» »

Cenzura: moralna vprašanja

Cenzura: moralna vprašanja

Australian IT - Naj to novico zopet začnem z "Ehh:". Tokrat mi snov dajejo avstralski senzorji, ki menijo da igre, v katerih igralec sam izbira odločitve o določenih dejanjih (na tapeti je igra Getaway za PS2, v kateri oče išče ugrabljenega sina), ne smejo ponujati oz. omogočati dejanj, ki bi bila kakorkoli v nasprotju z moralo. Klik!

Naj se me brcne, ampak v šoli so me na-učili, da gre pri morali za nepisana pravila v določeni družbi -- torej je čisto subjektivna, odvisna od posameznika(/ov). Je torej moralno, da nam vsiljujejo moralno obnašanje? Kot nestrpnost strpnih do nestrpnih.

14 komentarjev

NoUse4AName ::

ja se avstralci majo polno takih cist norih zakonov

Ikarus ::

Ziggga (sem naštepal dovolj g-jev?), tole o nestrpnosti do nestrpnih boš moral pa še malce premisliti. Si dal kar pravšnji primer za "vsiljevanje morale" in se zapletel v obeh primerih hkrati :-).

Ziga Dolhar ::

Ikarus: naštepal si jih dovolj, sedaj pa še poskusi izgovort :D

Ja, glede morale in strpnosti: zato pa sem podal zgolj vprašanje, odgovoril si pa nisem. Ker vedno, kadar se ujamem v globja vprašanja, si ne moreš odgovort, ne da bi se:

a) prav mastno zlagal, ker ni v skladu s predhodno povedanim
b) zanikaš ter spodbiješ svoje lastno vprašanje (... laž ...).

Zato ob takih stvareh vedno praivim.... Idiotism Per Sempre. :]

Ikarus ::

Ziggga (izgovoriti pa ne bo šlo :-( ) - ne veš, o čem govoriš. Tu ni nobenega relativizma. Moralni relativizem in strpnost do raznih nasilnežev sta začetek konca ali vsaj totalnega razsula. Seveda pa pri tej igri verjetno ne gre za to in je vse skupaj brezveze, čeprav včasih res pretiravajo - mladci, ki jih igrajo, pa preveč resno vzamejo. Nekaj je na tem.

Fury ::

Ce se ze grejo cenzuro ni mogl postavt neko mejo starostno.. npr. 10 (oz. max 14.. no ja :)) let se mi zdi smiselno ker takrat tut jest ne bi svojim frocom kazu klanja ipd. ko bi mogli pac it s starsi v stacuno po spil pa bi oni podpisal da se strinjajo pa je :)

poweroff ::

No, ko smo že pri moralnem relativizmu... nekateri pač mislijo da je nemoralno jesti krave, drugi jih jedo brez problemov. Seveda govorim o Indijcih in zahodnjakih.

Nekateri tudi mislijo da je nemoralno upirati se zakoniti oblasti - hkrati pa nimajo moralnih zadržkov pri bombandiraju civilistov.

Tako da ne bi sedaj o kakšnem silnem moralnem relativizmu in kao propadu vrednot ki iz tega sledijo...

Krofojed ::

Kajpada je moralnost relativna stvar. Poleg tega pa o moralnosti nima smisla govoriti, ce drugacen sploh ne mores biti (kot skusajo ti tepci doseci v igrah).

TheJack ::

Samo ena stvar je še hujša od moralnega relativizma: moralni absolutizem.
Svojo moralo razglasim za edino pravilno in zveličano, ter jo vsiljujem vsem ostalim. Krščanska cerkev in današnje obnašanje nekaterih zahodnih držav je lep primer.

Pri tem pa je najbolj zanimivo to, da na piedestalu t.i. zahodne morale stoji spoštovanje drugačnosti in drugačnega mišljenja ter prepričanja.
In ravno tu se skriva absurdni nesmisel početja nekaterih zahodnih oblastnikov dandanes: našo civilizacijo in našo moralo bi radi branili z metodami, ki so popolnoma nasprotne srčiki naših vrednot in morale.

Z nasiljem, ne-pravom in nedemokratičnimi metodami bi radi branili civilizacijo, moralo in kulturo, katere bistvo je v spoštovanju mirnega dialoga, pluralnosti mnenj, svobodnega mišljenja, pravne države in demokracije.

Ne bo šlo. Nekje vmes se bo (morda se je že) namreč taka civilizacija in njene navišje vrednote spremenila v svoje nasprotje.

cahahopie ::

To je absurd. Moralno ali ne moralno. Če bi enačili igro s filmom bi takšno cenzuro pričakovali (recimo, da se oče nebi odločil iskat sina). Toda... tukaj je to postavil kot pač alternativo. A bistvu v filmu je, da nam pripoveduje. Torej je film le neka zgodba in govori o dejanju ...ko pa v igri storimo to dejanje in tudi sami pripovedujemo in izoblikujemo zgodbo. Kar ne zadeva iger z linearno zgodbo (pucačice in arkade). S tem smo smatrali, da vsak moralen človek bo šel iskat sina. Seveda je mogoče npr. iskanje težavno in če obstaja neka alternativna lažja pot s tem, da ne greš iskat... potem gre tukaj res za vsiljevanje nemoralnega. Kar nasploh kaže slabo plat igre. Če bi obstajala neko ravnotežje med tema dvema alternativama...potem pa bi lahko rekli, da se bo za prvo odloču vsak moralen in je tukaj sedaj na vrsti vest. Kar pa ne bi smela bit pod vplivom formalnega nadzora. Ker pa je pod neformalnim tudi nemogoče.... to sploh ni drugač mogoče kot formalno z enim bednim zakonom. Naj pa za take igre napišejo 18+ ... takrat naj bi bili ljudje moralno osveščeni. Kdo pa pravi, da pa je pornografija moralna?

Ikarus ::

Ne govorimo o isti morali, oziroma nekateri ne vedo, kaj izraz pomeni, zato si pomagajo z relativizacijo, ker jih je strah vsiljevanja. Relativiziranje morale ali strpnost do nestrpnih pomeni recimo, da skupina postavnih mladcev mirno opazuje v tivolskem parku, kako dva mulca ropata in pretepata starko. Ali pa, da cela vas "strpno" opazuje, kako zapiti oče leta zlorablja svojo hčerko. To pomeni relativizacija morale - ne pa versko-politični-politično korektni-lokalni vzorci obnašanja, ki so lahko takšni ali drugačni. Ne zrcalit svojih predsodkov v druge in jih potem jemati za dejstva. Strpnost do nestrpnih je oslarija - samo to sem hotel reči.

Ziga Dolhar ::

Ikarus: zakaj pa bi označili ropanje starke za nemoralno? Ker smo se MI tako zmislili? Torej je stvar popolnoma subjektivna? Enako za posilstvo... nemoralno zato, ker je nekdo tako rekel, da je? V čem je potem morala otrok, da bi rešili zlobno starko pred pridnim roparjem, ki opravlja svoje moralno delo?

Ne vem, ampak ko je prisoten človek, v nobenem pogoju ne bi govoril o absolutizmi ali objektivnosti.

(p.s.: pa da ne bi kdo mislil da spodbujam posilstva... prosim lepo...)

TheJack ::

Ufff, kako se stvari obračajo....

Ropanje starke, praviš? Posiljevanje mladoletne hčerke? Prav imaš, nemoralno je nič narediti. Ali ta grozna dejanja celo opravičevati....

Kaj pa poboj več kot 100.000 ljudi, Ikarus? Je opravičljiv?

Izgleda, da ja. Kar nekaj časa nazaj, Ikarus, si me obtožil, da sem neotesanec (in še kaj hujšega), ker sem čustveno reagiral, ko so nekateri opravičevali in relativizirali (!) poboj več kot sto tisoč ljudi. Tudi ti si bil med njimi, Ikarus.

Ker cilj opravičuje sredstva, ne? Ker je dovoljeno vse, samo cilj mora biti dovolj svetal in zveličan.
Ampak bog ne daj, da bi kdo oropal kakšno starko...





Poznamo tudi nekaj, čemur se reče dvojna morala.

Ikarus ::

Jack, ne se spravljati name, ker je popolnoma brezveze. To nikogar ne zanima, ne mene ne drugih. Zigggi je skoval zanimivo besedno zvezo s popolnoma napačnim zaključkom. To je vse. Za računalniške igre pa tudi vsi vemo, da gredo včasih čez mejo okusnega in jih ne bi dali igrati vsakemu 10 letnemu mulcu. Zato je brezglavo pričakati na nož vsako pobudo, da se to nekako uredi. Sploh, ker ta industrija že presega filmsko in so konzumenti večinoma otroci. Porničev se tudi ne vrti na odprtih kanalih ob 8ih zvečer...

Ziga Dolhar ::

Pa se mi je zdelo, da zaključka sploh nisem naredil? :]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj bi bil pravičen? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8513416 (10057) Yohan del Sud
»

Moralno vprašanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11012188 (10423) BlueRunner
»

Idealna morala (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
754201 (2987) Barakuda1
»

Cenzura: moralna vprašanja

Oddelek: Novice / Igre
142700 (2700) Krofojed
»

BSA imamo radi

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
342747 (2747) element

Več podobnih tem