»

Samsung pokazal "prosojen" tovornjak

Samsung - Samsung je izdelal delujoč prototip sistema za varnejše prehitevanje priklopnikov, ki izkorišča šest let staro zamisel. Glavni problem pri vožnji za počasnimi tovornjaki je zožano vidno polje, saj zaradi velikosti priklopnika skorajda ne vidimo ceste pred tovornjakom. Tovornjaka sicer ne moremo narediti prozornega, lahko pa se temu približamo s kamero in zasloni.

V Samsungu pravijo, da so jih je k razvoju vzpodbudile dolge enopasovne ceste v Argentini, na katerih vsako uro ugasne eno življenje. Zato so v sprednji del tovornjaka vgradili brezžično kamero, na zadnji vrata priklopnika pa štiri velike zaslone. Ti prikazujejo sliko, kot jo zajema kamera, tako da imajo vozniki za tovornjakom informacijo o dogajanju pred vozilom.

Prototip so neizvirno poimenovali...

40 komentarjev

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti

Slo-Tech - Zdi se, da so prihodnost vozila brez voznika, h katerim konvergirajo tako IT-podjetja kot avtomobilski giganti. Elon Musk celo pravi, da bodo nekoč klasični avtomobili z voznikom prepovedani, ker so prenevarni. Taksisti, po drugi strani, se razumljivo bojijo takšne prihodnosti in protestirajo proti njej.

Razvoj pa je dvotiren. Na eni strani imamo vozila, ki so od samega začetka načrtovana za avtonomno delovanje, kjer je zelo aktiven Google, na drugi strani so klasični avtomobili, ki za zdaj dobivajo cel kup elektronskih pripomočkov in pomagal, kjer so aktivni uveljavljeni proizvajalci avtomobilov. Ford bo poleti začel prodajati prvo vozilo, ki bo s kamero samo zaznavalo prometne znake in vozniku pomagalo spoštovati hitrostne omejitve tako, da bo avtomatično upočasnilo...

180 komentarjev

Norveška vojska uporablja Oculus Rift za vožnjo tankov

Escapist Magazine - Norveška vojska že nekaj časa testira uporabo Oculosovih VR očal za vožnjo tankov. Naprava je koristna predvsem takrat, ko je loputa zaprta, saj se je moral voznik doslej zanašati na navigacijo s pomočjo videoposnetkov s kamer, nameščenih na vseh straneh vozila, ki jih je preklapljal na ne ravno velikem zaslonu v notranjosti vozila. S pomočjo Rifta in nekaj programske opreme, ki zna združiti posnetke s teh kamer, pa dobi 185-stopinjski neovirani pogled v izbrano smer, ob obračanju glave pa seveda tudi neovirani pogled na stran oz. za tankom.

Avtorji sistema pravijo, da lahko voznik na ta način pridobi dobi precej podobno izkušnjo, kot smo je vajeni iz priljubljenih vojaških računalniških iger. Še več, v sistem želijo dodati prikaz nekaterih dodatnih informacij, kot so že na...

58 komentarjev

Microsoft razvija sistem za varnejšo vožnjo ob uporabi prostoročnega telefoniranja

Heise - Po svetu je prepovedano telefoniranje za krmilom vozila, v mnogo državah (v Sloveniji še ne) pa tudi uporaba tehnologije za prostoročno telefoniranje. Da bi jo bilo smiselno prepovedati, so pokazali v Microsoft Research. Raziskovalci so tam razvili sistem za avtomatično zaznavo nevarnosti v prometu, ki ob nevarnih okoliščinah avtomatično prekine telefonski klic (postavi ga na čakanje) in voznika opozori, naj bolje pazi na dogajanje na cesti. O tem pišejo v članku Hang on a Sec! Effects of Proactive Mediation of Phone Conversations while Driving.

Ugotovili so, da v najslabšem primeru telefoniranje povzroči enako slabe reflekse kakor vožnja z 0,8 promila alkohola v krvi. Zato so razvili...

24 komentarjev

Bodo ZDA v osebna vozila namestile motilnike signala?

Slo-Tech - Razne prisilne ukrepi v Evropi videvamo pogosteje kakor v ZDA, kjer radi poudarjajo svobodo, zato je zelo zanimiv aktualni predlog, ki ga zagovarja ameriški minister za promet Ray LaHood. Predlaga namreč, da bi v avtomobile vgrajevali motilnike signala za prenosne telefone. LaHood je dejal, da je tehnologija že zdavnaj nared in da bo kmalu uporabljena v avtomobilih, kjer bo onesposobila mobilne telefone med vožnjo. Zatem je nanizal še statistiko, koliko nezgod zakrivijo vozniki zaradi telefoniranja med vožnjo, a to niti ni tako pomembno. Vprašanje je namreč, od kod pravica vladi predpisati obvezno vgradnjo motilnikov signala v avtomobile, saj seveda ni nujno, da telefonira ravno voznik.

93 komentarjev

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

Tata Motors predstavil najcenejši avtomobil na svetu

vir: BBC
BBC - Indijski proizvajalec avtomobilov Tata Motors je na največjem indijskem avtomobilskem sejmu v Delhiju predstavil najcenejši avtomobil na svetu, poroča BBC. Vozilo so poimenovali Tata Nano in ga bodo prodajali za okoli 100.000,- indijskih rupij (1.730,- evrov). S tem naj bi omogočili prebivalstvu v državah v razvoju prehod na štirikolesna motorna vozila.

Osnovna različica štirivratnega petsedežnega vozila s 624 kubičnim motorjem nima klime, elektronskega pomika stekel, ali servo volana, bosta pa na voljo tudi dva luksuzna modela. Po zagotovilih proizvajalca porabi nano 5 litrov goriva na 100 kilometrov, napovedali pa so tudi različico z dizelskim motorjem. Serijska proizvodnja naj bi stekla...

214 komentarjev

Pozdravljeni, sem avto pred vami!

več strani - Raziskovalci na ameriški univerzi UCLA so predstavili mobilno brezžično omrežje, ki bi ga sestavljala in uporabljala osebna in tovorna vozila. Takšno "vozeče" omrežje naj bi omogočilo prenos različnih vsebin med udeleženci v prometu, hkrati pa bi predstavljalo alternativno brezžično omrežje, ki bi bilo praktično tudi v primeru morebitnih naravnih nesreč, ki bi povzročile uničenje standardnih komunikacijskih posrednikov (antene, dostopne točke).

Sistem naj bi uporabljal vgrajeni računalnik v vozilu, GPS, nizkocenovne senzorje, namensko programsko opremo ter obstoječe frekvence za prenos brezžičnih signalov. Vozila naj bi se med seboj ali pa z infrastrukturnimi objekti ob cestah sporazumevala prek protokola za hiter prenos podatkov, doseg signala pa naj bi bil do enega kilometra. Tehnologja za prenos podatkov prek takšnega premičnega omrežja je dokaj zahtevna, saj se mora vsako vozlišče (v tem primeru vozilo) ves čas aktivno prilagajati spremembam, ki so posledica spreminjajoče...

24 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

"Krekanje" avtomobilov

Schneier.com - Peter Boothe, na everything2.com znan pod imenom Jongleur, je objavil prispevek o <i>krekanju</i> avtomobilov s ključavnico brez ključa (tim. keyless entry pad).



Boothe je namreč ugotovil, da varnostni mehanizem ključavnice ne preverja posameznih zaporedij glede na dolžino zaporedja, pač pa preverjanje poteka "zvezno". V primeru, da je avtomobilska koda 11357, nekdo pa vpiše 5113579, se bodo vrata odprla, saj so se z vnosom 7 številk preverila tri zaporedja (51135, 11357 in 13579).

Ker je posamezno zaporedje (geslo) dolgo 5 znakov, na voljo pa imamo 5 različnih tipk, izračun pokaže, da je vseh zaporedij natančno 55 = 3125. S pomočjo de Bruijnovega zaporedja je Boothe izračunal minimalno zaporedje s katerim je...

24 komentarjev

Japonci za korak bližje Douglas Adamsovi Babilonski ribici

Slo-Tech - Pri MEDIASEEK so najavili, da so izdelali aplikacijo "Kamera Jiten", ki prevaja angleške besede v japonščino. Žal še ne gre za govorjeni jezik, temveč uporabo mobilnih telefonov s kamero. S pomočjo kamere se posname angleški tekst, ki bi ga radi slišali v japonščini, program ga nato takoj prevede na ekran.



Po želji to potem tudi prebere v japonščini. Glede nato, da besede slovarja zagotavlja CJK - Chinese, Japanese and Korean Dictionary Institute, ne bi smelo biti preveč napač. Uporabnik lahko dostopa še do bolj detajlnih informacij, kot so razlage, primeri, izgovorjava (skupaj z zvočnim zapisom) ipd..

9 komentarjev

Airbus bo prepustil izogibanje bližnjih srečanj zrakoplovov avtomatiki

engadget - Airbus se je po poročanju Wall Street Journala odločil, da bo v izrednih primerih bližnjega srečanja* z drugimi zrakoplovi, prepustil svoje zrakoplove avtomatiki. Začeli bodo z največjim A380 in nato postopoma sistem dodajali v vse ostale modele.



Naprava, ki omogoča izmikanje letal drugim letalom se imenuje ACAS - Airborne Collision Avoiding System, komercialno znana pod imenom TCAS. Do sedaj je TCAS pilote le opozarjal ne nevarna bližanja in predlagal rešitev. Tovrstna rešitev deluje le pod pogojem, da sta oba zrakoplova opremljena s TCASom II, ter da posadka upošteva podana navodila. TCAS je za sedaj (zadnja verzija 7) namenjen zgolj vertikalni separaciji zrakoplovov. 45 s pred predvidenim trkom računalnik letala z...

35 komentarjev

Avto parkiraj se!

reddit - Japonci se lahko razvajajo s parkirnim pomagačem (IPA -- Intelligent Parking Assist) v Toyota Priusih že od leta 2003, letos pa to čudo tehnike prihaja tudi v Evropo. Vse kar mora voznik (v optimalnih okoliščinah) storiti je, da izbere željeno parkirno mesto, od tu naprej lahko moli vse štiri v zrak. Dobesedno.

Priporočam ogled tega kratkega filmčka, kjer je ta zmožnost zelo nazorno prikazana.

Kako že gre tista mantra, računalnik ne bo nikoli vozil tako dobro kot človek? Zanimivo.

70 komentarjev

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev

Be-em-veji s hrošči?

ZDNet - BMW bo prizvajal tudi linijo nove serije 7, ki bo imela vgrajene Windows CE. Omenjeni sistem je pravzaprav le del Siemens VDO Automotive AG sistema, ki voznikom omogoča, da pregledajo svoj koledarček, vrednosti delnic in uporabljajo govorne ukaze. S tem sistemom bo lahko voznik tudi dostopal in nastavljal marsikatere funkcije avta (UPAM, da ne bo kot pri desktop verziji, kjer na koncu Windowsi "pametno" ugotovijo, da tvoje nastavitve niso OK in sami nastimajo šiš-kebap :))). No, zdaj vsaj vem, zakaj lahko na cesti vidimo, da nekateri čisto nemogoče vozijo - krivi so...

2 komentarja