»

Google lansiral model Gemini, svojega tekmeca GPTjem

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili nastop multimodalnega velikega generativnega modela Gemini, neposrednega tekmeca GPT-4 in tehnologije, na kateri nameravajo graditi prihodnost svojih storitev.

Vse od lanskoletnega lansiranja ChatGPTja je bilo videti, da je navezi OpenAIja in Microsofta uspelo svojega poglavitnega tekmeca Googla grdo presenetiti. Čeprav so ravno Googlovi laboratoriji zaslužni za pretežni del teoretičnih prebojev v razvoju strojnega učenja, se je velikan zaradi ChatGPTja nenadoma znašel v zaostanku in znotraj vodstva naj bi zavladala panika, ki je botrovala prenekaterim spremembam, od vrnitve Larryja Paga in Sergeya Brina v aktivnejšo svetovalno vlogo pa do združitve oddelkov Brain in DeepMind. Sedaj so v podjetju najavili prvi praktični rezultat reform, multimodalni generativni UI model Gemini. V osnovi gre za naslednika velikega jezikovnega modela PaLM 2, toda Gemini je bil že od začetka načrtovan mnogo bolj širokopotezno. To se najbolj odraža v njegovi multimodalnosti,...

8 komentarjev

Konkurenca izrablja kaos v OpenAI za posodobitve lastnih izdelkov

Claude

Slo-Tech - Pretekli teden je poleg drame v OpenAI postregel tudi s kopico novosti in posodobitev v širše uporabljanem programju s področja generativne umetne inteligence.

Direndaj v OpenAI, kjer so Sama Altmana najprej vrgli na cesto, nakar se je po bizarni kolobociji zmagoslavno vrnil na najvišji stolček, je industrijo širše spodbudil v lansiranje novih ali prenovljenih lastnih rešitev. Seveda so bile te brez dvoma v pripravi že dlje časa, toda gola količina novosti v preteklem tednu ustvarja vtis, da so inženirji ... malce pohiteli; na strani Microsofta in OpenAI zato, da bi podpornike pomirili, da njihove naložbe niso v nevarnosti, na strani konkurence zato, da bi si nemara odrezali nov košček pogače. OpenAI je še med burlesko odprl glasovno-pogovorne zmogljivosti ChatGPTja za vse uporabnike. Močno dejavni so bili v Googlu, najprej s posodobitvijo Barda. Ta zna v preizkusni različici po novem precej bolje kot ob septembrskem prvem lansiranju funkcije povzemati posnetke z YouTuba. To...

4 komentarji

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft - Pri Microsoftu so na konferenci Ignite 23 v Seattlu pokazali svoja prva čipa, v celoti oblikovana znotraj podjetja, ki sta namenjena njihovemu oblaku Azure in ju zaenkrat ne nameravajo tržiti.

S skokovitim razvojem in širjenjem storitev v oblaku so strežniške farme, ki predstavljajo njihovo tehnično hrbtenico, postale ogromni, kompleksni sistemi. Največji ponudniki zato že nekaj časa z namero optimizacij uvajajo vse več lastnih strojnih rešitev, kot so denimo Amazonovi procesorji Graviton. Z eksplozijo generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov se je potreba po specializirani strojni opremi še povečala, saj v Nvidii ne uspejo dobaviti vseh naprav, ki jih za pospeševanje strojnega učenja potrebujejo njihove stranke - OpenAI naj bi zgolj za lansiranje ChatGPTja potreboval 30.000 čipov A100. Zato zeleni pospeševalci strojne pameti na Ebayu dosegajo astronomske zneske, podjetje pa nenehno beleži rast prihodkov. V Redmondu so zato pljunili v roke in oblikovali dva čipa za...

4 komentarji

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so delno popolnili družino strežniških procesorjev EPYC 4 z dvema specializiranima linijama, obenem pa širijo serijo pospeševalnikov strojnega učenja MI300.

Eksplozija generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov je proti nebu pognala tudi zaslužek podjetij, ki zagotavljajo strojno hrbtenico dejavnosti, kot je nedavno pokazala Nvidia z vnovičnimi rekordnimi številkami. Zato je logično, da je bila AMDjeva poletna predstavitev novosti za podatkovne centre v mnogočem osrediščena okoli vprašanja, kako se bo procesorski velikan čim bolj uspešno zajedel v pogačo, ki vzhaja na AI-noriji. Oziroma - kako bo tekmoval z Nvidio. Seveda takšne strategije ne nastanejo iz danes na jutri in odgovore na vprašanja tega tržišča so okvirno zastavili že leta nazaj, zato je prireditev v bistvu minila v znamenju izpolnjevanja preteklih obljub, pa tudi z nekaj (manjšimi) presenečenji.



Tako smo že lanskega novembra, ob lansiranju družine strežniških procesorjev EPYC 4, vedeli, da...

15 komentarjev

Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih pokazal še izvedbo z GPTjem podprtih pisarniških storitev: Microsoft 365 Copilot zna ustvarjati naprednejše vzorčne dokumente in analizirati podatke. Ni pa še prosto na voljo uporabnikom.

Vse odkar so se v Redmondu januarja še tesneje povezali z laboratorijem za razvoj strojnih algoritmov OpenAI, so se vrstile napovedi, da bodo z GPTjem podprte rešitve kar se da hitro našle mesto v vsem od Worda do Excela. Po tem, ko so februarja pričeli z Bingom, je sedaj res na vrsti še širši Microsoftov pisarniški ekosistem, ki so ga okrepili z algoritemskim pomočnikom, imenovanim Microsoft 365 Copilot. Gre za asistenta - chatbota, ki ždi ob robu pisarniških orodij in ga lahko pobaramo, naj ustvari predloge za poštna sporočila, dokumente in razpredelnice, povzame smisel konferenčnega pogovora ali iz oblaka potegne primerno sliko za prezentacijo. Če smo malo hudomušni - Clippy je končno postal uporaben. Je pa treba omeniti, da storitev še ni odprta, kajti v tem...

15 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Najdena in zakrpana resna ranljivost v Microsoftovem oblaku

Reuters - Varnostno podjetje je našlo resno ranljivost v Microsoftovem oblaku Azure, ki je napadalcem omogočala popoln prevzem nadzora nad drugimi računi. V Redmondu so luknjo zakrpali, medtem ko morajo dostopne ključe stranke zamenjati same.

Prenos informacijskih sistemov v oblak podjetjem ponuja poenostavitev vzdrževanja, a po drugi plati so odvisna od varnostne ravni, ki jo uspe ponudnik storitev v oblaku zagotavljati. Takšna podjetja imajo ponavadi cele vojske varnostnih strokovnjakov, a če se kakšna ranljivost pretolče skozi sito, je lahko skrajno uničujoča, ker je na udaru množica strank. To bi kaj lahko na lastni koži izkusili pri Microsoftu, kjer imajo v zadnjem času res polne roke dela s kibernetskimi napadi in krpanjem odprtin. Varnostno podjetje Wiz je namreč našlo resno ranljivost v osrednji storitvi upravljanja baz podatkov Cosmos DB, oblaka Azure. Poimenovali so jo Chaos DB in je napadalcu omogočala razmeroma enostavno pridobiti primarni vstopni ključ za množico drugih računov...

4 komentarji