» »

SUSE LINUX 9.0

SUSE LINUX 9.0

«
1
2

kostogher ::

Lep pozdrav...

Poleg winXP bi uporabljal še drug OS. Kašna je razlika med Linuxom in Unixom. Kateri je "boljši"?. Kakšne so prednosti in slabosti Linuxa suse 9.0. Ali bo mašina delala kaj hireje (programi, internet) če bom delal stvari na Linuxu ali ne bo bistvene razlike? Se mi sploh splača uporabljati še en OS poleg WINXP.

pivmik ::

Linux je UNIX operacijski sistem, prav tako je Apple Mac OS X. in recimo FreeBSD.
Lej kaj nadje gospod Google pod "what is unix":
http://unix.about.com/library/weekly/aa...
http://www.isu.edu/departments/comcom/u...

Jazst pa tudi drugače iščem inforamcije o SuSe 9.0, zato prosim naj nekdo nekaj napiše.
LP, Gregor GRE^

Wox ::

Ja. Mene tud zanima tale Suse 9, pa kako je kaj s podporo kombinacije nForce2 in ATI. Je treba še vedno diplomirat, da zadeva deluje ali pa je podpora vkjučena. Sem malo skeptičen, ker baje da po defoltu uporablja jedro 2.4.21, kot opcijo pa 2.6-test. V glavnem, jaz bi mel eno distribucijo Linuxa, ki že pri sami namestitvi vse lepo poštima kot je treba (nForce2 +ATI), ne pa da je treba pol še nekaj ur telovadit levo desno.

mathjazz ::

BTW, SuSE 9.0 izide čez najmanj dva tedna. :D
www.getfirefox.com

Jebiveter ::

@Viharnik: Dream on!

Kar se pa Suse tice...
Stvar je definitivno "The thing" ce zelis sprobat alternativo M$ju. Jest sem recimo z Suse 8.2 popolnoma prestopil na stran linuxa. (no M$ in my system). Sam je tko... suse je odlicen za zacetnika (tako kot recimo Mandrake). Ima veliko zavtomatiziranih zadev, Yast, ipd. Vendar je se vedno tko, da recimo drajverje za grafiko je se vedno potrebno rocno (v konzoli) instalirat, itd. Z delom v konzoli se najvec naucis. Ko sem jest opravil prestop sem poznal le osnovne ukaze v shellu, po 3h mesecih pa jih poznam ze mnogo vec. Uciti se dela v linuxu se vedno pomeni ogromno branja.

Iz mojih izkusenj lahko povem, da kajkmalu ugotovis, da Suse deluje zmeraj pocasneje.
Sicer pa do takrat se ze toliko naucis, da zacutis zeljo po novem izzivu, predvsem pa po hitrjesm sistemu>:D
Zdej sicer reskiram, da me bo Gandalfar obesu :O ampak... jest sem iz Suse presaltal na Slackware 9.1, ki pa je popolno nasprotje Suseju (ok, mogoce je Gentoo bolj skrajen pa se to ne, ce upostevamo emerge) - veliko stvari je potrebno narediti v shellu in z urejanjem configuracijskih datotek. Ampak to je ze off-topic8-)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

kostogher ::

Torej imaš lahko inštalirana oba sistema in testiraš SUSE, ga nastavljaš in popravljaš. Ali si lahko porušiš WIN XP-je ali ne?
Rad bi da se pro zagonu odločiš katerega bom uporabljal. Ali je možno če bom pri nastavitvi grafične v Linuxu porušil nastavitve v oknih?

Aspirinix ::

Seveda maš lahko oba gor. Med namestitvijo samo izberi drugo particijo kot so Polkne gor.
Pred tem ti priporočam, da z nje sprazniš vse kar maš na njej, da ne izgubiš vsega, ker mora linux formatirati to particijo.

Na začetku pa lahko izbiraš kje boš delal v bootloaderju(grub ali lilo). Nastaviš si lahko komplet vse.

Kot zanimivost: nekje tle okoli je bila enkrat novica, da se je neki tip izživljal nad računalnikom (uboga kištica) in nanj nametil cca. 60 različnih operacijskih sistemov, ki so vsi delovali.

kostogher ::

Hvala za pojasnilo...

Sedaj pa me zanima še samo če je kakšna bistvena razlika med predzadnjo 8.2 in 9.0 verzijo Linuxa? Če je sploh 9.0 stabilna varzija ali raje uporabim 8.2?

largie ::

če bi rad zadevo samo sprobal (da recimo vidiš če je kompatibilna z vsem tvojim hardverom), obstaja t.i. live evaluation verzija, zagon iz cd-ja brez namestitve na disk, enako kot s-t linux/knoppix.

ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/live-eval-9.0/

ssitcm ::

SuSE LINUX Professional 9.0 je že v prodaji (~ 80 $).

[ostanimo pri legalnih nacinih distribucije -- moderator]

Zgodovina sprememb…

thezerox ::

nforce2 in ati: fglrx-3.2.8 driverji podpirajo nforce2 agpgart. Sam meni se zdi, da so broken- vendar ne bom posploseval, meni se je to zgodilo po gentoojem, kernel 2.4.20. upam, da so 3.28 uspeli vkljucit v SuSE 9.0. Sicer pa jaz uporabljam kernel 2.4.20 z nforce2 podporo in mi DRI dela bp.

Pred ocmi je potrebno imeti to: cetudi mogoce kateri kernel nekaterih stvari uradno ne podpira, distributerji linuxa sami poskrbijo za podporo. In to ne le tako, da uporabijo neuradne patche, ampak da tudi sami kaj popravijo glede tega.

kostogher: ko se bos podal v te vode, ti priporocam bootloader GRUB. z njim bos izbiral, kateri OS bos pognal.

jlpktnst ::

Meni se zdi suse precej prijazen. Pa še večino stvari, ki jih dela ti pokaže (upam da 9ka tega ni spremenila). Če ga kupiš dobiš res še neke knjige zraven, drugače pa je tak na cdjih miljon stvari.

Glede diskov - če imaš fat ni problema. Suse zna zmanjšat particijo, če jih še nimaš, ali pa uporabit eno izmed njih. Če maš pa ntfs boš pa moral to sam naredit (namreč rabiš za vsak os najmanj eno particijo- linux si pa iz particije ki mu jo boš dal naredi vse ostalo sam). Pa če boš dajal gor vzemi grub (lepši).

9ka je seveda normalen release, samo OPCIJA je da daš test sistem (verjetno je ne boš niti videl, je dovolj skrita).

Seveda pa tudi live-eval ni slaba zadeva, čeprav je za uporabo neuporabna:)

Jaz osebno sem z suse linuxom zadovoljen. Ima auto update, če ga kupiš knjige in 60(90) dnevno podporo (nikoli uporabil), na cdjih (dvdjih) je VSE kar boš kdaj rabil, če pa kaj res ni pa snameš z neta:) Počasneje dela verjetno zaradi velike količine programov, pa tudi oo in mozilla kot veš sta precej počasna, vendar počasno ni mišljeno kot - blokirajoče :) Dela lepo, vendar nalaga dlje, dela malo počasneje. Se navadiš, če pa rabiš hitrost - konzola(text).

LP

thezerox ::

http://www.suse.de/de/private/products/...

Kot pise tukaj, bo mozno zmanjsevati xp in 2k ntfs particije.

jlpktnst ::

za grafiko si poglej www.rage3d.com - forum - linux (ce kaj ne štima)
Ponavadi pa grafični driverji niso zravn osa (mogoč so pri suse9? pri winsih jih že ni!)

LP

Aspirinix ::

Veliko izveš na spletni strani www.suse.de, kjer je opisan celoten novi sistem.
Videl sem včeraj in malo pogledal. V glavnem obljubljajo kompatibilnost z nekatero novo opremo, kakor tudi staro opremo (predvsem omenjajo winmodeme). Novi kde in kernel. Pa še več cukrčkov se najde...

moj_nick ::

GCC 3.3.1 so vključili, Gnome 2.4 pa niso! Halooo

pivmik ::

Jazst že dobivam SuSe Linux 9.0 MULTILANGUAGE
stvar pa je na 5 CDjih
A mi kdo pove kateri so nujno potrebni za instalacijo in kateri so smeti?

Kaj zaboga dajejo na te CDje da jih pride 5 komadov, carski windowsi pa stojijo na enem CDju???
LP, Gregor GRE^

moj_nick ::

ammm... čist tko slučajn so gor usi programi, ki jih boš ti kdaj rabil (in tudi tisti, katerih ne boš)

Mercier ::

Tolko glej, da ti ne pride v navado, da bi bistribucijo kupoval. Vsak drugi teden izide nov. Te bo prišlo več kot MS.

largie ::

Saša, ni res, odpri distrowatch, izberi eno od večjih distribucij (suse, mandrake, redhat), pa poglej release datume za posamezne verzije, in mi pokaži ta vsak drugi teden :\

mathjazz ::

Kaj zaboga dajejo na te CDje da jih pride 5 komadov, carski windowsi pa stojijo na enem CDju???

Buhahahaha. Carski windowsi. Ma ne me ... Buhahaha.

PicNiK pa kaj ti dejansko ne dojames, da ti SuSE da zraven se maljon programov in vso izvorno kodo in dokumentacijo v elktronski obliki (no ja, ta zadnja ne zasede kaj dosti). Pa kako lahko primerjas Windows pa SuSE Linux. Windows je operacijski sistem brez produkcijskih programov za koncne uporabnike, SuSE Linux pa ti da zraven se pisarnisko zbirko, internetne programe (WWW, posta, IRC, chat, FTP, strezniki ...), programe za multimedijo (video, audio), grafiko, igre, svasta torej.

Jao, kok so winsi carski, ker majo clo IE!
www.getfirefox.com

Aspirinix ::

Ki pa je ko švicarski sir(IE mislim)>:D .

Ziga Dolhar ::

Windows je operacijski sistem brez produkcijskih programov za koncne uporabnike, SuSE Linux pa ti da zraven se pisarnisko zbirko, internetne programe (WWW, posta, IRC, chat, FTP, strezniki ...), programe za multimedijo (video, audio), grafiko, igre, svasta torej.


Kaj s(m)o že pred časom očitali Microsoftu? >:D
https://dolhar.si/

moj_nick ::

@Zigga

Ni to to. Če pogledaš npr. browserje. Gor je Opera, Mozilla, Firebird, Konqueror, Epiphany, itd.
Office: OO, KOffice, Abiword/Gnumeric

Noben ti ne vsiljuje, kaj moraš uporabljat - lahk tut nič od tega

jlpktnst ::

hm, le 5cdjev? Jaz jih imam 7 (oz. 1 dvd) pa imam suse8.1 pro. Domnevam ca celo ni vsega na cdjih ali pa so se naučili še bolj varčevati s prostorom.

Aspirinix ::

V pro verziji maš običajno na zadnjih cdjih še izvorno kodo jedra sistema pa kake dodatke kot je dokumentacija itd. ...
Drgač, pa mam jaz SuSE 8.2 personal na 3 cdjih.

ssitcm ::

V SUSE 9 PRO je npr. na zadnjem (5) CD-u xmule (P2P), ki 'dela'.:D

mathjazz ::

Ziggga: ne me narobe razumet :)
www.getfirefox.com

hruske ::

Suse 9.0 podpira tudi resizanje ntfs particij :D

Piše tu: http://www.suse.com/us/private/products/suse_linux/i386/new_features.html

klinc k nima tanovga gnome 2.4 pa sambo ma staro.. :\

shock ::

A se da posnet iz njihovega FTP strežnika vse možne rpm pakete in potem preko lana inštalirat to zadevščino na pc? Če je že kdo naredil tole a lahko pove kako se naredi.

Gapi ::

Suse ma navado da šele po enem mescu izda svojo ftp verzijo. Tako da počakaj kak mesec. Še vedno pa lahko na tak način instaleraš suse 8.2. To pa narediš ,tako da potegneš dol boot cd ki je dolg tm okol 17 MB in butneš iz njega poštimaš mrežo in vpišeš kak ftp server ki ima gor miror suseta naprimer ftp.gwdg.de ta je bližnji pa dost je hitr. Na ftpju je Proffesinal verzija brez komercjalnih produktov ki so na CD-ju.
No person is rich enough,to buy back his past.

Jochaan ::

kako pa v susu mountaš windows particije tako da so lahko pisljive, ker mounta jih samodejno samo se ne da na njih pisat.

Gapi ::

Jochan: Če imaš NTFS raje ne piši po tej particiji ker linux sicer ima podporo za pisanje po ntfs a je le ta v beta stanju. Če pa imaš fat32 pol pa uredi fstab in zbriši ro med opcijami. upam da veš kaj mislim ker se mi sedaj glih ne da razlagat.
No person is rich enough,to buy back his past.

Aspirinix ::

Jochan, kje maš to, da na windows particije pod SuSEtom ne moreš pisati?
Meni je particije ob namestitvi lepo zaznal in nato z njimi delam kot z normalnimi mapami linuxa. Čudno.

roscha ::

Kolik stvari si napisal na NTFS particijo? No probaj ene par MB, pa potem izvoli v Windrek.. Jaja koruptan fajsistem do amena.

Mali ne se prerekat z ljudmi ki stvari poznamo malo bolj od blizu, in znamo prebrat tudi kakšen how-to in redma, da ne rečem man page, preden smo pametni na celi črti..

Btw. V katero datoteko vpišeš DNS serverje? Ne veš na pamet? Torej ne se duvat.


P.S. Tole vprašanje mi je prišlo na misel spotoma....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Predator ()

undefined ::

> Linux je UNIX operacijski sistem, prav tako je Apple Mac OS X. in recimo FreeBSD.

Linux ni Unix. OS-X ni Unix. BSD ni Unix. Unix je Unix. Linux bazira na Unixu. BSD bazira na Unixu. Le en del OS-Xa bazira na Unixu.

And yes, Linux is bloated crap. Windows is tiny and slick. >:D

P.S. Roscha, kaj se duvaš? Ajde moderatorji, na delo. ;)

Jochaan ::

ej, kk se pa gonilnike nastavi
recimo od NVIDIE
maš .. /home/nekdo/Documents/potegnjeno/# sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-pkg2.run
pa napiše da ne more izvesti ker lavfa X.
Pa sem se odjavil iz KDE pa e isto... :O

jlpktnst ::

jochan: torej mores kompletno ustavit x : ponavadi pomaga 'init 3', potem pa 'init 5' za nazaj.

Jochaan ::

init 3 in init5 kje je to in kaj je to ?

Brane2 ::

Init je prvi program, ki ga starta kernel, ko se nalozi.

Init je "fotr" vseh ostalih programov.

Poleg ostalih stvari pozna "init" nekaj razlicnih nivojev dela sistema. Nekako tako kot tisti menu pred bootom WInsev "Varni zagon, DOS only, Varni zagon z mrezo itd"

init poyna 6 nivojev. Prvi nivo je IIRC enouporabniski, drugi je namenjen enouporabniskemu delu z mrezo, tretji je namenjen klasicnemu multiuser nacinu, cetrti je trenutno neizkoriscen, peti je za multiuser nacin z X-i in sesti je namenjen rebootu masine.

Seveda si lahko stvari iredis tudi povsem drugace, navedeno je le nek dogovorjeni standard. Naceloma lahko za vse stvari, ki se nalozijo ob bootu dolocis, na katerem nivoju naj bodo aktivne. Tudi initu lahko poves, da hoces zameenjat nivo. Od tod tisti "init 3" in "init 5".

Ce so X-i ustrezno nastavljeni in ce niso totalno zaskripali, jih lahko restartas denimo kar z CTRL-ALT-BACKSPACE kombinacijo...

Jochaan ::

aha, in zakaj mi zašteka ko dam init 5

Brane2 ::

Zato, ker se zaglupi ena od stvari, ki se starta v 5.em nivoju. Ce je zaslon crn, se poskusi preklopiti na kak drug "terminal".

Med temi "v DOS-u" preklapljas s ALT-F1,F2,F3 itd. Ko si enkrat v Xih ( ki se vecinoma startajo v 7-em terminalu), pa ALT-Fx fore sicer delajo, ampak so namenjene drugim stvarem, preklop med terminali pa delas s CTRL-ALT-Fx.

Ko stvar "zasteka" in je zaslon crn, se poskusi presaltat na kak drug terminal in v mapi /var/log/ poisci X11R6.log ali kaj podobnega.

To so opazke X-ov ob startu. Ce je kje kaka napaka, so si jo ziher zapisali tam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Aspirinix ::

Če maš windowse v fat sistemu, ti SuSE vse diske in particije na njih sam priklopi. Tebi za info, ker očitno tega ne veš.
Za NTFS se pa strinjam, ker se mi je že zgodilo, da sem zaradi tega skoraj enkrat sistem z XPji zrušil.
Če hočeš kompatibilnost, vsaj kelko telko je še vedno najbolje uporabljati za prenose med sistemi fat.

Ono za DNS priznam, da ne vem, ampak samo zato, ker ne rabim in me ne zanima. Pa tudi kakih par howtojev sem tudi že uspel prebrati. Me pa zanima kelkokrat si usposabljal winmodem pod linuxom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Predator ()

Predator ::

vsem, ki vidite rdeče ali pa vam manjka kakšen del posta, stick to the topic in ne žalite se med sabo

Jochaan ::

kk pa v konzoli zapreš view program recimo "view neki.log" . Program se odpre pol pa ga ne znam zapret.

Brane2 ::

Q
CTRL-C

sploh pa sam vedno pregledujem take stvari z less-om:

less nek_log.log

Jochaan ::

bom probal less, sam q ne dela ne gre...? ne vem zakaj

Brane2 ::

q dela na programih, kot sta less in more.

za view še nisem slišal.

v glavnem, če vstrajaš na njegovi uporabi, si pač prej preberi navodila z:

man view

Gandalfar ::

view je ocitno sinonim za vim :>

:q!

ycw_ ::

kako bi mountal disk z windows paricijami (ntfs)
sem poizkusil z mount /dev/hdb /test
pa mi napise can't read superblock.

in se kako se naredi "shortcut" za shell da bi napisal naprimer samo /mplayer in se bi mi program startal. zdaj moram hodit v shell v pa cd "install dir", in ./mplayer

hvala
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi SuSE v10.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1089173 (6624) kriko1

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341788 (1351) BigWhale
»

SuSE Linux 9.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
222733 (2733) PhotoBlaz
»

Suse 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
664721 (4007) moj_nick
»

SuSE Linux 9.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
112567 (2567) Avalonis

Več podobnih tem