» »

Patenti rulz

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev

Mate ::

Ja kaj jim pa je? A mogoce tud obstaja patent na besedico pač in bodo potem lastniki tega tozil vsazka k bo to besedo izreku... mislm... tele ideje o tozbah, zatiranju piratstva in enih jebenih patentih so sle pa ze res mal predelc! K ce druzga ne s to dotično idejo o patentu href skusajo celoten svet postavt za ene par let nazaj.. totalno glupo!

Sej, upam da sanjas ;((

luni ::

jah kaj ces, leta 76 je to verjetno bila obetavna tehnologija :)

whatson ::

jao jao jao...

ketto njolc harom :D

rc-car ::

Ampak tole je pa res ze prevec!

Ziga Dolhar ::

Lastnina je zelo široka pravica, med lasnostmi pa sta tudi enovitost ter prisvojevalna doba.




Čak mal -- Nekdo je patentiral hiperlink. Kaj za vraga je s tem narobe? Hmm, takrat je bil hiperlink 'bavbav'. Če bi ga nekdo patentiral danes, bi se resda rahlo zgražal, ampak - zakaj ga pa ni že nekdo prej? Ampak govorimo o patentu, ki se je izvedel pred nemalo časa ter je prav tako enovit.




Vse bolj se mi zdi, da bi folk najraje imel vse zastonj, vse 'gnu' ter nasploh uvedel čisti komunizem.




Lastnina je pač lastnina. In lastnik lahko lastninsko pravico uporablja proti vsem -- vsi pa jo morajo spoštovati.




Odrastite že. Ali pa naj odrastem jaz?

minmax ::

lordninja... čaki da dobim patent na tvoje gene, pa se bova potem pogovarjala o lastninski pravici...

... razumem pravo lastnino... tisto k primeš neki v roke. ne razumem pa tega pri tako imenovani (blah) intelektualni lastnini. pizda, če sem si jaz nekaj zmislil in si je potem nekdo drug isto.. zakaj bi moral on men plačevat licenčnino? patenti so _popolnoma umetna_ tvorba, ki z ustrojem lastnine nima popolnoma nobene veze. namen je bil sicer dober, ampak se vidi komu služijo: tistim ki že itak vse imajo in hočejo še več
mali inovatorji pa itak vedno najebejo, ker nimajo denarja za odvetnike

ne hvala

Highlag ::

Če jaz to prav zastopim Britanci tožijo Amerikance?

Pa nej američani mal svoje župice popijejo.>:D

attackiko ::

Mislm da Lordninja ni glih zakaperu zakaj se gre.. problem je da lahko patentiras vsako neumnost.. recimo kolo :) Seveda je 99.9% pantentov cist uredu, se pa najdejo tud cudne zadeve vmes.
btw: A je prodigy prvi, a ni AOL?

Ziga Dolhar ::

Attackiko: bolje: LordNinja je dobr zakapiru za kakšno neumnost pri hiperlinku, ups, patentu hiperlinka danes gre.




Če si že omenil kolo: ona 'organizacija', ki se ukvarja z podeljevanjem enih nagrad za 'najboljše dosežke' (v narekovajih.. pa ne enojnih ali le dvojnih :]) je podelila to nagrado onemu, ki je patentiral kolo... pa ztudi avstralskemuu patentnemu uradu, lol.




Hmm, če bi IBM onega dne patentiral PC, pa bi to šele danes prišlo na svet -- kako bi gledal na to? Kot na neumnost?




Minmax: kaj je narobe z intelektualno lastnino? Nekdo se 'matra' oz. nekaj iznajde. Zakaj bi nekdo drug moral imeti vse pravice do uporabe 'tujega znanja'? Pa tudi če je do tega prišel sam -- blame it on zakonodaja.




p.s.: Kako se drugče v angleščini reče 'zakonodaji' ter 'pravu'? :]




lp,Ž

undefined ::

All your base are patent to us!

minmax ::

lordninja, saj ti pravim... počakaj da dobim patente na tvoje gene, pol se bova pa pogovarjala kaj je narobe...




če te seveda kot lastnik 'mojih' genov, ki si jih drzneš uporabljat, ne bom prej dal razgradit, ker boš kršitev moje intelektualne lastnine... problem solved

attackiko ::

Lordninja: kot dobro ves se je PC razvil predvsem zato, ker ni bil patentiran. Seveda je blo vsem v PC poslu cist jasno da ni patenta, drugac nebi sli v posel. Take najdbe kot je tale od BTja so itak redka zadeva tko da se ni treba prevec sekirat. Ce se ne motim pa itak cez par let potece njihov patent.
Ce pa mislis, da bos poduceval minmaxa in mu spremenil njegovo antiglobalisticno vero se pa motis :) kr neko patentiranje genov.. ma domislijo ni kaj

Ziga Dolhar ::

minmax: (bi zameril, če bi te klical s prvim imenom (A)?) kot te poznam (sicer slabo, a vseeno :]) bi moje gene ponudil celemu svetu, naj jih izboljšuje ;) To bi mi predstavljalo višjo obliko orgazma, hmmmmmmm...




Mislim, da zakonodaja obravnava tudi patentiranja oz. registriranja iz 'sovražnih namenov', ki jih omejuje oz. prepoveduje. Ker pa pri lastnini poznamo pravico prisvajanja plodov, bi jaz patentiral gene tvojih staršev (z vsem spoštovanjem, seveda) ter zatorej pridobil lastnino tudi nad tvojimi geni. Hmm, samo po tem bi ti moral na svet pridet šele po mojem patentu. Vs3e se da uredit :Đ




attackiko: LordNinja, ne Lordninja. minmaxu odpustim, ker mu očitno ne dela dvigalka (shift), ampak tebi pa dela, zatorej se pomatraj. Hec.




Hiperlink se je prav zato razvil zaradi tega, ker ni bil patentiram. No ja, vsaj nihče se ni ukvarjal s tem problemom. Glede BTjeve 'najdbe' da se ni treba sekirat? Saj se ne, lol. Patent bo trajal še 4 leta -- nakar ga lahko podaljšajo. Ali pač? TinkaPinka pomagaj :].




Glede podučevanje minmaxa... to je sicer mogoče, večji problem pa bo s spreminjanjem njegove anitglobalistične usmerjenosti. To njegovo mnenje je pri meni popredalčkano nekje 'Napačno, a cenjeno'. Spremeniti ga? Jok, ne bo šlo :). Prav tako bi bilo težko spremeniti moje globalistično usmerjeno mnenje. A to so pak osebna mnenja, ki jih je potrebno spoštovati, čeravno se z njimi ne strinjam(o).




Attackiko: Registriranje genov? Govorim na blef: za patentiranje nečesa je potrebna natančna defenicija željenega predmeta oz. pojma. Kako bo do tega prišel brez dobrovernega in zakonitega lastnika, mene? Hmm, želel bi patentirati tujo lastnino.




Itak pa imam o pravu toliko pojma, kolikor nas ga učijo v 4. letniku ekonomske šole... Nekaj že, prav veliko pa sploh ne.

minmax ::

Patentiranje genov? tvojih ? ...
pojdi pa najdi kakšne podatke o primeru Monsanto
Še več boš izvedel tukaj
Ne wem kdo zdaj blefira?
aja.. včeri so kloniral prvi človeški embrio... hmmm, you could be next.. and then... all your genes are belong to some fucking kompany

kar se pa antiglobalizma tiče... razlika v tvojem in mojem mišljenju je verjetno bolj v (ne)konformizmu... tebi se zdi da se nič ne da spremenit, da svet bo pač tekel neglede na to kako bi si ti in drugi ljudje želel, men se pa zdi obratno. Lahko vzamemo odločanje nazaj, lahko sodelujemo pri tem kakšna bo naša prihodnost. Če imamo samo kanček odgovornosti tudi moramo sodelovati.
idealistično? Ja morda... samo to vsaj ponuja upanje. Da ne sam, da bomo mi preživel, ampak morda celo otroc in vnuki...

Ziga Dolhar ::

Hvala!

Novičko pa le pošlji. Glede na to, da itak nihče sploh ne uporablja tega, jo bom z veseljem objavil :D

Ziga Dolhar ::

Hrmpf. Zgornji komentar paše pod eno drugo novičko (FBI v vsak vaški dom). Tule je pravi:




Do mojih genov bodo najprej moral nekako pridet. Je to možno brez soglasja lastnika? Po ovci Doly sodeč, da.




Blefiranje?




Glede na to, kako 'dobro' se poznava (beri: se ne poznava), mi (nama) ne-konformizma očitaj nikar. Danes je v knjigah in spisih moderno pisati, da kdor želi spremeniti svet, naj najprej spremeni sebe. Spremeniti se ga seveda da, le težko. Vprašanje pa je, zakaj ne bi iz sveta, kakršen je danes, nekaj 'ven potegnil'.




Idealističen ti si, nič morda. Zdi se mi le, da si to izpostavil na način, kot da to morda ni 'najbolje' oz. pričakuješ, da bi te zaradi tega 'obsojal'. Hmm? Ne.




Morda bi se morala nekoč dobit na 'kozarčku rujnega' (citiram Slyca :]) ter predebatirati zadeve, pomembneje pa bi bilo, da se sploh spoznava.




Sicer pa je itak vse vseeno. Vprašaj Prousta.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriški trgovec bo svoje zaposlene opremil z eksoskeletoni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195487 (3775) aycabron
»

Microsoft kupuje Nooke?

Oddelek: Novice / Windows Mobile
215755 (4637) Qushaak
»

Sprintu ne diši AT&T-jev nakup T-Mobile US

Oddelek: Novice / Ostale najave
73249 (3028) Bistri007
»

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
86590 (5233) Shuli

Več podobnih tem