» »

Kvantna kriptografija in EU

Kvantna kriptografija in EU

ITworld.com - V večini liberalnih dežel obstajajo zakoni, ki prepovedujejo prisluškovanje ljudem brez sodnega naloga. Zaradi tega imajo obveščevalne službe mnogo težav, ko želijo vohuniti za svojimi državljani. Zato so se določene zaveznice povezale skupaj in tako sedaj vohunijo za državljani drugih držav in potem te podatke prodajajo vohunskim službam domačih držav. Sistem se imenuje Echelon in o njemu ni veliko znano saj poteka pod vodstvom skrivnih služb. Vseeno se sklepa, da trenutno prisluškujejo večini komunikacij in vse te podatke procesirajo v skrivnih centrih.

Marsikdo bi dejal, da je to samo še ena teorija zarote, vendar so znani primeri, ko so določene službe priznale, da so s pomočjo tega sistema ujele koga oziroma prestregli pomembne informacije. Stopnja prisluškovanja je v tem trenutku tako visoka, da je Evropska Unija izdala poročilo v katerem, med drugim, priporočajo svojim državljanom, da kriptirajo svoje povezave za varovanje zasebnosti.

To je bilo tri leta nazaj. Sedaj ITWorld poroča, da namerava Evropska Unija v naslednjih štirih letih vložiti 11 milijonov evrov v razvoj kvantne kriptografije do te mere, da bo cenovno dosegljiva večini podjetij, ki želijo zavarovati svoje komunikacije. Ena od pomembnih prednosti kvantne kriptografije je, da ji je nemogoče prisluškovati ne da bi pri tem spremenili polarizacijo fotonov ter se s tem izdali. Pri reševanju trenutnih težav s tehnologijo bodo pomagala podjetja in raziskovalne ustanove iz večine evropskih držav.

Zanimivo je, da v projektu sodeluje tudi Velika Britanija, za katero je znano, da je ena od ustanovnih članic projekta Echelon.

6 komentarjev

NoUse4AName ::

UK je vedno bila bol mali bratec US, kot pa del EU.
Ena od pomembnih prednosti kvantne kriptografije je, da ji je veliko težje prisluškovati ne da bi pri tem spremenili polarizacijo fotonov ter se s tem izdali

Veliko tezje? Kdaj je to preslo iz nemogoce v tesko?

OwcA ::

Dokler ima Heisenberg kaj za pripomniti bo ostalo nemogoče.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

||_^_|| ::

Hja...dvorezen meč tale kvantna kriptografija..če si jo bojo loh prvošla podjetja, si jo bojo tut teroristi lahko.

NoUse4AName ::

kot da zdaj ne morejo teroristi uporabiti dovolj velike kljuce, da so pogovori privatni.

poweroff ::

O ECHELON-u je znano kar precej: http://www.fas.org/irp/program/process/europarl_draft.pdf. Malo manj je znano o UKUSA Agreement-u, pa vendar dovolj, da vemo kakšne pravne finte so ubrale tajne službe...

Spc ::

Echelon je že star ..
V DeusEx-u je bil prvič predstavljen. 8-O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Z&T povezave

Oddelek: Znanost in tehnologija
839884 (33591) snow
»

Trusted computing, film (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11915200 (10546) para!
»

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6713597 (8583) aljazh
»

Kvantna fizika

Oddelek: Znanost in tehnologija
214917 (4239) Thomas
»

Kvantna kriptografija in EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
62397 (2397) NoUse4AName

Več podobnih tem