»

Apple tudi brez Franca zaostruje zakonodajo

I need a jailbreak.

vir: Information Week
Information Week - Pričakovano zaostrovanje pravil pri uporabi primarnih distribucijskih kanalov za OS X programje se bo glede na applova obvestila razvijalcem začelo v marcu 2012. Odtlej bo moralo programje, preden bo sprejeto v trgovino programja App Store za osebne računalnike, delovati v t.i. peskovniku (ang. sandbox), ki programju dostop do sistemskih vmesnikov, uporabniških podatkov in drugih oblik komunikacije znotraj računalnika omejuje na vnaprej določen seznam varnostnih pravil (kar na primer programu za spletni klepet preprečuje dostop do zgodovine v brskalniku, medtem ko ga aplikacija za univerzalno...

121 komentarjev

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

CNet - Pentagon je navadno molčečen o uspelih hekerskih napadih na njihove računalniške sisteme, tako da še za tiste, ki vseeno pridejo na dan, izvemo dokaj pozno. To pot je en tovrsten napad orisal William J. Lynn III, namestnik ameriškega obrambnega ministra. Najhujši primer se je zgodil leta 2008 na Bližnjem vzhodu, piše CNet.

Takrat je neimenovani uslužbenec v ameriški vojaški bazi na Bližnjem vzhodu v računalnik vključil USB-ključ, ki je imel nameščeno škodljivo programsko opremo (malware). Program se je potihoma razširil po omrežju in pošiljal vse načrte operacij sovražnikom, preden so ga našli. Za zajezitev uhajanja podatkov je Pentagon organiziral posebno operacijo Buckshot Yankee, ki je predstavljala premik v ameriški strategiji kiberzaščite. Pri tem poudarimo, da se...

18 komentarjev

Zaključil se je Computex 2010

Heise - Včeraj se je na Tajvanu zaključil že 30. računalniški sejem Computex 2010, katerega majcen del smo vam predstavili tudi na naših staneh, dočim obširnejše fotoreportaže in članke najdete na tujem spletu. Moses Yen je včeraj uradno sklenil dogodek, pri čemer natančnih številk še ni dal. Čez palec so število obiskovalec ocenili na 120.000, od katerih naj bi bila približno četrtina tujcev, kar je dober odstotek več kot lani. Ker so bile vstopnice opremljene s čipi RFID, ki so jih brali na vhodu in izhodu vsake hale ter celo na tekočih stopnic v halah, imamo letos na voljo kopico zanimivih statistik. Med drugim so ugotovili, da se je povprečen obiskovalec na sejmišču zadržal dlje kot lani.

Med najbolj zastopanimi deželami na...

0 komentarjev

Začel se je Computex 2010

Slo-Tech - Včeraj se je v Tajpeju začel računalniški sejem Computex, ki vsako leto junija poskrbi, da so oči svetovne javnosti uperjene na Tajvan. Letošnji 30. Computex bo trajal do sobote. Na njem bo razstavljalo 1715 proizvajalcev, kar naj bi bilo 60 odstotkov vseh svetovnih proizvajalcev strojne opreme.

Glavna tema letos so tablični računalniki, bralniki e-knjig in druge prenosne naprave. Na spletu že mrgoli reportaž in fotoreportaž: CNet, engadget, PC Mag. Vsi proizvajalci letos se želijo meriti z Applom in njegovim neverjetno uspešnim iPadom. Asus in MSI sta napovedala tablične računalnike z Windows 7, videli pa smo tudi cel kup naprav z Androidom. Druga vrsta popularnih naprav je vse, kar je trirazsežnega (očala, zasloni,...

6 komentarjev

Bodo Dellovi uporabniki pričeli pogosteje uporabljati Linux?

OSNews - Dell je pred kratkim prestavil nov prenosnik Latitude Z600, ki vsebuje tehnologijo "instant-on". Gre za posebno različico operacijskega sistema OpenSuse, ki teče na ARM procesorju in se je sposoben zelo hitro naložiti. Vsebuje podporo za uporabo omrežja ter programje za brskanje po spletu, neposredno sporočanje ter preverjanje koledarja. S tem uporabnikom ni treba nalagati primarnega operacijskega sistema (npr. Windows) in lahko prenosnik za kakšna kratka in nezahtevna opravila hitro uporabijo. Odveč je seveda pripomniti, da je zaradi majhne porabe električne energije "instant-on" okolje lahko aktivno tudi več dni.

Kot poročajo na OSNews, je Dell je med svojimi uporabniki že izvedel krajšo raziskavo in ugotovil, da nekateri uporabniki uporabljajo "instant-on" okolje tudi do 70% časa uporabe računalnika.

Nova priložnost za Linux?

10 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev

WPC Expo 2002

Overclockers Australia - O sejmu WPC Expo 2002 , ki je pred dvema tednoma potekal na Japonskem, smo na Slo-techu že poročali.

Sedaj pa so se poročila lotili še na Overclockers Australia, s tem, da so ga oblikovali bolj kot predogled dvokanalnih DDR matičnih plošč, in ga opremili z nekaj zanimivimi slikami. Članek je kar lep roadplan pa prihajajoče izdelke, jaz osebno pa sem pogrešal še "test spremljevalnega osebja".[:D] Kakorkoli, če vas zanima, članek najdete tukaj.

Sejem je bil pred 14 dnevi, članek pa danes. Sedaj namesto WPC Expo 2002 v mislih napišite InterInfos..

0 komentarjev

COMDEX je tu

več strani - Mogoče tole novico najavljam malce pozno, vendar bolje pozno, kot nikoli. V glavnem: trenutno se odvija (če se že ni odvil) COMDEX na katerem številni proizvajalci pokažejo svoje izdelke. Če na hitro povzamem, je Nvidia kazala svoj najnovejši NV17M o katerem sem se razpisal v eni izmed prejšnjih novic, AMD je kazal prve primerke 0.13 mikronskega Athlona, ki sicer niso delovali, vendar dajejo vedeti, kako bo procesor izgledal, Coolermaster pa je kazal svoje najnovejše hladilnike. To je samo kratek oris, kaj se je dogajalo na sejmu. Veliko več informacij o vsem skupaj boste našli na straneh, kjer so se lotili pisanja člankov na to temo. Članke najdete na sledečih naslovih:

0 komentarjev

Slečeni (na) Comdex?

CNet - Na letošnjem Comdexu, ki bo trajal od 12. do 16. novembra v Las Vegasu, pričakujejo nekje 150.000 obiskovalcev. Vsled terorističnega napada na ZDA vemokdaj pa bodo na tem sejmu prepovedane nakupovalne vreče, kamere, kovčki ter prenosni računalniki. Ne, nisem se zatipkal, če ne verjamete - Klik!

5 komentarjev

Potres v Tajvanu

CNN - Le nekaj dni po koncu Computexa je Tajvan prizadejal precej močan potres stopnje 6,2. Sodeč po poročilih s CNNa se je potres zgodil okoli 10:35, epicenter pa je bil v morju vzhodno od severno-vzhodne pokrajine Ilan. Potres je trajal 20 sekund, podrobnejših poročil o škodi in žrtvah pa še ni.
Strah pred posledicami za občutljivo industrijo mikročipov pa je povzročil padec delnic tajvanskih podetij. Te so v kratem času po potresu padle za več, kot 2 procenta.

12 komentarjev

Bejbe...

Insane Hardware - Seveda je na Computex mogoče gledati tudi kot na nadvse resen računalniški sejem, na katerem proizvajalci predstavljajo svoje novitete in načrte na prihodnost. Lahko pa ga pogledamo tudi z drugačnega kota, recimo bolj bejbastičnega. Ravno to so naredili fantje in InsaneHardware in nam (potem ko so pobrali oči s tal) svoj pogled na "dogajanje" tudi predstavili v posebnem članku. Kaj naj rečem... Computex je definitivno pravi raj za vse (nas) ljubitelje...

5 komentarjev

Tomovo poročilo s Comdex

Tom's Hardware - Če vam foter ni ravno Bill Gates, potem lahko o obisku Comdex le sanjarite. Ta sejem je res meka za vse hardveraše in marsikdo bi dal tudi kakšen del telesa da bi dobil možnost za obisk ( da, med njimi sem tudi jaz [:D]). Tako pa nam ostane le spremljanje različno zanimivih in popolnih poročil na raznih hardverskih straneh, ki zadnje dni poganjajo kot gobe po dežju. Kakorkoli, eno izmed bolj zanimivih je poročilo na Tom's Hardwaru: zaenkrat pokriva le prvi dan, toda vsebina se bo še izpopolnjevala. Ogled priporočen.

0 komentarjev