»

V brazilskem mestu osnovnošolce opremili s čipi

O Globo - Neopravičeno izostajanje od pouka je sestavni del šolanja, proti katerem se starši in šole na vse kriplje borijo. V Braziliji so ta boj prignali še korak dlje, in sicer so učence opremili s čipi. V šolske uniforme so vgradili RFID-čipe, ki avtomatično registrirajo prisotnost pri pouku in obveščajo starše.

Eksperimentalni projekt za zdaj teče v mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia, ki leži približno 500 km jugozahodno od Salvadorja. V 25 osnovnih šolah v mestu so šole po dogovoru s starši v šolske uniforme všile RFID-čipe, ki beležijo prisotnost pri pouku. Če učenec 20 minut po začetku pouka še vedno ni vstopil v šolsko zgradbo, starši prejmejo sporočilo SMS na telefon....

118 komentarjev

Google ukinja izobraževalni program App Inventor

Slashdot - Googlov novi/stari izvršni direktor Larry Page nadaljuje s krčenjem manj pomembnih storitev; po Google Video in Labs mislijo do konca leta zapreti tudi malo manj znani App Inventor (AI), ki je bil zamišljen kot platforma za učence osnovnih in srednjih šol. Omogoča razvoj še kar zmogljivih Android aplikacij kar v spletnem brskalniku in brez posebnega znanja programiranja. Številne šole v ZDA in tudi širše so jo zato vključile v svoj pouk informatike in so zdaj izrazito žalostne, da je ne bo več.

Po načrtih naj bi učenci z njim...

43 komentarjev

Južna Koreja digitalizira vse učbenike

Slo-Tech - Korejsko Ministrstvo za šolstvo, znanost in tehnologijo je napovedalo pričetek izvajanja 2,2 bilijona vonov (1,4 milijarde evrov) vrednega projekta, s katerim želijo do leta 2015 popolnoma digitalizirati vsa učna gradiva v korejskih osnovnih, srednjih in višjih šolah. Digitalizirane verzije učbenikov bodo imele vse vsebine, ki so vsebovane v papirnih verzijah, poleg tega pa še dodatne večpredstavnostne vsebine, odgovore na pogosto zastavljena vprašanja za boljše razumevanje snovi itn.

Vzpostavili bodo centralni strežnik na ministrstvu, na katerem bodo vsa digitalna gradiva. Šole jih bodo nato prenesle v svoja omrežja, učenci pa bodo prek brezžičnih omrežij, ki bodo postavljena v vseh...

32 komentarjev

Ameriška šola preko kamere na šolskih prenosnikih vohunila za svojimi dijaki

Nadzor preko šolskega računalnika

Slo-Tech - 11. novembra 2009 je pomočnik ravnatelja v Harriton High School dijaka Blakea Robbinsa obtožil "neprimernega vedenja doma" in mu pri tem kot dokaz predočil fotografije, ki so jih uslužbenci šole posneli s pomočjo njegovega prenosnika. Užival naj bi namreč droge, Robbins trdi, da je jedel bonbone.

Šola in Pensilvanije, ki je članica združenja šol Lower Merion School District je namreč svojim učencem razdelila prenosnike Mac na katerih je bila nameščena programska oprema za oddaljeni nadzor. Uporaba šolskih računalnikov je bila obvezna, učenci niso smeli uporabljati svojih računalnikov (če so v šoli uporabljali svoje računalnike so jim jih zasegli), šolski računalniki pa so bili za učence zaklenjeni (ni bilo mogoče nameščati ali odstranjevati programske...

53 komentarjev

Spletne strani e-prodajaln nedosegljive v sredo

CNet - Kdor je želel še zadnje božične nakupe opraviti tik pred zdajci, se je znašel v škripcih, če se je mislil zanesti na Amazon ali Wal-Mart. Neznanci so pripravili napad DDOS na njihove spletne strani, ki so bile na hektično sredo (torej zadnji dan, ki še zagotavlja dostavo pred božičem) nekaj časa nedostopne. Napadalci so se usmerili na UltraDNS, ki zagotavlja DNS-storitve za omenjene strani, pri čemer so bili učinki večidel omejeni na ZDA, medtem ko je dostop iz tujine potekal nemoteno. Po približno uri so uspeli napad ukrotiti, tako da kakšne hujše škode kupci niso utrpeli. Zanimivo, tisti čas je bilo najpogosteje iskano geslo na Googlu UltraDNS, saj so lastniki strani na vsak način hoteli ugotoviti, kaj se dogaja.

Grinch?

2 komentarja

Obetajo se nam VoIP mobilniki

IWon Money - Novičarska spletna stran IWON News poroča o predstavitvi najnovejših mobilnih telefonov s podporo brezžičnemu omrežju Wi-Fi, ki so jih javnosti pokazali na letošnji CITA Wireless konferenci.

Tovrstna podpora standardu Wi-Fi, v navezi s tehnologijo UMA (Unlicensed Mobile Access), omogoča dostop do mobilnih storitev tudi tam, kjer je sicer signal GSM omrežja nekoliko slabši. Zanimivo je tudi to, da VoIP mobilniki nemoteno preklapljajo med GSM in Wi-Fi omrežjem.

Samsung je na omenjeni konferenci predstavil svoj Wi-Fi mobilnik t709, medtem ko sta Nokia in Motorola svoje novince (6136 in A910) predstavila že na februarski konferenci v Španiji.

Več o novosti, kot tudi o zaračunavanju, dosegljivosti in načrtih (tudi evropskih) mobilnih operaterjev si preberite na IWON news.

13 komentarjev

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev

Brazilija je za Linux

Slashdot - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je znašel še pred enim problemom. V njegovi državi, kjer ima le 10% od 170 milijonov državljanov računalnik, porabijo vladne agencije za Microsoftovo programsko opremo priblibližno 30 milijonov dolarjev letno. To so ogromne količine denarja za državo, ki se ubada z revščino in kjer se vse preveč ljudi komaj preživlja. Tako nameravajo povečati količino odprtokodnih rešitev in s tem prihraniti denar, ki ga bodo lahko porabili za "hranjenje" ljudi.

Vodilni zagovorniki te poteze poudarjajo, da uporaba odprtokodnih rešitev ne bo obvezna ampak le priporočljiva. Microsoftov predstavnik je že označil to potezo kot: "... oddaljitev od svobode in svobodne izbire ..." ter trdi, da so odprtokodne rešitve dražje od njihovih. 68 kiberkafejev, ki ponujajo internetni dostop tistim, ki si ne morejo privoščiti računalnika, pa se ne strinja s tem in neovirano širi računalniško znanje podprto z odprto kodo, prav tako kakor nekateri njihovi vladni...

11 komentarjev

Režiserji proti MPAA

Slashdot -

Poročali smo že, da je MPAA uveljavila prepoved izdajanja predčasnih "screenerjev" za kritike in ostale hollywoodske vplivneže, saj jih ti potem največkrat prenesejo na računalnik in velikodušno ponudijo celemu svetu.

Včeraj je 142 režiserjev naslovilo pismo na MPAA, v katerem zahtevajo, da MPAA to nesmiselno prepoved prekliče, saj niso prepričani, da sploh obstaja povezava med "screenerji" in piratsko industrijo. MPAA je zahtevo zavrnila. V praksi to pomeni, da si bodo morali vsi člani Akademije Oskar filme, ki se za oskarje potegujejo, nekako ogledati v kinu. Več o tem.

4 komentarji

Microsoft formiral novo skupino za boj proti spamu

Excite News -

Po vložitvi več kot 15 tožb proti domnevnim spamerjem je Microsoft včeraj objavil vest, da so formirali novo skupino raziskovalcev, inženirjev in programerjev za borbo proti spamu. V pismu, ki so ga poslali svojim partnerjem in kupcem (spam? [:D]), je Microsoftov predsednik Bill Gates očrtal strategijo borbe proti spamu.

"Kot vsi ostali, tudi sam vsak dan dobivam veliko spama, ki mi večinoma ponuja pomoč pri rešitvi dolgov ali možnost hitre obogatitve. To je smešno," pravi Gates. Raziskovalci poskušajo razviti pametne filtre, ki se sproti učijo prepoznavanja novih spamerskih taktik in izločanja. Program je za zdaj v beta preizkušanju, komercialno različico pa lahko pričakujemo z novim Outlookom. Microsoft še pravi, da je dvomesečno sodelovanje že obrodilo sadove, saj samo na servisih MSN in Hotmail dnevno blokirajo 2,4 milijarde sporočil. Več o tem.

12 komentarjev

Študent vdrl v šolski strežnik

Excite News -

Na kalifornijski univerzi v Riversideu so v petek aretirali 21-letnega študenta, ki je obtožen nepooblaščenega dostopanja do šolskega računalniškega omrežja, torej poenostavljeno rečeno, obtožen je vdora. Tedaj so namreč tam potekale študijske volitve, Shawn Nematbakhsh pa je z vdorom dodelil na stotine glasov izmišljenemu kanditatu, ki ga je bil sam poprej ustvaril in poimenoval American Ninja.

Če se bodo obtožbe pokazale kot resnične, ga lahko doleti kazen do treh let zapora in 10.000 dolarjev (dva milijona tolarjev) denarne kazni. Študijsko sodišče ga lahko poleg tega še izključi, začasno suspendira, premesti ali zahteva, da zadnje četrtletja šolanja z vsemi izpiti ponovi. Odveč je omeniti, da je (bil) Nematbakhsh tik pred diplomo. Klik!

8 komentarjev

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev