»

Francija prepoveduje anglicizme v e-športu

Slo-Tech - Francosko ministrstvo za kulturo je včeraj sporočilo, da bodo prepovedali uporabo angleškega žargona v računalniških in internetnih igrah. Besede, kot so pro-gamer, streamer ali esports, imajo francoske ustreznice, ki so v nekaterih primerih elegantne, v drugih pa manj. Prvi je joueur professionnel, drugi pa na primer joueur-animateur en direct. Cloud gaming, torej igranje v oblaku, bo dobesedno eu video en nuage. Ministrstvo pojasnjuje, da bi uporaba angleških terminov lahko predstavljala ovire za laike, a v resnici gre za nadaljevanje dolgoletnih prizadevanj, da bi zajezili vdor anglicizmov v jezik. Navsezadnje so Francozi že pred dvajsetimi leti neuspešno poizkušali prevesti email, torej elektronsko pošto, v courriel.

Za uporabo jezika seveda ne moremo biti kaznovani, zato spremembe ne bodo veljale za prebivalstvo. Ministrstvo jih lahko predpiše le za svoje zaposlene pri uradni komunikaciji in zanje bodo veljale. Francoska akademija se sicer že zelo dolgo trudi za prevajanje...

42 komentarjev

Bo Francija multinacionalke prisilila k objavi dobička na svojih tleh?

Mounir Mahjoubi

vir: Wikipedia
Fortune - Mounir Mahjoubi, nekdanji francoski minister za digitalizacijo, zdaj pa poslanec socialistov v nacionalnem parlamentu, je napovedal vložitev amandmaja k zakonu o proračunu, s katerim bi velikim tehnološkim podjetjem naložili razkritje dejanske višine dobička, ustvarjenega na tleh Francije. V nasprotnem primeru, je še dodal Mahjoubi, bo država pobrala le približno polovico predvidenega digitalnega davka. Ob vpeljavi davka so veljale ocene, da bi se iz tega naslova v proračun letos nateklo 400, do leta 2022 pa že 650 milijonov evrov.

Znano je, da je Francija je na začetku poletja vpeljala t. i. digitalni davek, 3 odstotno dajatev, ki jo morajo plačevati podjetja z najmanj 750 milijoni globalnega prometa, od tega z najmanj 25 milijoni ustvarjenimi na njenih tleh. Uvedba je zanetila precejšen diplomatski spor med Parizom in Washingtonom, ki je zaradi davka uvedel poseben, Section 301 postopek, ki ameriškemu predsedniku omogoča uvedbo povračilnih ukrepov. Francija sicer zagotavlja, da...

10 komentarjev

Jezik vpliva na varčevanje, ukvarjanje s športom, kajenje

Slo-Tech - Zamisel, da materni jezik v veliki meri vpliva na naše dojemanje sveta in posledično ravnanje v njem, ni nova. Že Wittgenstein je namreč leta 1921 v svojem Logično-filozofskem traktatu zapisal Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt (Meje mojega jezika so meje mojega sveta) in na koncu izpeljal Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen (O čemer človek ne more govoriti, o tem mora molčati). Utemeljitelj jezikoslovnega strukturalizma in semiotike Ferdinand de Saussure je leta 1916 to povedal nekoliko drugače, in sicer Si les mots tenus pour des concepts préexistants eux auraient des équivalents exacts dans la signification d'une langue au prochain et ce n'est pas aussi (Če bi besede opisovale predhodno obstoječe pojme,...

43 komentarjev

Francoski državni uradniki ne smejo več uporabljati BlackBerry naprav

Guardian - Kot poroča Guardian Unlimited, so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali porabo BlackBerry naprav v prostorih francoskih ministrstev in predsedniške palače.

Razlog? Strah pred zlorabo BlackBerry mobilnih naprav za prisluškovanje s strani ameriških tajnih služb. Kot poroča Le Monde, so v Franciji mnenja da se BlackBerry naprave povezujejo na ameriške in britanske strežnike, kjer lahko ameriška NSA izvaja prestrezanje.

In preko katerih povezav se v internet povezujejo slovenski BlackBerry uporabniki?

13 komentarjev

Nič več e-maila v Franciji

Yahoo News -

V jezikovnem smislu, kakopak. Francosko Ministrstvo za kulturo se je namreč odločilo, da takšnega popačenja francoščine, kot ga povzroča angleščina, pač ne bodo dovolili, in da bodo izkoreninili vse angleške besede, ki so v njej še ostale. Prvi korak je očitno prepoved uporabe termina e-mail. Francozi so sedaj obsojeni na uporabo courrier electronique (fr. elektronska pošta) oz. njene krajšave courriel. Odzivi na te ukrepe so mešani, mnogi namreč v besedi e-mail ne vidijo ničesar slabega, saj je postala splošni termin povsod po svetu.

Več o tem.

18 komentarjev