»

TSMC bo na Japonskem gradil še drugič

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec čipov TSMC je ta teden sporočil, da bo na Japonskem zgradil še drugo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo nared do leta 2027. Prvo tovarno v tej deželi so napovedali že leta 2021. Sedem milijard dolarjev veliko investicijo v mestu Kumamoto na otoku Kjušu so praktično že dokončali in bo začela obratovati še ta mesec, množično proizvodnjo pa bodo zagnali v zadnjem letošnjem četrtletju. Tudi druga tovarna bo stala na istem mestu.

Druga tovarna bo še večja, saj so zanjo namenili 13 milijard dolarjev. Investicije na Japonskem opravljajo preko hčerinskega podjetja Japan Advanced Semiconductor Manufacturing. Proizvodna kapaciteta bo vsaj 100.000 rezin s premerom 12-palcev, ki bodo namenjene izdelavi čipov za avtomobilsko industrijo, zabavno elektroniko, industrijske naprave in superračunalniške centre.

Gradnja proizvodnih kapacitet na Kjušu je tudi japonska strateška usmeritev, saj se želi država uvrstiti kot neodvisni proizvajalec čipov, na katerega bi...

23 komentarjev

Intelov nakup Tower Semiconductorja padel v vodo

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so se bili prisiljeni odreči prevzemu izraelske multinacionalke za proizvodnjo polprevodnikov Tower Semiconductor, ker niso dobili odobritve kitajskih regulatorjev.

Po tem ko so se v Intelu leta 2021 pod vodstvom Pata Gelsingerja lotili prenovljene proizvodne strategije, se v zadnjem času trudijo diverzificirati proizvodne linije. Čipovni velikan je vezja tradicionalno izdeloval v glavnem zase, to pa pomeni močno osredotočanje na čelo napredka, kjer so sicer marže visoke, stroški obratovanja in razvoja pa tudi. Sedaj, ko skušajo zadostiti mnogo širšemu krogu povpraševanja, pa bi jim koristili tudi drugi tipi zmogljivosti, denimo izdelava signalnih in fotonskih čipov ter radiofrekvenčne elektronike. Zato so se lani namenili prevzeti družbo Tower Semiconductor, enega večjih svetovnih proizvajalcev omenjene "eksotike". Posel je bil ocenjen na 5,4 milijarde dolarjev in ker mu je bilo izraelsko vodstvo zelo naklonjeno, si na štartu z njim niso obetali večjih težav.

Toda v...

4 komentarji

Intel kupuje Tower Semiconductor

vir: Intel
Intel - V Intelu so se namenili za 5,4 milijarde dolarjev prevzeti izraelsko podjetje za proizvodnjo čipov Tower Semiconductor, kjer delajo vezja, kakršnih v svoji ponudbi doslej še niso imeli.

Intela smo do pred kratkim poznali kot precej zaprto podjetje, kjer so v glavnem snovali in proizvajali lastne rešitve, dočim proizvodnih zmogljivosti niso ponujali na trgu. Lani se je to korenito spremenilo: s strategijo IDM 2.0 nameravajo tako sami izkoriščati kapacitete drugi proizvajalcev, kakor tudi ponujati lastne tovarne navzven. Odločitvi so že sledili mnogi proizvodni in kadrovski ukrepi. Podjetje za dvajset milijard dolarjev širi kampus v Arizoni, prejšnji mesec pa je napovedalo še izgradnjo povsem novega v Ohiu, za približno enako velik znesek. Med partnerji oddelka Intel Foundry Services (IFS), skozi katerega ponujajo svoje zmogljivosti, sta že Qualcomm, kjer se igrajo s prihodnjim procesom 20A, in pa Amazon, ki izkorišča Intelove napredne načine pakiranja čipov, kot sta EMIB in...

0 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Intelovi tekmeci geforcov in radeonov bodo arci

vir: Intel
Intel - Pri Intelu v pripravi na lansiranje svojih diskretnih grafičnih kartic počasi zaganjajo oglaševalsko kampanjo. Za začetek so povedali, katero ime bodo naprave nosile: Arc.

Dolgo je trajalo, da so v Intelu po propadu projekta Larrabee ponovno zagnali razvoj lastnih grafičnih čipov, toda tokrat so podvig zastavili nadvse širokopotezno, saj krovna družina Xe vsebuje celoten spekter rešitev: od linije integriranih vezij Xe-LP do velikih GPGPU procesorjev pod znamko Xe-HPC in strežniških grafičnih kartic Xe-HP. Vmes pa ždi še četrta kategorija: Xe-HPG, kamor sodijo zmogljive grafične kartice za domače uporabnike. Xe-LP smo že videli v procesorjih Tiger Lake in pa diskretni kartici DG1. Sedaj je na vrsti Xe-HPG, katerega uvodni čip oziroma kartica je imel doslej kodno ime DG2. V Santa Clari so liniji Xe-HPG sedaj naposled nadeli konkretno tržno ime: Intel Arc. DG2 pa je postal arhitektura Alchemist. V klasični Intelovi navadi so omenili tudi nekaj naslednikov; to so po vrsti Battlemage,...

65 komentarjev

Intel želi procesorsko krono nazaj do leta 2025

preimenovani procesi

vir: Intel
Intel - Modri procesorski velikan je na dogodku Intel Accelerated prvič nekaj nadrobneje predstavil dejanske proizvodne tehnologije, s katerimi se želi v roku petih let otresti trenutnega zaostanka za konkurenco in vnovič zavladati tako področju proizvodnje računalniških čipov kot tudi trgu samih procesorjev.

Da je Intel konec preteklega desetletja padel v tehnološko luknjo, je že precej obrabljeno dejstvo. Preskok s 14-nanometrskega na 10-nanometrski proizvodni proces se je prav spektakularno ponesrečil, posledice pa bo podjetje čutilo še nekaj časa, saj sta na področju proizvodnje TSMC in Samsung pridobila konkretno, nekajletno prednost, medtem ko pri samih čipih AMD tudi veselo utripa z vzvratnimi lučmi. Poglaviten problem je torej v optimizaciji razvoja proizvodnje in da bi se modri tabor vrnil na pota stare slave, je v preteklih mesecih potegnil nekaj konkretnih potez. S februarjem je na čelo podjetja stopil veteran Pat Gelsinger, ki je v vrnitev prepričal še nekaj preteklih...

32 komentarjev

Intel praznuje 35. obletnico

EBN -

Procesorski gigant Intel Corporation danes praznuje svojo 35. obletnico obstoja, ki jo bodo proslavili s posebno slovesnostjo v Santa Clari, Kalifornija, na sedežu podjetja.

Intel sta leta 1968 ustanovila Gordon Moore, znan po Moorovem zakonu, sedaj častno upokojen predsednik, in Andy Grove, še vedno aktivni predsednik podjetja. Na prireditvi bosta skupaj s Craigom Barrettom in Paulom Otellinijem zakopala posebej v ta namen pripravljeno časovno kapsulo, v kateri bodo 300 mm silicijeva rezina iz oregonske tovarne, mikroprocesor s Kitajskega in kostariški časnik. Kapsula je zgrajena iz posebnega oljčnega lesa iz Izraela, kjer ima Intel proizvodni obrat. Kapsulo bodo slovestno odprli leta 2018 na 50. obletnici ustanovitve.

Letošnje leto Intel praznuje še dva mejnika: 25. obletnico predstavitve x86 procesorja in 10. obletnico predstavitve Pentiuma. Klik!

8 komentarjev

Intel pričakuje boljše rezultate v zadnjem četrtletju

X-Bit Labs - Intel je danes objavil rezultate svojih analiz, v katerih predvideva, da bodo poslovni rezultati zadnjega četrtletja boljši od predzadnjih. Tiskovni predstavnik tovarne v Santa-Clari je sporočil, da Intel načrtuje povečanje prodaje za šest odstotkov, medtem ko Wall Street ni tako optimističen, saj napovedujejo le triodstotno rast.

Če se še spomnite, Intelovi prihodki v tretjem četrtletju so znašali 6,5 milijard dolarjev, kar je za tri odstotke več kot v drugem četrtletju letos. Za zadnje četrtletje tako Intel namerava svoje prihodke povečati s 6,5 na 6,9 miljarde dolarjev, pri čemer so gotovo pomemben faktor tudi bližajoči se prazniki. Klik!

0 komentarjev