»

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Predator

The Wall Street Journal - Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za...

24 komentarjev

Microsoft od sedaj med razvijalci Linux jedra

TechNet - V zadnjem času prihaja iz programskega giganta iz Redmonda vse več namigov, da želijo zakopati bojno sekiro proti odprtokodni skupnosti.

Že pred časom so napovedali integracijo popularne odprtokodne javascript knjižnice jQuery v VisualStudio, novi spletni iskalnik Bing pa uporablja odprto kodni distribuirani gručni datotečni sistem Hadoop.

Vsekakor je pa presenetljiva njihova zadnja poteza. Včeraj so namreč pod licenco GPLv2 izdali 20.000 vrstic kode. Gre za tri gonilnike, ki optimizirajo delovanje Linuxa na Windows Server 2008 Hyper-V virtualizacijskem strežniku, koda pa naj bi bila vključena v Linux jedro. Ekipa pod vodstvom Sama Ramji bo tudi skrbela za nadaljni razvoj odprtokodnih gonilnikov.

98 komentarjev

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva...

76 komentarjev

Microsoft je največji proizvajalec (deloma) odprtokodne programske opreme?

Slashdot - WindowsForDevices poroča o novi različici sistema Windows CE 6.0, ki ji je, poleg vrste zanimivih novosti, priložena tudi izvorna koda jedra. Koda je na voljo pod Microsoftovo Shared Source licenco (ki je podobna BSD licencam), kar pomeni, da lahko z njo razvijalci počnejo ogromno reči (čeprav razširjanje spremenjene kode v komercialne namene še ni ena od njih).

Odlične poteze Microsofta, ki so dolgo veljale za "sanjanje svinje o koruzi", se v zadnjem času kar vrstijo. Delno odprtje Office XML standardov, podpora OpenDocument, popuščanje pri sistemski integraciji z Windows Vista...

Kdo je kriv? Pa ja ne konkurenca?

26 komentarjev

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

ZDNet - Pred nekaj dnevi se je na področju open source programske opreme zgodila zanimiva stvar: Oracle je najavil uporabniško podporo Red Hat Linuxu za slabo polovico cene, ki jo za to zahteva Red Hat. V ta namen so najavili "svojo" distibucijo " Unbreakable Linux", ki bo ostala "sinhronizirana" z Red Hatovim Enterprise Linuxom, vendar pa Oralce med drugim obljublja hitrejše kritične popravke... S tem Oracle seveda ogroža Red Hatov glavni vir dohodkov. Red Hat se je danes odzval z odgovorom poimenovanim Unfakeable Linux.

Bolj kot sam dogodek, je zanimiva celotna slika. Poslovni model, kjer je programska oprema brezplačna, plačuje pa se naročnina oziroma podpora, je s tem ogrožen ali pa, recimo, vsaj na prepihu. Pa brez panike, analitiki napovedujejo, da te poteze seveda ne ogrožajo Linuxa kot takega, ampak le pretresajo poslovni model ponudbe komercialnih distribucij, na dolgi rok pa bi naj še najbolj ogrozile zeljnik komu drugemu kot Microsoftu....

12 komentarjev

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

KDE + GNOME = Novell bi novo okolje za SuSE Linux

OSNews - Počasi se končujejo ugibanja o stališču Novella do privzetega namiznega okolja za SuSE Linux. Problem se je namreč pojavil, ker slednji na vse pretege promovira KDE, Ximian, ki ga je prav tako prevzel Novell, pa izdeluje Ximian Desktop, ki temelji na konkurenčnem okolju GNOME, ki ga podpira kdo drug kot Ximian sam.

V nedavnem intervjuju je prvi mož Novella izjavil, da Novell (oz. SuSE) aktivno razvija povsem novo okolje, ki bo poskušalo združiti dobre lastnosti KDE in GNOME. Okolji je nemogoče povezati med sabo, vendar pa se lahko zgodi, da bo izhodišče le eno izmed njih, potem pa bodo razvijalci nanj prenesli potrebne lastnosti drugega okolja. Rezultati naj bi bili na voljo v naslednji različici SuSE Linuxa, ki izide proti koncu leta. Pričakovanja so velika, glede na spremembo licence YaST-a pa se lahko nadejamo, da bo tudi koda novega okolja prosto dostopna in, v primeru uspeha, na voljo tudi za ostale distribucije.

0 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev

Kaj je nemško, je varno in ni drago?

Newsfactor - Linux oz. SuSE Linux. Na pričujočo distribucijo se je odočila preseliti tudi nemška uprava, ki se poleg vseh ekonomskih in tehničnih razlogov predvsem želi znebiti "monokulture", na katero so vezani pri uporabi Microsoftovih sistemov. Klik!

Postavitev sistemov bo potekala pod taktirko IBM-a, ki je pred časom sklenil bajno vredne posle z Red Hatom, nemškemu SuSE Linux AG pa je, ko je bil slednji v finančnih težavah, pomagal z izdatno finančno injekcijo.

0 komentarjev

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev