»

CES 2014: Philipsovi pametni televizorji z Androidom

Yahoo News - Letos se na CES-u veliko govori o pametnih televizorjih, ki jih bodo začeli prodajati vsi večji proizvajalci. Poganjali jih bodo različni sistemi, od lastniških do webOSa, FireFox OSa in seveda Androida. Televizorje z Androidom je za letos napovedal Philips.

Pravzaprav jih ne bo proizvajal Philips, ampak podjetje TP Vision, ki ga imata v lasti nizozemski Philips in hongkonški TPV ter proizvaja televizorje pod znamko Philips. Tako naj bi v drugem četrtletju tega leta za evropski trg pripravili televizor, ki ga bo poganjal Android.

Novi televizorji bodo nadgradili trenutne funkcije Smart TV v Philipsu. Prek njih bo mogoče dostopiti do Google Play in tamkajšnjih aplikacij, gledati video na zahtevo, poslušati glasbo itn. Sčasoma se obeta popolna združitev pametnih...

19 komentarjev

Evropska komisija razbija še en kartel

X-Bit Labs - Doba monitorjev s katodno cevjo se nezadržno končuje, a izdelovalci so še vedno lahko kaznovani za stare grehe. Evropska komisija je tako v četrtek številnim podjetjem, ki so vključena v to industrijo monitorjev s katodno cevjo, poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri jim očita kršenje protimonopolne zakonodaje. Nenapovedan nadzor, ki so ga vršili novembra 2007 v njihovih obratih, je EU napeljal na misel, da so se Chunghwa Picture Tubes, LG, Panasonic, Philips, Samsung in Toshiba povezali v kartel, ki je umetno zviševal ceno monitorjev s katodno cevjo za računalnike in v TV-napravah.

Izjava o nasprotovanju je uradni korak, s katerim EU podjetja seznani s preiskavo, ki poteka zoper njih. Ti se sedaj lahko odzovejo, pojasnijo dejstva in sestavijo obrambo. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred Komisijo. Ker se doba CRT-jev izteka, bo vpliv postopka na njihovo ceno zanemarljiv, bo pa to, upajmo, preprečilo nastanke kakšnih podobnih združenj na trgu plazem in LCD-jev.

14 komentarjev

Sony prenehal izdelovati plazme

DigiTimes - Sony-ev namestnik izvršnega predsednika, Katsumi Ihara, je najavil, da bodo prenehali izdelovati plazmatske televizorje. Njihova prodaja je bila v stalnem upadu, leta 2004 so jih prodali še 300.000, leta 2005 le še 100.000. Namesto tega želijo povečati proizvodnjo LCD televizorjev, ki jih izdelujejo skupaj s Samsungom. V letu 2007 želijo doseči prodajo 8.000.000 kosov. K številki naj bi pripomogla nova skupna tovarna osme generacije televizorjev, o čemer smo že poročali.

Glavna na področju plazem tako ostaja Matsushita Electric Industrial Co. (še Panasonic, Tehnics, National in JVC), ki si zavzema četrtino tržišča.

16 komentarjev

Katodni televizorji v izumiranju

EETimes - Matsushita (Panasonic, Tehnics, National in JVC) je najavila, da bo v njihovi Malezijski tovarni prenehala proizvajati televizorje z katodno cevjo. Prav tako bo ukinila partnersko podjetje MPTDM, ki so ga ustanovili pred 4 leti skupaj s Toshibo, da bi znižali stroške proizvodnje CRT televizij. Matsushita je katodne televizorje do sedaj prodajala pod lastno znamko in hčerinsko JVC.

Televizorje s katodno cevjo bo omejil tudi Samsung. Čez štiri leta naj bi CRT televizorji predstavljali le še 13% prometa Samsungovega dela, zadolženega za televizorje. Zato proizvodnjo umikajo na Kitajsko. Z izjemo Viclim televizorjev, komercialno "Slim-Fit": 41cm globine pri 82cm diagonale, ki bodo prihajali iz Madžarske.

Slim fit televizorje trenutno daje geometrija. Upajmo, da bodo ta problem odpravili.

47 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.



Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

EETimes - Po Matsuhiti (Panasonic, Tehnics...) je zaključila s proizvodnjo analognih CRT TV-jev in analognih TV tunerjev za LCDje sedaj še Toshiba.

Sharp je hkrati za skoraj 18% povečal svojo proizvodno kapaciteto LCD TV-jev, na 60'000 enot na mesec. Zaslužki v lanskem letu so bili temu ustrezni. Hkrati napovedujejo tudi zagon nove tovarne osme generacije LCD-jev za konec letošnjega leta.T.i. "Kameyama No. 2 fab" bo sposobna izdelave LCD plaht velikosti 216 x 240 cm, iz katerih bo moč pridobiti osem 40" ali šest 50" zaslonov. Začetna kapaciteta bo 15'000 enot na mesec, ki se bo kasneje podvojila. Vse skupaj jim bo uspelo uresničiti 9 mesecev pred rokom.

Porast zanimanja za LCD TV-je občutijo tudi pri Samsungu, ali bolje rečeno v navezavi Samsung + Sony. Njuna tovarna 7-1 je sposobna že sedaj proizvodnje plaht v velikosti, ki omogočajo izrez osmih 40" ali šestih 46" zaslonov (7 generacija).

S sedmo in osmo generacijo hkrati pada tudi cena velikih zaslonov.
Kaj torej še ostane plazmam?...

16 komentarjev

Izginjanje analognega

Reuters - Matsushita Electric oz. Panasonic njen del, ki proizvaja televizorje, je najavila, da bo prenehala s proizvodnjo analognih televizij, navkljub temu, da so v lanskem letu predstavljale skoraj tretjino proizvodnje. ZDA so se namreč že zavezali, da bodo prešli na digitalno TV do leta 2009.

Prav tako so se pri Nikonu odločili ukiniti proizvodnjo in razvoj analognih kamer, razen njihovega paradnega konja F6 in pripadajočih objektivov.

Še bolj šokantna novica je pred dnevi prišla iz Konica Minolte, ki se dokončno umik iz področja fotografije. Del proizvodov bo prevzel Sony. Hkrati je napovedal odstop tudi njen predsednik Fumio Iwai.

Očitno so dobički na analognem tržišču premajhni, povpraševanje še nižje, ter nizko cenovna konkurenca velika.

28 komentarjev

Nabildani disketniki

X-Bit Labs - Azijski gigant Matsushita je najavil nadve zanimiv izdelek z (domišljije polnim ) imenom LK-RF240UZ. V bistvu gre za navaden disketni pogon, toda pod pokrovom se skriva čuden pošastek. Matsushita namreč zatrjuje, da je njihov disketnik na navadne 3.5" diskete sposoben napisati kar 32MB podatkov (v primerjavi z 1.44MB, kolikor ponavadi spravimo na disketke)! V isti sapi pa zatrjujejo, da zanesljivost podatkov, napisanih tako gosto ni največja. Moram priznati, da je zadevica kar zanimiva, toda uporabnost nezanesljivega medija za shranjevanje podatkov je vprašljiva. Kakorkoli, zadevica seveda bere in piše na navadne diskete, poleg tega pa so za njo na voljo tudi posebne 120 in 240MB diskete. Še nekaj specifikacij:
  • USB vmesnik,
  • 9KB (WOW!) predpomnilnika,
  • 600KB/s hitrost pisanja/branja,
  • 1500 vrtljajev na minuto (yeah!),
  • povprečen dostopni čas 95ms
  • ...
Kar zanimiva stvarca torej, in za načrtovano proizvodnjo okoli 50.000 enot mesečno se zna zgoditi, da bomo kako ugledali celo v naših...

5 komentarjev