»

Jeff Bezos gre v vesolje

The Verge - Po novem vemo, kdo bo sestavljal preostanek posadke na prvem poletu New Sheparda z ljudmi na krovu: to bosta Jeff Bezos in njegov brat Mark.

Pred mesecem dni so v vesoljskem podjetju Blue Origin oznanili, da bodo 20. julija naposled prvič leteli s človeško posadko. Takšen podvig je seveda eden najpomembnejših mejnikov v razvoju vesoljskega programa kateregakoli akterja, za Blue Origin pa je dodatno pomemben, ker se je obdobje preizkušanja rakete in kapsule New Shepard vsaj navidez že precej zavleklo. Z nosilno stopnjo so leta 2015 uspeli pristati celo kanec pred SpaceXom, nato pa je firma Elona Muska izvedla enega najbolj navdušujočih razvojnih šprintov v zgodovini in Crew Dragoni danes že veselo vozijo astronavte na ISS, medtem ko so pri tekmecu na videz pohlevno v zrak pošiljali samo kapsule brez posadke. Toda sedaj vemo, zakaj: ker želi njihov lastnik Jeff Bezos, zdaj že nekdanji šef Amazona in najbogatejši Zemljan, leteti na čisto prvi odpravi.

Namero je danes objavil na...

67 komentarjev

NASA je stara 60 let

Slo-Tech - Te dni NASA praznuje svoj 60. rojstni dan, saj je 29. julija 1958 tedanji ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower podpisal državni zakon o aeronavtiki in vesolju, na podlagi katerega je NASA 1. oktobra istega leta uradno začela delovati. NASA je nadomestila Nacionalni posvetovalni odbor za aeronavtiko (NACA), ki je bil ustanovljen leta 1915 med prvo svetovno vojno in je izvajal aeronavtične raziskave. Ko pa je Sovjetska unija leta 1957 v vesolje poslala prvi satelit Sputnik, ki so ga Američani lahko opazovali s svojih vrtov, je postalo jasno, da ZDA potrebujejo vesoljsko agencijo. Leto dni pozneje je bila rojena NASA.

Raziskovanje vesolja in potovanja tja se v ZDA ni začelo šele tedaj....

8 komentarjev

Največje računalniške napake v zgodovini

Slo-Tech - Seznam najbolj spektakularnih računalniških napak v zgodovini se sicer pojavi večkrat, a nič ni narobe, če si ga pogledamo vsako leto in si osvežimo spomin. Nazadnje so to storili na PC Pro. Nekajkrat so šle stvari narobe zaradi računalniških hroščev, spet drugič zaradi človeškega faktorja, vsem pa je skupna velikanska cena odprave posledic.

Na kratko nanizajmo katastrofe, ki so jih opisali v svojem članku. V 80. letih preteklega stoletja so Američani sumili, da jim bodo Rusi skušali ukrasti programsko opremo za nadzor in uravnavanje pretoka skozi plinovode, zato so jim podtaknili pokvarjeno. KGB je iz kanadskega podjetja resnično presnel program, a Rusi niso ugotovili, da je imel vgrajeno časovno bombo, ki je po sprožitvi naključno...

47 komentarjev

Tetris dopolnil 25 let

PC-verzija iz leta 1986

vir: Wikipedia
Guardian - Ena izmed najpriljubljenejših iger vseh časov Tetris je te dni dopolnila 25 let, piše The Guardian. Pred 25 leti je mladi raziskovalec umetne inteligence na Sovjetski akademiji znanosti v Moskvi dobil svoj prvi namizni računalnik - Elektroniko 60, ki je bila kopija ameriškega PDP-11 - in začel pisati programe zanj. Aleksej Pajitnov je bil takrat star 29 let, neizmerno pa so ga veselile matematične uganke. Malo je eksperimentiral in napisal nekaj programov, izmed katerih mu je uspel prav Tetris, ki je tako igralen prav zaradi svoje preprostosti.

Žal Pajitnov ni imel dosti od svojega izuma, saj je takrat pravice dobila Sovjetska zveza. Igra pa se kljub temu širila, leta 1985 smo v Vzhodni Evropi dobili prvo verzijo za PC, nekaj let...

31 komentarjev

Zaradi trka satelitov obvozi v vesolju

Slashdot - Pred približno dvema tednoma se je v vesolju zgodil trk ameriškega satelita, ki je bil del sistema Iridum, in odsluženega ruskega satelita, kar je bil prvi večji tovrstni primer. Ker sta pri trku razpadla na mnogo razbitin (NASA je izračunala, da je tisoč delcev večjih od 10 cm), sta onesnažila kar velik del orbite, so izračunali v ruskem observatoriju Pulkovo v Sankt Peterburgu. Pravijo, da so se odpadki raznesli po 800 km velikem prostoru in bodo tam vztajali še vsaj pet let, preden bodo zašli v ozračje in zgoreli, zaradi česar bo potrebno prilagoditi celo prihodnje izstrelitve raketoplanov.

9 komentarjev

Hekanje prometnih znakov

Zombies ahead.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na I-hacked so opisali postopek hekanja prometnih znakov vrste ADDCO. Gre seveda za elektronske prometne znake oziroma obvestilne table, ki jih cestni delavci navadno parkirajo ob cesti in opozarjajo na kakšno nevarnost.

"Testiranje", ki so ga opravili pisci vodiča je žal razkrilo porazno slabo varnost teh prometnih znakov. Tako pišejo, da so vratca, ki onemogočajo dostop do programatorja navadno nezaklenjena oziroma varovana le s preprosto ključavnico. Sam programator pa je tudi zaščiten z geslom, ki pa ga je mogoče preprosto resetirati na tovarniške nastavitve.

In potem se zgodi tole:

24 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Phoenix je pristal

NASA - NASA (ameriška vesoljska agencija) je pred desetimi meseci izstrelila raketo proti rdečemu sosedu, planetu Marsu. Danes, nekaj pred pol drugo uro zjutraj (točneje ob 19:53 po EST) je po več kot 680.752.512 prepotovanih kilometrih Phoenix Mars Lander končno dosegel svoj cilj, severni pol Marsa. Phoenix has landed! so sporočili in celotna skupina si je v trenutku oddahnila. Zadnjih 7 minut pristanka je bilo najnapornejših za vse sodelujoče pri tej odpravi.

Phoenix je opremljen z robotsko roko, kopico senzorjev ter kamer, s katerimi bo pomagal ugotoviti točnost teorije, da se voda na rdečem planetu skriva le 10 centimetrov pod površjem. Na ogled pa so že prve slike, ki jih je Phoenix poslal na Zemljo takoj po pristanku.

32 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

Patent US879532

Slo-Tech - Na današnji dan 18. februarja, pred 100 leti, je bil potrjen patent številka US879532. Marsikdo se bo vprašal o čem patent sploh govori in zakaj je tako pomemben, da si zasluži omembo na tem portalu.



S tem patentom je bilo ameriškemu izumljitelju Lee De Forest-u priznano prvenstvo pri izumu naprave, kot jo je sam imenoval, audionska cev.



Audionska cev je predhodnica triode in je vakumska elektronka s tremi elektrodami (katodo, anodo in krmilno rešetko) in je prva od naprav, ki je omogočila ojačanje šibkih analognih električnih signalov. Izum audionske elektronske cevi tako lahko štejemo za začetek elektronike. Njegov polprevodniški ekvivalent, tranzistor je bil razvit skoraj 40 let kasneje.





In še zanimivost, čeprav danes ob poplavi polprevodnikov, elektronk skoraj ne srečamo več, triodo s primernim orodjem lahko izdelate celo doma. Ne verjamete?



Oglejte si naslednji, kratki film.

29 komentarjev

Petdesetletnica poletov v vesolje

Ciolkovski, oče vesoljskih poletov

Slo-Tech - Danes praznujemo petdeseto obletnico dobe astronavtov in kozmonavtov, saj je na današnji dan tedanja Sovjetska zveza v vesolje izstrelila prvi umetni satelit, poimenovan Sputnik 1 (Спутник-1), kar pomeni sopotnik.

Za začetek: kje je vesolje? Na žalost nikjer na poti ne stoji noben prometni znak, tako da je potrebno poiskati neko pametno definicijo, kod se vesolje začne, če seveda nočemo za astronavte proglasti kar vse potnike v concordih. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški znanstvenik madžarskega rodu Theodore von...

21 komentarjev

Joli za zgodovino!

PinkPonk - Sicer tale novica res nima nikakršne povezave z računalništvom, si pa vsekakor zasluži pozornosti. Včeraj ob približno 20.55 uri je velenjčanka Jolanda Čeplak na evropskem dvoranskem prvenstvu v Muenchnu osvojila zlato kolajno in se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenske in svetovne atletike. Tako je svetovnemu dvoranskemu rekordu na 800 metrov izpred nekaj mesecev dodala še včerajšnjo zmago, 800 metrov na prostem. Priljubljena Joli se v...

26 komentarjev

Urg?

3D Chipset - Hm, kot vidite so končno začeli delati opisi posameznih Forumov, toda stvar ni izpeljana ravno najbolje. Ko sem pisal opise nisem imel pojma, da bodo izpadli tako dolgi [:'(]. Bom popravil...

0 komentarjev