valda sem imel namen napisati kilogramov :\

username ::

Ja, ne-omenjanje Potočnika je huda napaka.

Pri tistemu Rusu (Tsiolkovski al kaj je že) bi bil pa malo previden, koliko je bil res zaslužen - je treba preverit.
Kajti Rusi itak mislijo, da so vsako stvar (od telefona, letala itd) v resnici izumili Rusi in ne zlobni neumni Američani...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

AlexP ::

> Pri tistemu Rusu (Tsiolkovski al kaj je že) bi bil pa malo previden, koliko je bil res zaslužen - je treba preverit.
> Kajti Rusi itak mislijo, da so vsako stvar (od telefona, letala itd) v resnici izumili Rusi in ne zlobni neumni Američani...

Čaki mal, a ni glih obratno?

Thomas ::

Naciji so najbolje poznali raketno fiziko. Braunu je Pentagon preprečil izstrelitev satelita, na zanimiv način. Ko jim je Braun delal interkonintelne projektile, so se tako bali, da ne bi izstrelil satelita, da so mu stalno viseli na vratu.

Braun je že Hitlerju ponujal interkoninentalne rakete, pa ta tepec ni dojel ponudbe.

Von Braun je izumil stopenjsko raketo ki deluje, to je bilo bistvo. Ostali so bili bolj sopotniki. Rusi, Američani in Potočnik.

Face it!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Rusi so pa naredili najmočnejši raketni motor>:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bosmla ::

@Thomas sicer ne bi rad zalil tebe ali fon Brauna ampak ko je H. Potocnok izdal knjigo (delal je na teoriji ampak se zdaj se odvija vse tako kot je predvidel) je bil mali Wernher se ves mozoljast... in ni dvakrat za reci, da ni postal raketar ravno zaradi njegove knjige, ker je delal tocno to kar v knjigi pise.
No preberi.

Edit: povezava

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

Thomas ::

Hm ... potencialno zelo zanimivo!

Vprašanje je zdej samo to, je Potočnik poznal princip in sploh nujnost stopenjske rakete?

Tega jaz res ne vem, nisem bral njegove knjige. Zato vprašam.

Če je poznal, če je bil glede tega določen, potem je Potočnik heroj.

Dopuščam to.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Thomas, drži, da je Von Braun & Co doteral tekočinske raketne motorje do (takratne) špice. Sigurno je vedel, kaj dela in kar je zelo pomembno, imel je močnega sponzorja. Zanimivo je, da je iste ideje kakšno desetletje pred Von Braunom v ZDA "vkup spravil" Robert H. Goddard. Vendar se ZDA takrat niso zavedale potenciala njegovega dela (izgleda, da je Nemce njegovo delo zanimalo bolj, kot Američane) in sponzorstvo je izostalo....

Robert H. Goddard

Pa še:

Werner Von Braun

Nekateri navedki so prav zanimivi....

LP

Jože

Thomas ::

Sicer so nekaj takega kot stopenjska raketa poznali že Kitajci 500 let nazaj. Samo je bilo to bolj tipanje v temi. Niso vedeli, da edino stopenjska raketa doseže takoimenovane kozmične hitrosti.

Potem je baje tudi Konrad Has delal take eksperimente v Romuniji po letu 1500.

Samo ... tudi on ni vedel kje je štos tega.

Eksperimentatorjev je bilo ogromno, teoretikov pa tudi. Braun je pač prvi nekaj konkretnega naredil.

Če Potočnika štejemo za izumitelja, je on izumil kvečjemu vesoljsko dvigalo.

Nekaj boljšega, celo od stopenjske rakete.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Von Braun je izumil stopenjsko raketo ki deluje, to je bilo bistvo. Ostali so bili bolj sopotniki. Rusi, Američani in Potočnik.
To pa ne vem, ali je notri govora o stopenjski raketi ali ne... se pa da stvar relativno hitro preveriti, je Potočnikova (Noordungova) knjiga v vsaki malo večji splošni knjižnici.

Je pa bilo menda tako, da je von Braun vsekakor poznal Potočnikovo knjigo (osnovna teorija, ki jo je Potočnik razdelal prvi) in jo vzel sabo čez lužo...
(aja pa Clark je menda pred par leti tudi skozi stisnjene zobe nekako napol priznal, da koncepta geostacionarnega satelita ni pogruntal on, ampak je o tem najprej prebral v Potočnikovi knjigi).

Čeprav se strinjam, da tudi najboljša teorija ni dovolj, dokler se ne najde en, ki zadevo dejansko sešravfa vkup in jo lansira... po drugi strani ja pa vprašanje, če bi se tisti ta praktični tipček zadeve sploh (lahko) lotil, če ne bi oni prejšnji tipček razvil teorije...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Znanstveni establišment začetka 20. stoletja je VEDEL, da z raketo ne moreš poleteti v Vesolje. Pa bila debela 1 kilometer in visoka 10 kilometrov, napolnjena z vodikom in kisikom ... pa v Vesolje ne bo prišla. Prej ji bo zmanjkalo goriva.

Newcomb in ostali ugledneži so to (pravilno!) znali zračunati praktično na pamet. In ponavljam - imeli so povsem prav. Iztok gorečega vodika je prepočasen, da bi raketa prišla omembe vredno visoko.

Ampak, ena zvita buča, je pogruntal, da če pa daš več raket eno na drugo, tako da je vsaka višja samo pomanjšana nižja, potem se pa kalkukacija lahko izide!

Ne vem, kateri brihtnež je stopenjsko raketo pogruntal. Dopuščam marsikoga od "velikih 10". Potočnik je eden od njih.

Mogoče, da celo kakšen enajsti. Vendar vseeno se mi zdi von Braun najverjetnejši kandidat. Ni pa nujno, jasno.

Ne vem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Sem šel malo po Wikipediji brskat in sem naletel na zanimiv link:

Nasin prevod Potočnikove knjige

Pozdrav

P.S. Na hitro preletel vsebino. Poglejte strani od 32 do 40!

Jože

(edit: dodatl komentar o preletu vsebine (06.10.2007 ob 11:13)

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Ja, očitno! Noordung je poznal tele subrakete, kar je isto kot stopenjska raketa.

Verjetnost, da je bil on prvi s to idejo se je povečala, da je bil to von Braun je padla na praktično 0.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Kot rečeno, slovenski prevod knjige (izdan konec 80ih-začetek 90ih) se kot hardcopy dobi v večini knjižnic, - vsekakor pa dobra najdba tole, Barbapapa!

Ampak par mojih opazk o zanimivih detajlih glede tegale angleškega prevoda:

- na vsaki strani piše, da je "copyrighted" - hm, a na vsebino kot tako al na prevod? a imaš lahko copyright na prevod v svoj jezik? ali so kupili avtorske pravice?... naj pove kdo, ki se na copyright pravila bolj spozna...

- na strani xiii predgovora omenjajo knjigo v "original SLovenian" - ? Kolikor vem, je pa Potočnik knjigo spisal v nemščini. SIcer so tam govorili o slovenski izdaji knjige (ki sem jo omenjal na začetku), a taka netočnost je malo čudna...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

barbarpapa1 ::

Večer

Jah, sem še malo brskal in sem v Wikipediji (ta "glavni" Angleški) našel ta članek o Hermanu Potočniku, kjer je tudi link do google knjige, ki sem ga prilepil prej. Je pa tukaj še drugi link (klikni) na isto knjigo (tokrat nasina spletna stran). Tukaj je zelo zanimivo prebrati predgovor (foreword) in uvod (preface).

Ob branju prispevkov na Wikipediji in v prej omenjeni Nasini knjigi, se lahko hitro ugotovi, da so bili Potočnik (Noordung), Oberth in Von Braun člani istega društva (Verein für Raumschiffart). Po nekaterih navedkih bi naj Oberth bil celo tisti, ki je pregovoril Potočnika, da naj napiše knjigo. Društvo je izdajalo lastno publikacijo "Die Rakete", v kateri bi naj Potočnik tudi objavljal ter jo, kljub svoji revščini, tudi finančno podpiral.

Vzrok, da so Potočnika relativno hitro pozabili, je berjetno v njegovi prezgodnji smrti, saj je umrl v kratkem času po objavi svoje knjige.

Za zaključek pa še link na opis raket z imenom "Agregat", kot so jih imenovali Von Braunovi dečki. Očitno je slednji v ZDA praktično nadaljeval s programom, ki ga je grobo začrtal že v Peenemündeju.

LP

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriške vesoljske vojaške sile postajajo realnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8718142 (13578) jype
»

NASA je stara 60 let

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84371 (3245) 7982884e

Vesoljska tekma (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13525558 (21227) Mavrik
»

Petdesetletnica poletov v vesolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
214835 (3714) barbarpapa1
»

Shuttli komaj v zraku, že spet na tleh (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16714229 (10797) beerhunter

Več podobnih tem