» »

Novell odprl SuSE Linux

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

64202 ::

Drugace koda je ze bila odprta (yast je GPL ze nekaj casa), "odprli" so razvoj distrota.

se zanimiv link: stran na yast4debian.alioth.debian.org
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

kriko1 ::

A prav cel YaST so odprli, tudi z namestitvijo? Mislim da je potemtakem sedaj pričakovati še več »user-friendly installation« distribucij.

64202 ::

Se enkrat, yast je ze odprt. Zakaj je pa zaenkrat samo v SUSEju? Verjetno je dokaj kompliciran in mocno vezan na SUSE nacin pocetja stvari.
I am NaN, I am a free man!

Jst ::

Migriral za domačo entertainment mašino iz MS okolja na Odprtokodne rešitve pred nekaj leti. Pri tem sem sprobal nekaj glavnih, najbolj razširjenih, distribucij in kar se mi je pri SuSE dopadlo, je bil zelo kratek čas, potreben za 0 znanja do postavljenega sistema, ki se uporablja za zabavo. To je stabilna, a hkrati odzivna mašina, 24/7 delujoča, 24/7 povezana na internet, povezana z vsemi napravami, kar jih uporabljamo pri življenju (rezni fotoaparati, telefoni, kamere,...), filmi, p2p, peka cdjev. Kar se pričakuje od mašine za v dnevno sobo, to pač počne. Počne to Suse 9.3, in ker me je naučil dela z linuxom, mi prehod na druge distribucije ne bi delal težav.

Sam yast2 ima v dialogih pri namestitvi in pri administrativnih dialogih veliko stvari opisane na način, ki je primeren za človeka, ki se prvič srečuje z linuxim. Že te kratki, a jedrnati stavki, ti dajo filing, kako zgleda sistem v deep core. Tako veš, kaj moraš iskati, ko se spravljaš na področje, ki ga ne pokriva yast.

Pa kar se mene tiče, je samo portanje yasta na druge distribucije bedarija. Vsaka distribucija ima svoje specifike. In ravno zaradi tega, bodo morali kombinirati z Suse in distribucijo, na katero portajo yast. Naj raje naredijo nekaj konkurenčnega. Oziroma to je must-have vsake distribucije, ki se smatra za desktop uporabo. Strežniki ne rabijo grafike, grafična reprezentacija je nepotrebna, nepotreben balast. Itak je naj nebi videval nikoli, razen pri konfiguraciji in nato pri administraciji. Za desktop pa dam primerjavo igralne konzole ali pa namenske naprave kot osd pri kakšenmu divx playerju. Tako naj se zgledujejo, če hočejo v dnevno sobo. Tako cilja Windows pa je prilezel vsepovsod na zemlji. Ali pa videorekorder.

64202 ::

> Pa kar se mene tiče, je samo portanje yasta na druge distribucije bedarija. Vsaka distribucija ima svoje specifike.

Yeah right, vsakic vse na novo narest. Treba je "samo" backend porihtat, ki nastima nastavitve.
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> Strežniki ne rabijo grafike, grafična reprezentacija je nepotrebna, nepotreben balast. Itak je naj nebi videval nikoli, razen pri konfiguraciji in nato pri administraciji.

yast ima tudi tekst ui (ncurses)
I am NaN, I am a free man!

M.B. ::

@ kriko1 Anaconda je bila vedno pod GPL pa jo samo 4 distribucije uporabljajo. Jaz mislm, da bi moral vsak installer Linuxa imet možnost da izbereš pakete, ki bi jih rad namestil. TO mi pri Ubuntu ni všeč, ker tega nima. Za novega Linux uporabnika, ki pa pojma nimakaj je KDE pa GNOME, pa lahko izbere ali okolje podobno Windows - KDE, ali pa okolje podbno Mac OS - GNOME. In izbiranje programov z opisom.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

christooss ::

>>> le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?

Kaj nej bi to pomenil. Mogo;e sem res zabit
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

gpg ::

Ima SuSE apt / urpmi / yum / smart ali kaj podobnega?

kriko1 ::

SuSE ima YaST, zaženi, pod software izberi change source of installation, dodaj poljubno št. strežnikov ki vsebujejo rpm za suse. Sedaj lahko tudi prek konzole (kot root) napišeš:
EDIT:
#yast yast -i paket

Se opravičujem za prejšnjo napačno sintakso

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

jlpktnst ::

Ne morem se odločit ali je to dobra ali slaba. Po več letih linuxa in nekaj distribucijah sem odločen da bom bolj temeljito preizkusil slack, da bom pogledal debian in gentoo... Če pa izbiram med RH(fedora) in SuSE mi je bil do sedaj slednji ljubši. Sicer mogoče ni tako hiter; je pa YAST najboljša videna zadeva. Pa še vedno se da konfiguracijo spreminjat prek /etc (je narejen toliko pametno, da ne povozi config fajlov kot zabit RH, samo prave moraš modificirati).
Uvod končan; zanima me pa, je to slabo ali dobro - odprtost SUSE? Sicer ne spremljam fedore, vendar ne vidim kje je prednost? Imam občutek da zmanjšujejo stroške :)

kriko1 ::

Poskusi SuSE - niso počasni. Zagon pa lahko tudi skrčiš, tako da odstraniš kar ne rabiš. Meni so pomagali prehoditi most iz win na lin. Za začetek ko ne veš kje se kaj štima, je YaST super zadeva.

Jst ::

Po defaultu ti vklopi vse module, katere bi lahko kdaj uporabil. Za joystick, bluetooth... ma polno. Podobno kot services.msc pri win. Pač izklopiš kar ne rabiš, pa je boot malo hitrejši, ter malenkost manj resources ti porabi. 9.3 je pa prva verzija, kjer je KDE klikanje po disku enako odzivno (na P4HT), kot v Explorerju v Win.

linuxdady ::

Dolzložil, scvrl, namestil.

Imel sem malo več dela z monitorjem in z zvočno kartico, kot običajno v Mandrivi, ki kljub rahli eksotiki vse nastavi sama, ampak nič posebnega - zlasti v primerjavi s kalvarijo v Oknih.

Edino, kar fantom pri SuSE res zamerim je to, da še vedno niso popravili nastavitve za slovensko tipkovnico. Če boste preiskusili SuSE, najprej od vsega spremenite v Xorg.conf "sl_SL" v "si".
Ta hrošč se pase po SuSE že najmanj od različice 8.2, pa se ga nikomur ne ljubi popipsati. Šment.

linuxdady ::

>> le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?

Kaj nej bi to pomenil. Mogo;e sem res zabit

Nak, nepoučenost nima nobene zveze z zabitostjo:
SuSE ist die Abkürzung für Gesellschaft für Software- und
System-Entwicklung.
V nemščini se samostalniki pišejo z veliko, vezniki pa z malo začetnico.

64202 ::

> Edino, kar fantom pri SuSE res zamerim je to, da še vedno niso popravili nastavitve za slovensko tipkovnico.

KDE ma keyboard layoute, vred s podporo za multimedijske tipke, samo zbrat mores v control centru. Pozabte ze enkrat no xorg.conf :)
I am NaN, I am a free man!

kriko1 ::

64202: če ne popraviš v xorg.conf, bo zajebancija pri prijavi z kdm / gdm. Y/Z sta zamenjana in šumniki ne delajo.

linuxdady ::

64202: Za KDE seveda zadošča nastavitev tipkovnice v Kcontrol. Ampak, Linux je še kaj več kot samo KDE. Xorg.conf je koristna datoteka, ki je nikakor ne gre pozabiti!
SuSE namreč vsebuje še eno čudo: Xfs ni privzeto nastavljen in če hočeš, da se ti bodo vse pisave obnašale v skladu s tvojimi pričakovanji, moraš nastaviti zagon Xfs v Yast - urejevalnik delovnih nivojev, poleg tega pa še zakomentirati vso armado pisav v xorg.conf ter jo nadomestiti z:
FontPath "unix/:7100"

64202 ::

Meh, to so gentoo fore. Kot suse userja me bas briga xfs pa xorg.conf :D
I am NaN, I am a free man!

linuxdady ::

Meh, to so gentoo fore. Kot suse userja me bas briga xfs pa xorg.conf :D

Vsekakor tvoja stvar. Kot je tvoja stvar tudi, če si kupiš Ferrarija in ga voziš ves čas s prvo, ker je menjanje Fiatova fora.

Mimogrede, pri meni SuSE izgleda takole. Pa pri tebi?

64202 ::

Hehe, sem kar vedel kam pes taco moli, oldskool helvetica iz '80 x serverjev :). Nej, jaz hocem men meglene crke. Ceprav na 1680x1050 niti ne zgledajo vec meglene, samo ziher bolje kot una kockarija :)

Dobro vem kaj je xorg.conf in xfs, samo moje mnenje je, da ima xorg (in prej xfree86) najbolj fsked up nacin nastavljanja bilocesa. Avtomatsko dobim pike ko cujem xorg.conf.
I am NaN, I am a free man!

linuxdady ::

Hehe, sem kar vedel kam pes taco moli, oldskool helvetica iz '80 x serverjev :). Nej, jaz hocem men meglene crke. Ceprav na 1680x1050 niti ne zgledajo vec meglene, samo ziher bolje kot una kockarija :)

S helvetico seveda nimajo moje pisave nobene zveze. Gre za čisto navaden mscorefont Arial, ki pač izgleda tako, kot na katerikoli mašini z Okni.

Seveda pa imaš vso pravico, da so ti zmazki bolj všeč kot črke. O okusih se pač ne razpravlja.

kriko1 ::

Btw, kaj je tale xfs servis? Pri meni ni vklopljen...

linuxdady ::

Btw, kaj je tale xfs servis? Pri meni ni vklopljen...

KLIK!

64202 ::

> Gre za čisto navaden mscorefont Arial

Arial je malo popravljena kopija helvetice, da so se izognili tozbam IIRC
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> O okusih se pač ne razpravlja.

O ja, pa se. V vsaki normalni ostariji :D
I am NaN, I am a free man!

sidney ::

dober clanek ni kaj .... se pridruzujem vsem, ki jim je SuSE pri srcu ....

no me pa se zmerej ni ratal ustimat tv out - a , mam gforce mx 440 se, in mi vedno (ze pri SuSE 9.2) javlja, da sploh nimam naprave za tv -out .....

no sem nalozu "komercialne" drajverje ... pa se mi je sesu X .... ze veckrat ...

ostalo pa dela super ....
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

kriko1 ::

Meni TV-out na nvidii dela, samo enkrat ko sem priklopu TV na grafično, imam po zagonu črno konzolo, če switcham iz X-a. Nvidia tega še ni popravla.... niti verjetno ne bo, ker obstaja ta bug še in še časa.

Jst ::

Tv out je pa slaba stran suseja. Gnil od začetka. In to je takšen pain in the ass, neglede na grafično kartico.

sidney ::

a pa je kdo to porihtal ???
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

MrStein ::

Off-topic : o črkah in zmazkih

Kako lahko leta 2005 gledamo "črke sestavljene iz kockic" namesto "črk" ?
(velja za win in lin)

A GeForce 10000MXZUltra-GT-Turbo ne zmore ene človeku prijazne črke narisat ?

Žalost.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tomay ::

Mislim, da je to bolj ovitra monitorjev, kot grafičnih kartic.
Voodoo 4Ever

MrStein ::

Na televiziji ni kockic, pa ima dosti manj kvaliteten "ror" kot monitorji.

Razen tega me kot uporabnika kaj malo briga kje je vzrok. 50 let po izumu ekraniv in 20 let po pojavo GUI-jev pričakujem, da je čas "kockic" mimo.

Tak kot je v avtih normalno, da imaš luči, pasove, streho itd.

Pa sorry za off-topic :8)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

kriko1 ::

Jst: sam tv out nima nič zveze s suseji temveč z X-i. Pri radeonu mi je vse lepo delalo.

Nejc Pintar ::

Na televiziji ni kockic ker gledaš od daleč!
Lahko je biti prvi, če si edini!

MrStein ::

Se mi je zdelo, da bodo same bedaste pripombe ...

OK, monitor pa ima zato tolko večjo resolucijo. In ? Zakaj so še vedno kocke ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

Pa si probal zracunat, kako je razmerje med oddaljenostjo gledalca in dpi?
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

64202 ::

Pa TV-ji majo verjetno tudi velik bolj pacasto sliko. Se mi zdi da se 600 pik na TVju po ostrini ne more primerjat z enim komp. monitorjem na 640 pikah. Seveda bolj po obcutku to recem...
I am NaN, I am a free man!

MrStein ::

To je tak, kot če bi letalskemu potniku razlagal, da rabi kisikovo masko, ker je zrak tam gori tolko in tolko redkejši.

Namesto, da bi mu ponudil kabino s podtlakom. (ali je to nadtlak ?)

In ja, vem. Taka kabina je dražja. Ampak celo Albania Air ima take kabine.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

Malo bluzis :))
I am NaN, I am a free man!

Jst ::

Glede TVouta:

Nvidia, ati v namiznem računalniku, pa ni nikoli prek yasta delalo.
(nvidia 6600gt. ati radeon 9100, 9600)

Enako za ATI mobility (M4 ter 9600 mobility na gericomu in 9600 turbo na dell inspirion 8600)

Nikoli mi ni yast pomagal do slike na tvoutu, ampak skoraj doktorske dizertacije na internetu. In če sem dobil sliko, sem moral sprejeti mnogo kompromisov, katere ne bi rabil na Win okolju. Žal.

To je ena izmet temnejših strani linuxa. Pa odgovora, da so za to stanje krivi proizvajalci, ne sprejmem. Poglejte kakšne firme stojijo za linuxom: Red Hat, Novell, Sun, IBM,...

Ojoj!

kriko1 ::

Jst: Kako čudno: imel sem radeona 9600, in sedaj imam gf 6600. Lahko obračam sliko, zamikam, premikam... celo pal-B standard je samo naštimalo... Dela!

To je ena izmet temnejših strani linuxa. Pa odgovora, da so za to stanje krivi proizvajalci, ne sprejmem. Poglejte kakšne firme stojijo za linuxom: Red Hat, Novell, Sun, IBM,...

In kaj imajo zdej IBM, Sun, Novell ... v zvezi z grafiko?

Jst ::

Interes.

64202 ::

Oni so biznis mogotci in sluzjo dnar s prodajanjem storitev/hardvera velikim firmam. Dvomim, da jih domaca zabava kaj pretirano gane.
I am NaN, I am a free man!

BigWhale ::

TVji imajo vgrajen anti-aliasing... tak hardverski... tko k kaki petnajst let stari monitorji... ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 5.04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
558874 (7209) Tarzan
»

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
597811 (6205) GRainbow
»

Longhorn šele v letu 2007. Voda na čigav mlin? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17813902 (9703) Beernarrd
»

Foresight Linux: Mono podobo na ogled postavi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
213501 (2700) CaqKa
»

Linux vedno bolj v ospredju

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52407 (2407) Jeebs

Več podobnih tem