» »

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev

kriko1 ::

Upam da pridem.

steev ::

Enako.
:|

linuxdady ::

Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista


No, Vista Aero se že z Beryl namizjem v KDE 3.5.5 ne more primerjati, saj nima niti 10% njegovih funkcij. Plazma v KDE4 je pa zgodba zase. Če že govorimo o konkurenci glede izgleda, sta danes v igri samo KDE in Mac OS. V Redmondu so hudo zaspali. Posebej še, če primerjamo podatke, da Aero deluje samo na zelo zahtevni strojni opremi, Beryl pa se veselo vrti z Geforce2 64 MB.

darkolord ::

lol

linuxdady ::

Darkolord:
Si na svojem računalniku preizkusil in primerjal Windows Vista Beta 2 Aero in OpenSuSE 10.2 Beta 2 z Beryl 0.1.2 ? Nisi? No, jaz sem.

M.B. ::

Če gre verjeti YOutube videu Beryl dela tudi na Intel i845. Meni je na Geforce 6600 delal odlično Beta 1 Viste pa je delala želo počasi. Kasnejših različic pa nisem poizkušal, se je pa najverjetneje izboljšala. Je pa že na internetu zadnja final verzija.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

ank ::

Beryl se res veselo vrti na grafični z samo 64MB samo pod pogojem, če imaš veliko navadnega rama oz. veliko swap particijo. Drugače pa ne. Vsekakor pa dela dosti bolj tekoče kot aero v visti.

G-man ::

Jaz sem po ježevih mukah zagnal Beryl+XGL že na GeForce 2 Go 32MB RAM na 1600x1200 in 256 MB RAM. Bolj za silo ampak je šlo.

linuxdady ::

M.B.: Deluje na i845, deluje. Malo bolj "slowmotion" sicer, ampak deluje. Če pa izbereš v beryl-settings samo najbolj nezahtevne vstavke, deluje pa čisto spodobno. Seveda je treba upoštevati, da je i845 čisto pisarniška kartica.

GregaST ::

Men XGL dela na voodoo 3 3000 16 MB :D

darkolord ::

LOL zato, ker primerjate jabuka in klobase.

Sem že v eni drugi temi napisal, kako ne na mestu je primerjava teh (na eni strani popolnoma neuporabnih!) efektov

mercutio ::

"Sem že v eni drugi temi napisal, kako ne na mestu je primerjava teh (na eni strani popolnoma neuporabnih!) efektov"

Ja, na Vistini strani.

darkolord ::

Ne.

Poskakovanje okna kot pingpong žogica je pa RES uporabna zadeva. NOT

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

mercutio ::

Enako za transparentnost oken.

kriko1 ::

Kateri efekt je uporaben in kateri ne je najbrž subjektivno mnenje posameznika, gre se za eye-candy.
V principu je tole mišljeno da obremeni grafično za izrisovanje oken in tako razbremeni cpu, to dosežete tako da v beryl managerju izklopite kar se da več efektov in s tem vprežete tudi kako starejšo grafično od gf2 64.

P.S.: Beryl dela na drugem računalniku lepo z osnovnimi efekti na gf mx 64, vista pa....

linuxdady ::

Ampak, dragi moj Dako, pogovarjamo se ravno o tem in izključno o tem - o vidnih učinkih namizja. Če so še tako neuporabni, vsekakor jih je v Linuxu več, delujejo bolje in na skromnejši strojni opremi kot v Visti Aero. Sem kaj zgrešil? Je Vista Aero namenjena čemu hudo uporabnemu? Razsvetli me!

darkolord ::

Ne, sploh se ne pogovarjamo o vizualnih učinkih - ravno v tem je težava. Ti si se začel o tem pogovarjat, ker si pač videl idealno priložnost, da še malo pljuneš sem ter tja.

Novica nikjer ne omenja vizualnih učinkov (očitno vsaj avtor novice ve, da eye candy še zdaleč ni vse), zato tudi pravilno ugotavlja, da je KDE še vedno zadaj.

kriko1 ::

Ne, avtor ne ugotavlja da je KDE zadaj, preberi še enkrat - očitno ti neki pluvaš sem ter tja.

darkolord ::

Preberi ti še enkrat. Potem pa preberi kdo je začel (hint: 3. post). Potem malo premisli.

Čist brezveze je tkole, ker ne bomo nikol prišli do konca. Eni ste sicer precej bolj glasni, to je pa tut vse

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jlpktnst ::

Vprašanje je kaj so novosti, zelo me zanima...

Sploh pa me zanima če so prebrodili krizo uporabniških vmesnikov zadnje čase. Ko vidiš lep GUI/wizard ki ne dela popolnoma nič. Ali pa ima izbiro tako da samo hekerji vejo kaj pomeni.

Seveda ko rečemo linux so vse oči najbolj uprte v KDE kot frontend, zastavonoša - večina ljudi pač najprej vidi linux kot kde/gnome. Prav bi bilo da tako tudi ostane, zato je sploh ta KDE imo zelo pomemben.

linuxdady ::

Darko, tretji komentar je moj in ne vsebuje prav nikakršnega pljuvanja. Ker zame izbira OS ni vprašanje verskega prepričanja, pač pa racionalnega razmisleka in čisto navadne gorenjske preračunljivosti, z mano verske vojne ne moreš začeti. Za vojno potrebuješ sovražnika, jaz pa to pač nisem.

darkolord ::

Tvoj nick pove vse o tvoji "veri". Se pa probaš precej elegantno "izmazat" - dejstvo je, da si ti začel, tudi če se na trepalnice postaviš.

Sicer me to ponavadi ne moti, samo ko pa tema zaradi tega zaide čisto v napačno smer, potem pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

opeter ::

Sicer ne bi želel vmešati MacOS v temo, ampak vseeno. Ne bo pa nobene vojne... :8)
Torej, jaz imam sledeči problem z Mac-om, čeprav ga dnevno uporabljam pri svojem delu - odzivnost oken (?). Kako naj opišem problem?
Mac-a uporabljam že več kot desetletje in v tem času se je sam OS kar precej spremenil. Najbolj mi je bil pri scru MacOS 9.x.x, ki je bil od vseh najbolj odziven in produktiven.

Le s težkim screm sem pred letom in pol prešaltal na MacOS X. Čeprav moram povedat, da je v zadnjem času postal tudi MacOS X Tiger dokaj soliden za uporabo.
Je pa res, da je ogromna razlika, če uporabljaš za grafično kartico ATI Rage 128 Pro (skoraj neuporabno, sicer deluje, ampak...), ATI Radeon 8500 (je že boljše, podpira Quartz Extreme, še vedno dokaj leseno) ali pa Nvidia GeForce FX5200, 5500 ali novejše Radeone, ki imajo Core Image podporo.

Če sam ne bi imle možnosti, da bi lahko preizkusil kar nekaj teh kartic, ne bi verjel, da je lahko taka razlika v "izrisovanju oken". Verjetno pa dosti profitira sam sistem tudi od večjedrnih od večprocesorkih sistemov. Na žalost še nisem imel to srečo, da bi OS poskusil na kakem PowerMac-u G5 Dual ali celo Quad, kaj šele na najnovejših MacProjih z Xeoni na Core 2 osnovi.

Torej še enkrat: mene preveč Eye-Candy-ja moti. ne rabim te bonbončke. Problem pri vsem tem je le - ne glede na to, če se lahko sence in nekatere animacije izklopijo -, da ne dobim tako "hiter" sistem, kot je bil MacOS Classic oz. trenutno Windows XP (ko imaš izklopljene vse animacije in efekte).

Ko delam z grafičnimi programi, me prekleto motijo skini in razne ostale bedarije (podobno kot modding računalnika :\ ). Sam UI naj bo zasnovan tako, da bo funkcionalen, enostaven z nekim minimalističnim estetizmom. In seveda: naj ne bóde v oči!

Na žalost pa se vsi novejši, sodobni OS-i se razvijajo v neko (zelo) čudno smer: polni so raznih nepotrebnih učinkov, odsevov, raznih animacij.

Zakaj v MacOS-u ni možnosti, da preklopim v MacOS classic UI (brez ShapeShifterja in skinov od Maxa, prosim!), ter, da lahko izklopim sence? Saj jih lahko izklopiš (Unsanity Haxies - Shadowkiller), ampak kaj pridobim? Neuporaben UI, ker je vmesnik zasnovan tako, da nima borderje. :\ OMG!

EDIT: typo :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

keber ::

Se mi zdi, da je za tole predavanje še malo prezgodaj. Iz programerskega vidika je na KDE 4 narejenega že ogromno, iz uporabniškega še skoraj nič. Plazme namreč še ni videti, iskalnik po namizju sploh še ni izbran, tudi zvočni sistem je še v tišini, le nove ikone so se pojavile. Vista bo KDE prehitela.

Kostko ::

Marsikaj je narejenega, vendar je trenutna trunk verzija zanimiva izključno za razvijalce programja za KDE. Zvočni sistem Phonon sicer ni v tišini, ampak trenutno je zanimiv samo zaradi APIja - večina backendov (NMM, gstreamer, ...) je namreč še v delu. Iskalnik po namizju (aka Strigi) je sicer izbran, vendar API v kdelibs še ni dokončno definiran. Od bolj znanih projektov sta trenutno v kdelibs samo Phonon (zvočni abstraction layer) in Solid (hardware, network in power management abstraction layer - trenutno z backendi za HAL, NetworkManager, Powersave).

V postopku razvoja je tudi vrsta zanimivih stvari (recimo Decibel kot framework za IM, NEPOMUK ki prinaša koncept semantičnega namizja, ...) od katerih jih veliko še ni v trunku ampak so v ločenih development branchih. Jedro pa seveda ni vse, tudi na področju aplikacij se veliko dogaja.

Skratka trenutno KDE4 na površju nikakor ne more pokazati nič presenetljivega. Za končno izdajo bo potrebno počakati še kar nekaj mesecev - tako bo Vista časovno KDE4 vsekakor prehitela, kar ni presenetljivo glede na to da je le-ta v razvoju že celih 5 let (KDE4 pa komaj slabo leto, večino tega časa pa je bilo porabljenega za port na Qt4). Glede tehnologije pa mislim da ne bo tako (IMO seveda, nekdo bi lahko rekel da sem pristranski - in imel bi prav ;)).

Kot eden izmed razvijalcev kde programja lahko rečem samo da je pred nami še kar veliko dela, tako da se mi zdi predavanje res nekoliko prenagljeno :) Mogoče pa se najde kaj zanimivega za nove razvijalce, katerih v Sloveniji poznam relativno malo.

jlpktnst ::

kpowersave hm? trenutni je useless.

edit: se opravičujem če to izgleda kot flame- prosim ni! Samo pripomba nezadovoljnega uporabnika in želja po boljšem delovanju v prihodnje. Sploh me najbolj zanimajo zvok (trenutni ima tudi določene probleme), powersave, mogoče kak napredek pri vmesniku itd. Kaj se mi zdi že zanimiva reč recimo? Poenostavljenje "start" menija. Ko to odpreš se razširi v nepregledno solato ikonic. Mogoče bi se dalo nekako avtomatično postaviti najbolj pogoste programe in privzete programe v "višji" in bolj dostopen nivo - recimo 1 web browser, 1 office, 1 kalkulator, itd. Ostali pa dosegljivi po še vedno preprosti poti.

Še hudiča in pol stvari je ki se jih da izboljšat, zanima me kaj bo res izboljšanega - in to iz vidika uporabnika ne kaj je novo v backendu. Konstantno izboljševanje "drobovja" uporabniku nič ne pomaga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

Looooooka ::

ah ja...se povezemo prek vncja na ta leet linux desktop...in zadeva freeza.porque miguel?
crappy coding that's why.
moving on...ko boste naslednjic visto pa kde primerjal upam da bo minil vsaj 10 let in da bo kde meu sploh kksno kodo in api vredn omembe.
do takrat se pa lahko samo slinmo nad lepimi efekti...ki na konc koncev nimajo nobene uporabnosti.
ampak...hvala bogu so zdej ze v linuxu mal bl resne firme in bo mogoce clo kdaj kj narjen na tem podrocju.

oh pa ce bi kksno idejo od microsofta spizdil tud ne bi noben nobenmu zameru.pr VNCju bi se recimo kar se tice x-winsev dal velik vec nardit.
in se zmer mislm da bi mogl pr linuxu namest da neki pluvate po winsih rajs mal pred svojim pragom pometl...ugotovil da niste developer friendly da vam primankuje uporabnih programov in da morte cim vec RESNIH programerjev spravt na linux , ker tist cute desktop je za userja zanimiv 1 teden.Potem ugotovi da mu polovica stvari fali in gre nazaj na mac oz winse.
tle seveda ne stejem geekov,ki so si v glavo zabil da ga bo ze sam stavek "jst pa linux uporablam" v nebesa dvignu...in,ki niso sposobni niti ene kritike cez njihov OS.
Hvala bogu se gre drugim razvijalcem OS-jev za dnar in morjo vcasih clo kksno kritiko pozret pa kj popravt.No ja...verjetn majo zato 90% trga cez.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Kostko ::

Nekje sem slišal da je NX kar hitrejši od VNC, sicer nisem sprobal ker administriranje hitreje poteka preko SSH ampak ok. Drugače pa se strinjam da je na področju X sistema potrebno storiti še kar nekaj. In ne boš verjel, tudi razvijalci X.org se s tem strinjajo in zadnjih nekaj releasov je na vseh področjih prineslo izboljšave (se pa pozna da je projekt predolgo stagniral v času XFree).

moving on...ko boste naslednjic visto pa kde primerjal upam da bo minil vsaj 10 let in da bo kde meu sploh kksno kodo in api vredn omembe.


Bi si tole upal podkrepiti z dejanskimi podatki/kodo ? Mi lahko pokažeš recimo kako močen je tvoj priljubljeni API, ker omogoča dostop do datotek transparentno od uporabljenega omrežnega protokola (to npr. brez problema obvladajo t.i. KIO slavei ki so del KDE APIja) ? Drugače pa se sam imam za kar resnega programerja pa sem na Linuxu/KDE že kar nekaj let in niti slučajno mi ne diši switch nazaj (in to čisto iz praktičnih razlogov, da ne bo kdo mislil da stvar uporablam samo zato da se boljše sliši).

Drugače pa ne vem kaj se tako spravljaš nad neuporabne in kičaste (ja tudi meni niso všeč) efekte ? Saj privzeto niso vklopljeni... za razliko od Viste in Windows XP ? So to dvojna merila ali pa so mogoče efekti v Visti kaj bolj praktično naravnani kot drugje ?

Prav tako je zanimivo kako trdiš da tisti, ki "jim gre za dnar" bolj upoštevajo želje uporabnikov. Točno, zato pa ima Microsoft javni bugtracker, commit diggest, odprte mailing liste in wikije... kako da se tega nisem prej spomnil 8-O Ali pa jim mogoče lahko svoje kritike (oz. bolje rečeno bug reporte/feature requeste) pošlješ kar po mailu ? Saj bi rekel da stvar preusmerijo v /dev/null, ampak verjetno ne uporabljajo Linuxa...

kpowersave hm? trenutni je useless.


Trenutno (KDE 3.x) za power management ni neposredno v APIju nobenih metod. To se bo s KDE 4 spremenilo. Prav tako kar se tiče zvoka, zaznave naprav, konfiguracije omrežja, ... bo KDE4 dobil modularno infrastrukturo, ki bo (poleg abstrakcije nižjenivojske kode) omogočala večjo prenosljivost (ja KDE4 knjižnjice bodo zelo verjetno delovale tudi na Mac OS X in Windows sistemih, kar pomeni da bo port aplikacij na tiste sisteme preprost).

Iz tukaj je tudi jasno razvidno zakaj je dober framework obvezen preden bi hotel kakršen koli "user-friendlyness" - namreč če imaš dobro ogrodje, tako da naredi določene funkcije bolj dostopne razvijalcem končnih aplikacij jih bodo ti uporabljali in tako profitirajo končni uporabniki. Drugače pa se pri razvoju vmesnikov za naslednjo generacijo KDE na veliko sodeluje z ljudmi, ki se ukvarjajo z t.i. usabilityjem. Mogoče pa bo KDE4 še bolj prijazen uporabnikom ?

M.B. ::

Za tiste, ki se jim ne da klikat Commit digest(Opis tedenskih novosti v SVNju). Nekaj novih KDE 4 tehnologij:

Phonon (Novi audio framework)
Solid (Nov framework za dostop do HW)
Decibel (Nov framework za komunikacijo)
Oxygen (Nove ikone)
Plasma (Razni widgeti)
Appeal (Izboljšava usability)
Strigi bo najverjetneje postal pogon za Tenor že zdaj še kr dobro deluje.

In KIOSlaves, ki so v KDE že od nekdaj.

Ne vem zakaj ne more bit v windowsih tak, da bi se dalo programe zaganjat preko RUN dialoga. Ker če vpišem v Run dialog firefox, al pa opera se nič ne zgodi. V Linuxu se programa zaženeta, z run dialogom lahko brskam po disku, iščem po internetu, računam, odpiram man strani... in še mnogo več.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Kostko ::

@M.B.: Bolj kot Tenor je trenutno aktualen NEPOMUK.

Phoebus ::

Linuxdaddy: Beryl je sicer zelo luštna zadeva, ampak je še zelo zelo zelo imature. Ima veliko bugov in missing featurjev in vsekakor ni primeren za "workstation". Za se igrat je pa kul.

Predvsem niso rešili vseh TwinView in Xinerama problemov, scrollanje v določenih aplikacijah s smooth scrollom zabije procesor, pravijo da ni njihovo, ampak vse kaže na to da je (ker niti menjava drajverjev niti prekonfiguracija ne pomaga), ipd ipd ipd.

In vsekakor ne moreš imet za produkcijsko mašino window managerja ki ti nabija CPU in dela delay pol sekunde ko tipkaš v kaki aplikaciji s fancy fonti. Mogoče pa imam "napačno" grafično kartico ali pa si preveč dovolim s TwinView :)

Kakorkoli, upam da bo zadeva v kakem letu vsaj toliko mature, da se bo dalo normalno delat. V vseh aplikacijah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
16118098 (11920) Maria
»

Izšel je KDE 4.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
406331 (3622) hruske
»

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
465108 (2871) R33D3M33R
»

Izšel KDE 4.0.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
7111880 (7198) kriko1
»

slo-tech slovenjenje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10111776 (8621) moj_nick

Več podobnih tem