»

Rusija zlorablja protipiratske preiskave za cenzuro, Microsoft v odgovor enostransko licenciral vso že nameščeno programje

Baikal Environmental Wave na demonstracijah

The New York Times - V Rusiji oblasti zlorabljajo Microsoft in boj proti domnevnim piratom za obračunavanje s političnimi nasprotniki, poroča The New York Times v obsežni reportaži. Prostore, v katerih domujejo skupine, ki oblastem niso povšeči (denimo Baikal Environmental Wave, ki so protestirali proti Putinovem načrtu za ponovno odprtje tovarne papirja ob Bajkalskem jezeru), premečejo policisti v civilu pod pretvezo, da iščejo nelegalno nameščeno programsko opremo. Ob tem zaplenijo vso računalniško opremo, ki je nikoli ne dobijo nazaj.

Pri tem je pomenljivo, da skupin, ki vlado podpirajo, nikoli ne obiščejo. Prizadete skupine Microsoft obtožujejo, da so sodelovali z oblastmi, ker se v nasprotnem primeru bojijo izgube trga. Omenjeni Baikal Environmental Wave naj bi od Microsofta...

10 komentarjev

The New York Times se zmrduje nad "tweeti"

TechCrunch - Besednih puristov ne najdemo le naših logih, marveč tudi onstran Luže. Angleščina je resda za razliko od slovenščine nereguliran jezik, saj slovarji sledijo zgolj rabi in je ne predpisujejo, a to funkcijo več kot dobro opravljajo druge avtoritativne inštitucije. Ena takšnih, ki si to brez dvoma sme privoščiti, je ameriški nacionalni časnik The New York Times. Odločili so se, da tweet (ščebetati, čivkati) razen v ornitološki tekstih ni sprejemljiva beseda.

Urednik Phil Corbett od lanskega septembra bdi tudi na jezikom v časniku, pred tem pa je bil zadolžen za pisanje internega slogovnega priročnika, ki vodi vse pisce za The New York Times. Corbett trdi, da beseda tweet (glagol za objavljanje kratkih domislic na Twitterju) še ni del standardne angleščine, in da mnogi Američani ne poznajo njenega prenesenega pomena.

V zadnjem mesecu je bila beseda kot glagol, glagolnik ali samostalnik uporabljena osemnajstkrat. V obvestilu zaposlenim je Corbett zapisal, da se v skladu z načeli...

17 komentarjev

The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

The New York Times - Leta 2007 je ugledni ameriški časnik The New York Times končal dveletni eksperiment zaračunavanja dostopa do člankov. V tem času je bilo treba za neomejen dostop do vsebine odšteti 50 dolarjev letno ali 8 dolarjev na mesec, druga možnost pa je bila seveda naročiti papirnato izdajo, ki je prav tako nudila spletni dostop. Septembra 2007 so si izračunali, da oglaševalci bogato plačujejo za oglaševanje na straneh z visokim obiskom, kar lahko dosežejo s popolnim odprtjem arhivov od leta 1987 dalje ter od 1851-1922 in od tedaj je bila njihova vsebina brezplačno dostopna na spletu. Letno jim je naročniški model prinesel okrog 10 milijonov dolarjev.

Časi se spreminjajo, prakse pa zgolj reciklirajo. Včeraj so namreč v The New York Timesu objavili, da bodo ponovno omejili brezplačen spletni dostop. Od leta 2011 naprej bodo uporabniki lahko zastonj prebrali le nekaj člankov mesečno, ostale pa bodo morali plačati. O podrobnostih še niso odločili, tako da cene in število brezplačnih člankov še...

44 komentarjev

Nvidia ne gre v x86

Jen-Hsun Huang

vir: The New York Times
X-Bit Labs - Pisali smo že, da se Nvidia ogreva za arhitekturo x86, kjer naj bi se pripravljala na predstavitev svojih rešitev. Te bi lahko bile razvite povsem od začetka ali pa osnovane na kakšni že obstoječi licenci, denimo VIA Nano CPU. Kot kaže, se to ne bo zgodilo. V intervjuju The New York Times je namreč Jen-Hsun Huang, Nvidiin izvršni direktor, kar neposredno povedal, da to trenutno ni njihova prioriteta. Namesto tega se bodo z AMD-jem in Intelom spopadli z arhitekturo CUDA za poganjanje raznih...

3 komentarji

Štirideset let RFC-jev

The New York Times - Praktično ne bi smelo biti računalnikarja, ki ne bi vsaj slišal, če že ne dobro poznal RFC-jev. Z njimi je internet oz. njegovi predhodniki standardiziran in reguliran (nekateri RFC-ji sicer zgolj opisujejo najboljšo trenutno prakso ali pa so povsem eksperimentalne narave), tako da se lahko med seboj razumemo.

Pred točno štiridesetimi leti je bil določen prvi RFC-1 Host Software (RFC mimogrede pomeni Request for Comment), ki je standardiziral primitivno omrežje, ki je povezovalo štiri računalnike na štirih ameriških univerzah v Los Angelesu, Stanfordu, Santa Barbari in Salt Lake Cityju, poroča The New York Times. Od tedaj zaporedno številčeni RFC-ji urejajo delovanje domala vseh omrežij, trenutno pa smo prilezli že prek številke RFC5000. Vsakokrat, ko se nek standard spremeni, je izdan nov RFC z novo številko, medtem ko se stari označi kot zastarel, nikoli pa se ne spremeni.

7 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Zgodba o človeku, ki je medijem razkril program nezakonitega prisluškovanja v ZDA

Newsweek - Te dni je Newsweek objavil članek o Thomasu Tammu, uslužbencu ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je odkril, da v okviru National Security Agency deluje posebna tajna skupina, katere naloga je bilo nezakonito prisluškovanje ameriškim državljanov v okviru "vojne proti terorizmu".

Gre za tajni projekt s kodnim imenom Stellar wind, v okviru katerega je NSA po ukazu predsednika Georgea Busha kršila Foreign Intelligence Surveillance Act in nezakonito prisluškovala komunikacijam Američanov.

Tamm je zadevo skušal raziskati, saj se mu je zdelo moralno sporno, da kot uslužbenec pravosodnega ministrstva ve za nezakonitosti in ne ukrepa oziroma posredno pri takšnem početju celo sodeluje. Ker pa so ga predpostavljeni skušali utišati, je nato poklical The New York Times in zgodbo razkril novinarjem. Ostalo je zgodovina.

26 komentarjev

Nič več "špricanja" v šoli

Slashdot - New York Times je objavil članek, kjer opisuje nov način uporabe RFID-tehnologije. Gre za tehnologijo, ki je bila razvita kot naslednica črtne kode, le da omogoča identifikacijo izdelka iz oddaljenosti nekaj metrov s pomočjo radijskih valov.

Nek šolski okoliš v Teksasu je uvedel RFID za beleženje prihodov in odhodov študentov. Zabeleženi podatki se samodejno posredujejo tako šolski administraciji kot tudi mestni policiji.

Na Slashdotu so mnenja, da za "špricanje" ni več veliko možnosti ... 1984 prihaja.

33 komentarjev

PSX plošček na PC-ju

EXHardware - PC-jaški ploščki so razred zase, saj vsako leto vidimo ogromno teh napravic, ki pa so razen redkih izjem narejene bolj tako, tako in sorodnikom na konzolah ne sežejo niti do kolen. Ravno zaradi tega žalostnega dejstva je vsak malo bolj zaveden igričar do nedavnega le žalostno pogledoval proti lastnikom konzol. Do nedavnega zato, ker obstajajo dobre duše, ki se spomnijo želj številnih igralcev, ki hrepenijo po kvalitetnih ploščkih. Podjetje Rockfire je namreč predstavilo nekakšen pretvornik, ki ga preko vodila USB priključimo na računalnik in nanj priključimo vse mogoče naprave za nadzor iz PSX-a. Ta stran, kjer so vse skupaj tudi testirali, se je ukvarjala z igranjem PC-jaških iger s...

2 komentarja

Konec Kocke?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Applov Cube računalnik se že nakej časa ni dalo dobiti pri distributerjih. Ljudje so že takoj začeli špekulirati, da je nekaj narobe. In očitno je nekaj tudi bilo in je.
Apple je, neuradno, prenehal s proizvodnjo Cube računalnikov. Razlog je očiten; slaba prodaja. V četrti četrtini lanskega leta (oktober, november, december 2000) je Apple prodal 29000 teh kockastih škatel. Prvo četrtino letošnjega leta (januar, februar, marec 2001) je...

0 komentarjev