» »

Microsoft bo prevetril trg varnostih izdelkov

Microsoft bo prevetril trg varnostih izdelkov

ZDNet - Kot poroča ZDNet, bo Microsoftov vstop na tržišče varnostnih izdelkov malce razburkal vode. Slo-Tech je že poročal, da želi gigant iz Redmonda ponuditi celovito zaščito proti ne le raznovrstni nesnagi, marveč tudi orodja za vzdrževanje sistema, izboljšanje zmogljivosti, ipd. S tem je stopil na prste podjetjem, ki si služijo kruh s prodajo podobnih, vendar ne (še) toliko celovitih paketov. Symantec se tako pripravlja na boj s produktom Norton 360, pred dnevi je vstop na bojišče naznanil McAfee, lonček pa kani pristaviti tudi AOL.

Lepo je vedeti, da nekatere zares skrbi varnost uporabnikov (v prihodnjem letu bodo očitno vaša računala zaščitena kot še nikoli prej) oziroma tako imenovana "uporabniška izkušnja".

65 komentarjev

«
1
2

R33D3M33R ::

Bo zastonj? Microsoft je to nekako dolžan kupcem Windows, se vam ne zdi?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Poldi112 ::

Se strinjam. Ceprav sem ko sem videl naslov mislil da misli MS prenehati izdelovati operacijske sisteme.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

fiore ::

a jim ni symantec se pred kratkim grozili s tozbo, ces da izkoriscajo monopol?

poweroff ::

Symantec bo imel krasen argument: Microsoft namenoma vgrajuje varnostne pomankljivostiv svoj sistem, samo zato, da nas lahko izrine iz trga. :D

Resno: ideja, da še služiš s svojimi pomankljivostmi se mi zdi bolana. Pravzaprav ne - ideja je čisto OK iz kapitalističnega vidika. Kdor bo pa tole kupil, je pa res neumen...
sudo poweroff

#000000 ::

Zdej pa vidim da pospešeno prihaja čas, ko bom prešaltal na Linux. Sej se točno delajo budale iz kupcev. LP

Microsoft ::

Kdor bo kupil to idejo, je neumen.

Ne res, ce se pogovarjamo v okviru varnosti, so to neumnosti. Nekje sem videl zanimiv odgovor na vprasanje Kdaj bo OS tak, da se ga ne bo dalo eksploitat?. Odgovor je bil Takrat, ko tak OS ne bo uporeben. Ce je OS uporaben, se ga da explsoitat. In se kar strinjam s tem.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

mavec ::

Microsoft, tvoji komentarji so pristranski. Prosim ce si menjas nick >:D .

amigo_no1 ::

Super. Najprej narediš skropucalo (seveda ne zastonj) , nato pa začneš prodajati še anti-skropucalo 8-O

Eh spet bo palo nekaj extra keša mirkosoftu :D

Looooooka ::

lahko pa nardis zastonj OS se deres na ves glas da je ZASTONJ in opensource...in za njega delas vsak teden nove patche in kernele.
Za varnost pac ne naredis nic,ker po 100 exploitih na dan zacnejo ljudje tko al tko sami delat patche.
Se prav...lahko nardis komercialn OS z njim clo sluzis denar IN mas happy userje...
al si pa pac klosar,ki ma velik fan base...
hmm mislm, da bi se osebno odlocu za prvo moznost.
thank you

Looooooka ::

Microsoft...ljudje so itak neumni.Zato pa mcafee in podobne firme s svojim programjem,ki bl zre ram kokr dela kj efektivnega sluzjo denar.
Mene pr tej novici bl zanima zakaj microsoft tko mocno napada vse mozne trge...a so od kar je Bill Gates su dol s svoje funkcije delnicarji ratal tok pozresni da hocjo res vsak mozn dolar na trziscu...kar jih bo slej k prej pokopal...al so pac ugotovil,da so Symantec ,mcafee in podobne nesposobne firme bl krive za nestabilnost sistema in se jim bl splaca nardit svoj software.
Za une k pa sprasujejo zakaj ni vsega tega ze v windowsih....je pa odgovor simple:
ce bi meu windows tko kot linux vse te pizdarije notr bi ga ze zdavni tozl z vseh strani.verjetn pa s ponudbo dodatnega softwera,ki ga je treba placat v bistvu ne ubijajo moznosti zasluzka drugim...jim pa pac delajo konkurenco in jih s tem silijo v boljsi produkt(no ja saj tak BS bi jst na sodiscu uporabu).

MrStein ::

Kake pizdarije vse ima linux not ?

Kaki exploit za linux ?


Aja, to je "oni" napisal ... :\
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

McAjvar ::

Bo zastonj? Microsoft je to nekako dolžan kupcem Windows, se vam ne zdi?

M$ pravi: $49.95 za do 3 racunalnike, ki morajo izpolnjevati se nekatere zahteve. WinXP s SP2. Zaenkrat je sistem na voljo le v ZDA.

Zdaj, ce bi bila zadeva na voljo kot varnostni paket, podoben ostalim na trziscu in po primerljivih cenah, OK. In NE bi smel biti na voljo preko Windows Update, ker je to ze nefer prednost pred ostalimi, naj igrajo tako, kot lahko ostali ali pa naj se ne igrajo sploh.

M$ ne bi smel izkoriscati svojih napak za sluzenje se vec denarja. Sistem za tune-up, backup in karkoli bodo bundlali zraven za "boljse delovanje" bi moral biti na voljo brezplacno IMO. Sami bi namrec morali najbolje poznati svoj OS in imajo tako ponovno prednost pred ostalimi, ki bi se tudi trudili ponuditi konkurencen software. Podlo je prodajati b0rken sistem, zraven pa "po ugodni ceni" ponujati se software za vzdrzevanje, odstranjevanje svinjarije ipd.

Kar se pa tice tega zakaj je M$ ponudil to na taksen nacin... M$ se zaveda, da od povprecnega uporabnika dobi $$ recimo vsakih 3-6 let, ker ljudje ne kupijo prav vsake nove verzije njihovega operacijskega sistema. Kar bi pa M$ rad pa je najbrz nekaj, k cemur ze nekaj casa napeljuje - najem sistema za doloceno obdobje. Tako bi od ljudi dobili denar vsako leto, ljudje pa tako ne bi imeli starih verzij. Na ta nacin bi se M$ iznebil tudi podpore za prestare sisteme. OneCare bi znala biti tipalka po tem podrocju, scasoma pa bi znal na taksen nacin ponujati svoj OS. Nic ni lepsega kot zavedati se, da bo od neke tocke dalje v mosnjicek priteklo toliko in toliko cekinov letno, ne vec na nekajkrat daljsi rok...
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Microsoft ::

M$ ne bi smel izkoriscati svojih napak za sluzenje se vec denarja.
Eh, dej nehi no. Spet neke bucke. Jst ti pravim, da ti MS da miljrado dolarjev (ce ne se vec), ce jim poves skrivnost, kako narediti operacijski sistem, ki bo uporaben a hkrati absolutno varen proti vsem smetem, ki se najdejo na internetu danes.

Sistem za tune-up, backup in karkoli bodo bundlali zraven za "boljse delovanje" bi moral biti na voljo brezplacno IMO.
Ta tvoj IMO bi se znasel na vseh sodiscih. WMP anyone?:\

Ostalo je pa brezvezno nakladanje.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

ank ::

Looooooka zakaj komentiraš linux če pa ga nisi videl bližje od 2m ? Pa to je novica o MS.

McAjvar ::

Microsoft:
Jst ti pravim, da ti MS da miljrado dolarjev (ce ne se vec), ce jim poves skrivnost, kako narediti operacijski sistem, ki bo uporaben a hkrati absolutno varen proti vsem smetem, ki se najdejo na internetu danes.

Nisem nikjer zapisal, da bi morali izdelati sistem, ki bi bil absolutno varen in kar se navajas. Pravim samo, da ce ze imajo sistem, luknjast ko svicarski sir, naj ne gruntajo, kako bodo izkoristili luknje in izmolzli se vec denarja od uporabnikov, marvec naj rajsi vlozijo energijo, cas in denar v varnostne popravke ali kaj podobnega.

Ta tvoj IMO bi se znasel na vseh sodiscih. WMP anyone?

WMP je commodity. Ne rabis ga, da bi ti sistem bolje deloval in da bi bil varen. Jaz ga ne bi sel laufat na kaksnem Win serverju. Medtem ko pa kaksno M$ aplikacijo, ki bi skrbela za boljso zascito sistema, bi laufal. Tule vmes je nekaj razlike, se ti ne zdi?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

MrStein ::

Hyundai Accent tudi ni 110 % varen in odporen na vse probleme prometa.
Pa ga vseeno lastniki zadovoljno vozijo. Ker vedo, da ne bo kar tako obstal na cesti. Ne bo dovolil zajebantom, da kar tako vdrejo , itd itd...


Ne zahtevamo 101% varni Windows. 90% vareni bi bil OK. Ali 80%.

Sicer pa zelo dober argument : Ne morem narediti popolno, torej ne bom naredil nič. (oziroma : torej ni mogoče narediti nič.)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

MrStein, ti mas take primerjave, da je smesno. Tistega hundaja ti strici in tete, ki se spoznajo na vdiranje v ta avto, vkradejo prej, kot ti kluc iz zepa potegnes.

Ne morem narediti popolno, torej ne bom naredil nič.
To je izlkjucno tvoj argument. Moj argument je pa ta, da si prvo preberi kaj na temo varnosti, pa pol prid sem, pa napisi kako manj neumno traparijo.

Pa se to. Govoris o varnosti Windowse in zraven podajas neke procente. Ker vsi vemo, da s tem streljas kar tko, nekam v tri dni, daj se malo streljaj take neumnosti, pa nas rezveseli z konkretnim podatkom, koliko procentov je varen Windows?!:\
Si grem stavit, ne vem, luleka recimo, da se ti zdele krave smejijo, ker si pravkar izumil novo mersko enoto za merjenje varnosti!8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Malo off topic vprašanje:

Ali je res, da je Microsoft že pred nekaj leti pridno z denarjem in znanjem zalival Computer Associates Inc pri razvoju eTrust Antivirus 7, (nekaj časa je bil ta SW na voljo kot free Promotional Version, ki mi BTW še danes deluje BP) ali so bile to samo govorice?
Nekoč je bil Slo-tech.

MrStein ::

Pardon, Miha, bom poenostavil :
Nihče ne zahteva popolno varen Windows, ker vemo da je to nemogoče.

Hočemo le takega, ki lahko preživi več kot minuto na internetu, če je brez FW in AV.

Veš, tako kot avto lahko preživi dan, dva ali več v prometu, ne da bi za to neke dodatke zanj moral kupiti. (saj poznaš avtomobile in ti ta primerjava ni preveč zahtevna al' ?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

Ja ti hoces, da parkiras en resen avto, magari Betlija, sredi BTCja, pa ta da ti ga nihce ne ukrade. Le zaklenil ga nebi.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

3p ::

Stein: noben sistem ne preživi več kot minuto na internetu... če se ga lotiš tako kot je treba.
---
Sicer pa: se kdo spomni MS-ovega prvega antivirusa (bundlanega v DOS 6.nekaj?)...

MrStein ::

(sicer sem že na začetku vedel, da se ti ne da nič dopovedat, ampak upanje umre zadnje)

OK, da zaključim : Jaz, brat, sodelavci in še dosti drugih imamo in uporabljamo avte. Noben ni dokupil kakih varnostnih naprav ali dodatkov. Avto vsem lepo dela. Brez varnostnih problemov. Ne en dan, dva, ampak več let.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Microsoft ::

MrStein, take primerjave imas, ki niso primerjave. Primerjas take stvari na tak nacin, da se ti ze ovce smejijo. V vsak avto se da vdret. V avte vdirajo dnevno. Avte kradejo dnevno. Razlika je prakticno samo v tem, ali imas sreco ali ne. Ce bos tvoj avto, opremljen z 1000€ akustike, postavil "na primerno mesto", ti ga razstavijo na prafaktorje. Garantirano. Tule se malo razglej. Vkradejo v vse, kar stoji na kolesih. Skupaj s tvojim avtom. Pa se tabo, ce bi to bilo treba.

Pa se en link sem nasel zate. Za tvoj absolutno varen OS, ki ni Windows. Tole je eno predavanje. Cisto tko sem nasel, ker se bo v kratkom zgodilo. Pa da samega sebe vprasam: Zakaj tolko hrupa, ce pa so ostali opracijski sistemi tko varni?! Zakaj sploh gostijo tako blesavo predavanje, ce pa so ostali operacijski sistemi varni out-of-the-box-to-the-rest-of-your-life?
Res, predlagam ti da preberes nekaj, karkoli, na temo varnosti. Da si malo priblizas realno sliko. Vsaj malo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

fiction ::

<offtopic>
Zabavno. Tele teme se zmeraj razvijejo v nekaksen flamewar - pa naj si bo
novica o Microsoft-u ali o UNIX-u.

Vsi, ki tukaj trobite, kako je vas OS "oh in sploh najbolsi" (ne samo v tej temi ampak
nasplosno), bi morali za kazen zanalsc 1 mesec delati na konkurencnem operacijskem sistemu.

Varnosti se ne da izmeriti. In veliko je odvisno tudi od administratorja,
ne samo od OS-a. Seveda pa nic ne pomaga, ce je v jedru kaksna huda pomankljivost, ki
jo lahko nekdo izkoristi.

Vedno je potreben kompromis med varnostjo in uporabnostjo.
Tako nekako kot ce bi doma dal v vrata 5 kljucavnic namesto ene.
Mogoce bo varnost vecja. Recimo ker bodo vrata se vedno zaprta, ceprav je v
eni kljucavnici pri izdelavi prislo do napake in se sama odpre. Bo pa zato za
povprecnega uporabnika prevec zamudno odklepanje.
In ravno v tem je poanta.

Microsoft se od uporabnosti pomika k varnosti,
drugi operacijski sistemi pa bolj v drugo smer.

Ceprav je treba priznati, da tudi Linux jedro po stevilo napak
ravno ne blesti. Po drugi strani pa bi se verjetno dalo, ce bi bil source
od Windows-ev na voljo vsem, verjetno tudi tam najti marsikatero pomankljivost.

Looooooka: IMHO Microsoft tako mocno napada druge trge, ker se zaveda, da na trgu
operacijskih sistemov in programov ni vec mozno prav veliko zasluziti. Kot je ze nekdo
rekel, ce bi dobival denar vsak mesec, bi bil Microsoft verjetno cisto vesel.
In pod krinko pomoci revnim je Microsoft ta poslovni model ze lepo zacel testirati
(FlexGo).
Aja pa Linux nima nobenih pizdarij - to je strogo gledano samo jedro.
</offtopic>

OK, recimo da razumem argument, da Microsoft te zadeve ne sme
vgraditi v sam OS. Potem uporabnik ne bi imel izbire.
Ampak, ce bi bilo vse skupaj na voljo kot brezplacen download, bi bilo cist dovolj.
Se vedno bi se lahko kdo odlocil za placljivo konkurenco.

Sedaj pa je tudi Microsoft za ta produkt postavil ceno - ga skrbi, da bi se drugace
prevec uporabnikov odlocilo za njegov proizvod in bi ga kdo utegnil zato spraviti
pred sodisce? :)

Skrb, da bo Micrsoft v svoj OS vgrajeval namerno razne pomankljivosti in s tem
pospesil prodajo svojega OneCare, je verjetno odvec - saj si ne bo namerno
uniceval dobrega glasu, ne po vsem trudu.
Samo se vedno pa je treba priznati, da je v prednosti pred konkurenco,
ker bolj pozna drobovje svojega sistema in ze to zna komu iti v nos.

matjash ::

^^ končno en relaen pogled na stvar.

Pri uporabnikih ki uporabljajo enega od konkurenčnih programov bi se izboljšalo mnenje do MS-ja če bi to ponudil kot brezplačen dodatek ker, roko na srce, to res zgleda kot da hočejo odreti uporabnike njihovih OS-jev na vsakem koraku. Pa tudi noben jim ne bi mogel toliko očitat ali je software boljši slabši ali enako dober kot plačljivi, saj se podarjenemu konju ne gleda v zobe.

S tako strategijo kot si jo je gigant zdaj zadal mi deluje vedno bolj hinavsko - Naj si MS omisli verzijo windowsov, kjer bi lahko pri inštalaciji določil katere komponente bi bile še uporabne za vsakega posameznika, pa da vsaj vemo kolikšna bo dejanska cena "varnejšega" OS-ja, ne pa da moramo vsako malenkost dokupavati kot dodatno opremo pri avtomobilih.
... bolje pozno kot nikoli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matjash ()

roscha ::

Vsi, ki tukaj trobite, kako je vas OS "oh in sploh najbolsi" (ne samo v tej temi ampak
nasplosno), bi morali za kazen zanalsc 1 mesec delati na konkurencnem operacijskem sistemu.


Se strinjam. Hec je le v tem da ljudem ki uporabljamo non M$ sistem tega ni treba. Tako ali tako smo vsi spizdili od M$ proč. (Smo ga nekoč uporabljali).


Kaj vse pa misli M$ "prodajat" in prodat naivnim množicam, me pa prav malo briga. Ovce naj plačajo (in prav je tako, saj namen ovc je da se jih striže), ostali pa začnejo razmišljat o alternativah teh dodatnih programov, ali celo OSa kot takega.

3p ::

Zanimivo, kako se v takih temah vedno naslikajo troli, ki izpostavljajo svoj ubermeschnost zaradi dejstva, da uporabljajo zastonj OS, in imajo veselje in čas in ambicije za pisanje žalitev pristašem kake druge religije.

roscha ::

Če te boli to, da ti bo tvoj ljubljeni M$ pocuzal še več denarja iz denarnice je tvoj problem. Kaj jaz uporabljam je moja stvar, napisati kako pa gledam na vse skup pa ravno taka pravica kot tvoja.
V primeru da ne moreš prenest drugače mislečih, pa ti svetujem posvet z dr. Rugljem.

Kje pa tle vidiš kak "ubermeschnost" mi ostaja neznanka.

1fris ::

microsoft piše:
V vsak avto se da vdret. V avte vdirajo dnevno. Avte kradejo dnevno. Razlika je prakticno samo v tem, ali imas sreco ali ne. ..... in seveda bluzi naprej v tem stilu .....
MrStein, ti mas take primerjave, da je smesno. Tistega hundaja ti strici in tete, ki se spoznajo na vdiranje v ta avto, vkradejo prej, kot ti kluc iz zepa potegnes.

mihec, ne seri kdo je že začel debato in primerjavo z avtomobilsko industrijo?
ah, seveda, tvoj idol bill$$$ :D :(
http://www.chronwatch.com/editorial/200...

64202 ::

> Vedno je potreben kompromis med varnostjo in uporabnostjo.

Nak, ni nujno res. Preden sploh pridejo do uporabniku vidnih/motecih zadev, imajo se ogromno dela vsaj na naslednjih podrocjih:
- preverit vso kodo (procese), ki direktno komunicirajo z netom
- preverit lokalne mehanizne zascite
- preverit vse mozne interakcije med komponentami v sistemu, ter uvesti precizne in vodotesne mehanizne, da zadeve ne uidejo iz predvidenih okvirov (primer: mpeg dekoder lahko pise po disku s pravicami uporabnika)

Tega so se lotili se ne dolgo nazaj in kolikor je razbrati iz intervjujev in splosnega lovljenja rokov, nekih zares nezaslisanih napredkov ne bo... (preden me kak ms zealot napade - ja, tudi obicajen oss se nima vse poslihtano, kot bi lahko bilo).
I am NaN, I am a free man!

BigWhale ::

Varnost ima ZELO malo veze z uporabnostjo... Nekaj ja, ampak ne prav dosti.

linuxdady ::

Če ste se že lotili primerjave med avtomobili in operacijskimi sistemi:

Lahko, da so Okna primerljiva z Bentleyem, ampak kolikor je meni znano, ima Bentley vgrajeno kar močno zaščito proti kraji že v osnovni opremi. Nikakor pa ne moreš kupiti Bentleya brez ključavnice, ki bi jo potem moral naročiti posebej in plačati kot dodatno opremo.

WhiteAngel ::

Tudi, če deklariramo, da si "najboljši administrator nekega računalnika na svetu, kar jih obstaja", ti M$ lahko streže samo do neke mere, kamor lahko še pogledaš, kako zadeva deluje. OSS ti postreže z vsem. Ne gre za ceno. Če si dober, nočeš biti omejen.

MrStein ::

Microsoft :
V vsak avto se da vdret. V avte vdirajo dnevno. Avte kradejo dnevno. Razlika je prakticno samo v tem, ali imas sreco ali ne.

In potem spodaj omeniš realnost.

No, malo realnosti : od vseh ljudi, ki jih poznam, so le enemu, enkrat ukradli avto.

Kar se problemov varnosti njihovih PC-jev tiče, pa ravnokar v sosednji sobi čistim viruse z enega. Najbrž bo sledila polna reinstalacija, ker je tak v k*r*u. Pa to je bil PC z AV-jem in FW-jem. Hej, sigurno je uporabnik kriv, a ne ? Hecno, v njegov avto pa še nikoli niso vrdli. Pa sploh nobenih dodatnih alarmov in ključavnic nima. Ponavadi ga niti ne zaklene.


Ja, realnost. Res zanimivo, da si jo omenil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

Kljub temu, da sem zdele se na pol zadet, ti bom vseeno odgovoril, da primerjas drva in balon. Tko nekak. Nekaj, ker res nima smisla primerjat.

Mislim, kaj sploh hoces dokazat? Da si en lulek, ki nima pojma o varnosti al kaj? Dobro ti gre. Al hoces povedat, ker nekomu se niso vdrli v avto, da je to zdej nek dokaz. Povej, kdaj pa je bila tista kljucavnica na vratih sploh ze na preizkusu?! Si ze kdaj sploh koga videl poskusati vdreti v ta avto, pa mu zaradti the state of the art kljucavnice ni uspelo?! Bos videl, ko se bo enkrat eden odlocil, ti bo na vrthu vrate zvil in si sam odprl vrate. Sej verjetno poznas to?! Kot ekspert, ane.

No jst ti res predlagam, da se iz takih primerjav, ki ne morejo bit primerjave, premaknes naprej. Nehi se cmerat, pa si preberi kaj na to temo. Pa ti bo jasno, da naso samo Winsi tisti, v katere se da vdret. V katere so ze vdirali, vdirajo sedajle in bodo vdirali v prihodnje. V vse bodo vdriali. Vse.
Pa govorit take fore, kot je "PC je imel AV in FW". Wooooow!! Take it easy!!! Mislim, sej se pogovarjamo o varnosti?! Poleg tega se bomo zdej na podlagi teh podatkov sli nekaksne sodnike in bomo odlocali, da MS sux.

In realnost je taka, da imajo XPji po vsem svetu polno raznih smeti gor. Tu pa je razlika, zakaj. Ti mislis, da zaradi tega, ker MS sux, Bill sux, Windows sux, pol se ti pa ustavi novih idej. Jst pa mislim, da se to dogaja kot prvo zaradi par osnovnih stvari, ki jih uporabnik ne uposteva; to bi lahko bile zmanjsane pravice, antivirus + najnovejsimi definicijami (ker antivirus z eno leto starimi definicijami ni vec antivirus), firewall, previdnost pri datotekah, ki obljubljajo nekaj, so pa drugo (spyware), email potegavscine (gremo v Nigerijo), ter podobne stvari.
In ker tko rad vleces te avte, pa poglej, kako je z njimi. Imas omejitve hitrosti, v avtu se pripases z varnostnim pasom, imas zracne blazine, imas abs.
V obeh primerih imas defense in depth.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

Gre se za to da najbolj priljubljeni MS Os (win xp) ustvari še enega admin userja brez tvoje privolitve , da večina Janez Novakov veselo fura IE6 v admin accountu , potem se pa čudi zakaj se odpirajo nekakšna reklamna okna in je računalo polno smeti&virusov ...

Če bi ob koncu inštalacije namestitveni program zatežil v stilu: namesti svoje uporabniške programe , skonvertiraj windows particijo v NTFS , namesti SP2, vklopi windows firewall ,
---> nato ustvari še en restriced_user account (in se odlogiraj z admin account) ter ga uporabljaj ... bi bilo veliko varneje za cel windows sistem ...

MrStein ::

In ker tko rad vleces te avte, pa poglej, kako je z njimi. Imas omejitve hitrosti, v avtu se pripases z varnostnim pasom, imas zracne blazine, imas abs.

Pa ja, Miki, saj to ti pravim. Ko vzameš avto iz trgovine, je pripravljen za razmere realnega življenja. Ima "defense in depth" , kot si sam rekel.
Windows pa nima.

A to dejstvo nekak ne moreš prebaviti ali kaj ?

(kaj normalno pa si polno zadet ?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

Ze miljonkrat je bilo povedano, pa sigurno se tolkrat bo; ce bi MS bundlal all in on, bi se se isti dan znasel na vseh sodiscih tega sveta. Dej pomisli malo. Ce ga ze zaradi WMPja jebejo, zdej recimo prihaja XPS, pa potem default search na MSN, kaj bi sele bilo, ce bi dal vse mozne stvari notri.

Tko pac ne gre. Pa sem ti ze zgoraj napisal, da primerjava ni na mestu. Primer bi lahko bil varnostni pas. Je proizvajalcu dovoljeni, da izdela avto brez varnostnega pasu?! Dvomim.

Pa ne vem, kaj hocis pokazati. S procenti si ze izmiril varnosti, zdej bos verjetno zacel trditi, da Winsi nimajo varnostnih mehanizmov.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

MrStein ::

Aha, torej razlog je v tem, da ne bi bilo legalno bolj varnih Windowsov prodajat ? Sicer prvič slišim, da so varni izdelki prepovedani, ampak naj ti bo.

OK, s čim pa mi dovoliš primerjat ?
Z brivskim aparatom ?
Mikserjem za sadje ?
Šamponom ?
Povej, jaz sem pripravljen.

Kaj hočem pokazat ?
A je droga tak močna ?
OK, da te spomnim, gre se za : "Zakaj prizvaja MS tak slab izdelek in potem za dodaten denar prodaja popravke ?"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ank ::

"Zakaj prizvaja MS tak slab izdelek in potem za dodaten denar prodaja popravke ?"

Zato ker lahko.

Če že primerjamo z avtomobili: Kadar se ugotovi kakšna napaka v proizvodnji proizvajalec avtomobilov to objavi in ti napako zastojn popravi.

Microsoft ::

MrStein, prodaja popravke?! Pa to so take neumnosti, da ne zdrzijo. Iz letala se vidi, da si MS hater in te nobena stvar na svetu ne preprica, da se motis.

ank, dej ne kvasi, ker MS izdaja popravke vsak mesec in tudi objavlja, kaj so popravljali.

Oba skupaj nimata tolko pojma o varnosti, kot ga ma ena na pol posusena deska. Pejta rajsi v Linuxse, pa se tam naprej igrajta. MrStein lahko recimo zaprosis recimo anka, pa se druge, da boste skupaj spravili tabelo razlicnih izdelkov, zraven pa pripisali procentualno vrednost varnosti. Ze komaj cakam! Dodajte se zraven opis metode. Bring it on!!!


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

ank ::

MS tvoji posti mi vedno polepšajo dan. :D

kronik ::

Microsoft: ce bi ti mel kaj pojma o varnosti, nebi tolk zagovarjal te firme, ja?

Ko Linux firma vzame Windows securety v svoje roke in ponudi svoje produkte brezplacno.

Microsoft ::

kronik, jst MSja ne zagovarjam, le ne prenasam brat neutemeljenih stvari ala "MS sux", katere ste nekateri sposobni sproducirat. Se vec, jst dnevno uporabljam njihove izdelke, tako da imam nekaj izkusenj z njihovo uporabo, pa tudi nekaj vem iz podrocja varnosti. Ali ti predlagas, da je boljs, da poslusamo neke Linxu über alles frike, ki ne znajo druzga izgovorit, kot "MS suuuux"?|O



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

linuxdady ::

Okna so v temelju zasnovana tako, da niso varna. Pri običajni namestitvi sistem zahteva vnos uporabniškega imena in uporanika ne opozori, da bo imel s tem uporabniškim imenom administratorske pravice in da bo, ko bo prijavljen v sistem, s sistemom mogoče početi praktično vse. Tudi ob zagonu sistema uporabnik ni deležen tega opozorila. Privzeto Microsoft predlaga takšno namestitev Oken, ki je najbolj ranljiva. Ker je zelo enostavno v namestitveni program vključiti obvezno oblikovanje administratorskega uporabnika in poleg tega še najmanj enega navadnega uporabnika, se samo po sebi ponuja vprašanje, zakaj temu ni tako.
Ko bi bila privzeta nastavitev takšna, ko bi poleg tega uporabnika sistem še opozoril, da se je prijavil kot administrator in da takšno početje ni varno, bi bilo varnostnih težav z Okni bistveno manj.
Vendar, koliko denarja se obrača v industriji varnostnih izdelkov za Okna? Očitno varna Okna niso v interesu kapitala, to pa je interes, ki v končni fazi edini šteje na tej zemeljski obli.

PS.: Nekoliko bolje je to zasnovano v Visti. Še zdaleč pa tudi v Visti temeljna varnost ni zadostna in se niti ne približuje stopnji, ki bi jo bilo zelo lahko doseči, če bi za to obstajala volja in vsaj bežen namen, izdati varno različico Oken.

Zgodovina sprememb…

veteran ::

Kronik, ne vem, kje si tole (Comodo) staknil, dejstvo pa je, da delajo brezplačen bloatware. Samo firewall menda kuri okrog 45M rama, če daš zraven še antivirus, pa skupaj požreta že 120MB. Zelo verjetno tudi temu primerno upočasni sistem. Če greš mal brat opise po netu, dobiš:

I tried installing both the firewall and the AV, and here, on my Win2k system after a fresh reboot, ram used by both combined was 120mb!

Updates were difficult to download.It caused many system crashes and then when u try to uninstall it doesnt like it one bit

beware of this program once you install it.. it does not want to be uninstalled...just a headache of a program.


No, glede M$ varnostnega kompleta: cena je ugodna, zato se bo stvar verjetno kupovalo. Čeprav je seveda grdo, da bi radi za zaščito pred lastnimi bugi še nekaj prodajali!!! Da je to komplet popravkov, o tem sploh ni dvoma. Npr, saj firewall v windows že imajo, le da ni pol hudiča vreden. Antispyware je pa kot download. Kvaliteta je pa vprašljiva, menda ne najde npr znamenitega Genuine trojanca oz. adware, ki se pojavlja v zadnjem času. :D

Torej, Microsoft NoOneCare paket je očitno plačljiv komplet popravkov, brez katerega Windows ni varno priklopiti na internet. Se pravi, v osnovnem paketu Windows dobiš OS, ki je uporaben le za v kakšno jamo, kjer ni interneta, če pa bi se rad povezal v svet, moraš doplačat. :\

BTW, upajmo, da bodo zdaj proizvajalci antivirusov spustili cene, zdaj recimo na mašino z NOD32 ali Pando pride na leto okrog 10k SIT stroškov.

Microsoft ::

Privzeto Microsoft predlaga takšno namestitev Oken, ...
Lahka da si se nerodno izratil, samo da predlaga tako namestitev, se ne strinjam. Kje si to nasel oz. prebral.

Ono o interesu, da izdelajo OS, ki ni varen, pa raje prisparaj za prvi april.

Glede na to, da tko komentiras Visto, mi das misliti, da si jo preizkusil, predvsem varnostne mehanizme. Si preprican, da sploh znas te nasteti?! Tu bi te potem se prosil, da malo obrazlozis, kaksna je tista stopnja, katero pravis, da bi jo bilo tako lahko doseci?!

Dadi, ti si eden izemd tistih dadijev, ki so z znanjem o Winsih pustili nekje na zaprasenih skatlah NTjev ali pa nekje tam. Mi je res zal, samo imam obcutek, da niste se uspeli prilezt do stvari, ki so danes na voljo. Tako pa nekaj blatite MS, hkrati pa na dan potegnete neke primere iz kamene dobem, ki so outdated. Skupaj, se bojim, z znanjem.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

ank ::

Kateri primer je outdated? Ta da rabijo windowsi antivirus pa antispyware programe?
MS v temi katere vse OS-e ste uporabljali si ponosno napisal XP (samo to) In potem misliš, da imaš več znanja, o varnosti in na sploh kot pa napr. nekateri od nas, ki smo zaćeli z računalništvom 1984 leta z Sinclair ZX Spectrum (prinesenim direkt iz anglije). ;)

MrStein ::

MrStein, prodaja popravke?!

Se opravičujem za nerodno izbiro besede. Mislil sem na antivirus in kar je še v tem varnostnem paketu, ki ga Microsoft misli prodajat.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti iz Microsofta

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
244081 (2746) Pesimist
»

Adobe in Microsoft ter PDF (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10513276 (10149) Jst
»

Kitajski vojaški hekerji napadajo ZDA?

Oddelek: Novice / Varnost
297219 (5797) Azrael
»

Hudo nasprotovanje domenam .xxx (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11116139 (14047) Jumping Jack
»

Potres spremenil rotacijo Zemlje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15118135 (14070) MrStein

Več podobnih tem