»

Hekerji Citigroupu ukradli 2,7 milijona dolarjev, celotna škoda okrog sto milijonov dolarjev

ComputerWorld - Znana je višina škode, ki jo je povzročil majski napad na banko Citigroup, o katerem je bila javnost obveščena ta mesec. Čeprav napadalcem ni bilo potrebno pokazati praktično nobenega znanja, saj so izkoristili trivialno luknjo v upravljanju sej, so po grobih ocenah povzročili skoraj sto milijonov dolarjev škode.

Napadalci ob tem sploh niso pridobili najbolj...

15 komentarjev

Dell investira več sto milijonov dolarjev v nov tržni slogan

BuisnessWeek Online - Dell je ugotovil, da za vrnitev na pota stare slave, ko je bil standard za najbolj dostopne in najbolj običajne računalnike prav Dell, potrebuje tako pravšnjo strojno opremo kot tudi trženje. Za dosego slednjega cilja bodo začeli več sto milijonov vredno reklamno kampanjo, s katero bodo skušali ljudem približati nov slogan. Ta se bo glasil You Can Tell It's Dell (Prepoznate lahko, da je Dell), z njim pa bodo kupcem poskušali v podzavest vtisniti, da se Dellovi računalniki razlikujejo od konkurenčnih, torej da niso vse gigaherci in gigabajti. Akcija se začne 6. novembra, ni pa še znano, ali bo omejena le na ZDA ali bo zastavljena tudi širše.

Dell je trenutno tretji največji proizvajalec...

30 komentarjev

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev

Pravnica izsiljevala P2P uporabnike

TorrentFreak - Švicarsko podjetje Logistep, ki v boju proti piratstvu zastopa velika podjetja, ima na svoji grbi tako ali tako umazano zgodovino nelegalnega poslovanja in vohunjenja za P2P uporabniki, zdaj pa se sooča s skoraj nepredstavljivim precedensom.



Njihova francoska odvetnica Elizabeth Martin je namreč s strani Pariškega pravnega sveta dobila polletno prepoved opravljanja poklica, ker je od stotisočev uporabnikov P2P omrežij v grozilnih pismih zahtevala po 400 evrov plačila na zasebni račun.

Logistep je številne uporabnike...

21 komentarjev

Italijani v zapor zaradi deljenja datotek

The Register - The Register poroča, da so včeraj v italijanskem parlament izglasovali strožje kazni za državljane, ki jih uloviju pri nedovoljenem prenašanju avtorsko zaščitenih datotek. Kazni so tako med €154 in €1032 k čemur je treba dodati še zaporno kazen od 6 do 36 mesecev. S tem dejanjem so uspeli internetno presnevamanje zaščitenih datotek (predvsem filmov in glasbe) dvigniti na nivo, ki je bil do sedaj rezerviran za bolj resne prodajalce piratskih CD-jev.

Opozicija se je že pritožila nad zakonom in dosegla od senata obljubo, da bodo ponovno razmislili o primernosti tako strogih kazni.

Glede na to, da smo sedaj v Evropi in da se tako radi zgledujemo po drugih članicah - si kdo upa napovedati kdaj bo podoben zakon stopil v veljavo pri nas?

20 komentarjev

Kvantna kriptografija in EU

ITworld.com - V večini liberalnih dežel obstajajo zakoni, ki prepovedujejo prisluškovanje ljudem brez sodnega naloga. Zaradi tega imajo obveščevalne službe mnogo težav, ko želijo vohuniti za svojimi državljani. Zato so se določene zaveznice povezale skupaj in tako sedaj vohunijo za državljani drugih držav in potem te podatke prodajajo vohunskim službam domačih držav. Sistem se imenuje Echelon in o njemu ni veliko znano saj poteka pod vodstvom skrivnih služb. Vseeno se sklepa, da trenutno prisluškujejo večini komunikacij in vse te podatke procesirajo v skrivnih centrih.

Marsikdo bi dejal, da je to samo še ena teorija zarote, vendar so znani primeri, ko so določene službe priznale, da so s pomočjo tega sistema ujele koga oziroma prestregli pomembne informacije. Stopnja prisluškovanja je v tem trenutku tako visoka, da je Evropska Unija izdala poročilo v katerem, med drugim, priporočajo svojim državljanom, da kriptirajo svoje povezave za varovanje zasebnosti.

To je bilo tri leta nazaj. Sedaj...

6 komentarjev

Operacija Fastlink - na lovu za pirati

Slo-Tech - Nedvomno je na Slo-Techu kar nekaj uporabnikov, ki uporabljajo takšno ali drugčano ilegalno programsko opremo. Pred deset in več leti je bilo takšno početje (kopiranje in presnemavanje, takrat še kaset) družbeno in zakonsko sprejemljivo, vendar pa se je z osamosvojitvijo Slovenije in prihajajočim vstopom v EU, tudi državna politika do avtorske lastnine spremenila. Kljub temu, da v Sloveniji zaenkrat možje v modrem izvajajo precej omejene akcije, pa se med organi pregona vedno bolj širi globalno sodelovanje, pri katerem z eno operacijo poskušajo uničiti velike piratske organizacije.

In ena takšnih operacij, do sedaj največja, je operacija Fastlink, v kateri je ameriški DoJ (Department of Justice) v sodelovanju z desetimi državami iz celega sveta razbil, oziroma vsaj poskusil razbiti, več t.i. "warez" skupin. V operaciji Fastlink so se Belgija, ZDA, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Izrael, Nizozemska, Singapur, Švedska, Velika Britanija osredotočile predvsem na "višje"...

56 komentarjev

Ko kupujete pri piratu, naj vas ne skrbi BSA ...

InternetNews -

... vaši osebni podatki so namreč pomembnejši. Sodeč po zanimivem članku na internetnews.com je znan spammer ter prodajalec nelegalne programske opreme za varnost na svoji strani poskrbel celo do te mere, da so se podakti o naročilih shranjevali v nezaščitenih besedilnih datotekah, s čimer so bili na/za vpogled na voljo praktično vsem.

Tovrstno piratstvo stranke lovi predvsem z žgečkljivimi ponudbami, ki pa neposredno ne dajejo vtisa pouličnega kriminala, torej ne prodajajo programja po ceni 5 dolarjev za zgoščenčka, temveč raje kar po manj sumljivih cenah, ki največkrat ustrezajo 50 % priporočene cene ter to opravičujejo z akcijami oz. posebnimi ponudbami. Najpogostejši indic, da gre za rožice ("rožica": Slo-Tech forumski izraz za nelegalno opremo oz. karkoli, kar je prepovedano s pravili, med kolegi znano kot warez) je pripis, da izdelki nimajo škatle ter se navodila nahajajo na CD-ju. Klik!

Abecedni seznam v družbi nezaželenih tvorb: ... bsa, bse ... ...

2 komentarja

MSNTV na programu, policija na vratih

Vnunet - V Ameriki imajo gospodinjstva, ki si lastijo Microsoftovo "interaktivno TV škatlo" ter policija, rahle težavice. Na prostosti je sicer dokaj star ter znan virus, ki se poigrava z modemom. Prenaša se kot email priponka, ki ob zagonu restarta računalo, nato pa preko modema kliče 911 (ne, ne Porscheja). Policija seveda ob prejetju klica, ko na strani klicočega ni odgovora, seveda na mesto dejanja pošlje patruljo [>:D]. Klik! Mami, mami, hitro poskrij warez! Kako so nas dobil?

0 komentarjev

All your hosts are...

Vnunet - Še ena bednabedna zlo-raba znane izjave, torej. SQLsnake virus je danes eden bolj aktivnih, po napovedih hekerjev pa naj bi bil skupaj z ostalimi "nimdami" le preskušanje zmožnosti. Kaj bi se zgodilo, če bi se pojavil virus, ki bi v roku nekaj ur okužil milijon ali deset strežnikov? Klik!

0 komentarjev

Temne strani interneta

The Register - Pregovor pravi, da ima vsaka medalja dve strani. To se nanaša tudi na internet, ki kljub vsej neverjetnosti in uporabnosti, vsebuje tudi nekaj precej nemarnih stvari. Tukaj ne mislim na kup warez in "crack" strani, ampak na to, da internet iz leta v leto postaja zavetišče raznim zdolgočasenim hekerjem in gojišče virusov, črvov, trojanskih konjev ter podobne zalege. Če bi bil internet samo zavetišče raznim "izobčenim" programom in hekerjem, bi bilo vse lepo in prav. Vendar vsi vemo, da nam vsi prej našteti hočejo vse prej kot dobro. Ravno zaradi bojazni uporabnikov, da bi njihove računalnike obsedla "zalega" iz interneta, so v času virusne revolucije na internetu začela ustanavljati podjetja, ki so se ukvarjala ravno s to problematiko. Vendar tudi na področju zaščite ne gre brez zmede. Vsak človek se vpraša, kaj je sploh zanj potrebno, da se ustrezno zavaruje (če niste dojeli bistva; navaden uporabnik ne potrebuje nekih dragih firewallow). Odgovor boste našli na CERT-u, kjer so se...

1 komentar

OfficeXP že skrekan

The inquirer - Hehe, medtem ko se Microsoft trudi z raznimi aktivizacijskimi metodami za svoj softver, se mu warez scene le smeje v brk. Dokaz za to je tudi to poročilo s The Inquirerja, po katerem sodeč je nedavno izdani OfiiceXP že skrekan in v obtoku po internetu. Če je zadeva resnična ali ne, presodite sami, toda jaz bi kar rekel, da je (*prikrit pogled na sveže spečen OfficeXP CD*) .

20 komentarjev