» »

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

ZDNet - Pred nekaj dnevi se je na področju open source programske opreme zgodila zanimiva stvar: Oracle je najavil uporabniško podporo Red Hat Linuxu za slabo polovico cene, ki jo za to zahteva Red Hat. V ta namen so najavili "svojo" distibucijo " Unbreakable Linux", ki bo ostala "sinhronizirana" z Red Hatovim Enterprise Linuxom, vendar pa Oralce med drugim obljublja hitrejše kritične popravke... S tem Oracle seveda ogroža Red Hatov glavni vir dohodkov. Red Hat se je danes odzval z odgovorom poimenovanim Unfakeable Linux.

Bolj kot sam dogodek, je zanimiva celotna slika. Poslovni model, kjer je programska oprema brezplačna, plačuje pa se naročnina oziroma podpora, je s tem ogrožen ali pa, recimo, vsaj na prepihu. Pa brez panike, analitiki napovedujejo, da te poteze seveda ne ogrožajo Linuxa kot takega, ampak le pretresajo poslovni model ponudbe komercialnih distribucij, na dolgi rok pa bi naj še najbolj ogrozile zeljnik komu drugemu kot Microsoftu.

12 komentarjev

Pyr0Beast ::

Vse, kar lahko rečem: OMFG!
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dr.J ::

Tale analiza tudi nekaj pove.

christooss ::

Končno. Sicer neverjetno vendar končno
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

GregaST ::

Ne razumem ravno najbolš tega. Oracle bo v bistvu nudil podporo za Red Hat al bodo mel svojo distribucijo. Če bodo mel svojo distribucijo, kaj ima potem Red Hat zraven? Totalno sem zmeden.

Jebiveter ::

Ce prav razumem bo Oracle naredil svojo distribucijo, ki bo sicer RHEL kompatibilna (verjetno bodo za nonfree zadeve, ki so v RHEL sklenili pogodbe direkt z programskimi hisami) a bo imela to prednost, da bo SE BOLJ security oriented oz. se pogosteje patchan-a (cisto mozno, da imajo svoj tim hackerjev, ki se ukvarja samo z popravljanjem takih in drugacnih lukenj).

V vsem tem skupaj ni nic slabega, v bistvu je veliko dobrega. Predvsem zato, ker se bodo bugfixi tako se hitreje pojavljali v uradnih releasih softvera, kar pomeni, da bomo tudi ostali, ki nismo toliko vendor-specific, imeli veliko od tega.

ZIVEL OPEN SOURCE!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Brane2 ::

christoos:

Zakaj in kaj "končno" ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Jebiveter:

Narobe razumeš. Oracle bo vzel RH, vnesel svoje bugfixe in ga ponudil kot svojo stvar po nižji ceni od prvotne RH distribucije. Kao (analiza pravi drugače)...

Poleg dvomljive korektnosti tega početja bo dvomljiv tudi rezultat. Bugfixi, ki jih ponuja in testira RH bodo pri Oraclu na voljo toliko pozneje, ker bo potreben čas, da Oracle stestira zadeve skupaj s svojimi fix-i.

Poleg tega pa v bistvu kot sem razumel folk kupuje pri RHju support in ne same bugfixe. To pomeni, da Oracle lahko kodo sicer skopira, supporta pa ne, saj mora zagotavljati svojega. Tu pa je RH daleč pred Oraclom.

Tudi testiranja končne kode in s tem povezanih garancij in certifikatov Oracle ne more kar tako prenesti, ampak jih bo moral opraviti sam znova.

In končno, stranke ki bi/bodo šle na Oraclov RH bodeo verjetno hotele garantirano kompatibilnost z originalnim RH, tu pa ni videt, kako to lahko Oracle garantira brez sodelovanja RH...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

OwcA ::

Ampak po drugi strani je Oracle boljši brand name ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Brane2 ::

V svetu high-end podatkovnih baz...
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

Se tega mi je manjkal. Oracle je kupil en produkt na katerem delam, tisti produkt je do sedaj podpiral Red Hat in Suse. Sedaj bodo verjetno podprli se njihov Oracle Linux, ce se bo vse skupaj sploh prijelo.

Torej, sedaj bom imel:

Windows
AIX
SunOs
HP-UX
Red Hat
Suse
Oracle

Verjetno vse razen AIXa v dveh verzijah 32 in 64 bitni. Joy joy joy. Imagine our test environment... :P

Looooooka ::

ql...se bojo OS firme med sabo poklale...in to naj bi blo slabo za microsoft? =)
bo meu pac na konc manj konkurence...no ja cez 20 let ko bo linuxu ratal zavzet desktop al kaj ze planirajo celo desetletje.
Drugac pa se strinjam...ze kar se imena in raspoznavnosti tice zna tole najbl bolet red had...pa tud prou jim je...ene par projektov je slo v tri krasne od kar so jih vzel pod okrilje redhatovci.

3p ::

Looooka: Ja, cena OS bo padla... OS (&co) bojo metali za tabo, da bi ti potem prodajali svojo bazo, pa poslovno programje, pa to in služili na tisti stvari. MS pa glavnino dobi od OS, offica (predvidevam)...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft na pragu (r)evolucije?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
274171 (2318) Matevžk
»

Resna varnostna pomankljivost v Mac OS X

Oddelek: Novice / Varnost
333427 (2188) klemen22
»

Red Hatov GFS izdan pod GPL

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
93197 (3197) Matri[X]
»

Akademske cene Red Hata in Suseja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102524 (2524) moj_nick
»

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
72741 (2741) ALiEN

Več podobnih tem