» »

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Slo-Tech - Nizozemski varuh konkurence, ki je avgusta ugotovil in decembra odločitev objavil, da Apple krši protimonopolno zakonodajo, in ga januarja oglobil, je globo še povišal. Spremembe, ki jih je Apple uvedel po prvi globi, so nezadostne. Pogoji za ponudnike aplikacij so še vedno nerazumni in predstavljajo nepotrebne ovire, zato nadaljuje izrekanje globe. Vsak teden do odprave nepravilnosti se globa poviša za pet milijonov evrov in trenutno znaša že 20 milijonov evrov. Apple se je sicer tudi pritožil.

Srž problema se skriva v plačilnih sistemih. Apple ni dovoljeval uporabe zunanjih plačilnih sistemov v aplikacijah niti povezav do njih. Razlog so seveda provizije, saj Apple od vseh transakcij v lastnem ekosistemu pobere 30 odstotkov (v nekaterih primerih 15 odstotkov), pri zunanjih transakcijah pa ne bi pobral nič. Hkrati izrecno prepoveduje, da bi bile kjerkoli cene nižje kot v njihovih tržnici. Nizozemski regulator je bil te pogoje ocenil za diskriminatorne.

Apple se je sicer pritožil na odločitev, a tudi nekolikanj spremenil svoje pogoje uporabe. Po novem od ponudnikov aplikacij - gre za aplikacije za zmenke, ker so ti založniki pač pritožniki - zahteva, da za nizozemski trg pripravijo posebno novo verzijo. Regulator je nezadovoljen tudi z več drugimi elementi Applove rešitve, zato sprememb ne šteje kot ukrepanje skladno z zahtevami. Gre za Applovo inovativno rešitev, kjer bi dovolil uporabno zunanjih plačilnih sistemov, a bi namesto 30 odstotkov zahteval 27 odstotkov provizije, ne da bi imel s temi transakcijami karkoli skupnega. Znižanje s 30 na 27 odstotkov ustreza stroškom, ki jih ima Apple z nudenjem infrastrukture.

Čeprav so Applovi prihodki na Nizozemskem v primerjavi z globalnim prometom zanemarljivi, je postopek izjemno pomemben. Če država uspe doseči, da Apple odstopi od priklepanja na lasten plačilni ekosistem, ima to lahko posledice po vsem svetu, saj podobni postopki tečejo tudi drugod. Apple zato brani svoje stališče.

3 komentarji

Unchancy ::

Po novem od ponudnikov aplikacij - gre za aplikacije za zmenke, ker so ti založniki pač pritožniki - zahteva, da za nizozemski trg pripravijo posebno novo verzijo.


Neverjetno! A se zajebavajo tile Applovci? Na to bi jim moral regulator trga v EU primazat 10 krat višjo kazen zaradi različne obravnave potrošnikov na skupnem EU trgu.
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Furbo ::

Regulatorji? Grelčki stolov, ki jih ne rabimo. Trgi so se od nekdaj regulirali sami in tudi v tem primeru ni to nič drugače.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

nejcek74 ::

Furbo je izjavil:

Regulatorji? Grelčki stolov, ki jih ne rabimo. Trgi so se od nekdaj regulirali sami in tudi v tem primeru ni to nič drugače.

saj, regulatorji so del trga. Trg je VSE, samo oči moraš odpret, ne bit tak kolhovzec, ki bi prepovedoval ljudem organiziran nastop na trgu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
16120658 (14783) Furbo
»

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Oddelek: Novice / Tožbe
285705 (4826) 49106
»

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Tožbe
25555027 (46125)          
»

Težave s prevarami pri Apple Pay

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3916315 (12830) antonija

Več podobnih tem