» »

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne različice Windows XP. V tej smeri razmišlja tudi Ed na Overclockers.com.

Za tiste, ki pa že posedujete kakšno AMD-jevo 64-bitno zverinico in si nameravate v prihajajočih dneh namestiti Windows XP64, so na AnandTechu spisali preskus, v katem so primerjali delovanje AMD64 na 32-bitni in 64-bitni (beta) različici Windows XP v igrah, na TechTV pa so se osredotočili na združjivost današnjih programov z Windows XP64.

33 komentarjev

mrTwelveTrees ::

win xp 64 bit & amd 64 bit.... SLIN slin.... :D

MrStein ::

Zakaj čakat na windows, če linux podpira 64-bitov že deset let ? >:D

kilergas ::

Vsi pa ne uporabljamo linux(e):P

minmax ::

ne res... ne uporabljajo vsi linuxov...

uporabljajo ga samo tisti, ki ga hočejo.

norvalk ::

ajs! ;)

mrTwelveTrees ::

no jaz ga nočem uporabljat :D

matic35 ::

Nekako se mi poraja vprašanje: A niso že več let v uporabi neki ALPHA procesorji, ki delujejo na 64 bit? Zakaj pa za njih niso naredili winsow??? Koliko časa pa je trajalo od win 3.1 do win 95, pa so že 486-ke podpirale 32 bit? Ehh pa kaj bi kompliciral...

OwcA ::

Za Alphe Windowsi so, takisto za Itaniume, samo tisto so "pravi" 64-biti procesorji, pri AMDJIH pa gre v osnovi še vedno za x86 arhitekturo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Mr.B ::

Glede na to da recimo dell čaka alternativo Intlove x86 64bitne extenzijo je jasno, da je Intel izbral pravo smer.
Sicer če kao odmislimo da so VIA chipset in beta drajverji, toda za grafiko pa certificerani, pa so igre podn, hudo upam da VIA popravi svoj beta AGP gonilnik....
Drugače pa danes AMD 64 bitni stroj žal predrag, da bi čakal WinXP 64 pa je nesmisel. Tako da bom nabavil svoj strojček z intel inside logo, amd-ja bom pa počakal, sploh pa bo moj R9700 pro bil še dober vsaj še kako leto, no čez dve leti, ko bom menjal računalnik, pa itak ne bo kaj več AGP kartic, ampak le še PCI expres, Radeon pa bo štel že slaba štiri leta....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

moj_nick ::

Če bi jst mel zdele keš, si ubodem amdjčka takoj in inštaliram gor Gentoo z uber optimizacijami pol pa da vidmo kak to leti :D
110111001001010001010000

darh ::

tako na hitro -- kaka pa je razlika med alpho (torej pravo 64bit arhitekturo) in temile kvazi 64 AMDji?
Excuses are useless! Results are priceless!

OwcA ::

Pri pravih 64-bitnih procesorjih so vsi registri 64-bitni in morajo zato 32-bitno kodo prevesti v 64-bitno, da jo lahko prebavijo. AMDJEVE stvaritve pa so v osnovi 32-bitne, a imajo dodanih še 8 splošno namenskih 64-bitnih registrov, zato ne utrpijo upočasnitev, ko delujejo v 32-bitnem načinu.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Mr.B ::

OwcA
Navaden Pentium, kot tudi amd ima 64 bitne registre, pa zato še ni 64 biten !!!!!!!!!!!
Kaj definira 64bitni procesor od 32bitnega 8-O, malo google ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

OwcA ::

Nima splošno namenskih.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Mr.B ::

Sedej se bomo pa še na arhitekturo procesorjev spustimo, kaj šele vse kar definira x86 inštrukcije z vključno softweraši.Pa tu ni fora med splošno namenskimi ali specifičnimi registri itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jux ::

Sedej se bomo pa še na arhitekturo procesorjev spustimo, kaj šele vse kar definira x86 inštrukcije z vključno softweraši.Pa tu ni fora med splošno namenskimi ali specifičnimi registri itd...


??!?"?!"?
Težko rečemo da je x86 arhitektura 64 bitna, ker je v osnovi x86 arhitektura ZELO ZELO nesistematična in vsebuje vse od 8086 naprej. Ima pa AMD x86-64 64 bitne razširitve obstoječe x86 arhitekture s katerimi se obnaša kot pravi 64 bitni stroj. Torej lahko računa z 64 bitnimi celimi števili in jih lahko uporablja za vse stvari, za katere uporabljaš 32 bitna cela števila (recimo naslavljanje pomnilnika). Dodanih ima 8 64 bitnih splošnih registrov in to naredi AMD platformo 64 bitno. Intel tega nima (čeprav se pri računanju z FP števili uporabljajo 80 bitni registri, pri sse 128 bitni itd.., to še ne naredi procesorja 80 bitnega in 128 bitnega ker so ti registri namenjeni za zelo specifične operacije, ki predstavljajo procentualno ob povprečni uporabi zelo majhen del vseh izvedenih operacij).

64 bitni procesor je torej tisti procesor, ki za osnovo svojega delovanja v večini primerov uporablja 64 bitne operande. Nekako tako kot je bil VAX 3 operandni računalnik, pa ima ukaze ki zahtevajo tudi 6 operandov.

Mr.B. Kar se pa tiče nakupa, se mi pa zdi nakup AMD64 super naložba, poglej za cca. 60k sit kolikor stane procesor, dobiš ekvivalent intelu 3.0ghz s tem da boš v prihodnosti lahko z enostavno zamenjavo operacijskega sistema pridobil še dodatnih 15% v preformansah. Težava je dejstvo da te plate pač ne bodo več dolgo časa aktualne, vendar isto velja tudi za intelove - prescot bo šel tudi samo 3.6ghz na 478 socketu, ter seveda porodni krči vsake nove platforme in čipsetov ki pa so v primeru AMD64 procesorjev manj opazni zaradi integracije pomnilniškega krmilnika v sam procesor (razvoj čipseta je posedično DOSTI bolj preprost in manjša je verjetnost da stvar zafrknejo).

Mr.B IMO se mi zdi da je tvoj pogled neobjektiven in da si eden izmed tistih ki si radi Intel Inside nalepko nalepijo poleg računalnika tudi na čelo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

PS:
Mr.B - Katero smer pa si je izbral intel? Če bi rad povedal da je bila odločitev za opustitev x86 tehnologije in prehod na IA64 (Itanium) pravilna odločitev je zanimivo dejstvo da sam praktično nimam možnosti kupiti Itaniuma, še manj pa imam kakršen koli razlog da bi si to želel.
Ali bi rad povedal, da je bila odločitev za 33 stopenjski cevovod (brez 8 ID stopenj!!) pravilna (preberite si review na anandu!)? Za skoraj 100 W toplote pri 0.09 mikronski tehnologiji?
Definitvno...

Razloge zakaj Dell ne prodaja AMD64 procesorjev moramo iskati v nedobavljivosti le teh (dell potrebuje VELIKO količino procesorjev) in kakšni pogodbi o sodelovanju ki je sklenjena z Intelom.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

TESKAn ::

Jux, pa si na Anandu prebral tudi to, da Prescottu hitrost izvajanja operacij raste hitreje, kot pri Northwoodu? V smislu pri 2,8 GHz je hitrejši Northwood, pri 3,0 GHz sta enako hitra, pri 3,2 GHz pa Prescott pusti Northwooda za sabo? Očitno so nekaj le naredili prav.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Jux ::

da teskan, prav imaš - stvar bi bila super, če bi šel prescott v trenutni obliki do 4ghz - vendar ne gre zaradi količine oddane toplote. IMO je tako velik cevovod totalen overkill in to intel počne bolj zaradi zahtev ljudstva po več ghzjih (marketning pač) - raje bi vse te spremembe dodali northwood arhitekturi, jo izstrelili pri manjših mhzjih in naredili nek nov rating ali pa še bolje enostavno se dogovorili z AMD glede ocenjevanja hitrosti procesorjev. Tale GHZ war ne koristi nikomur razen PR oddelku, definitivno je stanje za končnega kupca z vsemi temi različnimi oznakami samo še slaba šala. Dober primer super implementacije je P4M (Centrino) pri 1.5ghz se lahko kosa z 2600 in več P4 procesorji - zdej pa ti men reč da se te tehnologije nebi dalo uporabiti v desktop P4 procesorju? Seveda se da, sam marketing ne dovoli in marketing zaradi GHz bremza razvoj boljše arhitekture procesorjev.

Škoda.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Dami ::

Ko pride prescot 3.6ghz na s775 ter amd64 3700+ na s939 bomo dejansko vidli kdo je izbral pravo pot. Če bi se dalo bi nabavo amd64 in ga vtakno na intelovo plato. Najhujša kombinacija:D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Totscha ::

Dejstvo je, da je Prescott ponesrečena serija procesorjev. Visoka poraba energije, slabše performanse pri nižjih hitrostih, itd... Zakaj bi ji bila sicer namenjena tako kratka življenska doba?

Medtem pa se AMD-jevi Opteroni in A64 iz dneva v dan izkazujejo za zelo solidne in kvalitetne procesorje. Ljudje, ki ne marajo AMD-ja zaradi Thunderbird procesorjev, ki so bili krhki in vroči, se lahko malo zamislijo zakaj hudiča zagovarjajo Prescott-e. Cool'n'Quiet pa itak totalen bonus za AMD (sploh, ko ga bodo implementirali tudi v A64 procesorje in ne samo Opterone).

TESKAn ::

Ste prebrali na Anandtechu, do kod se zadeva navije pri privzeti napetosti in privzetem hlajenju? Z 3,2 na 3,7 GHz, POST pri 4 GHz. Še malo potweakajo in bo zadeva prov vesela na 4 GHz po defaultu.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Zheegec ::

Samo ima Prescott na 3.2GHz vse default @ full load nekaj čez 60C ;((

Anyway, počakajmo na SocketT in Ferrari 939 ( :D ), potem bomo pa primerjali.
Prescottu pa hitrost res kar hitreje narašča z višanjem frekvence kot Northwoodu, nekje pri 3.8GHz je IMO Prescott že hitrejši kot 3.8GHz Northwood >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

Fantje ne razumete poante.
Recimo si nek OEM proizvajalec, kot je HP, IBM, DELL itd. Pa ti sedaj ponudim kot AMD svoj ferrary s 64 biti. Ja in ga kupim takoj= NE. Gre se za trženje, ali naj sedaj prodajam ta procesor dam v kompletu z Windows XP 32bit edition, pa zraven kuponček za free ali kakrđn koli popust pri nabavi Windows XP 64 bit edition, ki naj bi prišel ven konec leta, pa potem nudi nek paket nadgradnje, ali naj nudim ta 64bitni komplet v paketu s 64bitnim Linux paketom ?
V obeh primerih ne bo nobenega profita, kaj šele strškov, ko ljudje ne bodo uspeli sami nadgraditi sistem, kar mislim da MS itak ne bo dal zastonj upgrade, če sploh bo upgrade na 64bitni Windows XP. No linux je itak druga zgodba, ker je na pamet razmerje vsaj 1:100.000. Če se gdo ukvarja z marketingom in izračuni profita mu je jasno da v obeh zgoraj naštetih variantah kaj dosti profita ni, samo težave kot tudi slabo ime zaradi težav.
Če pogledamo sedaj Intla.
Intel je dal svojega Prescota ven. Hitrost po MHz-jih je relativno enaka, ozirom zenamerljiva. Toda kaj sedaj on forsira, SSE3 ter ostale spremembe mikrokode. Kaj se bo zgodilo: ko bo prišel ven Prescot F, v drugem podnožju, bo vsaj večina softwera, ki se uporablja za test, imela podporo SSE3... Kar pomeni da bo v osnovi teklo vse hitreje, pa latency, ki je vsaj po opisih nekje pri magični meji 3.8GHz enaka P4 vC. Torej bodo softweraši naredili delo Intlu. Kar se pa tiče 64bitnega x86 Intlovega procesoraj pa jasno da se mu nič ne mudi, vsaj bo WinXP 64bit edition prišel ven šele konec leta, do takrat pa bodo softweraši naredili popravke v ključno z gonilniki, pa še SSE3 podporaq bo zraven.Nikjer pa ni napisano, da se je intel odločil da ne bo dal ven svoje 64bitne X86 tehnologije, lahko jo bo imel že nasledni prescot.

Za kaj bom pa izbral intla: Zato ker večino procesorskega časa uporabi moj stroj za konvertiranje divix filmov itd., kjer ba je g.AMD 64 btnik še uzadi, samo zato pa da bom čakal na final verzijo 64bitnega WinXP-ja pa ne hvala, se finančno še vedno ne splača.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Murja ::

Za kaj bom pa izbral intla: Zato ker večino procesorskega časa uporabi moj stroj za konvertiranje divix filmov itd., kjer ba je g.AMD 64 btnik še uzadi, samo zato pa da bom čakal na final verzijo 64bitnega WinXP-ja pa ne hvala, se finančno še vedno ne splača.

g.AMD 64bitnik pri kodiranju xvid filmov pusti P4 za sabo. In to ze v 32-bitnih WinXP. Glede na to, da je kvaliteta xvid filma v splosnem boljsa od divx, ne razumem tvojih argumentov.

Zanimivo je to, da vecino casa porabis za konvertanje filmov pa nimas niti osnovnega znanja o tem. Mal se pouci o zadevah: tukaj

Mr.B ::

Murja, ne vem točno kaj hočeš povedati s tistim linkom, ampak v beta verziji pod WinXP 64 edition je rezultat cca 15% boljši od njegovega prejšnega, a si naj zato omislim raje AMD-ja da bom lahko samo v beta verzijah hitreje convertiral? Trenutno je samo v WME encoderju hitrejši (ACE hardware), no tega pa res ne uporabljam. No je pa v MPEG-4 encodingu, kot tudi ostalih mpeg encoderjih počasnejši vkjučno z Lame encodingom itd...Kakšnega testa, kjer bi bil FX hitrejši v zgornjih testih še nisem videl. No Murja, me pa lahko prepričaš z linki, ki bi to tudi dokazovali.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tilen ::

No Murja, me pa lahko prepričaš z linki, ki bi to tudi dokazovali.

Dvomim. Po čem? em... like "intel inside" pa te fore.

gamer ::

"Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati" intel fanboy

men se zdi da 64bitni procesorji sploh niso nevem kakšna revolucija, sm bral en review, kjer so vsi programi delal hitrej v 32bitnem načinu, pridobijo edino tisti ki potrebujejo večje količine rama

murmur ::

http://www.ixbt.com/cpu/amd/athlon64-3400/canopus-eng.swf copy/paste
res je da intel pri video kodekih se dominira, je pa samo vprasanje casa kdaj ga bo amd ujel, oz. kdaj bomo doziveli tudi amd optimized codecs ;). hecno, mainconcept/canopus = amd/intel.

noraguta ::

kolikor vem HP kontinuitano spdeluje pri izdelovanju racunalkiov z AMd jevim procesorejm DEll in IBM pc ne zato pa eMacihines, ki je v ameriki dokaj mocan dobavitelj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Murja ::

Kakšnega testa, kjer bi bil FX hitrejši v zgornjih testih še nisem videl. No Murja, me pa lahko prepričaš z linki, ki bi to tudi dokazovali.

Kein problem: link

kajzer ::

Mr.B rezultat je 4:3 za AMD! Tut v tvojem najljubšem codec-u (Xvid) prehiti FX Intela!! V igrah je AMD že itak zmagovalec, malo še pa bo tudi v encodingu! Ka bo pa pol ostalo Intelu? Samo to da se boš lahk hvalu da maš 4 al pa 5GHz komp, čeprav bo počasnejši od AMD-ja na 3GHz?!

Mr.B ::

Murja , ne vem kako se naj odločim med jokom ali smehom.Sicer poanta vse skupaj bo cena! Ali si sploh pregledal teste ali si samo precota proti fx-u primerjal.Ej a si slučajno preveril, kje se nahaja P4 2.4C proti kakšnemu AMD 64 bitniku. Ups da ne bomo začeli premlevati uno o Intlu proti AMD-ju, sej veste uno jaz pa ne bom dal trideset čukov več za AMD-ja za tistih nekaj procentov, ups ali je obratno, da ne omenjamo ceno FX-a, ups koliko krat je dražji od P4 2.3C no E verzija je nekako z isto ceno, samo od teh nekaj testov, kar nekaj yaostaja od dobrega ate P4 3.2C. No sej mogoče ima zraven, še ta takoimenovani njihov beta verzija njihovega softwera. Pa da se ti nebo preveč kovcalo, preberi si prvi odstavek pod Test resoults, tam ko govori o XP3400 ter EE. Podobnih lapsusov bi lahko pričakoval recimo od slo-techa, no pa še to zelo hitro popravijo itd....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Luknja da noter padeš (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5111572 (8434) Rias Gremory
»

32, 64 in 86 bitna različica

Oddelek: Operacijski sistemi
298358 (7498) OmegaM
»

Microsoft začel s prodajo Windows XP x64 in 2003 x64

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
193812 (2971) WhiteWolf
»

Windows XP 64-bit za Intel

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
93659 (3659) MrStein
»

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Oddelek: Novice / Procesorji
332989 (2989) Mr.B

Več podobnih tem