»

Microsoft razvija veliki jezkovni model MAI-1

Slo-Tech - Vendarle smo slišali pričakovane vesti iz Redmonda, da Microsoft vendarle razvija lasten veliki jezikovni model. Za zdaj poimenovan MAI-1 bo imel pol bilijona parametrov, s čimer bo konkuriral Googlovemu Geminiju in OpenAI-jevemu ChatGPT-ju četrte generacije. Predstaviti ga utegnejo že ta mesec na konferenci Build. Projekt vodi Mustafa Suleyman iz podjetja Inflection AI, ki ga je Microsoft prevzel marca letos.

Microsoftov poslovni odnos do umetne inteligence je zanimiv. Na pomembnost področja je Bill Gates opozoril že pred leti, podjetje pa je nato investiralo več kot deset milijard dolarjev v OpenAI. Odločitev se jim je izplačala, saj je njihov model GPT-4 med najbolj priljubljenimi na svetu, Microsoft pa ga je smel integrirati v svoj Copilot, Bing in druge izdelke. A vendarle bi bilo nenavadno, če bi Microsoft uporabljal zgolj tuje orodje, sam pa ne bi poizkušal ničesar razviti, razen če je dolgoročni načrt prevzeti OpenAI, kar pa zaradi kompleksne lastniške strukture ni prav...

7 komentarjev

Anthropic lansiral tretjo generacijo modela Claude

Anthropic - Pri Anthropicu so predstavili družino velikih jezikovnih modelov Claude 3, s katero neposredno žugajo Geminiju in GPT-4.

Medtem ko se pod soji luči vrši dvoboj med navezo OpenAI-Microsoft in Googlom, ter Meta v bližini nekaj motovili z lamami, si skuša na področju velikih jezikovnih modelov svoj kos pogače odrezati tudi kopica manjših izzivalcev. Med bolj prepoznavnimi je družba Anthropic, ki so jo pred tremi leti ustanovili odpadniki iz OpenAI, ki so Samu Altmanu po povezavi z Microsoftom očitali prehitro komercializacijo. Sami razvijajo modele družine Claude, katere posebnost je vdelava spiska dodatnih zavor in smernic, po katerih naj bi se strojna pamet ravnala, čemur pravijo "constitutional AI". Zanimiva je tudi njihova dolgoročna strategija, po kateri želijo prispeti do algoritmov, ki bi se znali - vsaj na določenem ožjem področju - učiti sami in bi bili lahko osnova močnim pametnim pomočnikom. To se pravi, podobno kot pri OpenAI, le da še kanec bolj ambiciozno.

Medtem ko...

25 komentarjev

OpenAI ne more zaščititi znamke GPT

TechCrunch - Čeprav je ChatGPT najbolj prepoznavna oznaka za moderno generativno umetno inteligenco, OpenAI imena GPT ne more zaščititi kot blagovne znamke. Ameriški patentni urad je presodil, da je izraz GPT opisen in ga zato ni možno zaščititi. GPT pomeni generative pre-trained transformer, kar je opis načina, kako deluje. Patentni urad je torej mnenja, da je GPT podobno, kot če bi želeli zaščititi termin ICE (internal combustion engine).

Da je patentni urad nenaklonjen zaščiti termina GPT, je bilo jasno že oktobra, kot so registracijo blagovne znamke zavrnili na prvi stopnji. Sedaj je odločitev dokončna, saj je OpenAI izčrpal vse možnosti pritožbe. OpenAI je sicer trdil, da je populariziral termin GPT in da je transformer ime posebne metode za gradnjo modelov umetne inteligence, ki jo je odkril Google leta 2017. A ker se izraz GPT uporablja že dlje časa, tudi pred izidom izdelka ChatGPT, ga ni možno zaščititi.

V praksi to pomeni, da lahko kdorkoli izda svoje "GPT-je". Če bomo v prihodnosti...

2 komentarja

OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je...

13 komentarjev

Google lansiral model Gemini, svojega tekmeca GPTjem

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili nastop multimodalnega velikega generativnega modela Gemini, neposrednega tekmeca GPT-4 in tehnologije, na kateri nameravajo graditi prihodnost svojih storitev.

Vse od lanskoletnega lansiranja ChatGPTja je bilo videti, da je navezi OpenAIja in Microsofta uspelo svojega poglavitnega tekmeca Googla grdo presenetiti. Čeprav so ravno Googlovi laboratoriji zaslužni za pretežni del teoretičnih prebojev v razvoju strojnega učenja, se je velikan zaradi ChatGPTja nenadoma znašel v zaostanku in znotraj vodstva naj bi zavladala panika, ki je botrovala prenekaterim spremembam, od vrnitve Larryja Paga in Sergeya Brina v aktivnejšo svetovalno vlogo pa do združitve oddelkov Brain in DeepMind. Sedaj so v podjetju najavili prvi praktični rezultat reform, multimodalni generativni UI model Gemini. V osnovi gre za naslednika velikega jezikovnega modela PaLM 2, toda Gemini je bil že od začetka načrtovan mnogo bolj širokopotezno. To se najbolj odraža v njegovi multimodalnosti,...

8 komentarjev

Amazon predstavil poslovnega sogovornika z umetno inteligenco: Q

Slo-Tech - Zdelo se je, da Amazon zaostaja za OpenAI (ChatGPT), Googlom (Bard), Microsoftom (Bing in Copilot), zato so se sedaj pridružili zabavi in merili na svoje največje stranke: poslovne uporabnike. Danes je Amazon predstavil novega pomočnika, ki uporablja umetno inteligenco. Imenuje se Amazon Q in je namenjen poslovnim uporabnikom, ne pa domačim radovednežem. Pomagati želi pri vsakodnevnih poslovnih opravilih, kot so povzemanje, izpolnjevanje obrazcev, odgovarjanje na ankete, priprava dokumentov itd.

Stališča podjetij do uporabne tovrstnih pomočnikov so različna, večinoma pa poudarjajo zadržanost do deljenja podatkov in poslovnih skrivnosti. Zato je marsikod samoinciativna uporaba tovrstnih orodij prepovedana. Amazon ima v svojih oblakih že ogromno podjetij, ki tja odlagajo kopice podatkov, ker mu zaupajo. Tod bo imel lažje delo kakor na primer OpenAI. Seveda pa lahko poslovni uporabniki v Q povežejo tudi podatke iz drugih virov, denimo Gmaila ali Slacka. Q je zato narejen z mislijo na...

10 komentarjev

Konkurenca izrablja kaos v OpenAI za posodobitve lastnih izdelkov

Claude

Slo-Tech - Pretekli teden je poleg drame v OpenAI postregel tudi s kopico novosti in posodobitev v širše uporabljanem programju s področja generativne umetne inteligence.

Direndaj v OpenAI, kjer so Sama Altmana najprej vrgli na cesto, nakar se je po bizarni kolobociji zmagoslavno vrnil na najvišji stolček, je industrijo širše spodbudil v lansiranje novih ali prenovljenih lastnih rešitev. Seveda so bile te brez dvoma v pripravi že dlje časa, toda gola količina novosti v preteklem tednu ustvarja vtis, da so inženirji ... malce pohiteli; na strani Microsofta in OpenAI zato, da bi podpornike pomirili, da njihove naložbe niso v nevarnosti, na strani konkurence zato, da bi si nemara odrezali nov košček pogače. OpenAI je še med burlesko odprl glasovno-pogovorne zmogljivosti ChatGPTja za vse uporabnike. Močno dejavni so bili v Googlu, najprej s posodobitvijo Barda. Ta zna v preizkusni različici po novem precej bolje kot ob septembrskem prvem lansiranju funkcije povzemati posnetke z YouTuba. To...

4 komentarji

Pogovor s ChatGPT sedaj tudi za brezplačne uporabnike

Slo-Tech - Med nadvse burnim tednom v OpenAI-ju, ko so najprej odpustili Sama Altmana, nato pa se je v velikem slogu vrnil in so raje zamenjali upravni odbor, je podjetje izdalo tudi novo funkcijo v ChatGPT. Za naročnike na plačljivi ChatGPT je bil ChatGPT with voice na voljo že od septembra, sedaj pa ga lahko uporabljajo tudi brezplačni uporabniki. Potrebujejo le pametni telefon in aplikacijo ChatGPT za Android ali iOS.

Da bodo ikono za pogovarjanje s ChatGPT ugledali vsi uporabniki, bo še treba malce počakati, ker funkcijo širijo postopoma. A ko jo enkrat dobimo, lahko odpremo aplikacijo, pritisnemo na gumb s podobo slušalkami in postavijo vprašanje. ChatGPT ima vgrajeno prepoznavanje glasu, odgovor pa takisto poda v zvočni obliki, saj ima tudi soliden sintetizator glasu. Slednje ni nič posebnega, ker pomočniki (Apple, Amazon, Google) to poznajo že dolgo časa, medtem ko novega seveda poganja veliki jezikovni model. Razlika je v funkcionalnosti: medtem ko so omenjeni vgrajeni v operacijski...

10 komentarjev

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

openai.com - Pri OpenAI so naznanili skorajšnji prihod novih zmogljivosti v razvpitega pogovornega bota ChatGPT: poleg teksta mu bomo lahko predložili tudi slike in ga spraševali glasovno.

Ko so v OpenAI marca lansirali GPT-4, smo med teoretičnimi zmogljivostmi lahko zasledili tudi multimodalnost, se pravi organsko razumevanje različnih formatov informacij, v tem primeru poleg teksta še podobe. Toda dejansko uporabo teh funkcij v podjetju dozirajo zelo počasi; tako so se poleti povezali z družbo Be My Eyes, ki izdeluje istoimensko aplikacijo za pomoč slabovidnim, medtem ko navadnim uporabnikom tolmačenje slik še ni dosegljivo, domnevno predvsem zaradi bojazni pred nevarnostmi, ki jih takšne zmogljivosti potencialno pomenijo za našo zasebnost. Tudi Microsoft v Bing Chatu takšne dodatke preizkuša precej previdno. Sedaj je nastopil trenutek za preskok na novo stopnico, kajti "v roku dveh tednov" bodo naročniki na storitvi Plus in Enterprise lahko ChatGPTju posredovali tudi podobe ali ga...

9 komentarjev

Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPT

Slo-Tech - Vprašanje časa je bilo, kdaj bo OpenAI doletela prva tožba zaradi navedb, ki jih bo umetna inteligenca ChatGPT halucinirala. To je znana pomanjkljivost velikih jezikovnih modelov, ki si manjkajoče informacije preprosto izmislijo, saj je njegova glavna naloga ustvarjanje besedil, ne pa faktično točnih povzetkov. Radijski voditelj Mark Walters iz Georgie, ki je eden največjih zagovornikov pravice do nošenja orožja v ZDA, toži OpenAI, ker je ChatGPT ustvarjal neresnične navedbe o njem.

Novinar Fred Riehl je ChatGPT-ju podal povezavo do resničnega primera na zveznem sodišču in prosil za povzetek. ChatGPT se je odzval z besedilom, ki je bilo neresnično, v njem pa je o Waltersu zmešal resnične informacije in laži. Med drugim je na primer trdil, da je Walters domnevno poneveril več kot pet milijonov dolarjev Second Amendment Foundation. Walters ni bil nikoli niti osumljen česa takšnega. Riehl teh informacij seveda ni objavil, jih je pa preveril. Tako je verjetno tudi Walters izvedel...

40 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Jezikovni modeli so nova črna

Slo-Tech - Po velikanskem uspehu jezikovnega modela ChatGPT so se novosti oklenili vsi večji igralci na tem področju. Ta teden je Microsoft že predstavil integracijo v svoj iskalnik Bing, ki se je leta neuspešno kosal z Googlom, sedaj pa je morda našel svojo nišo. ChatGPT v sodelovanju z Bingom omogoča enostavnejše iskanje, kjer z iskalnikom komuniciramo kot s človekom in mu postavljamo vprašanja. Novo sodelovanje ni presenetljivo, saj je Microsoft med večjimi vlagatelji v OpenAI, ki so napisali ChatGPT.

Sledil je Google, ki je s svojim konkurentom Bard zaostal za pričakovanji. V reklami je med drugim Bard dejal, da je teleskop James Webb poskrbel za prvi posnetek eksoplaneta, kar še zdaleč ne drži, saj so prvi posnetki že iz leta 2004. Ko se je spodrsljaj razširil po spletu, so delnice podjetja padle za 10 odstotkov. Seveda razlog ni zgolj en spodrsljaj - spomnimo, da je Windows 98 med uradno predstavitvijo Plug and Play pokazal modri zaslon - temveč Googlov zaostanek na tem področju. Sredi...

28 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Tudi OpenAIjev pogovorni bot trpi za podobnimi hibami kot tekmeci

openai.com - Prejšnji teden je svoj pogovorni algoritem predstavil tudi OpenAI. ChatGPT je osnovan na jezikovnem modelu GPT-3, uporabniki pa so ga kljub vgrajenim varovalkam že sprovocirali v izgovarjanje vsakovrstnih neumnosti.

Fiasko računalniške sogovornice Tay je očitno pozabljen, kajti letos so velikani s področja strojnega učenja preporodili javno preizkušanje chatbotov, torej pogovornih algoritmov. Po Meti in Googlu so se sedaj opogumili tudi pri OpenAIju in predstavili ChatGPT, pogovornega bota, ki je seveda osnovan na njihovem proslavljenem velikem jezikovnem modelu GPT-3. Bot je na voljo prosto in trenutno tudi še brez oglasov, zato ga je v le nekaj dneh že preizkusilo milijon ljudi, ni pa še jasno, kako dolgo bo tako dostopen, ker vodja družbe Sam Altman pravi, da so cene procesiranja visoke. ChatGPT je deklarirano še za odtenek zmogljivejši od konkurentov; in sicer zato, ker so klasičnemu receptu botov na osnovi velikih jezikovnih modelov - se pravi popolnjevanju teksta z...

7 komentarjev