»

Francija prepoveduje anglicizme v e-športu

Slo-Tech - Francosko ministrstvo za kulturo je včeraj sporočilo, da bodo prepovedali uporabo angleškega žargona v računalniških in internetnih igrah. Besede, kot so pro-gamer, streamer ali esports, imajo francoske ustreznice, ki so v nekaterih primerih elegantne, v drugih pa manj. Prvi je joueur professionnel, drugi pa na primer joueur-animateur en direct. Cloud gaming, torej igranje v oblaku, bo dobesedno eu video en nuage. Ministrstvo pojasnjuje, da bi uporaba angleških terminov lahko predstavljala ovire za laike, a v resnici gre za nadaljevanje dolgoletnih prizadevanj, da bi zajezili vdor anglicizmov v jezik. Navsezadnje so Francozi že pred dvajsetimi leti neuspešno poizkušali prevesti email, torej elektronsko pošto, v courriel.

Za uporabo jezika seveda ne moremo biti kaznovani, zato spremembe ne bodo veljale za prebivalstvo. Ministrstvo jih lahko predpiše le za svoje zaposlene pri uradni komunikaciji in zanje bodo veljale. Francoska akademija se sicer že zelo dolgo trudi za prevajanje...

42 komentarjev

Optimistične napovedi za drugo reinkarnacijo Xboxa

Slo-Tech - Kot smo omenili že v včerajšnji novici, je Microsoft pri pripravi svoje druge konzole bolj pazljiv. Predvsem imamo v mislih izid naprave, ki je bil največji vzrok za neuspeh prvega Xboxa. Nov izdelek s kodnim imenom Xenon pričakujemo na policah trgovin že sredi tega mesca, ko bo stekla tudi ekskluzivna polurna predstavitev na programu MTV. Vodilni pri Microsoftu so prepričani v kakovost konzole in napovedujejo oster boj s Sonyjem ter celo prevzem vodstva na trgu. Xbox 360 ne bo le igričarski stroj, ampak tudi multimedijsko središče, zatrjujejo avtorji. Drobovje naprave bo zato še bolj podobno klasičnim osebnim računalnikom, pa tudi programska oprema naprave naj bi bila blizu Media Center različici Oken. Opozorilo: Zgornja slika je le ena od verjetnejših oblik novega Xboxa, ki krožijo po internetu. S strani Microsofta ni zaenkrat še nič...

29 komentarjev

Nič več anonimk z laserji

Yahoo News -
"Zanimivo je," je pripomnil Holmes, "da ima pisalni stroj toliko osebnosti kot človeška pisava. Čeprav so dokaj novi, dva med njimi nista enaka. Nekatere črke so bolj obrabljene, nekatere dobro prijemljejo le na eni strani. [...]"
Če ste mislili, da so moderni laserski tiskalniki to tegobo pošiljateljev anonimk odpravili, se motite. Na Yahooju poročajo, da so odkrili, da večina barvnih laserjev vsem izpisom doda prostemu očesu neviden zapis serijske številke tiskalnika. Peter Crean iz Xeroxa potrjuje, da njihovi tiskalniki, fotokopirni stroji in večfunkcijske naprave dodajo serijsko številko tiskalnika, sestavljeno iz rumenih pik, na vsako izpisano stran. Milimetrske pikice se pojavi skoraj v vsaki vrstici, skrite med natiskanimi besedami, tako da pokrijejo manj kot tisočinko strani. Zaradi kombinacije svetlo rumene in bele barve ter majhnosti so prostemu očesu nevidne, pojavijo pa se, če list osvetlimo s svetlobo modrih LED-diod in si ga ogledamo pod povečevalno lupo.

Pojavljajo...

15 komentarjev

Kitajska bo cenzurirala SMS sporočila v realnem času

Yahoo News - Kitajski Veliki Brat se je odločil prestaviti v višjo prestavo.
Yahoo namreč poroča, da so se na Kitajskem odločili cenzurirati SMS sporočila v realnem času.

Kitajska tehnologija namreč omogoča prestrezanje vseh SMS sporočil, le-ta pa so nato pregledana s posebnimi algoritmi, ki izločijo vsa goljufiva, obscena in pornografska sporočila, ter seveda tudi tista, ki so povezana z "političnimi govoricami" in "reakcionarnimi opazkami". O sporočilu je seveda nemudoma obveščena najbližja policijska postaja, podobno avtomatizirano in predvsem hitro pa bo verjetno tudi kaznovanje.

Kitajci torej ponovno dokazujejo, da tehnologija Velikega Brata v praksi že deluje, vprašanje, ki se mi ob tem zastavlja pa je, katero zahodno podjetje jim je prodalo oziroma pomagalo razviti to tehnologijo?

Sedaj pa namesto "politične govorice" in "reakcionarne opazke" vstavite "terorizem" in "napad na demokratične vrednote", namesto "Kitajska" pa ime poljubne zahodne države...

23 komentarjev

Irak zahteva .IQ domeno

Yahoo News - Načeloma ob takšnem naslovu novica niti ni potrebna, se pa težko vzdržim komentarja v smislu: "Moje oči so poceni naprodaj. So videle vse. Jih ne rabim več." Irak bi se rad bolj angažiral v spletni skupnosti, zato pa rabi lastno lokalno domensko končnico. Zavzema se za .IQ (iz originala IRAQ - za tiste, ki niste pogruntali), možnosti za uresničitev tega scenarija pa so obetajoče. Slo-Tech je že vložil zahtevek za domeno www.slo-tech.iq, kjer bo gostil svojo iraško podružnico. Povezava.

18 komentarjev

Šef prepovedal e-pošto

CNet - John Caudwell, vodja britanske verige trgovin s telefoni Phones 4U, je v četrtek prepovedal uslužbencem uporabo elektronske pošte za medsebojno komunikacijo. Od sedaj naprej naj vsa komunikacija ponovno začne potekati po telefonu oziroma osebno.

Po njegovih ocenah je približno 2500 zaposlenih vsak dan porabilo približno tri ure za elektronsko korespondenco s kolegi. Odločitev je povezana z ugotovitvijo, da so uslužbenci vedno več časa preživeli za računalnikom, namesto da bi se pogovarjali s sodelavci oziroma strankami. Podjetje ocenjuje, da bodo s to akcijo prihranili milijon funtov mesečno. Rezultati so vidni že po parih dneh, saj naj bi se storilnost občutno povečala.

11 komentarjev

Nič več e-maila v Franciji

Yahoo News -

V jezikovnem smislu, kakopak. Francosko Ministrstvo za kulturo se je namreč odločilo, da takšnega popačenja francoščine, kot ga povzroča angleščina, pač ne bodo dovolili, in da bodo izkoreninili vse angleške besede, ki so v njej še ostale. Prvi korak je očitno prepoved uporabe termina e-mail. Francozi so sedaj obsojeni na uporabo courrier electronique (fr. elektronska pošta) oz. njene krajšave courriel. Odzivi na te ukrepe so mešani, mnogi namreč v besedi e-mail ne vidijo ničesar slabega, saj je postala splošni termin povsod po svetu.

Več o tem.

18 komentarjev

Čemu sploh še Microsoft

X-Bit Labs -

V tokratnem sestavku so na Yahooju malce razmišljali. Tokratno vprašanje se je glasilo, ali obstaja na strežniškem področju sploh še kakšen razlog, zakaj bi uporabljali closed-source operacijske sisteme à la Windows. Po njihovem mnenju je bilo vprašanje pred petimi leti še smiselno, saj je Microsoft takrat res dominiral na vseh področjih, sedaj pa se odprto programje (večinoma Linux) vedno bolj krepi. Tudi brezplačna narava Linuxa ima pri tem pomemben delež, saj je Microsoftov sistem licenciranja predstavljal za marsikatera podjetja velikanske stroške. Gre Microsoftu za nohte? Članek.

Na novico nas je opozoril BigWhale.

32 komentarjev