»

Zaradi močnega dolarja Applovi izdelki v Evropi dražji

Heise - Zaradi znižanja vrednosti evra, ki je v zadnjem letu v primerjavi z dolarjem izgubil več kot 20 odstotkov vrednosti, je Apple v Evropi dvignil cene svojih izdelkov. Prvikrat so nekatere prenosne računalnike podražili marca, sedaj pa so dražji tudi nekateri drugih izdelki.

Dražji so tudi namizni Maci. Mac Mini je dražji za 50-100 evrov, odvisno od konfiguracije, štirijedrni Mac Pro za 400 evrov, šestjedrni pa že za 600 evrov. Pri še močnejših konfiguracijah so podražitev opaznejše. Tudi posamezne komponente (recimo hitrejši procesor ali večji disk), ki jih doplačamo pri naročilu, so se podražile za približno desetino. Celo pomožni material, kot na primer kabli, miške, tipkovnice, je dražji. Že nekaj tednov adapter USB-C/USB stane 25 evrov namesto 19 evrov. Že od torka je dražji...

57 komentarjev

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin

Europa.eu - Sodišče Evropske unije se je v okviru odločanja o predhodnem vprašanju, ki ga je na Sodišče naslovilo špansko pritožbeno sodišče iz Barcelone, ukvarjalo z razlago Direktive, ki ureja tudi "nadomestilo za zasebno reproduciranje" avtorskih vsebin.

Na podlagi te Direktive države, tudi Slovenija, v svojem pravnem redu uredijo plačevanje nadomestil nosilcem avtorskih pravic za škodo oz. izpad dohodka, ki avtorjem nastane, ker zakonodajalec (v omejenem obsegu) dovoljuje domače kopiranje (oz. izdelavo "varnostnih kopij" - na tem mestu gre opozoriti, da ne gre za nadomestilo za "piratstvo" oz. nezakonito razmnoževanje avtorskih del). Na takšni podlagi se pri vsaki prodani opremi, namenjeni oz. sposobni takšnega reproduciranja (DVD snemalniki in mediji, glasbeni predvajalniki, trdi diski...), plača določen neprostovoljen prispevek.

Sodišče se je med drugim ukvarjalo z vprašanjem, ali evropski pravni red dopušča, da se takšno breme zavezancu naloži ne glede na namen, za katerega je takšna...

153 komentarjev

Ali je nadomestilo za privatno in lastno reproduciranje res ustrezno?

RTV Slovenija - Tako poroča RTV Slovenija. Evropska komisija namreč meni, da obstajajo boljši načini za kompenzacije kršenja avtorskih pravic, kot pred kratkim sprejeto nadomestilo za privatno in lastno reproduciranje. O nadomestilu smo seveda poročali tudi tukaj, razvnela pa se je tudi žgoča debata o ustreznosti metode.

Reakcijo iz vladne strani nestrpno pričakujemo!

24 komentarjev

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo že poročali o nameri Vlade, da prenovi sistem nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje. Gre za to, da v zameno za pravico fizičnih oseb do privatnega in arhivov, knjižnic, muzejev ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov do drugega lastnega reproduciranja, dobijo avtorji, izvajalci, proizvajalci fonogramov, filmski producenti in založniki (drugo) pravico do nadomestila za tovrstno reproduciranje.

Na ta način se v splošno dobro omejuje absolutna narava avtorske pravice. Ta izjema, kot to sledi iz obrazložitve odločbe Ustavnega sodišča RS, št. U-I-200/02-12, z dne 13. 5. 2004, zmanjšuje potrebo po nakupu avtorskih del in verjetnost takega nakupa. Zakonodajalec to nadoknadi tako, da uredi avtorjevo upravičenje do nadomestila za tako, sicer dovoljeno reproduciranje. Nadomestilo je avtorju dolžan uporabnik. Vendar zakonodajalec, življenjsko gledano, ne more zagotoviti plačevanja neposredno od posamičnega uporabnika, a tudi ne izplačila neposredno vsakemu...

65 komentarjev

Digitalne pravice

več strani - Kot smo na Slo-techu že poročali, se trenutno v svetu glede pravic uporabnikov informacijske tehnologije oblikujeta dve smeri. Američani bi želeli snemanje medijskih vsebin preprečiti, Francozi pa razmišljajo celo o sprejemljivosti p2p prometa za osebno rabo. Podobno pot kot Francija je ubrala tudi Avstralija.

Po poročanju Inquirerja naj bi avstralski parlament sprejel zakon, ki bi dovoljeval snemanje televizijske zaščitene vsebine za lastno uporabo, prav tako pa prenos vsebine avdio nosilcev na drug nosilec. Kot pravi tiskovni predstavnik vlade, gre za iskanje ravnotežja med pravicami uporabnikov in zaščito lastnikov pravic. Zanimivo je tudi, da je predlog, da bi (kot recimo v naši človeku prijazni državi) uvedli davek na prazne nosilce in predvajalnike, propadel.

Športniki se zaradi davkov selijo v Monako. Se nam obetajo še selitve zaradi liberalnosti (zdrave pameti) vlad?

12 komentarjev

Creative Zen Vision

PC Magazine - Creative je poslal na trg novega tekmeca. Še preden bo Apple priplezal na tržišče z iPodom, ki bo poganjal tudi premikajoče se slikice, smo dobili tole lično škatlico.

Napravica ima ohišje iz magnezija, 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640x480, vgrajen trdi disk velikosti 30 GB, podpira USB 2.0, poleg pa dobimo še daljinski upravljalec.

Zadeva podpira formate AVI, M-JPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4-SP in WMV. Cena? Na PCmag.com, kjer so gizma testirali, pravijo, da bi se naj le-ta gibala okrog 400 zelencev.

10 komentarjev

Naraščajoč delež prodaje prenosnih računalnikov

Slo-Tech - Kot poročajo na TechWebu, je bila prodaja prenosnih računalnikov v ZDA v maju prvič višja od prodaje namiznih računalnikov. Poročila kažejo, da je prodaja prenosnikov predstavljala 53,3 % celotne prodaje osebnih računalnikov, trenutni trendi pa nič ne kažejo na prepustitev prvega mesta namiznikom.

Po besedah analitikov se proizvajalcem komponent za namizne računalnike ni potrebno bati, saj je v bližnji prihodnosti nerealno pričakovati razmerje 70:30 za prenosnike in bo po njihovih napovedih prodaja ostala veliko bolj v ravnotežju. Do letošnjega maja se je delež prodaje prenosnikov najbolj približal deležu namiznikov lanskega avgusta, ko je bila prodaja prenosnikov le še za 0,4 odstotne točke nižja od prodaje namiznih sistemov.

Lansko zbliževanje prodaje naj bi bilo predvsem posledica intenzivne oglaševalske kampanje podjetja Toshiba. Na letošnje trende gibanja trga osebnih računalnikov v ZDA pa naj bi vplivalo kar nekaj dejavnikov. Velik delež sta s prodajo nizkocenovnih...

0 komentarjev

Nizozemci bodo sprejeli zakon o obdavčenju prenosnih predvajalnikov

Slashdot - Nizozemska je po navajanju The Register-ja na dobri poti, da sprejme zakon o dodatni obdavčitvi prenosnih predvajalnikov glasbe. Tako se bo v primeru, da bo zakon sprejet, vsak predvajalnik podražil za 3,28 evra na "ukraden" GB. Ta denar pa bo šel v žep lastnikov avtorskih pravic kot nadomestilo za ukradene pravice. Najboljši ipod bo tako dražji za 180 evrov.

Podobno kot ta davek je tudi nadomestilo, ki ga naj bi ga plačevali v Sloveniji ob nakupu praznih medijev, ki se lahko uporabijo za shranjevanje avtorskih del. V Nemčiji utegne zaradi njega cena trdega diska kmalu narasti preko vseh mej, saj je nadomestilo vezano na kapaciteto nosilca in ne na kos ali ceno izdelka.

Tako glasbena industrija kuje izgube. Najprej kupimo prenosni predvajalnik, za katerega plačamo (bomo?) davek, potem rabimo kak nosilec za rezervno kopijo, za katerega spet plačamo davek, za tem po možnosti kupimo še glasbo prek spleta, kjer z nekaj smole pride do napake na strežniku in je treba transakcijo...

88 komentarjev

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce

Slo-Tech - Slovenski Urad za intelektualno lastnino se nam je spet odločil 'polepšati' puste počitniške dni. Pripravili so namreč predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

Uredba določa plačevanje nadomestil zaradi dovoljenega reproduciranja po 50. členu Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. ZASP namreč za namene privatne ali druge lastne uporabe dovoljuje izdelavo omejenega števila kopij avtorsko zaščitenih vsebin.

Tako bomo ob vsakem nakupu kasetofona, oziroma druge naprave za tonsko snemanje plačali dodatnih 600 SIT, naprava za video snemanje pa bo obremenjena z 900 SIT dodatnega 'davka'.
To velja za analogne naprave, pri digitalnih pa bodo cene seveda višje. Nakup CD, DVD ali MP3 zapisovalnika, ki je namenjen izključno reproduciranju avdio ali video vsebin vas bo po novem olajšal za 2000 SIT. Če pa si boste omislili računalniški CD ali DVD zapisovalnik, ki lahko zapisuje tudi podatke, pa bo vaša denarnica tanjša le za 900 SIT. Enak znesek boste...

118 komentarjev