»

Apple bo moral v EU do leta 2024 bolj odpreti svoj ekosistem

Bloomberg - V Applovem ekosistemu je možno aplikacije legalno nameščati le iz Applove spletne tržnice, kar se bo v prihodnosti spremenilo. Bloomberg poroča, da se Apple pripravlja na spremembo politiko glede alternativnih tržnic za aplikacije, ki bi lahko začela veljati leta 2024. Spremembe so posledica zahtev Evropske unije in nove zakonodaje (Digital Markets Act).

Evropa je namreč Applov drugi največji trg, kjer ustvari 95 milijard dolarjev prihodkov. Evropska komisija Apple že vrsto let obtožuje, da si jemlje preveč moči, ko ekskluzivno odloča, kdo bo imel dostop do App Stora, hkrati pa jemlje 30-odstotno provizijo od vseh nakupov. Tudi posamezne države vidijo v tem problem, kot denimo Nizozemska, ki je Applu zaradi omejitev, katere plačilne sisteme lahko pisci aplikacij uporabijo v svojih aplikacij, letos izrekla že več glob. Apple je pred časom sicer razpolovil 30-odstotno provizijo za nekatere manjše založnike, a še vedno neomajno zahteval, da uporabljajo izključno njegovo...

21 komentarjev

Apple v Južni Koreji v App Store dovolil uporabo zunanjih plačilnih sistemov

The Verge - Apple je v Južni Koreji naredil korak, ki ga razvijalci aplikacij težko pričakujejo po celem svetu. Odslej bodo lahko aplikacije ponujale in uporabljale eksterne plačilne sisteme, ki jih bo odobril Apple. S tem se končuje obdobje zaklepanje v ekosistem, saj Apple v aplikacijah ni dovolil niti omenjati zunanjih plačilnih sistemov, kaj šele neposredno povezovati do njih. Razlogi so kakopak finančni, saj Apple od vseh plačil neposredno v svojem sistemu odškrne 30-odstotno provizijo. To je zlasti pri pretočnih storitvah, kot je na primer Spotify, problem. Aplikacije za iOS ne smejo ponujati višjih cen kot drugod, a si Apple odreže provizije, ki so nezanemarljive.

Bitke potekajo v številnih državah, Južna Koreja pa je lani preprosto sprejela zakon, ki je tovrstno prakso prepovedal. Apple in tudi Google sta mu seveda ostro nasprotovala in pri tem navajala najrazličnejše argumente, a na koncu sta morala popusti. Apple je zato sporočil, da odslej dovoljuje tudi uporabo drugih plačilnih...

2 komentarja

Amazon ukinja nakupe e-knjig iz aplikacije na Androidu

Ars Technica - Medtem ko Apple že dolgo vrsto let strogo zagovarja stališče enega in edinega plačilnega sistema v aplikacijah na iOS, je na Androidu veljala neuradna svoboda. Google je sicer prav tako nudil in uradno zahteval uporabo svojega plačilnega sistema, a tega ni striktno preverjal. Sedaj pa se to spreminja, zato je Amazon v aplikaciji za Android ukinil nakupe e-knjig. Srž problema pa so seveda provizije.

Vsa plačila, ki se opravijo prek Googlovega plačilnega sistema, so obremenjena s 30-odstotno provizijo (v nekaterih primerih, denimo za pretočne večpredstavnostne vsebine je sicer lahko znižana na 10 odstotkov). To pa pomeni, da prodaja e-knjig in drugih vsebin postane neprofitabilna. V iOS zato že dlje časa ni možno kupovati vsebin (od 2011), temveč se moramo odpraviti na spletno stran ponudnika in jih kupiti tam. V aplikaciji ne sme biti niti povezave do te funkcionalnosti. Amazon pač ni pripravljen deliti tako velikega dela prihodka z Applom samo za luksuz nakupa neposredno iz...

30 komentarjev

Google bo sprva za Spotify omogočil zunanje plačilne sisteme

Slo-Tech - Google bo odslej nekaterim aplikacijam iz Play Stora omogočil uporabo lastnih plačilnih sistemov, so sporočili iz Mountain Viewa. V Južni Koreji je podjetje v to prisililo kar sodišče, drugod po svetu pa tečejo številni postopki zoper Apple in Google ravno zaradi tega. Google je očitno ugotovil, da bo treba priti razvijalcem naproti, sicer ga bodo v to prisilila sodišča.

Spočetka sta Google in Apple pobirala 30-odstotno provizijo na vse nakupe v lastnih plačilnih sistemih, uporabniki pa drugam sploh niso mogli pobegniti. Če je to pri nakupih aplikacij jasno, pa je pri naročninah v aplikacijah situacija bolj motna. Podjetji sta prepovedovali omenjanje ali povezovanje do eksternih plačilnih sistemov, kjer je možno plačati naročnino. Če so jih uporabniki našli sami, denimo na spletni strani ponudnika, so lahko naročnino seveda plačali tam, v aplikaciji pa je bil Googlov ali Applov sistem obvezen.

Sčasoma sta Google in Apple pod nekoliko različnimi pogoji znižala provizijo na 15...

7 komentarjev

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Slo-Tech - Nizozemski varuh konkurence, ki je avgusta ugotovil in decembra odločitev objavil, da Apple krši protimonopolno zakonodajo, in ga januarja oglobil, je globo še povišal. Spremembe, ki jih je Apple uvedel po prvi globi, so nezadostne. Pogoji za ponudnike aplikacij so še vedno nerazumni in predstavljajo nepotrebne ovire, zato nadaljuje izrekanje globe. Vsak teden do odprave nepravilnosti se globa poviša za pet milijonov evrov in trenutno znaša že 20 milijonov evrov. Apple se je sicer tudi pritožil.

Srž problema se skriva v plačilnih sistemih. Apple ni dovoljeval uporabe zunanjih plačilnih sistemov v aplikacijah niti povezav do njih. Razlog so seveda provizije, saj Apple od vseh transakcij v lastnem ekosistemu pobere 30 odstotkov (v nekaterih primerih 15 odstotkov), pri zunanjih transakcijah pa ne bi pobral nič. Hkrati izrecno prepoveduje, da bi bile kjerkoli cene nižje kot v njihovih tržnici. Nizozemski regulator je bil te pogoje ocenil za diskriminatorne.

Apple se je sicer pritožil...

3 komentarji

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo

Slo-Tech - Ko je Nizozemska oglobila Apple zaradi nepoštenih pogojev v App Storu in zahtevala, da v aplikacijah omogoči uporabo eksternih plačilnih sistemov, je kazalo na zmago piscev aplikacij. Applov odziv je vse skupaj negativno presenetil, saj želijo tudi od eksternih plačil zaračunavati 27 odstotkov provizij, kar je le desetinko manj kot provizije za uporabo Applovega plačilnega sistema.

V odzivu je Apple sporočil, da bo v aplikacijah za zmenke na Nizozemskem (zanje velja odločitev) možno izbrati tri možnosti. Poleg uporabe Applovega plačilnega sistema v aplikaciji, kar prinese 30-odstotno provizijo, je možno uporabljati tretji plačilni sistem znotraj aplikacije ali pa vanjo vključiti povezavo do eksternega plačilnega sistema na spletnih straneh proizvajalca. A obe možnosti prinašata 27-odstotno provizijo, ki jo bo Apple ugotavljal in pobiral tako, da bo po pregledu poslovnih izkazov piscem aplikacij preprosto izstavil račun. Znižanje s 30 na 27 odstotkov odraža realni odpustek, ker ne...

161 komentarjev

Tudi Indija preiskuje Apple zaradi zlorabe prevladujočega položaja v App Storu

Slo-Tech - Tudi indijski varuh konkurence je včeraj sprožil preiskavo Applovih poslovnih praks v spletni tržnici App Store, kjer morajo ponudniki aplikacij nujno uporabljati Applov plačilni sistem tudi za nakupe v aplikaciji ali naročnine. Competition Commission of India (CCI) je odredil preiskavo, ali se s tem omejuje pravica razvijalcev aplikacij, da svobodno izberejo plačilni sistem, še zlasti ker Applov sistem prinaša 15- ali 30-odstotno provizijo. Ta ne velja zgolj za nakupe aplikacij, temveč tudi za nakupe v aplikacijah. Preiskava se je začela na predlog nevladne organizacije Together We Fight Society, ki združuje potrošnike in mlada zagonska podjetja.

Apple v odzivu poudarja, da je v Indiji premajhen igralec, da bi lahko njegovo ravnanje kakorkoli predstavljajo izkrivljanje trga ali omejevanje konkurence. Tam ima Apple približno 2-odstotni tržni delež, kar je seveda bistveno manj od Googlovega Androida. CCI sicer že od lani preiskuje tudi Google.

Problematika Applovega vztrajanja pri...

1 komentar

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Reuters - Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo...

51 komentarjev

Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

vir: Pixabay

Slo-Tech - Trojica ameriških senatorjev, republikanec in dva demokrata, med katerima je tudi nekdanja predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, je predstavila predlog zakona Open App Markets Act, ki bi uredil razmerja v tržnicah aplikacij kot sta Googlov Play Store in Applov App Store. Kot so povedali senatorji, imajo velika tehnološka podjetja po njihovem mnenju prevelik tržni vpliv.

Predlog zakona bi upravljavcem tržnic prepovedal prav tisto, zaradi česar je vzniknil znani, zdaj tudi že sodni spor med Epicom in Applom, torej zahtevati, da razvijalci vedno uporabljajo interni plačilni sistem tržnice. Prav tako bi velikim podjetjem prepovedal kaznovati razvijalce, če svoj izdelek ponujajo še kje drugje, pa čeprav po drugačni ceni oz. prodajnih pogojih, o tem pa bi po novem lahko tudi obveščali uporabnike. Senatorji še ugotavljajo, da so predatorske zlorabe Googla in Appla tolikšne, da postajajo žaljive na več ravneh, obenem pa so dosegle točko, ko že vplivajo na gospodarstvo...

14 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se v EU Applu obeta nova preiskava, ki jo bo Komisija sprožila po pritožbi, ki jo je Spotify vložil predlani. Švedsko podjetje Applu očita, da v svojem App Storu nedopustno omejuje konkurenco, saj pobira 30-odstotno provizijo na vse nakupe. Sem sodi tudi nakup naročnine na Spotify, medtem ko so nekateri ponudniki (denimo Uber) te provizije oproščeni. Zato je Spotify s kampanjo skušal prepričati ljudi, naj naročnino raje vplačajo direktno na Spotifyjevi strani, na kar je Apple odgovoril s postavljanjem tihih omejitev aplikaciji. Apple je zanikal kakršnekoli nepoštene prakse in odvrnil, da si Spotify želi obravnave, ki je na voljo le brezplačnim aplikacijam.

Evropska komisija pa meni, da je v pritožbi vsaj zrno soli, zato se pripravlja na preiskavo. Do poletja naj bi Applu poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na kar se Apple lahko odzove. Komisije bo potem ocenila, ali se bo primer nadaljeval z uradno preiskavo. Uradne potrditve dogajanja iz Bruslja še ni....

2 komentarja

Google v Rusiji kaznovan zaradi zlorabe prevladujočega položaja

The Wall Street Journal - Običajno poročamo o Googlovih težavah s protimonopolnimi inštitucijami v EU in ZDA, to pot pa se je internetni velikan v težavah znašel v Rusiji. Tamkajšnja zvezna agencija za varstvo konkurence je februarja začela preiskavo Googla zaradi suma zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov, ko se je največje rusko internetno podjetje Yandex pritožilo zaradi Googlovih praks. Google je namreč prodajalcem pametnih telefonov prepovedoval prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone. Glavni problem je tako integracija Googlovih lastnih aplikacij v operacijski sistem Android in onemogočanje konkurence.

Agencija je za medije povedala, da so Google spoznali za krivega zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Celotno odločitev z utemeljitvijo bodo...

11 komentarjev