»

Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Reuters - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal.

Gre za eno najbolj neposrednih opozoril Applu, da bi ga lahko Komisija resneje preiskovala, če ne bo sprememb. V začetku meseca je Komisija objavila seznam platform, ki štejejo kot vratarji (gatekeepers) na internetu. Med njimi sta tudi Applova App Store in Safari, medtem ko Apple iMessage komisija še preverja. Na seznamu ni iOS, ker nima prevladujočega tržnega deleža.

Breton poudarja, da Evropa podpira inovacije, a ne na račun varnosti in zasebnosti. To je zelo jasna usmeritev...

13 komentarjev

Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

vir: Nature
Nature - Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili...

36 komentarjev

Musk je Twitter preimenoval v X

Slo-Tech - Elon Musk nadaljuje strategijo spreminjanja družbenega omrežja Twitter, za katero sicer nikomur ni povsem jasno, kam vodi. Da se utegne posloviti blagovna znamka Twitter, se je namigovalo že dlje časa, sedaj pa je podjetje prenehalo obstajati pod tem imenom. Twitter je odslej preprosto X Corp. Musk je to v svojem slogu potrdil s čivkom, uradno pa je to zapisano v dokumentih za sodišče.

Kaj vse skupaj pomeni, je še prezgodaj ocenjevati. Da Musk ni najbolj navdušen nad blagovno znamko Twitter, kaže že nekaj predhodnih potez. Minuli mesec je zaposlenim v Twitterju dejal, da bodo dobili delnice oziroma opcije za podjetje X Corp. To je holdinško podjetje, v katerem bo živel tudi Twitter, ki naj bi bil nekoč vreden 250 milijard dolarjev. Trenutno je še daleč od tega, saj je po neuradnih ocenah njegova vrednost pol nižja kot ob Muskovem nakupu lani. Musk pa je nedavno s spletne strani umaknil tudi logotip in ga nadomestil z dogecoinom.

Musk je v preteklosti že govoril o aplikaciji za...

82 komentarjev

Elon Musk blokiral profil, ki je objavljal lokacijo njegovega letala

Slo-Tech - Elon Musk se vse od prevzema Twittera razglaša za absolutista svobode govora, kar v njegovem besednjaku pomeni, da bo dovoljeno vse, kar ni zakonsko prepovedano. A precej manj navdušen nad neomejenim izražanjem postane, ko to zadeva njega. Odločil se je, da blokira račun, ki je objavljal javno dostopne podatke o potovanju Muskovega zasebnega letala. Prav tako je blokiral osebni račun upravljavca kanala Jacka Sweeneyja.

Hkrati je spremenil tudi pravila na Twitterju, ki zdaj nenadoma prepovedujejo deljenje lokacije v živo v skoraj vseh primerih. Musk je ob tem dejal, da bo proti Sweeneyju sprožil pravne postopke. Sodu je izbil dno incident, ko naj bi neznanec zasledoval Muskov avto, v katerem je bil Muskov sin. Zato se je odločil, da bo prepovedal deljenje lokacije kogarkoli v realnem času, ker da to predstavlja varnostno tveganje.

Sweeney je na Twitterju upravljal več deset računov, ki so bili vsi po vrsti blokirani. Z njimi je objavljal informacije o gibanju drugih letal, denimo...

157 komentarjev

EU svari Twitter

Slo-Tech - Retorika med Twitterjem in evropskimi regulatorji se zaostruje, saj je evropski komisar Thierry Breton Twitterjevega lastnika in direktorja Elona Muska posvaril, da se lahko primeri blokada Twitterja v Evropski uniji. Po novem zakonu o digitalnih storitvah (DSC) morajo namreč ponudniki storitev kot posredniki pri povezovanju potrošnikov z blagom, storitvami in vsebinami poskrbeti za implementacijo varovalk in zaščit pred širjenjem nezakonitega blaga in vsebin. To vključuje tudi nadzor in moderacijo vsebin pri največjih akterjih, kamor sodi Twitter.

A spremembe na Twitterju se odvijajo v nasprotni smeri. Elon Musk se označuje kot absolutista svobode govora, zato Twitter opušča moderacijo. Pred kratkim je sporočil, da ne bodo več označevali neresničnih vsebin o covidu, kar so počeli med epidemijo. Prav tako je na Twitter pripustil večje število v preteklosti odslovljenih uporabnikov. Breton je zato Muska opozoril, da podjetje čaka še veliko dela. Poskrbeti morajo za transparentne...

76 komentarjev

Na Twitterju množični eksodus, podjetje do ponedeljka zaprlo pisarne

Slo-Tech - Položaj v Twitterju postaja iz dneva v dneva nenavadnejši, razmere za delo pa bolj nevzdržne, zato zaposleni množično zapuščajo podjetje. V podjetju, ki je imelo še pred mesecem dni 7500 zaposlenih, je novi lastnik Elon Musk kmalu po prevzemu krmila odslovil približno polovico zaposlenih, ker da mora podjetje postati vitkejše in bolj varčevalno naravnano. Nekaj jih je podjetje zapustilo tudi prostovoljno, tako da je sedaj v podjetju še okrog 2900 zaposlenih, ki še vedno odhajajo.

Musk je vsem zaposlenim poslal okrožnico, v kateri jih je povprašal, ali so pripravljeni ostati v podjetju in kulturi, ki ju imenuje Twitter 2.0. Do včeraj popoldne po lokalnem času so morali odgovoriti, sicer jih bo odslovil. Pri tem je Musk poudaril, da bo po novem norma trdo delo, kar v prevodu pomeni dolge nadure. A presenetljivo je nezanemarljivo zaposlenih odgovoril Ne, Twitter in njihov interni Slack pa so preplavila poslovilna sporočila sedaj že nekdanjih zaposlenih. Ocenili so, da razmere...

228 komentarjev

Musk nabira denar za prevzem Twitterja, a oglaševalci so skeptični

Slo-Tech - Zgodba o Muskovem nakupu Twitterja bo še nekaj časa burila duhove, pa čeprav se sploh še ni uradno zgodila. Medtem ko je Twitter uradno priznal, da bi bil zaradi prevzema in nove politike lahko ob precej oglaševalcev, Musk zbira sredstva za 44 milijard dolarjev vreden prevzem.

Več kot dvajset investitorjev je skupaj zbralo 7,1 milijarde dolarjev za prevzem Twitterja, med njimi so tudi Sequoia Capital, Andreessen Horowitz in Binance. Največ je primaknil soustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je tudi vlagal v Teslo. Preostali so prispevali manj, denimo Sequoia 800 milijonov dolarjev, VyCapital 700 milijonov in Binance 500 milijonov dolarjev. Nihče ni prispeval več kot milijarde dolarjev, prav tako pa med vlagatelji še ni največjih imen izmed skladov.

Ben Horowitz iz Andreessen Horowitz je ob tem dejal, da je Elon Musk morda edina oseba svetu, ki ima pogum, sposobnosti in genialnost, da reši probleme v javnem prostoru komunikacije, ki so se nakopičili. Dodaja, da je Twitter zelo...

27 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Elon Musk želi prevzeti Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes sporočil, da je pripravljen za 43 milijard dolarjev prevzeti celoten Twitter, ki ga želi spremeniti v oder za popolno svobodo govora. Musk je že dober mesec največji posamezni lastnik Twitterja, saj ima v lasti skoraj desetino delnic, ki jih je kupil marca. Za delnico podjetja ponuja 54,20 dolarja, kar je 38 odstotkov nad vrednostjo 1. aprila, preden je javnosti izvedela za njegov nakup 9,1-odstotnega deleža podjetja. Investitorji niso ravno prepričani, da bo Musk resnično kupil podjetje, saj je delnica danes izgubljala in kotira pri 45 dolarjih.

Musk, ki je s približno 270 milijardami dolarjev premoženja najbogatejši človek na svetu, trdi, da ima več kot dovolj denarja za prevzem Twitterja. Ob tem trdi, da Twitterja ne prevzema zavoljo zaslužka, temveč želi platformo povsem odpreti za popolnoma neomejeno komunikacijo. Javno bi razkril tudi algoritme in izvorno kodo. Kaj bo sedaj storil Twitterjev upravni odbor, ni jasno. Potrdili so, da so prejeli nenačrtovano...

100 komentarjev

Musk vendarle ne bo sedel v Twitterjevem upravnem odboru

Slo-Tech - Po nakupu desetine podjetja Twitter, o čemer je javnost seznanil pred tednom dni, je Elon Musk odstopil od prvotnega načrta, po katerem bi sedel v upravni odbor. Izvršni direktor podjetja Parag Agrawal je dejal, da se to ne bo zgodilo in da je to najboljša rešitev za vse vpletene. Zakaj se je Musk tako odločil, ni razkril, vztraja pa da, je bila to njegova lastna odločitev. Dodal je, da Musk ostaja največji lastnik podjetja in da bo odbor še vedno ostal odprt za njegove predloge. Musk se je odzval s čivkom, v katerem je bil smeško, ki so z roko pokriva usta, a ga je kmalu izbrisal.

Po prvotnih načrtih bi bil moral Musk sedež v odboru dobiti že v soboto. Težko je verjeti, da se je sam odločil, da tega ne želi. Verjetnejša je razlaga, da je šlo nekaj narobe ali pa da je dobil samo kakšno opozorilo, zakaj bi bilo to tvegano glede na njegovo dosedanje obnašanje. Musk je doslej na Twitterju čivkal tako, da si je nakopal tudi sodne postopke in milijonske globe. Večinoma je šlo za...

6 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Musk zaradi afere s tvitom oglobljen z 20 milijoni dolarjev, odstopa kot prvi mož upravnega odbora

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je poravnal z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je avgusta začela preiskavo zaradi sporne objave na Twitterju. Musk, ki je tedaj brez utemeljitve trdil, da bodo Teslo odkupili in da je financiranje po ceni 420 dolarjev na delnico že zagotovljeno, je s tem najprej poskrbel za rast cene delnice Tesle, kar je imelo finančne posledice za prodajalce na kratko, kasneje pa je delnica izgubila še več vrednosti, ko se je razvedela neoprijemljivost Muskovih trditev. Elon Musk bo plačal 20 milijonov dolarjev globe, a bo lahko ostal na čelu podjetja. Poravnava je bila pričakovana, saj je SEC Muska sodno preganjal, ko ta ni pristal na...

51 komentarjev