»

Možganski skenerji lahko predvidevajo človeška dejanja

Prikaz predvidevanja

vir: Slashdot
Slashdot - Nemški raziskovalci iz Max Planck inštituta so pod nekoliko drugačno luč postavili eno izmed osrednjih idej človeštva - da so dejanja, ki se jih odločimo narediti, popolnoma naša in nepredvidljiva. Z možganskimi skenerji jim je namreč uspelo predvideti določene preproste odločitve tudi do sedem sekund preden so testni subjekti dejansko storili določeno dejanje.

Seveda bolj zapletene odločitve, ki vključujejo veliko zavestnega mišljenja, (še?) ne morejo biti predvidene, vendar pa so z MRI slikami in analizo proženja različnih delov možganov tekom možganskega procesa, ki vodi do samega dejanja, uspeli precej natančno napovedati, s katero roko bodo testiranci pritisnili na gumb. Vseeno pa popolne...

187 komentarjev

Trinajstletnik izključen iz šole

Slo-Tech -

Nek oče je želel biti dober oče, zato je svojega sina poučil o splošnih računalniških osnovah. Med drugim pa mu je tudi pokazal, kako lahko z DOS ukazom pošiljaš sporočila prek mreže.

Sine pa je navdušen nad odkritjem to zadevo pokazal svojim prijateljem v šoli. Ob tem je približno 80 računalnikov prejelo sporočilo "Hey!", med drugim tudi ravnateljevo, ki pa je sporočilo preprosto ignoriral.

Toda šolska administratorica in učiteljica je zadevo vzela resno in storilca vprašala, če je to res on naredil in ga povprasala kako, potem pa ukrepala naprej. Zadevo je prignala tako daleč, da je bil sine za tri dni izključen iz šole.

Ob vsem tem se avtor prispevka sprašuje, kaj je otrok sploh storil napak. Ni poslal sporočila z "grdimi besedami", ni uporabljal kake ZlobneKode™, samo pognal je vgrajen DOS ukaz. Med drugim pa je možno t.i. "Messenger service", ki skrbi za pošiljanje in prejemanje takih sporočil, tudi izklopiti. Klik!

Kaj pa vi, že znate pošiljati sporočila prek omrežja?

69 komentarjev

Barbie v zaporih?

News.com - "Nasilne računalniške igre" so zelo problematična stvar, saj nas namreč privajajo k sproščanju nasilja, vsled česar se dogajajo pokoli na šolah, v podjetjih, na Slo-Tech Piran Eventu in podobno.

Še bolj kot pri otrocih pa je to problematično pri zapornikih. V avstralskih zaporih so zatorej prepovedali vse naslove; vsakega posebej bo posebna komisija ocenila ter ali odobrila ali zavrnila. Na koncu bojo igrali Barbie Pet Shop... Klik!

8 komentarjev

Cenzura: moralna vprašanja

Australian IT - Naj to novico zopet začnem z "Ehh:". Tokrat mi snov dajejo avstralski senzorji, ki menijo da igre, v katerih igralec sam izbira odločitve o določenih dejanjih (na tapeti je igra Getaway za PS2, v kateri oče išče ugrabljenega sina), ne smejo ponujati oz. omogočati dejanj, ki bi bila kakorkoli v nasprotju z moralo. Klik!

Naj se me brcne, ampak v šoli so me na-učili, da gre pri morali za nepisana pravila v določeni družbi -- torej je čisto subjektivna, odvisna od posameznika(/ov). Je torej moralno, da nam vsiljujejo moralno obnašanje? Kot nestrpnost strpnih do nestrpnih.

14 komentarjev

LukenjXP

The Register - Na tapeti je tokrat Outlook v navezi z Wordom kot urejevalnikom e-poštnih sporočl oz. "memotov". Urejevalnik je -- v nasprotju z vdelanim Outlookovim urejevalnikom -- klican v nezaščitenem načinu ter ne loči med stvarjenjem novega ter spreminjanjem prejetega elementa, ob čimer pa rad zažene ZlobnoKodo™. Microsoft se je pak odzval v svojem stilu: Klik!

0 komentarjev