»

FAA pojasnil razloge za januarsko prizemljitev letal

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je izdala prve otipljive uradne informacije o razlogih za razpad letalskega sistema 11. januarja letos, ko so za nekaj ur ustavili celoten letalski promet. Za skrajni ukrep so se odločili zaradi nedelujočega sistema za objavo opozoril posadkam (NOTAM - notice to air missions). Dan pozneje so govorili o okvarjeni bazi, sedaj pa vemo, da je šlo za človeško napako.

Iz FAA so sporočili, da je pogodbeni podizvajalec za FAA med vzdrževalnimi deli pomotoma pobrisal datoteke, ki so bile ključne za podatkovno bazo. To se je zgodilo med popravljanjem sinhronizacije primarne (operativne) in sekundarne (varnostna kopija) baze. FAA sicer ni uradno dejala, da je to razlog za širitev težave, ki je ni bilo možno enostavno odpraviti s postavitvijo baze iz varnostne kopije, a tako kaže. Zatrjujejo, da ni šlo za hekerski napad ali zlonamerno dejanje, temveč človeško napako.

Napako so v istem dnevu odpravili, sedaj pa so poskrbeli tudi, da se ne more več...

7 komentarjev

V ZDA prepovedali prodajo Huaweijeve opreme

Reuters - Ameriška administracija nadaljuje boj proti Huaweiju in ostalim kitajskim proizvajalcem telekomunikacijske opreme, ki se je začel že v času prejšnje administracije. V petek je Zvezna komisija za telekomunikacija (FCC) prepovedala odobritve nove telekomunikacijske opreme proizvajalcev Huawei in ZTE ter uvoz opreme podjetij Dahua, Hangzhou Hikvision in Hytera, ki proizvajajo programsko opremo za videonadzor ali telekomunikacije. Omenjena oprema predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, je sporočil FCC.

Predsednica FCC Jessica Rosenworcel je dejala, da novi ukrepi, ki dejansko onemogočajo prodajo izdelkov teh proizvajalcev v ZDA, ščitijo Američane pred grožnjami za varnost. Odbor FCC, v katerem sta po dva republikanska in dva demokratska predstavnika, je odločitev sprejela enoglasno. S tem se nadaljuje stopnjevanje sankcij, ki traja že od leta 2019, ko so pet kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme uvrstili na seznam groženj za nacionalno varnost.

Podjetja...

37 komentarjev

Zaradi motenj v GPS dva dni prizadet letalski promet v Dallasu

Slo-Tech - Moderna letala se zanašajo tudi na GPS, ki ga sicer ne potrebujejo nujno za letenje, jim pa zelo pomaga pri določenih manevrih, denimo pristankih. V ponedeljek popoldne se je tak primer zgodil na letališču Dallas-Fort Worth, ko je bil v več kot 60 kilometrov velikem območju signal GPS tako moten, da letala niso mogla zanesljivo uporabljali te tehnologije. Razlog za motnje še ni znan.

Običajno so motnje posledica vojaških operacij, denimo vaj. Tudi kadar jih ne povzroči vojska, običajno lahko vzrok identificirajo in locirajo v nekaj urah. To pot pa so se motnje začele v ponedeljek popoldne, v torek sredi dneva pa vzrok še vedno ni bil znan, področje nezanesljivosti pa celo večje. FAA (Uprava za letalstvo) in ATCSCC (Air Traffic Control System Command Center) sta na primer izdala opozorili, naj letala ne uporabljalo GPS za navigacijo. Območje motenj se je povečevalo do 23. ure zvečer v torek, ko je motnja skrivnostno izginila.

To ni edinstveni dogodek. Januarja letos je v okolici...

8 komentarjev

FAA poziva k menjavi starih višinomerov, ki ne znajo sobivati s 5G

Slo-Tech - V začetku leta je čez Lužo veliko sivih las povzročil zagon omrežja 5G, saj ameriška letala niso bila preverjena, kako bodo sobivala z njim. Prvi dan zagona omrežja je bilo nemalo letov odpovedanih ali vsaj zamujenih, v nadaljevanju pa se je položaj ustalil. Težave so povzročali radarski višinomeri, ki delujejo v pasu 4,2-4,4 GHz, medtem ko pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz. To je dovolj blizu, da bi lahko drug drugega motila. Nadaljevanje zgodbe pričakujemo v začetku julija, ko bodo operaterji 5G zagnali s polno močjo in tudi tam, kjer ga doslej še niso.

Uprava za letalstvo (FAA) je zato včeraj pozvala letalske prevoznike, da v svojih flotah zamenjajo radarske višinomere, ki jih okoliške frekvence 5G motijo. Ugotavljajo, da določeni starejši višinomeri ne morejo odfiltrirati motečih frekvenc, zato je edina rešitev njihova zamenjava. Druga možnost je popravilo s posebnimi filtri, ki bodo polovili moteče frekvence. Pri tem FAA v precejšnjem zaostanku, saj je Zvezna...

5 komentarjev

Nenadoma večina letal zna sodelovati s 5G

Slo-Tech - Z uporabo pasu C za omrežje 5G in strahom letalskih prevoznikov, da bo to vplivalo na varnost poletov se je tresla gora, a rodila se bo miš. Uprava za letalstvo v ZDA (FAA) je v četrtek certificirala trinajst radarskih višinomerov za uporabo na letalščih, kjer je v uporabi pas C 5G. To pomeni, da lahko neovirano leti že 78 odstotkov letal ameriških letalskih prevoznikov, med njimi vsi modeli Boeing 717, 737, 747, 757, 767, 777, 787 in Airbus A300, A310, A319, A320, A330, A340, A350, A380. FAA nadaljuje preverjanje ostalih višinomerov, zato lahko kmalu pričakujemo popolno sprostitev poletov.

S tem je FAA končno začela preverjati, kar je prej trdila na pamet. Ker pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz, je FAA skrbelo, da bo to vplivalo na delovanje radarskih višinomerov, ki uporabljajo pas 4,2-4,4 GHz. Ti so nujno potrebni pri pristankih letal z instrumenti v slabi vidljivosti, zato je grozilo, da bo ob slabem vremenu zavladal kaos. FCC je prav zaradi nevarnosti interference...

20 komentarjev

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev

FAA izdala prve omejitve Boeinga 787 zaradi 5G

Slo-Tech - V petek je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala prvo obvestilo o plovnosti (airworthiness notification), ki za konkreten model letala predpisuje ukrepe za zagotavljanje delovanja ob uporabi pasu C v mobilnih omrežjih 5G, ki utegne povzročati interferenco na radarskem višinomeru. Nanaša se na letala Boeing 787-8, 787-9 in 787-10.

FAA je decembra izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) v zvezi s soobstojem 5G in letalskega prometa. Zaradi tega so v začetku leta še zadnjič odložili uvedbo 5G, ki jo bodo operaterji lahko začeli prihodnji teden. FAA je svarila, da utegne interferenca negativno vplivati na delovanje in zanesljivost radarskih višinomerov, ki so ključni instrument pri pristanku z instrumenti. FAA sedaj na podlagi Boeingovih informacij ocenjuje, da interferenca lahko vpliva na več sistemov (sistem za preprečevanje trčenja v zraku (TCAS), sistemi opozarjanja na bližino zemlje (GPWS), instrumenti za letenje, sistem za krmarjenje, avtipilot,...

7 komentarjev

V ZDA zaradi letal še dva tedna odloga pri vzpostavitvi 5G v pasu C

Slo-Tech - V ZDA so še za 14 dni prestavili začetek uporabe pasu C za mobilna omrežja 5G, ker se letalske družbe bojijo, da utegne povzročiti interferenco z radarskimi višinomeri v letalih. Uprava za letalstvo (FAA) je z AT&T in Verizonom podpisala dogovor o dvotedenskem odlogu, ki je po zagotovilih vseh vpletenih zadnji. To piše tudi v dogovoru.

AT&T in Verizon bosta v skladu z dogovorom vzpostavila izključitvena območja okrog letališč, kjer se pas C omrežij 5G naslednjih šest mesecev ne bo uporabljal. Pripravili bodo seznam največ 50 prioritetnih letališč, okrog katerih bodo morali vzpostaviti omenjene cone. AT&T in Verizon bosta FAA posredovala podatke o baznih postajah, vključno z načrtom postavitve novih in njihovimi tehničnimi karakteristikami. FAA pa se zavezuje, da bo pospešila pridobivanja odobritev za AMOC (Alternate Means of Compliance) za višinomere, ki bodo certificirani za sobivanje z omrežji 5G v pasu C.

Medtem ko v skoraj 40 državah že uporabljajo pas C omrežja 5G brez...

4 komentarji

FAA in letalski prevozniki svarijo pred uporabo spektra 5G

Slo-Tech - Minuli teden je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) o uporabi frekvenčnega dela spektra za 5G in varnosti letalskega prometa. FAA opozarja, da je treba biti pri vzpostavitvi pokritosti v C-pasu (3700-3890 MHz) previden, da ne bi povzročal motenj na opremi za navigacijo in pristanke letal. AT&T in Verizon sta zaradi tega prestavila napovedani zagon tega pasu v omrežju z novembra na januar.

FAA je v izjavi poudarila, da lahko razširitev pokritosti s 5G in letalski promet povsem varno soobstajata, je pa treba vzpostaviti ustrezna pravila. FAA je zato tudi v pogovorih s FCC (Komisija za telekomunikacije). V biltenu predlagajo, da proizvajalci radarskih višinomerov, proizvajalci letal in letalski prevozniki prostovoljno predložijo podrobne informacije o višinomerih in njihovem delovanj, o njihovi razširjenosti in uporabi, ter da jih preizkusijo. Številne države že uporabljajo pas 3300-4200 MHz brez škodljivih vplivov na...

3 komentarji

Kongres: za nesreči Boeingov 737 Max odgovorna Boeing in FAA

Slo-Tech - Pristojni odbor za promet in infrastrukturo v ameriškem predstavniškem domu (spodnji dom Kongresa) je objavil 245 strani dolgo poročilo o strmoglavljenju dveh leta Boeing 737 Max, v kateri je bil vpleten sistem MCAS. Let Lion Air flight 610 je strmoglavil 29. oktobra 2018, let Ethiopian Airlines 302 pa 10. marca 2019. Obe nesreči sta bili podobni, saj so piloti izgubili nadzor nad letaloma, ki sta treščili v tla. Zaradi nezgod, v katerih je izgubilo življenje 346 ljudi, je ta tip letal še vedno prizemljen, Boeing je moral popraviti programsko opremo, še vedno pa čakamo na ponovno certificiranje letal. Osemnajst mesecev trajajoča preiskava Kongresa je vključevala pregled dizajna, razvoja in certificiranja letala ter ugotovila, da so nesreči botrovale številne napake in pomanjkljivosti: pomanjkljivi tehnični kriteriji, napačne predpostavke o odzivnem času pilotov in pritisk na hitro dokočanje razvoja. Objektivno odgovornost za tragedijo si delita agencija za letalski promet (FAA), ki...

16 komentarjev

Začenja se certificiranje popravka za Boeing 737 Max

Slo-Tech - Boeing 737 Max, ki je od druge nesreče prizemljen, je korak bliže ponovni uporabi. Ameriška Agencija za letalski promet (FAA) je sporočila, da so sestavili ekipo za ponovni pregled letal, ki bo konec meseca začela temeljito analizo sistemov za samodejno letenje, avtopilota in ostalih elektronskih pomagal na letalu. V celoti bodo preverili certificiranje letala. Svoje delo naj bi končali v 90 dneh. V komisiji bodo poleg Američanov še predstavniki agencij iz Avstralije, Brazilije, Evropske unije, Indonezije, Japonske, Kanade, Kitajske, Singapurja in Združenih arabskih emiratov.

Boeing je medtem že izdelal pričakovan popravek programske opreme, ki naj bi v prihodnosti preprečil napačno delovanje sistema MCAS, če bodo odčitki s senzorjev vpadnega kota napačni. Boeing popravka še ni predložil FAA, bo pa to moral storiti. Kaže pa, da imajo vsi zaupanje, da bodo letala...

16 komentarjev

Kabinsko osebje izgubilo, elektronika med vzletom ostaja

Slo-Tech - Pred poldrugim letom nas je najprej ameriški regulator varnosti v letalskem prometu FAA razveselil s spremembo pravil, ki potnikom dovoljujejo uporabo elektronike med vsemi fazami leta, kasneje je sledila še Evropa. Manjše naprave, npr. telefoni in tablice, lahko v načinu brez povezave uporabljamo celo med vzletom in pristankom, nad čemer kabinsko osebje ni bilo navdušeno. Z utemeljitvijo, da gre za poseg v varnost, saj potniki sedaj niso več pozorni nad varnostna navodila in da so tudi manjši izdelki v primeru izrednih dogodkov nevarni nepritrjeni projektili v letalu, so želeli prepoved nazaj. Da se jim ne bi bilo treba ločeno pogajati z vsako letalsko družbo, ki ji je FAA spremembo dovolila - takih je sedaj že 31 in prepeljejo 96 odstotkov...

15 komentarjev

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

FAA dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je potrdila, da tudi uporaba elektronski naprav med vsemi fazami leta ni problematična. Kot smo napovedali že junija, je FAA sprejela priporočilo posebne delovne skupine, ki je pretekli mesec oddala končno poročilo o vplivu elektronskih naprav na letala. FAA se je po posvetovanju s predstavniki letalskih družb, proizvajalci letal, potniki, kabinskim osebjem in proizvajalci elektronike odločila, da prepoved uporabe vseh elektronskih naprav med vzletom in pristankom ni več potrebna.

To pomeni, da bodo potniki lahko med celotnim poletom uporabljali bralnike e-knjig, igrali igre, gledali videoposnetki, tipkali besedila in podobno. Omejitve bodo veljale le pri dejanskem vzletu in pristanku, ko v kabini ne...

6 komentarjev