»

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

OpenAI iz pogojev uporabe odstranil prepoved uporabe v vojaške namene

Nova verzija

Slo-Tech - OpenAI je ta teden malce spremenil pogoje uporabe, o čemer javnosti niso posebej obveščali. S strani, kjer so opisani pogoji, je izginila prepoved uporabe tehnologije za razvoj orožja, za vojsko in vojskovanje. Teh omejitev od 10. januarja ni več, ostaja pa prepoved uporabe storitve na način, ki bo povzročal škodo uporabniku ali drugim ljudem ter, prepoved izkoriščanja za razvoj ali uporabo orožij. Besedi vojska in vojskovanje pa sta tiho izginili.

Za spremembo ni nobenih zloveščih namenov, mirijo v OpenAI. Tiskovni predstavnik Niko Felix je za The Intercept povedal, da so posodobili pogoje uporabe, da bi bila splošna načela enostavna za uporabo in priklic. Dodaja, da je dikcija Ne škodi drugim splošna in enostavno razumljiva ter relevantna v več kontekstih. Prav tako še vedno izrecno prepovedujejo orožje, je dodal.

Ali beseda "harm", ki se pojavlja v pogojih, preprečuje vsakršno vojaško uporabo, Felix ni izrecno odgovoril. Ponovil je le, da nikomur, niti vojski, ne dovoljujejo...

2 komentarja

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Konkurenca izrablja kaos v OpenAI za posodobitve lastnih izdelkov

Claude

Slo-Tech - Pretekli teden je poleg drame v OpenAI postregel tudi s kopico novosti in posodobitev v širše uporabljanem programju s področja generativne umetne inteligence.

Direndaj v OpenAI, kjer so Sama Altmana najprej vrgli na cesto, nakar se je po bizarni kolobociji zmagoslavno vrnil na najvišji stolček, je industrijo širše spodbudil v lansiranje novih ali prenovljenih lastnih rešitev. Seveda so bile te brez dvoma v pripravi že dlje časa, toda gola količina novosti v preteklem tednu ustvarja vtis, da so inženirji ... malce pohiteli; na strani Microsofta in OpenAI zato, da bi podpornike pomirili, da njihove naložbe niso v nevarnosti, na strani konkurence zato, da bi si nemara odrezali nov košček pogače. OpenAI je še med burlesko odprl glasovno-pogovorne zmogljivosti ChatGPTja za vse uporabnike. Močno dejavni so bili v Googlu, najprej s posodobitvijo Barda. Ta zna v preizkusni različici po novem precej bolje kot ob septembrskem prvem lansiranju funkcije povzemati posnetke z YouTuba. To...

4 komentarji

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta.

V praksi bi torej šlo za prodajo dela delnic, ki jih imajo trenutno v lasti zaposleni in drugi investitorji. Če bi se načrti uresničili, bi OpenAI nenadoma postal eden največjih start-upov na svetu. Spomnimo, da je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, podjetje pa se bliža letnemu prometu ene milijarde dolarjev. OpenAI je za zdaj dobro monetiziral svoje izdelke, saj je osnovna verzija ChatGPT na voljo brezplačno, novejši modeli (GPT-4.0) in dodatne funkcije (denimo sinteza in razumevanje govora) pa so na voljo le naročnikom na plačljive verzije.

Iz OpenAI navedb o novi prodaji delnic za zdaj še ne komentirajo. A dejstvo je, da so razmere za prodajo delnic ugodne. ARM-jeva prva...

0 komentarjev

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Slo-Tech - Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo...

13 komentarjev